9.Spojení a Proměna
Ahoj Erin,
když jsme se vrátili do cel, byla jsem tak unavená, že jsem musela usnout, i když jsem chtěla přemýšlet. Ale spánek mi pomohl, aby se události správě zařadily a já mohla dojít k nějakému výsledku. Moc mě nepotěšil.
Z celého předcházejícího povyku vznikla trochu zvláštní pozitiva – Wraith dostal najíst, Kolya nám nechal prohledat cely a slizoun byl na konci života užitečný jako strava. Pozitivum pro mě nejspíš bylo, že jsem jako strava neskončila. Otázku, co by se stalo, kdyby se Kolya se slizounem dohodli, jsem raději nechala nezodpovězenou. Při představě návratu do místnosti s hladovým Wraithem, jsem cítila mravenčení po páteři.
Potřebuji odtud zmizet, Erin. Už nechci z Ace tahat informace a pořád se bát o život. Prostě chci vypadnout. Ať si ty jejich divné hry hraje někdo jiný.
„Máš ji?“ ozvalo se mi za zády od společného okna. A hele, tak Wraith se najednou stará o cestu ven?
Přikývla jsem, ani jsem se neotočila.
„Ájo!“
Neodpověděla jsem. Mračila jsem se do zdi, ruce sevřené v pěst. I já občas nemusím mít náladu na rozhovor.
„Andoriel!“ Nevím jak, ale i slovo bez es dokázal zasyčet. A navíc jsem si nebyla jistá, jestli to vyslovil nahlas. Obrátila jsem se. Stál u mříží a kýval na mě. Zavrtěla jsem hlavou. Kdyby nás stráže viděli spolu, mohl by vzniknout mylný a nepříjemný dojem, že přece jenom něco plánujeme. Kéž bychom plánovali! Zatím tu na útěk myslím pořád jenom já.
Wraith stál u okna a taky se mračil. Opět pokynul a já ucítila jeho netrpělivost jako dloubnutí. Neochotně jsem se zvedla a přišla k oknu. Pořád jsem pozorovala vchod a poslouchala, jestli nezní kroky. Bylo ticho. Zlost se mě nikdy dlouho nedržela a i tentokrát se rozplynula při první příležitosti.
Když jsem sáhla po sponce ve vlasech, gestem ruky mě zarazil.
„Zkusíme to znovu. Bez sponky,“ řekl Wraith, natáhl levou ruku a položil ji na okno dlaní vzhůru stejně, jako jsem to před nedávnem udělala já. Zmateně jsem zatěkala očima z jeho tváře na ruku a zpátky. Vůbec se mi nechtělo opět neprojít testem, ale tohle vypadalo jinak. Nebo jsem si to aspoň namlouvala.
Stejně jsem nakonec nabídnuté ruce neodolala. Moje dlaň se v jeho téměř ztratila. Lehce mě zachytil prsty, ale nestiskl. Ucítila jsem jemný dotyk. Jeho vědomí se otřelo o moje. Trhla jsem sebou, ale ruku jsem nechala položenou. Vždyť jsem přece chtěla prozkoumat wraithskou telepatii.
Byl to zvláštní pocit. To spojení mi připadalo přirozenější než mluvená řeč. Společné pocity, společné myšlenky, které se nevylučovaly, ale doplňovaly. A znalosti. Ty jeho byly tak obsáhlé, že jsem se v nich téměř neorientovala ani na povrchu. Wraithské společenství mě pořád mátlo, ale Ace mi byl srozumitelnější, než jsem očekávala. Možná to bylo tím, že byl i v rámci wraithského světa kvůli svému dlouhému uvěznění trochu zvláštní. Bledý muž ho moc nenasytil, ale hlad už tolik nepálil, už se dal snést. Nesnesitelný a hlavně nepochopitelný byl pro mě jeho vztah k věznitelům. Byl tady už tak dlouho, že si na ně vytvořil určitou závislost.
Věděla jsem, že si většinu myšlenek chrání, stejně jako já. Ne všechny naše zkušenosti a znalosti byly určeny pro toho druhého.
Po pár vteřinách mě pustil. Odtáhl ruku a o krok ustoupil. Já stála dál u okna, pravou ruku položenou mezi mřížemi a nepřítomně jsem se dívala před sebe. Potřebovala jsem trochu času, abych se vzpamatovala z tolika nových informací.
Wraith zasyčel a stáhl se do přítmí. Stráž přicházela na obhlídku. Rychle jsem zmizela za malým, nízkým paravánem, který mi při první návštěvě doktora přinesli do cely, abych měla aspoň nějaký pocit soukromí.
Ten dotyk je pořád se mnou, Erin. Pořád cítím propojení. Vnímám Wraithovy myšlenky a vím, že on má stejný přehled o mých. Chtěla jsem informace. Hodně informací. Měla bych si dávat větší pozor na to, co si přeju. Ale na druhou stranu aspoň ví, jak moc chci odejít. A protože ho teď tolik neruší a nevysiluje hlad, je tomu snad mnohem přístupnější.
Snad se brzy uvidíme.
Ája
..................................................
PROMĚNA (Andoriel pro Erin)
Erin stála před Branou a rozhlížela se. Pocit, že něco není v pořádku, ji pronásledoval už od večera. Teď ráno ještě zesílil, tak se vydala hledat jeho příčinu.
Začala u Brány a postupovala klikatou cestičkou za stále sílícím nepokojem. Několikrát se přistihla, že míří opačným směrem. Smysly jí radily co nejrychleji se vzdálit od místa ohrožení. Po chvíli chůze se vždy zastavila a znovu se ujišťovala, že jde správně.
