tak jsem tady s další povídkou...
Střípky historie
Mac se pomalu došourala do řídící místnosti. Venku bylo sice slunečno a teplo, ale ona se klepala zimou.
„Plukovníku, skvěle, už jste tady.“zaradoval se George, jakmile ji uviděl a vyskočil na nohy.
„Hm.“zamručela.
„Je vám dobře?“staral se, když si všiml, jak je bledá, celá se třepe a má na sobě tak čtyři vrstvy oblečení.
„Je mi…fajn.“pokrčila rameny. „Službu zvládnu.“
„No to vidím.“ušklíbl se major. „Úplně hoříte. Posaďte se.“
„Nechte toho. Nic to není.“zaprskala.
„Plukovníku, potřeboval bych váš podpis!“křikl Woolsey od dveří svojí kanceláře a zamířil k ní.
„Kdykoliv, pane. Autogramy rozdávám ráda.“zabručela a opřela se o jednu z konzolí.
„Jste si jistá, že to zvládnete?“zapochyboval.
„Ježiš, tak tužku snad ještě udržím.“
„Měla byste si zajít na ošetřovnu.“podotkl a převzal od ní podepsaný papír.
„Nemůžu, už před dvěma týdny jsem měla tři dny neschopenku. A předtím jsem tady nebyla kvůli tátovi. Co jsem to podepsala?“
„Jenom souhlas se zásobami.“mávl rukou. „Ale opravdu nevypadáte moc dobře.“
„Řekla jsem, že mi je fajn.“
„Dobré odpoledne, jak ses vyspala?“zeptal se s úsměvem John, jakmile seběhl po schodech dolů. „Je ti dobře?“
„Je mi fajn.“odsekla. „Co s tím všichni máte?“
„No, kdybyste se viděla…“podotkl Chuck.
„Má pravdu. Máte takovou pěkně zelenou barvu. Být mariňák, tak ladíte s uniformou.“ pousmál se George.
„Dík.“zamručela a sedla si.
„Plukovníku, zajděte si na ošetřovnu. Tohle nevypadá nevinně. To je rozkaz.“řekl Woolsey.
„Dobrá.“pokrčila rameny.
„Vezmu si tvoji službu.“zkonstatoval John.
„Vždyť máš za sebou šestnáctku. To nemůžeš.“namítla.
„Jsem v pohodě. V noci jsem chvilku spal.“mávl rukou.
„Tak jo.“souhlasila a otočila se k odchodu.
„Majore, běžte s ní. Ať se tam někde nevyvrátí.“požádal Sheppard George.
„Máš po flámu?“zeptala se Jennifer, jakmile se Mac objevila na ošetřovně.
„Kéž by.“hlesla.
„Posaď se.“poklepala rukou na postel. „Celá se třeseš.“
„Došel mi crack.“prskla. „Je mi strašná zima.“ Jennifer jí strčila pod paži teploměr a zmizela ve vedlejší místnosti. Za chvíli se vrátila s dekou.
„Díky.“
„38,7…slušné.“pokývala doktorka hlavou, jakmile uviděla rtuť teploměru. „Tohle není poprvé, takže minimálně týden budeš ležet v posteli a nevystrčíš z ní nos. Dám ti paralen na sražení teploty. Co dál? Bolí tě něco?“
„Krom toho, že všechno?“pousmála se.
„Vypadá to na chřipku. Tohle je potřetí za poslední měsíc. Potřebuješ si odpočinout. To, jak si vyléčila tátu, tě hodně vyčerpalo a tím pádem se ti oslabila i imunita. Tohle potřebuješ vyležet.“
„Neboj, nějak teď nemám pocit, že bych měla někam jít.“ubezpečila ji.
„Hodně pij a snaž se něco sníst.“
„To druhé ti neslibuju, protože ráno šlo všechno ven.“
„Tak hlavně pij. Pomalu.“
„Provedu.“
„Mac, já to myslím vážně.“
„To já taky.“přikývla.
„Majore, buďte tak laskav a doprovoďte ji. Kdyby něco, tak zavolej, ano?“
„Jistěže.“přikývla.
„Potřebujete nějak pomoc, madam?“křikl Winterson.
„Převléct se snad zvládnu sama.“odpověděla z koupelny. Za pár minut vyšla ven ve světle modré košilce s dalmatinkem.
„Zajímavé.“zhodnotil George.
„Ticho.“zavrčela a spadla do postele. Major ji pečlivě přikryl. „Díky.“zamručela.
