Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Babylon 5 Babylon 5

Babylon 5

Sci-fi seriál o vesmírné stanici, která byla poslední nadějí na mír

Příspěvek 09.1.2010 11:32:10
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Tak snad tě ta první přesvědčí sledovat dál. :)
Kvalita (nebo spíš zajímavost :D ) opravdu od druhé série značně stoupá, to ti řekne každý, kdo celý B5 viděl.
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 09.1.2010 15:12:05
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

První série mě chytila a už nepustila, efekty neefekty...

Příspěvek 12.1.2010 15:45:14
Dragon Uživatelský avatar
Administrátor
Administrátor

Pohlaví: Muž

Odpovědět s citací

Asi tak :D
mě už chytil pilot i když jsem si říkal "co to sakra je" a přiznávám byla tendence to vypnout, ale dal jsem tomu šanci a nelituji toho ;)

Efekt je vedlejší, hlavní je ten děj ;)
Povídky
Vše potřebné naleznete-ZDE
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
„Myšlenka, i když nebyla převedena do podoby obrazu, je sama uměleckým dílem. Myšlenkový proces umělce bývá často zajímavější než výsledná realizace.“
          Sol LeWitt

Příspěvek 14.1.2010 13:47:23
Blackthunder Uživatelský avatar
Major
Major

Bydliště: Pardubice - Česká Republika - Sol 3 - Sol System - Mutter's Spiral - N-Space

Odpovědět s citací

Tak první řada za mnou. S každým dílem se to postupně zlepšuje, takže spokojenost :D
Až teda na díly absolutně o ničem
Toto je spoiler!!!:
opravdu je mi putna jestli ten doktor bude operovat nějakýho kluka i přes nesouhlas rodičů nebo ne. Naprosto putna

K ději: super jak se pořád otevírají další tajemství (jen aby se vyřešili)
K postavám: Mám rád snad všechny mimozemské postavy, u lidí snad jen Sinclaira a Ivanovou. Ostatní mi tam příjdou jen jako takové zbytečné křoví (hlavně ten doktor - nesnáším tyhle postavy všeobecně)
Toto je spoiler!!!:
- Musíme ho zachránit!
- Ale on to nechce!
- Ale mi musíme! :roll:

Ale dějově to je fakt pěkně nabité - a šup na 2. řadu :lol:
[img][http://img840.imageshack.us/img840/1193/sigrj.jpg][/img]

Příspěvek 14.1.2010 14:37:41
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No řekněme, že doktor není zrovna zbytečná postava... v první sérii máš krásně nastíněnou jeho osobnost, má to svůj účel :) Tajemství se vyřeší, tohle není SG :D
a Garibaldi (nwm jestli to mám dobře napsané ) ti příjde jako křoví? Tak jo no, myslím že budeš řádně překvapený :)

Příspěvek 14.1.2010 16:47:35
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak to je pochopitelné. Garibaldi se pořádně vyklube až později. :) Za to ale pořádně. :yes:
Jinak mám každopádně radost, že se objevil další jedinec, co se prokousal první sérií, čili se defacto Babylonu upsal až do konce. :D