U dveří ošetřovny jen stiskla rty a potichu vstoupila dovnitř.
John Sheppard seděl na jednom z lůžek a zamyšleně nehtem dloubal do veliké boule na svém předloktí. Zvedl hlavu a kývl na Erin.
„Dneska je tu fronta,“ řekl místo přání dobrého jitra.
„I tobě přeju hezký den,“ odpověděla Erin. Už věděla, odkud vychází ten hrozivý pocit. Přesně z místa na Johnově paži, kam se zase vrátil pohledem i on. Obešla lůžko, aby na bouli hrající všemi barvami lépe viděla, ale držela se dál.
„Vypadá to hrozně, co?“ John natočil ruku směrem k ní. Erin se otřásla.
„Co se stalo?“ zeptala se. John si poposedl a zraněnou ruku položil vedle sebe.
„To ta včerejší mise,“ začal vyprávět. „Zažil jsem blízké setkání s Wraithkou, která si vzala koňskou dávku doktorova retroviru. Účinkoval přesně obráceně. Začala se měnit v brouka místo v člověka. Tohle se stalo,“ znovu pozvedl ruku, „když jsme ji honili po lese.“
„Výborně,“ ozvalo se Erin za zády. „Zrovna jsem na tebe myslel.“ Doktor Beckett vstoupil na ošetřovnu a zapínal si přes uniformu bílý plášť.
„Dneska nikdo nezdraví,“ zašeptala si Erin pro sebe a zavrtěla hlavou. „Dobré ráno, Carsone,“ řekla nahlas.
„Hmmm,“ zabručel doktor a sklonil se nad Johnovou rukou. „Ještě že jsi přišel na kontrolu dřív. Tohle nevypadá dobře. Vezmu si nějaké vzorky a ty bys měl-,“ zadíval se na Johna.
„Já pravděpodobně zůstanu ve svém pokoji, dokud nebudou výsledky,“ doplnil Sheppard. Doktor jen přikývl a přitáhl si vozík s lékařskými nástroji.
Erin se nenápadně plížila ke dveřím. Nechtěla budit zbytečnou pozornost, protože Carson Beckett měl protivnou potřebu u ní dělat neustále nějaké testy. Od odběrů krve měla ruce samou modřinu a vzorků kůže, vlasů a ještě dalších kousků jejího těla už musel mít nashromážděno tolik, že by z nich mohl sestavit dalšího člověka.
„Nikam neodcházej!“ zavolal na ni doktor přes rameno dřív, než stačila vyklouznout ze dveří. S povzdechem se vrátila a obsadila židli na kolečkách. Čekala, až doktor skončí s Johnem, a jezdila kolem nich. Potřebovala se nějak odreagovat. Z Johnovy přítomnosti jí rozbolela hlava a představa dalších vyšetření, která pro ni nachystal doktor, jí způsobovala nevolnost žaludku.
John konečně odešel a Carson se točil k Erin.
„Tak,“ usmál se na ni. „A teď ty. Usaď se raději tady, ano?“ Ukázal na polstrované křeslo. Vypadalo lépe než to, na kterém se Erin nacházela, ale mělo jednu velkou vadu. Nemělo kolečka. S povzdechem se přesunula a natáhla nohy před sebe. Pokaždé, když kolem ní Carson šel, musel je překročit. Dvakrát se mu to podařilo, ale potřetí neodhadl výšku kroku a stěží se zachytil lůžka, na kterém předtím seděl John, aby neskončil na zemi. Injekci naštěstí už předtím odložil na vozík, takže zůstal nezraněn, ale bílé povlečení získalo zajímavý rudě kropenatý vzorek z ampulky plné Erininy krve.
„Krucinál, Erin!“ vyjel na ni. „Přestaň mi ztěžovat práci. I tak jí mám nad hlavu.“ Hodil prázdnou ampulku do použitého skla a sáhl po další jehle.
Erin se mu zašklebila na záda. Musela se vší silou ovládat, aby nevyběhla z ošetřovny a nešla hlídat dveře Johna Shepparda. Potřeba mít ho i s jeho ránou pod kontrolou byla tak silná, že raději zavřela oči a prsty rukou sevřela kolem opěradla křesla. Aspoň v myšlenkách rychle pátrala po Johnově přítomnosti Našla ho a dala si záležet, aby pro ni byl tak dobře rozpoznatelný, že jeho pozici určí okamžitě, ať už se Sheppard hne kamkoliv. Hledáček fungoval, ale na klidu jí to nepřidalo.
„Základna volá Erin,“ Carson nad ní postával s injekční stříkačkou a netrpělivě čekal, až uvolní sevřené ruce. „Tvoje společnost mě těší. Opravdu,“ říkal jí a sklonil se, aby konečně získal vytoužený vzorek krve. „Ale byla by mi ještě milejší, kdybys u toho byla přítomná aspoň jedinou myšlenkou. A trochu spolupracovala.“ Narovnal se, pečlivě zavřel označenou ampulku a uložil ji k sadě dalších vzorků. „Výsledky budou odpoledne.“ Natáhl ruku a pomohl jí vstát. „Hezký den, Erin,“ řekl a obrátil se k ní zády.
Zmateně se na něj zadívala, pak se beze slova otočila a vyšla z ošetřovny.