„Není zač. Spěte. Dobrou noc.“rozloučil se.
„Kam si myslíš, že jdeš?“vyhrkl John, jakmile viděl, že Mac stojí.
„Na záchod.“hlesla.
„Chceš pomoct?“nabídl se, když viděl, že se musí přidržovat.
„To snad zvládnu sama.“odsekla. Jenom pokrčil rameny. Za chvíli se z koupelky ozvala rána.
„Mac?!“vykřikl.
„To byl šampon.“odpověděla. Za chvilku vyšla ven. Přidržela se futer. Další cíl byla komoda. Při dalším kroku se jí podlomily kolena.
„Tak zvládneš, jo?“ušklíbl se Sheppard a vzal jí do náručí. Donesl ji do postele. Pořádně ji přikryl. „A lež.“
„Neboj.“špitla a rozkašlala se.
„Snědla si něco?“zajímal se a přejel pohledem tác s jídlem.
„Ne, zkoušela jsem to, ale šlo to ven.“odpověděla potichu.
„Přinesu ti další čaj a rovnou zajdu za Jennifer, ať se na tebe přijde podívat.“řekl, dal jí pusu a vyšel ze dveří. Mac se zavrtala hlouběji do peřin.
„Slyšela jsem, že nejíš.“zamračila se Kellerová, jakmile o pár minut později dorazila k ní do pokoje.
„Děláš i domovní návštěvy?“
„Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi.“pousmála se. „Tak co s tím jídlem?“
„Já bych jedla, ale stejně je to k ničemu.“špitla. „A ani ty prášky si nemůžu vzít.“
„Gratuluju, teplota ti pořádně roste. Máš 39,5. Dej mi ruku. Něco ti píchnu, abys mi tady neomdlela hlady, a taky něco na tu teplotu. Nechceš na ošetřovnu?“
„Zapomeň.“zavrčela a vystrčila ruku.
„Už jsem ti říkala, jak dopadly výsledky těch modrých krystalků v krvi tvého táty?“zeptala se a píchla jí injekci.
„Ne, povídej.“zavrtěla hlavou a přitáhla si peřinu víc k bradě.
„Mno, takže…sednu si, jo?“
„Jasně, sedej.“přikývla.
„No takže….ty to v krvi nemáš, ale když to srovnám s Delroyovou krví, tak to je něco jiného. Má to tam taky.“
„To znamená?“
„Je to nějaká bílkovina. Možná právě to je ten fyziologický pokrok…další stupeň evoluce.“
„Aha.“hlesla Mac. Moc jí to nedocházelo.
„Je to jako další úroveň…no lidského zrovna ne, ale antického druhu.“
„Je to nějaký rozdíl kromě energy koulí?“
„Těžko říct, ale ty máš geny pomíchané s lidskými. Tvůj táta může člověka vyléčit najednou, aniž by byl tak unavený jako ty. Ale nemůžu ti říct víc, protože nemám z čeho čerpat. Nemám nic dalšího k porovnání, ale je to hodně zajímavé. Ještě budu dělat nějaké testy.“
„Celkem by mě to zajímalo.“
„To ti věřím.“přikývla. „Měla by sis zase zdřímnout. Přijdu zase ráno.“
Ozvalo se zaklepání. Mac unaveně otevřela oči a protřela si je. Podívala se na budík. Bylo už poledne dalšího dne. Venku bylo zamračeno.
„Pokud nejste masový vrah, tak vstupte.“křikla.
„Dobré poledne, madam.“pozdravil Lorne.
„Přišel jste si pro chřipku?“pousmála se Mac. „Jaká byla mise?“
„Proto jsem tady. Našli jsme tam něco na překlad. Ve starých ruinách. Tak jsme vám chtěli udělat radost a přinesli jsme vám něco na nudu.“
„Věřte mi. Ze čtyřiadvaceti hodin prospím dvaadvacet. Tohle přijde na řadu tak za tři dny.“
„To nevadí.“pousmál se major a podal jí flashku.
„Podívám se na to.“slíbila. „Dělo se jinak něco zajímavého?“
„Ani ne, madam.“zavrtěl hlavou. „Byli jsme tam dva dny, vědci byli ve svém živlu a my pokreslili dva armádou financované bloky.“
„Kdo vyhrál?“
„Celkově? No každý vyhrával chvilku. A pak jsme si stavěli parníčky.“pousmál se Evan.
„Víte co? Zkusím do tabletů a notebooků propašovat nějaké hry.“
„To byste byla zlatá.“vydechl Lorne.