Příspěvek 14.1.2010 17:33:28
Fancipal Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Právě jsem dočetl poslední příspěvek. Každý uživatel popsal tento seriál svým vlastním, osobitým a jedinečným způsobem. Doufám, že také přispěji svou troškou a že to nebude pouhé opakování mnohokrát vyřčených skutečností a faktů.
Existují seriály, které svým významem a poselstvím překračují hranice žánru. Jejich vliv trvá ještě léta po ukončení a vždy dokaží inspirovat nové generace tvůrců v nejlepším a nejúžasnějším odvětví zábavního průmyslu. B5 je i přes svou relativní neznámost široké veřejnosti jedním z nich.
Čím je tedy B5 tak výjimečný? Nejsilnější devizou je do posledního detailu propracovaný scénář. Silnou stránkou jsou také výborné postavy. Tolik užasných a sympatických postav jsem nenažil od dob SG-1. Londo, G´Kar, Lyta, Garibaldi či Bester (jsem rád, že nejsem jediný, kdo tohoto „záporáka“ obdivuje. Lidé, kteří dělají s plným nasazením něco, v co věří, jsou mi obzvláště sympatičtí) :yes: .
Příběhová linie studující vztah Londa a G´Kara (2 nejlepší postavy v seriálu) je tou nejlepší a nejzajmavější v celém seriálu. Ti dva prošli takovým emočním veletočem, že si nejsem jist, zda by to normální člověk přežil ve zdraví. V závěru mě skutečně dojalo jejich nefalšované přátelství a respekt :cry: .
Seriál samotný graduje během 3. a 4. série. Second Shadow War a následná Earth Civil War jsou události plné silných, úžasných a zapamatování hodných momentů. Poslední série už je pouze stínem toho nejlepšího a nedostahuje kvalit svých předchůdců. Přesto se i zde najde několik vynikajících episod, většinou kolem osoby Londa Mollariho a jeho nástupu na trůn. Úžasné byly episody, díky kterým jsme mohli sledovat historii B5 jako by z retrospektivy (viz. konec 4. série). Problém je v tom, že člověk neví, co si má myslet. Zda jde o relevantní a na historických základech postavená fakta a argumenty nebo pouze o subjektivní hodnocení historického vývoje z pohledu jednotlivce. Nikoliv celé společnosti.
Samotný „universe“ Babylonu 5 je fascinující a impozantní zároveň. Vzájemné interakce jednotlivých ras, historie prvních kontaktů, vzájemná nenávist a nevraživost, politické a diplomatické vyjednávání, projevy rasové nesnášenlivosti, výborné dialogy mezi postavami, tajné dohody a pakty, válečné konflikty … Když se tyto a mnohé další, mou milované inkredience smíchájí, tak zákonitě musí vzniknout něco výjimečného. Vzniklo :) .
B5 je dílem, které překonává čas a zákonitě patří ke klíčovým a nosným dílům celého sci-fi žánru.

Můžeme jen smutnit, že nikdy neuvidíme takové momenty jako jsou povstání telepatů a jejich útok na základu Psi Corps (2265 = smrt Lyty Alexander a Lenniera) nebo pronásledování Bestera přes půl světa Garibaldim na konci 60. let 22. století, a to jsou jen některé náměty, které nebudou nikdy zrealizovány :(
Přejděme k nedostatkům. Jediné co mi výrazně vadilo byla základní myšlenka hyperprostoru. Nápad skokových bran je výborný. Co je to ale platné, když je loď schopná v hyperprostoru střílet, nalodovat se na jinou loď či se na místě zastavit. Nejsem v této oblasti kovaný, ale podle mě to snad ani teoreticky není možné. Možná jsem ovlivněný fyzikálními zákony nastavenými ve SG, SW aj., ale styl hyperprostorového cestování, tak jak byl prezentován v B5 mi prostě nevyhovuje. Je to spíše jenom malý nedostatek. Něco jsem musel zmínit, aby to nevypadalo příliš dokonale :D .
K efektům: Člověka, který se rád podívá na inteligentní sci-fi s propracovaným scénářem a někdy až extrémním (ale uvěřitelným) vývojem postav, nemohou nekvalitní vizuální efekty odradit. Ten zbytek jsou lidé davající přednost formě před obsahem.
Z filmů stojí za připomenutí jen jeden. Jak asi všichni tuší jedná se o výborný „In the Beginning“, ostatní měli úroveň lehce nadprůměrných episod seriálu.
Co říci závěrem ? Snažím se dát dohromady nějakou vznešenou větu, která by nejlépe vyjádřila můj respekt a obdiv k Babylonu 5. Nenapadá mě nic vznešeného … :)

A toast.
To absent friends ... in memory still bright.
G'Kar. Londo. Lennier Mar…Marcus.
To Babylon 5 :bravo: :ok: :bravo:
Hodnocení: 5/5