V knihovně každou chvíli zvedla hlavu od práce a zahleděla se před sebe, aby Shepparda zkontrolovala. Jeho zranění se horšilo každou hodinu. Erin začaly svědět prsty na rukou i na nohou. Pak ten pocit postupně přešel do celého jejího těla. Stála uprostřed místnosti a nehty si drásala ramena, dokud jí Radek Zelenka nechytil za ruce.
„Co se děje? Máš nějakej problém?“ zeptal se jí. Čeština potěšila aspoň její uši.
„Ale ne,“ odpověděla. „Asi si zajdu za doktorem pro něco na nervozitu.“ A zmizela v chodbě dřív, než Radek stačil jakkoli zareagovat.
Původně se chtěla jenom projít. Nejspíš nenápadně kolem Johnova pokoje. Ale nakonec na ošetřovnu zašla. Třeba už budou nějaké výsledky.
„Proboha, Erin, jak to vypadáš?“ zděsil se Carson, když ji uviděl.
„Nevím. Jak?“ Rozhlédla se po nějaké lesklé ploše, kde by mohla zkontrolovat svůj odraz. Doktor ji chytil za rameno a posadil na lůžko.
„Hrozně,“ odpověděl na její dotaz. „Jsi úplně bílá. Je ti špatně?“
„Ani ne,“ Erin lhala, i když věděla, že nebude dlouho trvat, než doktor pozná pravdu. Cítila, jak jí srdce rychle buší a snaží se prorazit hrudní koš, a studený pot jí stékal z vlasů po páteři. Nutkání kontrolovat Johna Shepparda se stávalo nesnesitelným.
„Ty mě děsíš,“ zamumlal Carson a neochotně jí pustil zápěstí. „Vyskoč si támhle,“ ukázal na skener.
„Nepřeháněj to,“ zavrčela Erin, ale poslušně vstala a přešla k přístroji.
„Ó, kéž by,“ vypadlo z doktora. Zapínal skener a kontroloval monitory. Stejně si našel čas na občasné kouknutí po Erin.
„No tak, Carsone. Nic mi není. Jen jsem tě chtěla vidět a zeptat se, jestli už jsou nějaké výsledky,“ pokusila se o poslední úhybný manévr. Nepovedlo se. Doktor jí dostrkal pod skener, počkal, až se uložila, a kromě vlastního pohledu na obrazovku si celý proces nahrál pro pozdější studium. Erin věděla, že je to standardní postup, ale stejně ji to rozčilovalo. Měli mnohem větší problémy, než byly ty její.
Carsonovo mručení změnilo tón. „No to je skvělé. Lež klidně!“ otočil se prudce k Erin a nastavil na skeneru další rozlišení.
Erin zavřela oči a zadržela dech. Pomaličku vydechovala a snažila se ovládnout cukání prstů a tik pod okem. Doktorovo vzdychání a nesrozumitelné mumlání ji pomalu přivádělo k šílenství. Sotva uslyšela to kouzelné slovíčko: „Hotovo,“ vymrštila se s jedinou myšlenkou. Musí hlídat Johna.
„Stop, mladá dámo,“ zarazil ji Carsonův hlas. „Tak snadno mi neutečeš.“
„Tak jo,“ otočila se k němu. „Máš pravdu. Není mi dobře. Máš něco na bolest hlavy?“
S křivým úsměvem sáhl do skříňky s léky. Zarazil se s rukou nad pilulkami, které měl pro tento případ připravené co nejblíže a sáhl raději vedle pro něco silnějšího. Nebude na škodu, když se Erin trochu prospí. Opravdu nevypadala dobře. Bledá bývala i jindy, ale Carson si všiml další věci, kterou asi sama zatím nezaznamenala. Kolem masivního kovového náramku se jí po žílách na ruce šířila stříbřitá záře. Jako by měla místo krve rtuť.
Skener a její ozdoba ruky kdysi uzavřely příměří. Byly doby, kdy se kvůli němu hádali, ale nakonec došli ke kompromisu. Nebyl sice pro doktora moc výhodný, ale víc nezmohl. Erin ležela pod skenerem a ruka s náramkem jí visela mimo jeho dosah.
„No dobře,“ povzdechl si a do nastavené dlaně jí hodil čtvereček se zataveným práškem. „Je to silné, tak si potom lehni. Až se probudíš, přijď. Už budu mít výsledky.“
Erin popadla prášek a utekla.
U Johnova pokoje potkala Elizabeth. Doktorka Weirová se tvářila ustaraně. Upřeně zírala na dveře a mračila se.
„Doktorko,“ řekla Erin. Sotva se na ni podívala. I ona hypnotizovala pohledem místo, které skrývalo plukovníka Shepparda.
„Ach, slečna Velenská,“ vydechla Elizabeth a zamrkala. „Hledáte mě? Máte nějaký problém?“ konečně se otočila a podívala se na Erin.
„Ne, ne, všechno je v pořádku. Já – potkala jsem plukovníka ráno na ošetřovně. Jak mu je?“ trochu koktala Erin. Dobře věděla, jak je Johnovi. Jeho tělo se měnilo tak rychle, až se jí z toho točila hlava. A mravenčení, které pociťovala sama v sobě, jí také začalo dělat starosti. Všimla si pohledu Carsona. Sledoval její ruku tak pečlivě, jak splávek při rybaření. Raději spojila dlaně za zády a trochu se při nádechu narovnala. Přála si, aby to vypadalo, jako když jí pobolívají záda, a nechtěla upozorňovat na podivnou barvu své kůže kolem staré rány.
