Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Obecné O Einsteinovi a jeho teoriích

O Einsteinovi a jeho teoriích

Diskuze nezapadající ani do jedné z výše uvedených kategorií.

Příspěvek 28.7.2006 18:33:36
tWin Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Kdyz uz se zabiha do takovych teorii tak si uvedomte co by se v takove rychlosti jak rikate (0,99c) s tou cihlou stalo. Pri vypusteni v takove ryclosti (nehlede na to ze je to energeticky temer nemozne) by z ni byla vlivem kontrakci delek placka o prumeru slunecni soustavy. Hmm...to by byla zbran... :twisted: :lol:

Příspěvek 28.7.2006 20:17:27
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

dejme tomu ze by ta cihla mnela 10x20x30cm.Dokazes si predstavit ze by se roztahla na tak obrovskou plochu,ktera je čert ví kolik miliard km2?Z hlediska vnitrniho pnuti absolutni blbost. :lupa:

Příspěvek 28.7.2006 20:55:30
tWin Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

2St0rm: No jo uznavam, "trochu" jsem to prehnal.. Ted jsem si to pocital a bylo by to asi "jen" 300 000km. Ale je to priblizne, jsem omezen moznostmi kalkulacky...
Jo a vnitrni pnuti s tim nema co delat..

Příspěvek 28.7.2006 21:43:39
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Jakto ze s tim nema co delat?At je ta rychost sebevětší tak se zakony fyziky jenom tak nevymazou.ten materiál by se tahle proste roztahnout nemohl.przpadl by se ne atomy,jestli ne jeste vic

Příspěvek 28.7.2006 21:59:45
tWin Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ony se totiz "roztahuji" samotne atomy, nikoli vzdalenost mezi nimi. Ale kaslem na to,
jednak je to stejne prakticky nemozny a jeste je to off-topic...

Příspěvek 29.7.2006 09:23:38
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Zase tak hodne off topic to neni,ale jestli ma Einstein pravdu(o čemž pochybuju) tak je to fakt nemozne.Takze toho nechame

Příspěvek 29.7.2006 17:13:26
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Pochybuješ o Einsteinovi?
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 29.7.2006 18:07:52
bob 1 Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

technologicky ta rychlost je určitě možná

Příspěvek 29.7.2006 19:17:20
aleph Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

tWin píše:
Ony se totiz "roztahuji" samotne atomy, nikoli vzdalenost mezi nimi. Ale kaslem na to,
jednak je to stejne prakticky nemozny a jeste je to off-topic...

Ehm. Tady asi někdo nedával ve fyzice pozor.
Už jenom ten název, kontrakce délek, napovídá, že se ta cihla neprodlouží, ale zkrátí! A to navíc jenom ve směru pohybu ;). Při takovéhle rychlosti (0,99c) by to bylo asi 14% původní délky.

Příspěvek 29.7.2006 22:17:28
projectX Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Sakra, vy ste všichni nějak chytří, vám normálně nestačím :-D
[img][http://www.thescifiworld.net/img/smilies/stargate/panneaux/prior-pancarte02.gif]http://www.thescifiworld.net/img/smilies/stargate/panneaux/prior-pancarte02.gif[/img]

Příspěvek 30.7.2006 08:24:26
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

2raynor: Jo pochybuju o nem.Neverim tomu ze nejde dosahnout rychlosti svetla.Rekni mi jak mohl v polovine 19.století tak najisto tvrdit, že nejde překročit rychlost světla když člověk ještě v podstatě ani neumněl létat?A to že stárneš pomaleji když se přiblížíš rychlosti světla a při teoretickém dosažení této rychlosti se čas zastaví?To je taky dobrá bl***t.Co má rychlost společného s časem?