Storm: Někdy je lepší nechat některé záhady nevyřešené.
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Příspěvek 14.1.2010 19:08:09
Quinix Uživatelský avatar
Administrátor
Administrátor

Odpovědět s citací

Blackthunder: Jsem zvědavej na hodnocení po dalších dílech :)
Captain Thomson, Earthforce: Who is this? Identify yourself!
Ivanova: Who am I? I am Susan Ivanova. Commander. Daughter of Andrei and Sophie Ivanov. I am the right hand of vengeance, and the boot that is going to kick your sorry ass all the way back to Earth, sweetheart! I am Death Incarnate, and the last living thing that you are ever going to see. God sent me.

Příspěvek 14.1.2010 20:46:24
Major
Major

Bydliště: Pardubice - Česká Republika - Sol 3 - Sol System - Mutter's Spiral - N-Space

Odpovědět s citací

Tak zatím jsem viděl 9 dílů z 2. řady - a musím říct, že první řada mě zatím bavila víc :?
Toto je spoiler!!!:
Asi to bude hlavně výměnou velitele. Sinclair mě byl tak nějak sympatičtější

A vůbec to bylo tak nějak víc tajemné a vůbec...
Ale věřím, že se to brzy už rozjede, už ten název dalšího dílu je slibný - a hned se půjdu přesvědčit :D

Příspěvek 14.1.2010 21:41:16
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

A všichni čekají se zatajeným dechem, co řekne Blackthunder. :lol: Babylon 5 se zatím líbil každému, až na jednu výjimku, která je na tom ale podobně jako Black - taky se občas rozchází názorově s ostatními ze zvláštních důvodů :smile: :wink:

Toto je spoiler!!!:
Sheridan je skvělý velitel a výborná postava. Taky mi chvíli trvalo, než jsem si na něj zvykla, ale už během 2. série se začal velmi zajímavě projevovat a ve 3. sérii se rozjel. Ono se to vlastně celé tak nějak rozjelo, a jak už tu bylo řečeno - tohle není SG - všechno je tu vysvětleno. :wink: 1. série dá zpětně smysl, když dojedeš až do konce. :wink: Což se ti nejspíš stane, když jsi došel až sem. :wink:

Zase mám potřebu se na to podívat znovu - a nemám čas :(
Jinak doktora jsem moc ráda neměla ani později, zato Garibaldi...jo, ten byl hodně zajímavý. Jako ostatní. K postavám si tu člověk hledá cestu trochu delší dobu, ale o to horší je pak loučení na konci.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 14.1.2010 23:58:31
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Klenotka píše:
K postavám si tu člověk hledá cestu trochu delší dobu, ale o to horší je pak loučení na konci.

Krásně vystiženo. :yes:

Blackthunder: Sheridan mi na poprvé taky připadal o trochu méně zajímavý než Sinclair, prostě takový nezvyk najednou. Celá ta změna velitele byla vlastně dost narychlo a nečekaně.
Teď se mi to ale během druhého kola zdálo přesně naopak. Jak už mám jakýsi ucelený obraz a soustředím se teď o to víc na detaily, připadá mi najednou právě Sinclair poněkud zvláštní skoro až "trhlý" (viz to jeho neustálé běhání za akcí a zařizování všeho osobně, jako kdyby neměl dostatek personálu :D )

A jsme vlastně u další kvality seriálu. Každé další shlédnutí nám může dát zas něco jiného a nového. Vlastně snad ani není možné vstřebat všechno, co do toho JMS vložil, napoprvé.

Příspěvek 15.1.2010 00:10:11
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Sheridan mi ze začátku taky neseděl, ale herec umí hrát a postava je výborná, takže jsem si ho oblíbil.. Když se potom později znovu objevil
Toto je spoiler!!!:
Sinclair
tak mi přišel v porovnání s Sheridanem naprosto nemastný,neslaný...
Fancipal: Jediná záhada, která je nevyřešená je konec, to mě žralo ještě týden. Ale nebudeme Thunderovi spoilerovat :)

Příspěvek 15.1.2010 00:31:00
Major
Major

Odpovědět s citací

Tak samozřejmě, že to dokoukám - málokdy přestanu na něco koukat pokud mě to baví. :)

Teď jsem dokoukal 2x12 - Acts of Sacrifice
Moc pěkná epizoda, velice pěkně napsaná hlavně
Toto je spoiler!!!:
Londo/Garibardi scény byli naprosto úžasný. Vyvolalo to ve mě takový zvláštní pocit.