„Nic moc,“ povzdechla si Elizabeth. „Právě volám ochranku, aby sem postavila stráž. Jenom pro jistotu,“ dodala rychle.
Erin z ní cítila strach, zlost a nejistotu. „Doktor dělá, co může,“ zamumlala povzbudivě.
„Měl by si pospíšit, než…,“ Elizabeth chtěla něco dodat, ale spolkla to. Dívaly se s Erin na sebe a obě myslely na to, jak se John Sheppard mění a co to pro ně pro všechny znamená.
„Plukovník Caldwell zatím převzal velení nad vojenskou částí Atlantis,“ řekla Elizabeth, když začalo být ticho nepříjemné. „Když budete něco potřebovat, obraťte se na něj.“
„Děkuju,“ řekla Erin a zamířila ke svému pokoji. Potřebovala lepší maskování ruky.
U otevřené skříně si stáhla tričko a prudce se otočila k zrcadlu na vnitřní straně jejich dveří.
„Zatraceně,“ procedila mezi zuby. „Co se to děje?“
Problém nebyla jenom ruka s ránou do wraithského kněze. Celé její tělo se začínalo měnit v neonovou zářivku. To žádnou mikinou nezakryje. Zabouchla dveře skříně, zamkla zevnitř svůj pokoj a usadila se na posteli. Než zavřela oči, ještě se rozhlédla, vstala a zatáhla závěsy na terasu. Dostala od doktora prášek, tak se teď bude tvářit, že usnula.
Znovu si vlezla na postel, zkřížila nohy a položila si ruce na kolena. Myšlenky jí chvíli utíkaly, ale po pátém pomalém hlubokém nádechu se uložily k odpočinku a před Erin se objevil plamínek. Poskakoval v naprosté temnotě a jeho rychle mizející stopa ji vedla někam, kam ani náznakem neviděla.
Probudila se stočená do klubíčka s dekou přetaženou přes hlavu a polštářem v náručí.
„Erin,“ rachotil komunikátor odhozený na nočním stolku Carsonovým hlasem. „Erin, kde jsi? Snad ještě nespíš. Mám ty výsledky, hned sem přijď.“
Nechtělo se jí ani vstávat, ani chodit na ošetřovnu. Se zaskučením si komunikátor přitáhla k ústům: „Už jsem na cestě, Carsone. Co si myslíš? Nejdřív mě nadopuješ a pak mě honíš.“
Mikina sice nezachránila všechno, ale když si stáhla její kapuci do obličeje a ruce strčila do kapes kalhot, doufala, že nebude budit větší pozornost. Co tomu řekne Carson, na to zatím nechtěla myslet.
Doktor rozděloval práci zdravotníkům a nechal ji stát u dveří, dokud všichni neodešli. Došel k ní, Vytáhl jí ruku z kapsy, vzal ji za ní a odvedl k polstrovanému křeslu, na kterém seděla už ráno. Sotva dosedla, stáhl jí kapuci a vyhrnul rukávy mikiny.
„Mám pokračovat?“ zeptal se.
Erin se začala smát. „Teď a tady?“
Zaraženě se na ní podíval. „Erin, nevím, co si o tom myslíš ty, ale jestli takhle vypadá i zbytek tvého těla, máme veliký problém.“ Hlavou pokývl k jejím rukám. „A opravdu nemám náladu na vtipy.“
„Máš toho moc,“ řekla Erin potichu.
Překvapení v jeho tváři v ní zase vyvolalo smích.
„Nejsem tak necitlivá, doktore, a mám oči,“ sevřela mu ruce mezi svými dlaněmi. „Tohle bude v pořádku. Je to jenom reakce na určité změny, které se tady dějí. Jakmile pominou, budu zase jako dřív.“
„Děláš si ze mě legraci?“ vyjel na ni. „John se mění v iratuského brouka a ty v bůhví co a říkáš, že je to v pořádku?“
„Carsone, prosím. Trochu mi věř.“
„To dost dobře nejde. Výsledky z rána neukázaly nic neobvyklého, ale sken, ten byl – opravdu zajímavý. Moc rád bych věděl, co se s tebou stalo Erin a jaké změny to způsobily.“ Zarazil se a zamyšleně se na ní podíval. „John?“ zeptal se opatrně.
Erin neodpověděla. Přemýšlela o tom, jak doktora na čas vyloučit ze svého života. Měla ho ráda. Opravdu ráda. Ale právě proto by se od něj měla držet dál. Bylo tak únavné mu pořád lhát pro jeho dobro.
Dívala se na něj beze slova a hlavou se jí honily divoké představy - John Sheppard, změněný v obřího brouka, zlikvidoval všechny na Atlantis a právě se vrhl na Carsona. Erin tomu nemohla zabránit. Kruci! Všichni se postupně změnili ve stejné brouky jako Sheppard a obsadili galaxii Pegas. Chytají výpravu na Zemi.
Potřásla hlavou, aby se těch představ zbavila.
„Erin?“ Carson se na ni díval se směsicí nedůvěry a lítosti. „Už tu zase nejsi,“ povzdechl si. „Vzdaluješ se čím dál víc. A tohle,“ pokývl k jejím obnaženým rukám, „to je děsivější než to, co se děje s Johnem. Tam aspoň vím, na čem jsem.“ Obrátil se k pojízdnému stolku, na kterém byly rozloženy základní zdravotnické potřeby. Váhal nad ním a pohledem přejížděl nástroje a ampulky, vyskládané do úhledných skupinek.
