Špatný den, part 2
„Mac, vzbuď se?“
„Co je?“zabručela ospale.
„Přišla jsem ti píchnout poslední antibiotika.“vysvětlila Jennifer. Mac jenom zpod peřiny vystrčila ruku.
„Hotovo.“
„Jak je O´Connerovi?“
„Ehm…no, víš…“
„Jennifer! Co je?“zeptala se Mac a posadila se.
„No, víš…on…“
„Jennifer!“
„Utekl.“vymáčkla se konečně.
„Ute…utekl?! Sakra!“vyjekla a rychle vstala. Zatočila se jí hlava, trošku se zakymácela, ale ustála to, a tak začala hledat uniformu.
„Mackenzie, vrať se zpátky! Okamžitě! Už ho hledají. Mac, prosím!“
„Ježíši…všichni utíkají…kdo je má honit…nemůžu se skoro pohnout a ještě ho mám hledat…“bručela, když se oblíkala.
„Nikdo neřekl, že ho máš hledat.“namítla Jennifer.
„Hotovo!“řekla Mac, která ji stejně neposlouchala, a svázala si vlasy do copku.
„Nemáš ležet?“zeptal se udiveně John, když se objevila u brány.
„Tys taky neležel, když jsi měl.“odsekla, ale pak pokračovala: „Chci pozorovatele v jednotlivých patrech! Všichni ostatní, ať jdou do svých pokojů! Hlídky ať mají stunnery, zaty nebo uspávací pušky-chci ho živého! Běžte a najděte ho!“
„Mac…“ozval se opatrně John.
„Měla bych být v posteli-jo já vím. Ale když tady běhá člen mého týmu proměněný ve vlkodlaka, nebudu jenom tak ležet!“
„Dobře.“přikývl, nabil pušku a vyšel ze dveří. Mac šla za ním.
„Madam, prý ho viděli v chodbě 6.“ozval se Winterson vysílačkou.
„Rozumím, jdeme tam. Je to jenom 8 chodeb.“přikývla Mac a s Johnem se rozběhli tím směrem.
„Co je?“zeptal se John asi po 5 chodbách.
„Musím si vyde…chnout.“vykašlala ze sebe Mac a držela se stěny.
„Vrať se!“
„Je mi fajn.“odsekla a rozešla se. Po pár krocích se zase rozkašlala.
„Mackenzie! Prosím.“snažil se ji přesvědčit.
„Johne, slyšíš to?“zeptala se. Za rohem se ozvalo zavytí. Oba rychle nabili. Zpoza rohu se vynořil O´Conner. Byl celý chlupatý s ostrými drápy a zuby.
„Kolik těch šipek budem potřebovat, abychom ho zastavili?“zeptal se John, když vystřelil druhou.
„Kellerová říkala, že jedna stačí a že zabírá okamžitě.“
„To se trochu spletla! Nemám!“křikl John. O´Conner se k nim blížil docela rychle. Mac chtěla vytáhnout zat, ale nestihla to. O´Conner k ní přiskočil a hodil ji obloukem ke zdi. Sheppard vytáhl stunner a střelil. Nic. Po chvilce i John letěl vzduchem. Mac, které se podařilo dostat k zatu, taky vystřelila. O´Conner se konečně zhroutil k zemi.
„Dobrý?“staral se John. Mac, která zase kašlala, jenom přikývla.
„Tady Sheppard, máme ho. Vemte ho do cely.“
„Neměl by jít…na ošetřovnu?“hlesla Mac.
„On ne, ale ty jo. Vstaneš?“
„Myslím, že jo.“přikývla a za vydatné pomoci zdi a Johna se postavila. Mezitím přiběhla Kellerová a pár seržantů. O´Conner byl úplně mimo. Naložili ho na nosítka a odnesli to cely.
„Ginny, teď si půjdeš zase lehnout, donesu ti čaj a ty v té posteli zůstaneš, protože celá hoříš a sípeš jak buldok, jasný?“ K jeho údivu nic nenamítala.
„Řekla jsem vám, že jedna bude stačit a vy jste do něho střelili pět. Bude mimo pár hodin.“zlobila se Jennifer.
„No, já bych vystřelil jenom jednu, jenže on se pořád přibližoval. A Mac nevypadala na to, že by něco udělala.“protestoval John.
„Jak je ji?“zajímalo Kellerovou.