Příspěvek 30.7.2006 09:46:09
Belter Airman
Airman

Odpovědět s citací

to je jasne einstein byl asgard :lol:

Příspěvek 30.7.2006 10:20:51
aleph Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

st0rm: Einstein teorie uveřejnil na začátku 20. století, ale to je docela jedno.
Jejich vzniku předcházel negativní výsledek Michelsonova pokusu (i když Einstein říkal, že o tom nevěděl, ale později přiznal, že jo). O co šlo: Tehdejší fyzici si nevěli rady s tím, jak se šíří světlo. A tak si pro to šíření vymysleli světelný éter jako absolutní vztažnou soustavu. A řekli si, že by se teda dalo změřit, jakou rychlostí se pohybuje Země vůči tomu éteru. Postavili si zařízení -- dvě kolmá ramena, jedno ve směru pohybu a vyslali do nich světelný paprsek. Podle klasické fyziky by ten paprsek vyslaný do ramena ve směru pohybu měl být rychlejší právě o rychlost Země. Ale co nezjistili: Nic. Prostě jim nic nevyšlo a byli někde ;). Tak postavili přesnější a přesnější přístroje a stále nic. A pak si fyzik Lorentz řekl, že se tělesa ve směru pohybu zkracují...
A druhá věc: V té době (konec 19. století) byla nejprestižnější oblastí fyziky elektřina a magnetismus, kterou popisují Maxwellovy rovnice. A právě vhodnou aplikací Maxwellových rovnic na jevy v pohybující se vztažné soustavě lze zjistit její pohybový stav. Jako kdybyste v jedoucím vlaku zjistili rychlost aniž byste se podívali z okna. A to je proti základním postulátům mechaniky (nebo čeho :) ) -- totiž "Nelze zjistit pohybový stav interciální vztažné soustavy měřením probíhajícím pouze v ní."

A tyhle věci vysvětlil právě Einstein dohromady speciální teorií relativity. A zbytek (zkracování délek, nárůst hmotnosti, dilatace času) je už jenom matematika.

Příspěvek 30.7.2006 10:22:47
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

St0rm píše:
2raynor: Jo pochybuju o nem.Neverim tomu ze nejde dosahnout rychlosti svetla.Rekni mi jak mohl v polovine 19.století tak najisto tvrdit, že nejde překročit rychlost světla když člověk ještě v podstatě ani neumněl létat?A to že stárneš pomaleji když se přiblížíš rychlosti světla a při teoretickém dosažení této rychlosti se čas zastaví?To je taky dobrá bl***t.Co má rychlost společného s časem?

Shorty, dožeň sem Dragon Lorda, já tomuhle až tak moc nerozumím :lol:
Čím vyšší rychlost tím se více zpomaluje čas, což je (jakž takž) dokázáno pokusy s atomovými hodinami na palubě letících letadel. Einstein to vymyslel teoreticky, ne tím, že by postavil kosmickou loď proboha. Rychlosti světla dosáhnout nejde, protože na ni je potřeba i nekonečno energie. Jeho rovnice ovšem tak nějak pasují dodneška do jiných dalších pokračujích, takže ne že by slo o nějaký ojedinělý nápad židovského mladíka, který se shodou náhod dostal do světa.
Smiř se prostě s tím, že poměrně nereálné je i takové asgardské transportování, protože by na to bylo potřeba obrovské množství energie, proti kterému je těch pár tisíc atomových prskavek jako plápolající papír. Jestli si chceš přečíst sci-fi, které tohle uznává, sežeň si něco od Clarka. Zpěvy vzdálené Země jsou třeba dobré. V televizi to splňuje čátsečně Galactica a možná eště i Babylon 5, ale ten jsem neviděl.

Na druhou stranu mám dojem, že ani Einstein si tím vším vůbec nebyl jistý :lol: Ale je to prostě to nejlepší, co dneska víme.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 30.7.2006 10:32:42
bob 1 Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Belter píše:
to je jasne einstein byl asgard :lol:
jj

Příspěvek 30.7.2006 11:32:32
Reduktor Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

No existujou částice "sluneční neutrina", které se prej pohibují rychlostí větší než je rychlost světla :roll:

Příspěvek 30.7.2006 11:35:22
Shorty

Odpovědět s citací

2Raynor: Rad bych, ale tohle je mega OT. Mame se tu bavit o BC-304. :lol: Chtelo by to Hemiho, ay to rozdelil. On ma na to cit a ja nevim, od ktereho prispevku by bylo spravny to rozdelit. :lol:

Příspěvek 30.7.2006 12:25:04
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

aleph:Je to proti postulátům mechaniky.Kduž běžíž ve vlaku stejným směrem jako jede vlak tak se rychlosti vůči okolí sčítají.A fakt by mně zajímalo proč to nejde se světlem.V soustavě zrcadel světlo "předběhne" samo sebe asi o tretinu puvodni rychlosti takze tu rychlost prekrocit de i kdyz zase jenom světlem.