„Nevím, jaké testy bych ti ještě udělal,“ prohlásil nakonec a otočil se zpátky k ní.
„Cože?“ Erin nechtěla věřit svému sluchu. Žádné testy!?
„Půjdeš do svého pokoje. Zavřeš se tam a nebudeš vycházet, dokud nezjistím, co se s tebou děje. Přede dveřmi bude stát stráž. A před dalšími případnými východy z tvého pokoje také,“ dodal, když si všiml jejího pohledu.
Erin si odpustila jakoukoli poznámku. Některé východy z jejího pokoje neznal nikdo, kromě jí samotné. Ale to rozhodně nebude doktorovi říkat. Zvedla se a odešla.
Její cesta vedla opět kolem pokoje Johna Shepparda. Přede dveřmi postával voják a tvářil se znuděně. Usmála se na něj.
„Madam,“ zamumlal v odpověď a aspoň trochu se narovnal. Nemohl před civilistou dávat najevo, že neplní své povinnosti. Zvlášť před civilistou, který vypadal tak, jako místní knihovnice. Všechny podobné myšlenky ho ale opustily, když se na ni podíval. Ani mikina s kapucí staženou až skoro k bradě a ruce v kapsách už nemohly zakrýt, co se s Erin dělo.
„Madam!“ opakoval už důrazně. „Je vám dobře?“ a sahal po komunikátoru v uchu.
Erin vymrštila ruku a chytila ho za zápěstí dřív, než stačil zapnout spojení.
„V pořádku, vojáku,“ řekla tiše. „Jdu z ošetřovny.“ Její zářící stříbrné oči se mu zabodávaly do tváře a přinutily ho spustit ruku a sednout si. Cítil se unavený. Tak strašně unavený, že nedokázal otevřít oči. Chvíli si odpočine.
Erin se ujistila, že stráž spí a až se vzbudí, nebude si nic pamatovat, a vstoupila do Johnova pokoje.
„Ahoj Johne,“ řekla pomalu. „jak se cítíš?“ Pečlivě za sebou zavřela dveře a zablokovala je. Rozhlédla se. Její pohled nezkoumal jenom podlahu a stěny, ale i strop. John mohl být kdekoli.
„Neměla jsi sem chodit.“ Ozvalo se ze vzdáleného kouta.
John seděl v rohu místnosti u stropu a žlutýma očima v modré šupinaté tváři se na ni bez mrknutí díval.
„Musela jsem,“ odpověděla a zírala na něj stejně upřeně jako on na ni. Pomalu si stáhla mikinu a zůstala pod ním stát jenom v tílku bez rukávů. V setmělém pokoji se zataženými závěsy se rozlilo bílé světlo.
John seskočil na zem a vztyčil se nad Erin. Byl vyšší než ona. Mnohem vyšší.
„To nebyl dobrý nápad,“ sykl. „Dávají mi sice inhibitor, abych neztratil,“ zaklepal si na hlavu, „lidské myšlení, ale tohle,“ ukázal na ni prstem, „trochu mění situaci.“
„Přišla jsem ti říct, že tě hlídám,“ řekla Erin stejně pomalu jako předtím. Jako by si myslela, že jí John už skoro nemůže rozumět. „A že nedovolím, abys někomu ublížil.“
Natáhla se na špičky, aby byla blíž Johnova obličeje. „Slyšíš mě dobře?“
Rty mu zacukaly. „Slyším tě,“ řekl. „A také rozumím.“ Otočil se ke stěně, přešel k ní pár kroků a ohlédl se na Erin přes rameno. „Snažím se zůstat při smyslech. Kdyby to dál nešlo, zakroč.“ Odvrátil se od ní a zadíval se do zdi před sebou.
Erin couvala ke dveřím. Než je otevřela, navlékla si mikinu a stáhla kapuci přes obličej. Vyklouzla ven, dotkla se čela vojáka, který ještě pořád spal na stráži, a než se stačil vzpamatovat a rozhlédnout, byla pryč.
U svého pokoje se srazila s vlastní stráží. Voják právě dostal rozkaz ji hlídat a nebyl z toho zvlášť nadšený. Přejel Erin znechuceným pohledem a opřel se o rám jejích dveří. Až v křesílku u stolu si Erin vzpomněla, že to byl kamarád vojína Volta. Přišli spolu na Atlantis a oba dva projevovali podobnou nechuť ke všem, kdo neměli vojenskou průpravu. Usmála se. Jistě ji bude pečlivě hlídat.
Při tom rozjímání se otočila ke dveřím na terasu a hned přes ně i přes okno šla přetáhnout závěs. I tam se pohybovala stráž. Dokonce zdvojená.
Pobaveně zavrtěla hlavou. Zdálo se, že má doktor větší strach z ní, než ze Shepparda.
Už zase v křesílku, se zářícíma očima upřenýma do otevřené knihy, zkontrolovala Johna. Byl ve svém pokoji a mluvil s Elizabeth. Erin ji musela obdivovat. Ani jí samotné se k Johnovi nechtělo a doktorka Weirová byla ještě mnohem zranitelnější. A také mnohem méně informovaná.
Počkala, až Elizabeth ve zdraví a stálé nevědomosti opustí Sheppardův pokoj, zkontrolovala jeho zamykací mechanismus a pak se snažila začíst do dlouho odkládaného fantastického románu. Moc jí to nešlo. Každou chvíli kontrolovala Johna a hlava jí třeštila tak, že pořád obracela pohled k prášku, který ležel u sklenice plné vody a trpělivě čekal na svou příležitost.