„Teplota jí stoupla na 39°C a kašle čím dál víc. Než jsem odešel, usnula.“
„Je možné, že jsem jí těmi antibiotiky k tomu pomohla. Než jste odcházeli, byla v pořádku. A jelikož tu řádí nějaká viróza…“
Mac se probudila asi po 10 hodinách. Ne že by jí bylo lépe, ale chtěla vědět, jak je O´Connerovi, tak se vyhrabala z postele, navlíkla na sebe nějaké věci a šla do cel.
O´Conner spal, tak si sedla ke zdi a za chvilku usnula taky. O pár hodin později ji probudil výkřik. Unaveně otevřela oči. O´Conner se právě sbíral ze země. Vypadal už jako člověk.
„Pomoz mi! Mac, prosím, pomoz mi!“vykřikl zoufale.
„Nevím jak. Daniel na tom pracuje.“
„Zkus mě vyléčit!“
„Tohle není nemoc nebo…zranění a já…to nezvládnu.“hlesla Mac.
„Mackenzie! Proměním se, jakmile slunce zapadne. Udělej něco!“prosil ji.
„Já nevím co! Opravdu. Věř mi, že bych udělala, co by bylo třeba, ale já nevím, co mám dělat!“
„Nevěřím, že zrovna tebe nic nenapadá!“prohlásil zklamaně.
„Tak fajn. Pro začátek zkusíme tohle. Zajdu za Kellerovou a řeknu jí, aby ti na noc dala nějaké sedativa. A Danielovi pomůžu, ať se to zrychlí.“slíbila.
„Děkuju.“vydechl úlevou.
„Zatím nemáš za co.“
„Mackenzie! Ty mě tak neuvěřitelně štveš! Proč neležíš?! Chceš tady sebou někde seknout? Po těch antibiotikech je tvoje imunita ještě…“
„Jennifer! Stop!“zarazila jí. „Nechceš dát O´Connerovi nějaké sedativa na noc?“
„Proč?“
„Ať si neublíží.“vysvětlila prostě.
„Dobře, ale ty si zalez zpátky do postele.“
„Ne, dokud se tohle nespraví.“
„Slyšela jsi o lidech, která umřeli na chřipku?“zeptala se Jennifer.
„Ne?“zarazila se Mac v půli kroku. „Ale já se nechystám zemřít.“
„To nezáleží na tobě.“
„Jsem teď velitel a je na mě, co kdo bude dělat! Ať je mi jakkoliv špatně, a to mi věř, že mi špatně je, musím se o ten problém postarat, takže logicky nemůžu ležet a nic nedělat! Jdu pomoct Danielovi.“
„Skvělé načasování. Právě jsem skončil. Nic tu není.“poznamenal, když se Mac objevila ve dveřích.
„A?“
„A nic.“
„Nic?“
„Nic.“přikývl Daniel.
„Co budeme dělat?“
„Nevím.“
„Ok, pošleme Lornův…tým s Rodneym na…MG4 808, jestli nenajdou něco v té databázi.“
„Kam?“
„Ta horká planeta…kde jsme uvízli.“vysvětlila Mac.
„Jo, aha.“
„Půjdu jim to říct, a pak, kdyby mě někdo hledal, budu u sebe.“
„Myslíte, že tady něco je, doktore?“zeptal se Lorne.
„Horko.“odpověděl Rodney a pořád pročítal databázi. „Ne, nic jiného tady není. Nic, co by nám pomohlo.“
„Takže se vracíme?“
„Asi jo. Je tady hodně o Wraithech a Ori, něco o Eagerech, ale jinak nic. Stáhnu ještě nějaké data, pak můžeme jít.“
„Našli jste něco?“zeptala se Mac Rodneyho pár hodin po tom, co se vrátil.
„Nic, všude je napsané o všem ostatním, ale o tom, jak vyléčit vlkodlaka je tam jedna věta pořád dokola, a to je léčením Antikem.“
„Víš, že bych udělala cokoliv, ale…já to prostě nezvládnu…ne teď.“
„Měla by si něco sníst. Aspoň tu polívku.“přemlouval ji John.
„Nemám hlad. Krom toho jsem před chvilkou zvracela.“odpověděla a přitáhla si peřinu víc k bradě.
„Ten čaj jsi vypila?“
„Jo.“přikývla.
