Právě jsem dočetl poslední příspěvek. Každý uživatel popsal tento seriál svým vlastním, osobitým a jedinečným způsobem. Doufám, že také přispěji svou troškou a že to nebude pouhé opakování mnohokrát vyřčených skutečností a faktů.
Existují seriály, které svým významem a poselstvím překračují hranice žánru. Jejich vliv trvá ještě léta po ukončení a vždy dokaží inspirovat nové generace tvůrců v nejlepším a nejúžasnějším odvětví zábavního průmyslu. B5 je i přes svou relativní neznámost široké veřejnosti jedním z nich.
Čím je tedy B5 tak výjimečný? Nejsilnější devizou je do posledního detailu propracovaný scénář. Silnou stránkou jsou také výborné postavy. Tolik užasných a sympatických postav jsem nenažil od dob SG-1. Londo, G´Kar, Lyta, Garibaldi či Bester (jsem rád, že nejsem jediný, kdo tohoto „záporáka“ obdivuje. Lidé, kteří dělají s plným nasazením něco, v co věří, jsou mi obzvláště sympatičtí)

.
Příběhová linie studující vztah Londa a G´Kara (2 nejlepší postavy v seriálu) je tou nejlepší a nejzajmavější v celém seriálu. Ti dva prošli takovým emočním veletočem, že si nejsem jist, zda by to normální člověk přežil ve zdraví. V závěru mě skutečně dojalo jejich nefalšované přátelství a respekt

.
Seriál samotný graduje během 3. a 4. série. Second Shadow War a následná Earth Civil War jsou události plné silných, úžasných a zapamatování hodných momentů. Poslední série už je pouze stínem toho nejlepšího a nedostahuje kvalit svých předchůdců. Přesto se i zde najde několik vynikajících episod, většinou kolem osoby Londa Mollariho a jeho nástupu na trůn. Úžasné byly episody, díky kterým jsme mohli sledovat historii B5 jako by z retrospektivy (viz. konec 4. série). Problém je v tom, že člověk neví, co si má myslet. Zda jde o relevantní a na historických základech postavená fakta a argumenty nebo pouze o subjektivní hodnocení historického vývoje z pohledu jednotlivce. Nikoliv celé společnosti.
Samotný „universe“ Babylonu 5 je fascinující a impozantní zároveň. Vzájemné interakce jednotlivých ras, historie prvních kontaktů, vzájemná nenávist a nevraživost, politické a diplomatické vyjednávání, projevy rasové nesnášenlivosti, výborné dialogy mezi postavami, tajné dohody a pakty, válečné konflikty … Když se tyto a mnohé další, mou milované inkredience smíchájí, tak zákonitě musí vzniknout něco výjimečného. Vzniklo

.
B5 je dílem, které překonává čas a zákonitě patří ke klíčovým a nosným dílům celého sci-fi žánru.
Můžeme jen smutnit, že nikdy neuvidíme takové momenty jako jsou povstání telepatů a jejich útok na základu Psi Corps (2265 = smrt Lyty Alexander a Lenniera) nebo pronásledování Bestera přes půl světa Garibaldim na konci 60. let 22. století, a to jsou jen některé náměty, které nebudou nikdy zrealizovány
Přejděme k nedostatkům. Jediné co mi výrazně vadilo byla základní myšlenka hyperprostoru. Nápad skokových bran je výborný. Co je to ale platné, když je loď schopná v hyperprostoru střílet, nalodovat se na jinou loď či se na místě zastavit. Nejsem v této oblasti kovaný, ale podle mě to snad ani teoreticky není možné. Možná jsem ovlivněný fyzikálními zákony nastavenými ve SG, SW aj., ale styl hyperprostorového cestování, tak jak byl prezentován v B5 mi prostě nevyhovuje. Je to spíše jenom malý nedostatek. Něco jsem musel zmínit, aby to nevypadalo příliš dokonale

.
K efektům: Člověka, který se rád podívá na inteligentní sci-fi s propracovaným scénářem a někdy až extrémním (ale uvěřitelným) vývojem postav, nemohou nekvalitní vizuální efekty odradit. Ten zbytek jsou lidé davající přednost formě před obsahem.
Z filmů stojí za připomenutí jen jeden. Jak asi všichni tuší jedná se o výborný „In the Beginning“, ostatní měli úroveň lehce nadprůměrných episod seriálu.
Co říci závěrem ? Snažím se dát dohromady nějakou vznešenou větu, která by nejlépe vyjádřila můj respekt a obdiv k Babylonu 5. Nenapadá mě nic vznešeného …
A toast.
To absent friends ... in memory still bright.
G'Kar. Londo. Lennier Mar…Marcus.
To Babylon 5
Hodnocení: 5/5
Storm: Někdy je lepší nechat některé záhady nevyřešené.
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes