Asi před 14ti dny jsem si v knihovně půjčil knihy od Arthura C. Clarka-Setkání s Rámou a Návrat Rámy. Dnes jsem dočetl druhý díl a nestačím se divit!
Pro ty co to nečetli krátké shrnutí:
"Do sluneční soustavy se blíží obrovská neznámá loď,nekvalifikovaný tým nasedá do pozemské lodi a vyráží jí naproti. Po nalodění zjistí že je loď opuštěná a začínají s průzkumem. Nikdo z nich neví jak loď ovládat ani smysl její cesty.Po třech týdnech prozkoumávání zjistí že loď změnila směr a míří přímo do slunce, posádka neváhá, vrátí se do své lodi vrací se na Zem.Z pozorování vyplyne že mimozemská loď mířila do slunce aby dobyla energii a míří dále do vesmíru. Z průzkumu lodi zjistily že za touto lodí letí ještě další dvě!"
Druhá kniha je o 200 let v budoucnosti kdy do sluneční soustavy přilétá druhá loď:
"Okamžitě po zachycení lodi začíná výcvik posádky a znovu nasedají na pozemskou loď a letí vstříc druhé lodi. Stejným způsobem se naloďují ale už mnohem rychleji. Všechny pozorování ukazují že loď je stejná jako ta předchozí. Posádka po celou dobu výpravy kominukej se zemí.Vše probíhá skoro stejně až na to že hlavní hrdinka je uvězněna v jámě do které spadla a záchrana nepřichází, poté ji zachrání neznámá forma života žijící v útrobách lodi. Jeden člen posádky se ji rozhodl na vlastní pěst hledat a také se setkává s jinou rasou. Další z členů posádky používá k průzkumu lodi malé roboty s kamerami. Děj knihy končí tím jak tři členové zůstali sami na lodi a žena je těhotná,loď míří pryč z naší soustavy"
Toto bylo jen rychlé schrnutí děje,omlovám se za nepoužívání jmen a krátkost.
Podlě mě je skoro celé okopírované a některé věci pozměněné ale v podstatě je to scénář k některým epizodám SGU!(slunce,komunikační kameny,Rush a Chloe,KINO,Destiny)
Co si o tom myslíte vy?
(jinak knihy doporučuji jsou výborné!)