Místo polykání prášku se přesunula do postele a zavřela oči. Spánek nepřišel, ale když ji nic nerušilo, mohla se soustředit na hlídání a hlava se trochu uklidnila.
Stále vnímala Sheppardovu přítomnost a za zavřenými víčky se jí míhaly nesmyslné obrazy brouků a Wraithů. A taky Áji. Ája s brouky? Ája mezi Wraithy? Napadlo ji, že by měli znovu prozkoumat planetu, kde Johna napadl iratuský brouk. Pohrávala si s tou myšlenkou a pak ji zavrhla. Nebylo to správné místo. Aspoň ne pro Áju. Pro Johna možná ano. Sheppard byl pořád ve svém pokoji a Ája byla taky ve svém pokoji. Ten pokoj nebyl na Atlantidě a Ája z něj nebyla nadšená. Byla tam zima a tma a nebezpečí. Nebezpečí se týkalo Wraithů jenom okrajově. John byl ve svém pokoji, ale měl by být na planetě s iratuskými brouky…
Slunce nad Atlantis zapadalo a drobné mráčky na obloze se červeně a fialově odrážely v oknech Města. Obloha postupně temněla a Atlantis se rozzářila umělými světly. Erin sebou na posteli nervózně zavrtěla. Něco nebylo v pořádku. Otevřela oči a zadívala se do stropu.
John byl ve svém pokoji a Elizabeth tam byla už zase s ním.
Erin vstala, obula se a pořád ostře sledovala Johna. Změnil se. Chtěl něco provést. Utéct. Rozhlédla se po pokoji a zamířila do koupelny. Zatlačila na jednu z desek v obložení, počkala, až se odklopí, a vklouzla do vzniklého otvoru. Desku za sebou přitáhla, aby její tajný východ neobjevil žádný náhodný návštěvník. Tma v úzké chodbičce mezi dvěma místnostmi ji neděsila. Vlastně ji příjemně překvapila. Záře její pokožky, která ji obklopovala celý den, vybledla do matného odstínu šedi. Udělala pět kroků vlevo a opřela se rukama o panel naproti. S tichým cvaknutím jí pustil do sousedního pokoje. Býval Andoriel. Tu zkratku našla až po jejím zmizení a někdy jí využívala. Byla ráda, že Ájin pokoj ještě neobsadil nikdo jiný. Měl vchod do vedlejší chodby, odkud nebylo na její dveře vidět.
Tiše se rozběhla k Johnovu pokoji. Pozdě. Zahlédla Elizabeth, jak pomáhá vojákovi ze země, kam ho poslal Sheppard na útěku, a mluví do vysílačky.
Erin se zastavila a pomalu se nadechla. John šplhal po zdech jako moucha a rychle se vzdaloval. Pořád netušila, kam chce vlastně utíkat. Atlantis měla jenom omezený prostor a k Bráně neměl šanci se dostat. Nebo měl? Pochybovala, že by ve svém stavu dokázal řídit Jumper. Sledovala Johnův postup a snažila být pořád mezi ním a Bránou. Přibližovali se k sobě, až zůstali stát na ochozu a dívali se jeden na druhého přes délku jediné chodby.
„Kam si myslíš, že jdeš?“ zasyčela na něj tichounce Erin. Její schopnosti se změnily stejně dramaticky, jako proběhla proměna u Johna. Její sykot neslyšel nikdo kromě Shepparda.
Cítila, že inhibitor přestává působit a Sheppard nedokáže ovládnout některé nové pudy. Sám nevěděl, kam chce jít nebo co chce dělat, ale zůstat v pokoji pro něj bylo nepřijatelné. Zbytky lidského vědomí mu bránily napadnout každého člověka na potkání. Možná proto se rozhodl k útěku. Aby dál neohrožoval své přátele. Nebo to bylo právě naopak. V nejbližší chodbě byly pokoje několika členek expedice. Sheppard měl zjevně namířeno tam. Erin se neodvážila odhadnout, která z pohnutek ho hnala právě do této chodby. Byla jenom rozhodnuta mu zabránit v další cestě.
Jedna z pátracích skupin se přiblížila a zůstala stát blízko ochozu, na kterém stáli. Nad něčím se dohadovali.
Erin očima stále sledovala Johna a přitom poslouchala, co se děje ve skupině. Měli problémy s detektorem známek života. Johnův signál zářil jasně, ale s jejím si nevěděli rady. Objevil se a zase hned zmizel. Detektor jim, podle jejich názoru, ukazoval nějaké duchy.
John se na Erin bezvýrazně podíval, otočil se a zmizel tam, odkud se předtím vynořil.
„Tam je!“ ozval se za Erin výkřik a těsně kolem ní proletěla střela z energetické zbraně. Automaticky se přikrčila, přeskočila zábradlí a přistála u skupiny, která ještě pořád řešila záhadu s „duchy“. Při útěku před pronásledovateli si pomyslela, že snad nikdo nemá správný odhad výšky jejich postav. Jak si je jenom mohli splést?
„To je ona!“ zaslechla shora. Nespletli se. Ta honička nebyla jenom kvůli Johnovi, ale i kvůli ní. Rychlým pohledem přejela po svém oblečení. Černá, šedá, modrá. V pořádku.
Ztratila se v labyrintu atlantských chodeb. Johnovu pozici měla pořád v hlavě. Pátrací skupiny jí sice trochu komplikovaly situaci, ale nebylo nemožné, se jim bezpečně vyhnout. Rozšířené schopnosti by jí umožnily přesvědčit většinu obyvatel Města, že tam vlastně vůbec není, i kdyby stála přímo před nimi, ale to by zbytečně rozptylovalo její pozornost. Bylo jednodušší se jim prostě neukázat.