Příspěvek 30.7.2006 13:22:03
aleph Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

st0rm: Já bych s dovolením počkal, až tenhle OT někdo kompetentní oddělí do samostatného threadu ;).

Příspěvek 30.7.2006 13:25:46
Shorty

Odpovědět s citací

Tak jsem to rozdelil a muzete volne pokracovat v teto diskuzi. :wink:

Příspěvek 30.7.2006 14:21:54
aleph Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Díky ;).
Takže proč? To nikdo neví, ale zatím to vypadá že rychlost světla (ve vakuu ;) ) je konstanta a to ve všech směrech stejně velká.

Kdyby se totiž měnila (např. skládáním rychlostí), měnily by se i vlastnosti prostředí, z čehož by šel (podle pana Maxwella) zjistit pohybový stav soustavy.

Kdybys přijmul už jenom tohle, nemožnost dosáhnot větší rychlosti je z toho docela jasná. Protože světlo není nic výjiměčného, můžeme ho považovat za normální "věc". A když posvítíš z jedoucího vlaku, někdo, kdo stojí mimo vlak, změří tu samou rychlost, jako změříš ty. Takže ve skládání je něco divného. Ale přitom, kdybys jenom hodil tenisák (vystřelil z pušky, nebo tak), výsledky by se určitě nerovnaly.
A když už svělo považujeme za normální věc a s ním určitě fígly se skládáním nefungují, není důvod, proč by měly fungovat s něčím jiným... Jenom pro malé rychlosti to vypadá, že fungují.

Odpovědět na otázku proč není jenom tak... Ale nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo jít.

A co to bylo za soustavu zrcadel, kde se světlo předběhlo? Slyšel jsem jenom o pokusu s kvantovým tunelováním, kde dokázali přenést foton opravdu "rychleji" než je c, ale to ne tak, že proletěl metr za míň než 1/30000000 sekundy ;).

Ale abychom nakonec nedopadli jak ve Futuramě, kde kvůli praktickým důvodům rychlost světla jednoduše zvýšili :).

Příspěvek 30.7.2006 14:30:26
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Já se vám tady do toho moc motat nebudu, ale někdo tu měl v podpisu skvělou teorii: "Lidská hloupost a vesmír jsou nekonečné, a to si ještě nejsem jistý tím druhým" :D To bych brala jako to nejpravdivější, co řekl :D
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 30.7.2006 14:55:38
Inkvizitor Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

No to jsem mel ja :lol:
Jo a jeste k dilataci casu tak tak je zpusobena jenom vzrustajici rychlosti.
"Otazka, letim rychlosti 15 000 km/s zrychleni bylo okmazity, o kolik jsem nezestral."
Odpovede je o nic "asi".
"Ale kdyz mam otazku zrychloval jsem az na rychlost 15 000 km/s tak tam uz je ta otazka spravne."
[img][http://img153.imageshack.us/img153/3969/inkvizitor01jo0.gif]http://img153.imageshack.us/img153/3969/inkvizitor01jo0.gifhttp://[/img]
Ale já sem nuzák. Mám jen své sny. Rozprostřel jsem své sny pod tvé nohy. Našlapuj lehce, neboť šlapeš po mých snech.

Příspěvek 30.7.2006 15:57:50
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Podle nove teorie(mluvili o ni na čt2 v nejakem dokumentu) se dá dilatovat čas, nebo skrz něj cestovat pokud pouzijes giganticke mnozstvi energie ktera se rovna energii vyzarene milionem slunci za celou jejich existenic :lol: .Ale o rychlosti kde nic tu nic.Jak rikas svetlo je obycejna "vec".Takze mi Inkvizitore dej duvod proc by se zvyšením rychlosti mněl zpomalit čas.To už to je spíš naopak.

Příspěvek 30.7.2006 16:02:51
Tajdalena Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

berme to tak, ze einstein byl neco jak merlin ( merlin se zmenil z povznesenyho do obyc cloveka, aby udelal zbran a nechal si vsecky vedomosti ) A nikdo nevi ze einstein byl taky vlastne ,,uprchlik" povznesenec, ale s omezenou pameti ne jak merlin, kterej to syslil pro sebe :twisted: takze ma einstein urcite se vsim pravdu :D
Víte co je dobrý ? Že se na totom fórum nenudím, pač tu pořád někdo píše.

Další

Zpět na Obecné