„Já se taky vždycky nudím na misích s vědci. Oni se vždycky rozprchnou a slintají nad nějakou rozvalinou a my tam sedíme a hlídáme je, aby někam nezapadli. Nesnáším tyhle typy misí.“
„Radši akční se střílením?“hádal.
„Samozřejmě.“přikývla a maličko se nadzvedla, že se natáhne pro pití. Když Lorne viděl, jak jí to moc nejde, hrnek jí podal.
„To vypadám tak uboze?“zeptala se unaveně a napila se.
„Spíš bezbranně.“odpověděl a soucitně si ji prohlížel.
„Zase tak hrozné to není.“mávla rukou.
„No nevím.“zapochyboval a hrnek vrátil zpátky na stůl.
„Tak fajn, přiznávám se. Je mi hrozně.“hlesla.
„To jde vidět.“podotkl. „Už půjdu, ať si můžete odpočinout. Brzo se uzdravte.“popřál jí.
„Díky. Zatím nashle. A stavte se zase někdy. Je mi tu samotné smutno.“pousmála se Mac, dala flashku na stůl k notebooku a za pár minut zase usnula.
Mackenzie se probudila až další ráno. Protřela si oči a převalila se na záda. Celkem mile ji překvapilo, že už jí tělo tolik nebolí a přestala se třepat zimou.
„Rayi, co se ke mně zase cpeš?“zamručela, když si Ray vyskočil k ní do postele. Jenom zakňučel. Mac ho začala drbat za ušima a u toho začala zase dřímat. Po chvilce sebou trhla a úplně se vzbudila. Protáhla se a natáhla se po notebooku. Rozhodla se přečíst si, co jí Lorne přinesl. Zapnula notebook a hned jí začalo na displeji blikat asi deset nepřečtených zpráv. Zoufale zakňučela, když viděla, že většina z toho jsou hlášení. Zrovna teď ho všichni museli odevzdat včas. Řekla si, že to nechá na jindy. Zapojila flashku a otevřela soubor.
„50 stran?! Žertuješ? Doufám, že na překlad je tak pět.“zamručela a napila se. Chtěla se ponořit do překladu, ale ve dveřích se objevil John.
„Dobré ráno, jak se dneska cítíš?“usmál se a položil konvici s čajem na noční stolek.
„Děkuju.“přikývla Mac.
„Už pracuješ?“zamračil se.
„Ne, nepracuju. Jenom mi Lorne přinesl nějaký text, tak si chci přečíst nejnovější antické drby.“
„Mac…ty jsi normální workoholik.“
„Nejsem.“nafoukla se. „Jenom se nudím. Jsem ráda, že už jsem se přestala třepat jak ratlík a zvednu si čaj sama.“
„Dobrá, jak chceš. Budu dneska se Sarah, tak kdyby něco, tak zavolej.“
„Jasně.“přikývla. „Zatím ahoj.“rozloučila se a zadívala se do notebooku. Byla ráda, že umí anticky celkem plynule. Vypadalo to jako deník nějaké antické ženy. Začetla se.
„Už jsme řekli, že ne.“zahřměl postarší Antik.
„Je to jenom pokus. Proč mi to nechcete dovolit?“prskla mladá žena. Měla dlouhé hnědé vlasy, byla menší a drobná. „Janusovi vždycky všechno odsouhlasíte.“zaprotestovala.
„Pochop, Aspen, Janus je kvalifikovaný vědec. Má dlouhodobé zkušenosti, kdežto ty jsi…“
„Holka.“zavrčela. „Tohle není fér.“hlesla a naštvaně odešla z místnosti, která teď sloužila jako zasedačka. Rychle došla do své laboratoře a vztekle shodila bloky s poznámkami ze stolu na zem. Tentokrát si byla jistá, že to bude fungovat. Potřebovala jenom povolení Rady k pokusu, které nedostala.
„Tak fajn. Když to nejde takhle, tak přejdeme na plán B.“zamručela si pro sebe.
„Mluvíš sama se sebou?“ozval se Janus ode dveří.
„Vypadni.“zavrčela.
„Žárlíš?“ušklíbl se. „Pomůžu ti.“
„Ne, díky.“zakroutila hlavou a rychle sbírala spadlé bloky.
„Používáš papír?“
„No a?“vyprskla. „Něco ti vadí? Ne každý má rád všechny ty vymoženosti.“
„Aspen, poslouchej. To, co navrhuješ je nemožné a nebezpečné…uvědomuješ si to?“
„Já nejsem blbá, Janusi.“vyjekla a začala ho systematicky strkat do dveří.