John se pohyboval kolem Brány. Erin se zarazila uprostřed pohybu. Dva lidé se blížili k Sheppardově pozici. Oba dva byli dobře rozeznatelní. Teyla a Ronon. Erin se usmála a oklikou, aby se vyhnula další skupině, zamířila k pokoji Andoriel. Než za sebou zavřela panel v koupelně, zachytila, jak Johna odnášejí v bezvědomí na ošetřovnu. Teyla byla dobrá návnada a Ronon mířil přesně. Carson se tuto noc příliš nevyspí.
Trochu si rukou rozcuchala vlasy a otevřela své dveře. Voják na stráži se vyděšeně napřímil.
„Co…? Jak…?“ koktal a zíral na ni jako na přízrak.
Erin si ho mrzutě změřila. „Snad zase tak hrozně nevypadám.“ Projela si prsty ve vlasech. „Mám hlad. Můžu do jídelny nebo mi někdo něco přinese?“
„Počkejte uvnitř,“ vypravil ze sebe strážný.
Erin zase zavřela dveře a postavila se před ně se založenýma rukama. Čekala, až se před ní otevřou zvenku. Doktor Beckett vkráčel do jejího pokoje následován vojákem s plným podnosem.
Carson počkal, až voják odloží tác a odejde. Usadil se do křesla a díval se, jak si Erin s nakrčeným nosem prohlíží přinesené jídlo.
„Johna před chvílí přinesli na ošetřovnu. Utekl z pokoje a proháněl se po Městě. A nebyl sám, kdo se plížil kolem.“ Pozorně se na Erin zadíval.
Ta byla očividně zcela zaujata sendvičem. Šťouchala do něj prstem a sledovala, jak se jeho vrchní část kymácí na vratkém kousku rajčete. Nebyla spokojena, dokud horní plátek bílého chleba nespadl na zem.
„Erin?“ zvedl trochu Carson hlas.
„Ano, základno?“ zareagovala, aniž by zvedla oči. Vydloubávala z rajčete jadérko po jadérku a olizovala si prsty.
„Kde jsi byla?“
„Tady přece. Sám jsi postavil všude kolem hlídky,“ pokrčila rameny.
Doktor se prudce zvedl. Sevřel pěsti a probodl Erin pohledem. „Už toho mám dost. Kam se poděla ta tvoje všímavost, o které jsi mluvila odpoledne?“
Zvedla k němu zarmoucené oči. „Promiň, Carsone. Říkala jsem ti, že mi nic není. Jak je na tom John?“
„Ráno přineseme lék. Snad to bude dost včas. A ty budeš zatím tady a ani se odtud nehneš. Chci tvoje slovo.“
Erin se pomalu narovnala. Takhle rozčileného doktora snad ještě neviděla. Ráda mu prováděla drobné rošťárny a on se nikdy moc dlouho nezlobil. Kromě jejího výletu na Velétos. Tehdy to skoro nezvládla a doktor její návrat také ne. Musí se lépe ovládat, než s ní zase přestane mluvit. Otevřela ústa, ale nevyšlo z nich ani slovo.
Doktor pozvedl obočí. „Tak dobře,“ řekl stroze. „Už jsi dojedla?“ Jak bylo patrné, od Velétosu uběhlo příliš málo času.
Erin si všimla jeho rychlého pohledu ke dveřím pokoje a věděla, že za nimi je pár vojáků, připravených vejít na doktorův pokyn.
„Tak jo,“ začala. „Počkej. Jak dlouho?“
Carson se na ni zadíval s pobavením. „Abych tě uklidnil – John je pod sedativy a hned tak se neprobudí. Jestli se v tobě ozvaly nějaké záhadné ochranitelské geny, můžeš je zase uložit ke spánku. Nevzbudíme ho, dokud nebude lék. Nebo dokud…,“ zarazil se. Některé možnosti, které mohly nastat, se mu příčily i vyslovit. „Prostě mi slib, že tu zůstaneš, dokud to s Johnem nějak nevyřešíme. Samozřejmě,“ dodal, když viděl, jak se nadechuje, „kdyby utekl a chtěl nás všechny zabít, můžeš zakročit, Zachránkyně světů.“ Říkal to ironicky, ale Erin přeběhl mráz po zádech. „A jakmile bude John v pořádku, musím se pořádně podívat na tebe,“ slíbil.
„Za těchto podmínek,“ řekla Erin pomalu, jak si v duchu opakovala, co bylo vlastně řečeno, „máš moje slovo, že neopustím svůj pokoj, dokud bude John pod sedativy na ošetřovně nebo o něj bude postaráno jinak. Samozřejmě,“ i ona si všimla Carsonova nesouhlasného nádechu. „jsem to myslela tak, že bude vyléčený.“
Doktor odešel a Erin se vrhla na zbytek jídla. Večerní procházka jí pomohla vytrávit a pocit sytosti ji aspoň trochu uklidnil. Uložila se na posteli a věnovala se sledování Sheppardova neklidného spánku. Před zavřenýma očima se jí zase začaly míhat podivné věci.
