ST je v celku jasnej případ, a to jsem si nevzpomněl na všechny případy. B5 se opravdu (a to mu slouží ke cti) snažil balancovat co to šlo. Co je to však platné, když i loď jak píšeš toho jejich prezidenta, která explodovala barevně evokovala Air Force One. Každý druhý jouda je vpodstatě (chováním, vystupováním, kde má příbuzné) američan. Nemyslím tím jen hlavní postavy (kde je to vyvážené), ale i vedlejší nebo jen epizodní. Ta převaha tam vidět je. Dokonce je cítit i v B5 filmech. Neříkám, však že nějak extrémě a určitě tam lépe zapojili ostatní národy to ano. Možná nejlíp, ze všech sci-fi seriálů.
Pravda, je že jakmile znovu dokoukám DS9 a projedu TOS, TNG a filmy udělám si poznámku u každé US blbinky a uvidíme jak to bude. Nikdo mi, ale nevyvrátí fakt, že v SG-1čce to dotáhli k dokonalosti a z ostatních národů si udělali doslova křoví, nebo zlouny. Kam se na ně hrabe i ten ST, svatouškové proti nim.
Mám taky rád díly s Rusáky, ale po určité době dost naštve, že ty normální lidi z nich prostě neudělají, a když rozprášili tu jejich jedinou 304ku tak to už bylo k pláči. Seriál se pak stává strašně předvídatelným. Je to hrozně podobné s SGU na konci sezóny 1, zase skoro všechny (jako) pozabíjet, když i malé děcko ví, že zase ožijí. Je to trapné jako s těma Rusama.