Jen jsem z toho dílu nepochopil/nepoznal jednu věc:
Toto je spoiler!!!:
To G'Kar brečel nebo se smál? (Po tom co mu řekli, že ho nemůžou oficiálně podpořit, ale pomůžou alespoň tajně civilistům) Nejdřív jsem myslel, že brečí ale pak mi to přišlo spíš jako smích. :scratch:

A "Pozemský sex" byl taky velice zajímavý :rflmao:

A teď pustit si další díl, nebo to jít spát a nechat to na zítra? :lol:

Příspěvek 15.1.2010 09:48:41
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Fancipal: Jsem rád, že i někdo jiný se začal zajímat o ty knížky :) Neuvěřitelně to ten svět dokresluje (Sheridan se s Gideonem znal už dlouho...). Dobrá stránka na tohle je babylon5.info, kterou spravují Neldoret s Hipapheralkem.

St0rm: Ve WWE jsem měl úplně stejný pocit. Ale zase vidět je pohromadě... :)

Blackthunder: Podle mě to bylo tak nějak obojí. Ta maska to podtrhovala :lol:

Jinak tohle mě neuvěřitelně pobavilo:
http://www.babylonpodcast.com/promos/B5_promo513.mp3
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 15.1.2010 09:52:53
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Jak jsou ty knížky dlouhé? Popřípadě kolik jich je... že bych zkusil aspoň jednu :)

Příspěvek 15.1.2010 10:05:43
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Hehe, si vyber http://babylon5.info/?page=kniha&typ=1 :lol:
Osobně mám Technomágy, Centaurskou trilogii a Psi corps 1. a 3. díl.
Obrázek

Příspěvek 15.1.2010 20:37:52
Major
Major

Odpovědět s citací

Tak jsem dokoukal druhou řadu... :shock:
Děj se pořádně rozjel a nastoupilo takové "vážné" sledování...
Celý svět Babylonu se stává čím dál skutečnějším a temnějším.

Od 2x16 - In the Shadow of Z'ha'dum jsem si už pěkně oblíbil Sheridana (v tom díle byl prostě bombastickej [i když mojí nejoblíbenější postavou nadále zůstává G'Kar]

Moc se mi líbil i díl And Now For a Word který naprosto dokonale podtrhl situaci a přidal seriálu ještě více na reálnosti.

O The Long, Twilight Struggle snad ani nemusím povídat jak úžasná epizoda to byla... ale stejně
Toto je spoiler!!!:
Při útoku na Narn jsem si jen tak říkal "A je to v prdeli." [což jsem si více méně říkal už u 2x09 když G'Kar celý nadšený popíjel v baru s Londem]

A šíleně se mě líbil G'Karův "proslov" po té co ho Londo nechal "vykázat" z rady. Tím moje sympatie k G'Karovi ještě více stoupli.

A nesmím zapomenout na Zathrase. (nebo jak se píše) Potěšilo mě, že tuhle linku nezahodili (i když se to dalo čekat z toho jak všichni říkají, že je vše vysvětleno, ale stejně mě to potěšilo)

Hned na to nadešla epizoda Comes the Inquisitor - další geniální epizodka sledovaná při zatajeném dechu. A ten Inkvizitor byl výborně zahranej. :bravo:

No a tím se dostávám k poslední epizodě 2 řady :shock:
Toto je spoiler!!!:
Po útoku na Centaurskou loď jsem si říkal - a je to v hajlu válka je tady.

Sheridanův "proslov" byl přesný a výstižný. A jak bylo vidět na Zemi jsou prostě svině.