Brzo ráno odešla výprava, vedená doktorem Beckettem, na lov vajec iratuských brouků. Erin jejich odchod zaznamenala jenom napůl. Ovládnutí rozšířeného Daru Kněžích jí stálo víc sil, než si původně myslela. Nedokázala v klidu ležet nebo sedět. Zato dokázala vyšplhat po zdi stejně rychle, jako John Sheppard. Možná rychleji. Začala Johnovi závidět klidný pobyt na ošetřovně. Prášek, který dostala od Carsona, už dávno skončil rozmočený v umyvadle. Aby se nějak zabavila, lezla po stropě a přemýšlela o divných věcech, které ji napadaly celou dlouhou noc. K ránu se posadila na posteli s pocitem, že ví přesně, kde je Andoriel. Pak se skutálela na zem a hledala komunikátor, aby řekla Carsonovi něco strašně důležitého. Než komunikátor našla, zapomněla, co tak důležitého ji vlastně napadlo. A kde je Ája ráno taky nevěděla.
Výprava se vrátila s nepořízenou. Doktor se ani nesnažil nějak zakrýt rozčarování a zoufalství, které na něj padalo. Stál na ošetřovně a zasmušile se díval na spícího Johna.
„Takhle to nepůjde, chlapče,“ zavrtěl hlavou a šel zkontrolovat poslední testy. Doufal, že ho napadne nějaké nečekaně jednoduché řešení. Ale to by ho asi musela políbit nějaká lékařská múza, protože jeho rozum byl v koncích. Pousmál se na list papíru, který sebral z beznadějně přeplněného stolu. Přesně věděl, jak by taková múza měla vypadat.
Pomalu zvedl hlavu s očima zahleděnýma někam daleko. Papír sevřel v ruce. Stál a přemýšlel, až se mu krabatilo čelo. Znovu se podíval na list, pečlivě ho uhladil, položil na nejvyšší hromadu na stole a zatížil ho svým oblíbeným hrnkem na kávu. Vyběhl z ošetřovny a hnal se k nejbližšímu transportéru.
Erin seskočila ze stropu a lehce přistála uprostřed pokoje. Z reproduktorů tiše hrála vážná hudba. Neposlouchala ji často, jenom při zvláštních příležitostech. Jako třeba v den, kdy se naučila šplhat po zdech a stropě. Tedy dnes.
Carson rozrazil dveře, dvěma skoky byl u Erin, chytil ji v pase s nadšením ji políbil.
Stála v úžasu se svěšenýma rukama a zírala na něj.
„Popadl tě amok?“ vypravila ze sebe, když se trochu vzpamatovala.
„Políbila mě múza!“ vykřikl doktor radostně, otočil se a zmizel ve dveřích.
„A proč to mám odnášet já?“ zeptala se Erin prázdného pokoje.
Za dva dny ráno věděla, že slib, který dala doktorovi, dodržela.
Nepokoj odezněl a smysly se jí ustálily na přiměřené hladině. Věděla, že se s nimi bude ještě chvíli potýkat, ale už jí nenutily sledovat Johna při každém jeho hnutí.
Předcházející den se u ní Carson stavil, aby ji ujistil, že Sheppardova léčba probíhá dobře a že je řada na ní. Vzal s sebou celý kufr zdravotnického vybavení a dvě hodiny se bavil tím, že jí odebíral jeden vzorek za druhým. Krev a další tělní tekutiny, pramínek vlasů, nehet… Pokaždé, když uložil zkumavku do kufru, zatvářil se spokojeně a kriticky si ji prohlédl, aby zjistil, co by z ní mohl ještě dostat.
„To už stačí, doktore Frankensteine,“ protestovala a zakrývala si obličej rukama. Využil toho a z předloktí jí seškrábl kousek kůže.
Další den ráno měly být první výsledky.
Vyšla z pokoje a zamířila na ošetřovnu. John se ještě povaloval pod dekou, ale ta příjemně modrá barva pokožky už ho opustila. Zamrkal na ni.
„Myslím, že jsem vás už někde viděl, slečno,“ usmál se, ale jeho oči zůstaly vážné.
Erin se neusmívala. „Jistě, pane. Potkali jsme se jedné bouřlivé noci za velice trapných okolností. Chtěl jste si hrát na místního Drákulu nebo na Dona Juana?“
John vzdychl a položil hlavu na polštář. „Ach jo. Kolika lidem se budu muset omluvit? Máš nějaký přehled?“
Erin zavrtěla hlavou. „Myslím, že to nebude tak zlé. Byl jsi docela milý brouk.“
Johna to rozesmálo.
„Ááá, staří známí se scházejí?“ řekl ode dveří Carson Beckett.
Erin opatrně couvla, když procházel kolem ní. Hodil po ní pobaveným pohledem.
„No, tak hrozné to snad zase nebylo. Trocha další krve a pár vzorků na testy…,“ poklepal na notebook v podpaží. „Už je to za námi, a ač je to k nevíře, jste oba v pořádku. Johne, ještě potřebuješ klid, ale už můžeš do svého pokoje. Jenom nezapomeň na pravidelné injekce. A ty,“ otočil se k Erin a zamyšleně si ji přeměřil. „Přes všechnu snahu jsem nebyl schopen zjistit, co se to s tebou stalo. V každém případě ti nic není. Jenom ten sken-,“ obrátil se k přístroji. „Záznam z tvé poslední prohlídky nemohu najít nikde v počítači ani v paměti skeneru.“ Skener i Erin se tvářili jako nevinnost sama.
„No,“ pokračoval Carson po krátké odmlce a usmál se na ni, „vždycky ještě tu prohlídku skenerem můžeme udělat znovu, že?“
Erin tiše zaúpěla.