„Virginio! Já ti něco řekl!“štěkl John ode dveří. Mac sebou trhla, až notebook málem skončil na zemi.
„Co?“
„Pracuješ.“
„Nepracuju.“ohradila se.
„Ale ano.“trval na svém a skočil do postele. Nakoukl jí přes rameno.
„Ne.“bránila se.
„A tohle je co?“ukázal na antický text.
„Domluvil ses s tátou na nějakých splátkách?“
„Jo, neodpověděla jsi.“
„Johne, mezitím jsem třikrát spala.“namítla.
„Právě proto bys neměla….“
„Dobře, dobře.“zamručela a zaklapla notebook. Dala ho na noční stolek a napila se. Potom zalehla zpátky. Sheppard jí sáhl na čelo.
„Máš zase horečku.“povzdechl si.
„Zase? Já myslím, že ještě pořád.“
„Udělej mi laskavost a prosím aspoň ještě dneska lež.“poprosil ji.
„Že jsi to ty.“pousmála se.
„Skvěle.“přikývl a dal jí pusu na čelo. Potom vzal notebook a i s ním se rozešel pryč.
„Kam ho neseš!“vykřikla.
„Pryč. Aby tě to nelákalo.“usmál se a zavřel dveře. Mac jenom nesouhlasně zamručela a pořádně se zase zachumlala do postele. Ray jí strčil čumák pod peřinu.
„Co je, kluku?“podrbala ho. „Co kdybys mi přinesl notebook?“pousmála se. „Hledej Johna, no hledej.“dala mu povel. Ray vyběhl z pokoje.
„Já věděla, proč jsem si tě tehdy vybrala, ty můj chytrolínku.“usmála se, když se Ray vrátil i s notebookem v tlamě. Vzala si ho od něho a otřela ho. Potom zalovila v šuplíku a hodila Rayovi velký pamlsek. Mlsně se po něm vrhl. „Pojď, broučku, už jsi u mě. John sice bude nadávat, ale co.“pousmála se a otevřela soubory. Tenhle kousek vypadal jako kus nějakého osobního deníku.
„Tak tohle se Janusovi nepovedlo už dlouho. Zmetek zatracený. No nic, už jsem v klidu a vracím se k výzkumu. Včera jsem konečně dodělala překlad. Vypadá to, že všechno sedí. Bohužel jsme zase přišli o Genesis. Naštěstí jsem si ji stihla celou přečíst a našla, co jsem hledala. Bohužel nás Bohové porážejí. A my nevíme proč. A teď, když získali Genesis, to bude ještě horší. Vím o jednom způsobu, jenom to ještě musím zdokonalit. Kdyby mi to Rada povolila, už bychom měli po problému. Zítra to otestuju. Jsem ráda, že mi lidé z téhle planety dovolili zřídit si tady laboratoř. Mám tu aspoň klid a nikdo po mě nic nechce.“
Mac vzbudil nějaký rámus. Trhla sebou a při té příležitosti se jí povedlo shodit notebook z klína na zem.
„A do kelu.“hlesla a rychle ho zvedla. Vypadal, že žije. Rozhlédla se po pokoji, aby zjistila, co bylo zdrojem rámusu. Nic neviděla, ani neslyšela, tak si lehla zpátky a znova se dala do čtení. Tentokrát poskočila o pár stránek. Tady se zarazila. Jakmile se začetla, bylo to, jako by se ocitla v jiné místnosti i čase.
„Konečně.“zajásala Aspen a znova zkontrolovala překlad. „Dokonalé. Teď už jenom stačí najít tu jeskyni a přečíst verše.“zkonstatovala a podívala se na mapu galaxie. Našla si miniaturní planetku s bránou. „Tady jsi, mrško, ale mně se neschováš.“zamručela a zvětšila si planetu. Našla na ní bránu a kousek od ní i jeskyni. Zaradovala se ještě víc. Veškerou dokumentaci si nahrála na přenosný krystal a transportovala se na povrch. Odhrabala z ukrytého jumperu listí a zamířila k bráně, kde zadala adresu na planetu.
Kolem brány byla samá skála a suchá země, která místy praskala. Jumper jednou obkroužil kolem vysoké skály a potom přistál na jednom výběžku. Aspen vyběhla ven a zamířila přímo do jeskyně. Chvíli se motala klikatými chodbami, než narazila na stěnu, která se svým povrchem odlišovala od ostatních. Přejela přes ni rukou a něco řekla. Stěna zmizela a místo ní se tam objevilo něco jako svatyně. V malé místnosti se naproti vchodu nacházel oltář, kde plápolaly svíce. Mezi nimi byly dva svitky.