A pak útok na Sheridana a následné odhalení Koshe... nooo to byla síla (i když popravdě čekal jsem od Koshe tak nějak něco jiného "lepšího"... Ale co...

Každopádně po dvou řadách co můžu říct o Babylonu než jen "Paráda." Opravdu to vypadá, že to má nejvíc promyšlený děj co jsem u seriálu zažil. Každopádně Babylon 5 postupně stoupá na mém osobním žebříčku, jsem zvědavej kam se až dostane :)

Příspěvek 15.1.2010 21:29:47
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Pokud jste někdo zaregistroval Bureau 13, tak to mělo mít původně mnohem větší roli. Akorát se prej JMS dozvěděl, že je to název i nějaký knižní série o podobný věci, takže to už dál nevyužil. No aspoň bylo víc prostoru pro Sbor :salut:
Obrázek

Příspěvek 15.1.2010 23:35:47
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Hmmm, to je zajímavé... a pak z toho udělali v DS9 Section 31. :rflmao:

Příspěvek 16.1.2010 18:13:51
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Jenom si dovolím takové malé reklamní vsuvky :lol:

Doufám, že nové fandy uvidím i na nějakém srazu či conu.
Obrázek

Příspěvek 07.2.2010 11:34:39
Anijsha Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak včera jsem na brněnském srazu zažila šok, ale naprosto příjemný :D . Kamarádka -Pet Holly, pro ty co ji zanjí - mi řekla, že už viděla Babylon 5 a že ji nadchnul. A to mi řekla až když to dokoukala a předtím se ani slovem nezmínila. Jelikož to viděla se slovenským dabingem, tak ji teď odnaučuju říkat Delennová :lol:

Takže hlásím dalšího nadšenece do B5.
Mám z toho špatný pocit...
Obrázek
Sbor je matka, sbor je otec.
----Reklama----
Anijshino vidderské okénko

Příspěvek 09.5.2010 01:10:59
rusel89 Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Babylon 5 som začal pozerať ešte ako malé decko, keď ho dávali na Markíze. Tento mesiac som ho začal sťahovať a dostal som sa do takého štádia, že B5 radím na prvé miesto a to ešte pred SG-1, SGA a SGU. Príbeh celého B5 je perfektne prepracovaný a všetko do seba zapadá. A čo je hlavné tak postavy nemajú amnéziu čo sa týka minulých dielov ako je nám to známe z SG. :D Najlepšie diely boli keď bol Sheridan na Z´Ha´Dum. A pohľad na Delenn keď pozerala nejakú staršiu správu, plakala a hladila obrazovku ma úplne dostal a mal som na krajíčku aby som sa nerozplakal. Momentálne som na 5x13 a neviem sa dočkať posledného dielu. Už len z toho ako to tu všetci opisujete, že je to strašne perfektný diel. Babylon 5 je u mňa momentálne najlepší sci-fi seriál aký som kedy videl.

Příspěvek 26.5.2010 15:29:06
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Čtu nějaké B5 komiksy z období S1 a S2. Mmj to popisuje Sinc odvolání na Zem a co se s ním dělo, Garibaldi má flashbacky o své práci na Marsu a dokresluje osud Talyi Winters. Jenom ten komiks o Sboru a jeho vzniku mi nesedí, v knížkách to je jinak. Asi retcon, známe z ST.

In Valen's name si nechám až na jindy :D

Edit: JMS mluvil o B5 filmu, který má přijít ke dvacátému výročí B5, tedy 2013. Rozpočet sto milionů.

:smile:
Obrázek

Příspěvek 27.5.2010 19:25:55
Puk Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

:shock: Ak to bude skutočnosť, URČITE na to pôjdem :) , v horšom prípade :( si to stiahnem. :) :)
Možno oboje. :)

Příspěvek 28.5.2010 15:08:09
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

http://scifiwire.com/2010/05/poll-what- ... reates.php

Hlasování o nejlepší finále SF seriálu. Zatím těsné :smile:
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Babylon 5