„O´Conner už se proměnil. Kellerová ho přivázala na ošetřovně a dala mu ty sedativa.“
„Fajn.“znova přikývla. „Je mi strašná zima.“
„To vidím. Celá se třeseš.“poznamenal. „Přinesu ti ještě jednu deku.“ Jen co to dořekl, skočil k Mac do postele Ray, přitulil se k ní a oblízl ji. Objala ho rukou a lehla si mu na hřbet.
„Už dlouho se o mě nikdo takhle nestaral.“hlesla Mac.
„No, vidíš. Tak si to užij, ale nezvykej si na to.“usmál se John, dal jí pusu a odešel.
„Jak je mu?“kývl George k O´Connerovi, který ležel přivázaný k posteli.
„Jeho tlak straně kolísá. Chvílemi je extrémně nízký a vzápětí vysoký.“odpověděla mu Jennifer.
„To asi není dobré, že?“ozval se John.
„Rozhodně ne.“
„Co kdyby to Mac zkusila?“navrhl Rodney.
„Sotva stojí.“řekla Kellerová.
„Opovažte se jí to někdo navrhnout!“varoval je John.
„Navrhnout co?“ozvalo se ode dveří.
„Nic!“vyhrkli všichni.
„Chcete…potřebujete, abych ho vyléčila.“prohlásila Mac po chvíli.
„To je to tak vidět?“zeptal se Winterson. Mac pokrčila rameny.
„Zkusím to.“
„Neblázni.“vyhrkl John s Kellerovou.
„Zvládnu to.“trvala na svém Mac a přešla k O´Connerovi.
„Ty, Mac…já…co se dělá s úplně vyčerpaným Antikem? Když se mi tady skácíš, tak co mám s tebou asi tak dělat? Pamatuješ, jak jsi nám vysvětlovala, že táta ti říkal, že tvoje schopnosti jsou omezené tvou životní sílou? A ta je teď mnohem menší, protože jsi nemocná!“snažila se ji přesvědčit doktorka.
„Je mi líp.“
„Nevypadáš tak.“prohlásil Ronon, který před chvílí přišel.
„Fajn…fajn…máte minutu na to, abyste vymysleli něco jiného.“prohlásila Mac. Nikoho nic jiného nenapadlo, a tak se přisunula k O´Connerovi.
„Počkej! Chci tě ale celou dobu mít na EKG!“zarazila ji Kellerová.
„Dobře.“přikývla Mac.
„Jakmile ucítíš, že je ti špatně…nebo hůř než teď, okamžitě toho necháš, je ti to jasné?“ujišťovala se Jennifer. … „Hotovo…tak do toho.“ Mac natáhla ruce nad O´Connera. Levou nad jeho hlavu a pravou přejížděla nad jeho tělem. Když léčila menší zranění, cítila místo nich u sebe teplo, ale teď to bylo jiné. Ten pocit jí nebyl zrovna příjemný. Po celém těle cítila, jako by ji píchaly maličké jehličky. Ostatní se střídavě dívali na O´Connera a na Mac. O´Connerovi začaly pomalu mizet chlupy z tváře a z rukou. Trvalo to ale mnohem dýl než normální léčení.
„Stoupí jí tlak a má zrychlené dýchání!“ozvala se Jennifer po chvíli.
„Mac přestaň! Okamžitě!“vyhrkl John a odtáhl ji od O´Connera. V tu ránu se jí podlomily nohy. John ji zachytil a opatrně položil.
„Nemá puls! Potřebuju defibrilátor, rychle!“vykřikla Kellerová. „Ne, moment. Je zpátky.“
„Tohle ji jednou zabije!“prohlásil John.
„Nějaká změna?“zajímalo Shepparda o pár hodin později.
„Mac pořád spí a teplota se dost rychle blíží ke 40°C, ale jinak vše při starém. A O´Connera udržujeme v umělém spánku. Mac mu dost pomohla.“
„Můžu k ní?“
„Nezlob se, ale pokaždé, když si k ní sedneš, se vzbudí. Potřebuje se pořádně vyspat.“
„Jo, dobře. Tak až se vzbudí, dej mi vědět.“přikývl John a odešel.
„Jak jsi se vyspala?“zeptala se Kellerová další den ráno.
„Nevím, ale aspoň jsem spala.“odpověděla rozespale Mac.