„JO!“zaradovala se a opatrně vešla dovnitř. Vzala z oltáře oba svitky a vyběhla ven na světlo. Posadila se na kámen a rozvinula je. Rychle očima přelétla obsah. Bylo to, co hledala. Maličko smutně se pousmála. Tušila, že jakmile verše přečte, nebude cesty zpět, ale byla to jediná možnost, jak porazit rasu, která se jim téměř vyrovná. Zhluboka se nadechla a začala číst verše ve správném pořadí. Všude okolo se zvedl prach a obloha zčernala. Z tmavých mraků se blýskalo a přes burácení hromu neslyšela vlastního slova. Jakmile dočetla poslední daný verš, z ní a zároveň z jeskyně vytryskla bílá záře. Jenom překvapeně vykřikla.
„ASPEN!!“vykřikl někdo, ale nemohl se k ní dostat blíž. Najednou vše ustalo. Obloha byla stejně modrá jako před chvílí, prach a písek lehl zpátky na zem a vítr se ztišil. Ženě se podlomily kolena a padla k zemi.
„Aspen!“křikl znova někdo a vrhl se k ní.
„Ty…“zašeptala.
„Co si to provedla. Tohle…“
„Neudělal by to nikdo jiný, Janusi.“hlesla potichoučku.
„Ale proč zrovna ty? Proč jsi neřekla Radě, co jsi našla? Kdyby to vyřklo víc lidí najednou…“vyjekl bezradně a chytl ji za ruku.
„Tak by to možná…pomohlo, ano. Ale než oni se dohodnou… Podej mi, prosím, ten…druhý svitek.“požádala ho. Natáhl se pro starý pergamen a rozvinul ho. Pomohl jí se posadit. Podepřel ji. Aspen začala předčítat další verše. Potichu ale pevně. Trvalo to jen pár minut.
„Co se mělo stát?“zamračil se Janus.
„Jakmile zemřu, veškerá má síla se uchová v těchto verších.“
„Ty neumřeš.“prohlásil přesvědčeně. „Dostanu tě domů.“
„Jenom mi slib, že řekneš Faith…že řekneš mojí sestřičce, že ji mám ráda…“
„Slibuju.“přikývl. „Vydrž, prosím, mám tě rád. Mám tě rád víc, než bych měl.“
„Jsem ráda…jsem ráda, že to vím.“zašeptala potichu a maličko se pousmála. V tu chvíli stisk její ruky povolil.
„Aspen…Aspen…no tak, probuď se.“zatřásl s ní. Když se neprobrala, jemně ji zvedl a donesl do svého zamaskovaného jumperu.
„Mám skvělou zprávu, Janusi. Lodě Bohů se začínají stahovat. Odlétají pryč.“zaradoval se starší muž. Janus přecházel před ošetřovnou tam a zpátky. „Co se tam stalo?“zeptal se.
„Udělala to, na co vy jste neměli odvahu.“prskl. „Nechtěli jste jí pomoct. Ty verše nikdy neměla číst sama. Neměla na to dost síly.“
„Máš je?“vyhrkl. Janus si muže prohlédl.
„Nemám. Musel je odnést vítr.“zavrtěl hlavou. Dveře ošetřovny se otevřely. „Tak co?“zeptal se dychtivě.
„Je mi to líto. Byla moc vyčerpaná. Dělali jsme, co jsme mohli.“hlesl jejich doktor. Janusovi se v obličeji nepohnul jediný sval. Jenom přikývl a odešel.
Ve svém pokoji okamžitě zalovil v truhle a vytáhl oba svitky. Nenávistně se na ně podíval a schoval je pod plášť. Rychle vyšel ze dveří a zamířil k hangáru. V jumperu proletěl bránou na jednu ze spřátelených planet a potom zadal adresu na další. Vybral dvě nejnehostinější planety, které znal a svitky dobře uschoval. Musel se postarat o to, aby svitky nikdy nebyly nalezeny a už vůbec ne, aby je někdo měl v držení oba. Nikdy.
Omlouvám se, ale odkazy na stažení povídek v DOC a PDF v téhle chvíli nemám...maličko nestíhám
, ale budu se snažit, aby se to tady během dneška objevilo, pokud se tak nestane, udělám to u další povídky...
, jak se vrátím...teda ne hned, protože se vracíme hooodně brzo ráno, ale zase večer