„Jak je ti?“
„Horko. Co se stalo?“
„To, co jsem říkala, že se stane!“odsekla Jennifer. „Ale pomohlo to.“
„Chci to dodělat. Už to skoro bylo.“
„Ty jsi šílená! Upřímně? Jestli to uděláš, zabije tě to!“
„Je mi líp…“
„Ne, není! Máš to utlumené práškama, protože je to horší!“ Jennifer naštvaně odešla.
Pomóc, pomóc! Rychle!“volal O´Conner přivázaný k posteli o pár hodin později.
„Co se…?!“přiběhla Jennifer, ale zarazila se v půli věty, když uviděla na zemi ležet Mac. „Já ji zabiju! Co se stalo?!“
„Vyléčila mě…já se probudil a…už jsem jenom viděl, jak padá. Díky.“dodal, když ho odvázali. „Bude v pořádku?“
„Doufejme. Dejte ji pod skener.“řekla Kellerová. „Ty tady počkej.“
„Puls má relativně pravidelný, ale teplota je 40,3°C. Zaveďte jí infúzi, dejte jí antivirotika a studené obklady. A chci, aby u ní pořád někdo byl, a kdyby chtěla z postele, tak ji zastřelte…ne, víte co? Zavolejte Shepparda. Toho doufám poslechne!“
„Co se děje?“zajímalo Johna.
„Máš nějakou práci? Myslím důležitou.“zeptala se.
„Ani ne. Proč?“
„Potřebuju, abys u ní zůstal. Sice vyléčila O´Connera, ale jí není o nic líp, spíš naopak.
„Takže mám u ní zůstat?“došlo Johnovi.
„Jo.“přikývla.
„Dobré ráno.“
„Kolik je hodin?“zeptala se Mac.
„Bude deset.“odpověděl jí John. „Cos to vyváděla?“
„Je…O´Conner v pořádku?“
„Na rozdíl od tebe? Jo, je v pořádku. Kellerová říkala, že tady zůstaneš minimálně týden. Máš jenom ležet a pít čaj-horký.“
„Hm.“ Mac se rozkašlala. „Bolí mě úplně všechno.“
„Nemáš nikde trajdat.“
„Ty jsi na mě tak ošklivý.“zabručela.
„Nemyslel jsem to tak. Jo, na chodbě čeká O´Conner.“
„Tak ať…jde dál.“
„Mám ještě práci, tak ho pošlu a já přijdu večer.“řekl John a dal jí pusu na rozloučenou.
„Ahoj.“pozdravil O´Conner.
„Ahoj.“pousmála se Mac.
„Díky moc.“
„Není…zač.“
„Ale je. Nedovedeš si představit, jaké to je.“
„To nedovedu.“souhlasila a zase se rozkašlala.
„Prý jsi kvůli mně dvakrát omdlela.“usmál se O´Conner.
„To víš no.“pokrčila s úsměvem rameny.
„Už půjdu, ať se můžeš vyspat. Dobrou noc.“
„Á, Sam. Už jsi zpátky?“podivila se Mac asi o 3 dny později.
„Dovolená skončila.“přikývla Sam, která se objevila ve dveřích. „Slyšela jsem, co se tady dělo. Musím uznat, že jsi to zvládla perfektně.“
„Díky.“
„Jak ti je?“
„Začnu vybírat 5 $ od každého, kdo se mě na to zeptá… Je mi líp. Teplotu už mám jenom 38,9°C. Jak sis užila volno?“
„Perfektně. Motorky a tak. Mimochodem, máš pěkného koně a pozdravuje tě táta.“
„Jo, dík…cože?“došlo Mac po chvíli, když už Sam byla u dveří.
„Hezky odpočívej!“křikla Sam.
„Ne, počkej! Jak víš o Asfale?! Sam! Kruci!“snažila se ji zastavit, ale Sam už odešla a Mac jenom přemýšlela, jestli je to to, co si myslela.
takze Mac nepouzila svoje schopnosti proto, ze je to pro ni dost vycerpavajici a sem tam se taky muze chovat jako clovek
, stribrne kulky jsou fajn napad, ale i kdyby roztavili vsechy stribrne retizky, naramky atd. pochybuju, ze by to bylo dost a predpokladam, ze na Atlantis v zasobach nemaji stribrne doly
a taky nez by to vyrobili to by taky zabralo cas...doufam, ze to na vysvetleni, rpoc je to tak a ne jinak staci...pro dnesek jsem se uz vycerpala