Air Force píše:
Přestupovat z lodi na loď při 0,9c? To máš trošku sebevražedný sklony ne?

Při takový rychlosti by se při jakymkoliv kontaktu tebe s jeho lodí uvolnilo dost energi pro zážeh termonukleární reakce uhlíku v tvejch buňkách

Marwin píše:
Mmch. pokud se nepletu tak to, že se světlo při průchodu látkou zpomalí je dáno tím, světlo-tedy elma vlny nebo chcete-li fotony působí na látkku kterou prochází (jakoby rozkmitá elektrony) a látka pak vysílá další elma vlny jejichž složením s původním signálem dojde ke zpomalení.
No nepletu-li se neni to zpomalení daný skládánim vln, ale právě dobou na "zpracování" em vlny elektronama tý látky, který příchozí em vlnu pohltěj a zase vyzářej.
Jinak ty nadsvětelný nůžky bych chtěl vidět

To přestupování jsem samozřejmě nemyslel okamžitě. Musel bys zpomalovat hodně dlouhou dobu. Takový přetížení bys samozřejmě ani nepřežil a chtěl bych vidět ten motor co by takle zaflekoval
Ty "nadsvětelný nůžky" jsou sice hodně extrémní případ (spíš teoretický) ale neni to nemožný.
To s tim pohlcovánim-vyzařováním je zase asi trochu jinej jev. Pak se pozorujou spektrální čáry, který odpovídaj přestupum elektronů mezi kvantovanými energetickými hladinami. Ted sem se vrátil z pařby a mam v sobě 6 piv (ještě, že sem už vytrénovanej

) tak nad tim popřemejšlim radši zejtra pokud mi zbude čas. Vysvětlení zpomalení světla na základě skládání vln je popsáno ve Feynamanových přednáškách z fyziky, ale už je to nějakej pátek co sem je čet a nevim jestli sem to pochopil dobře. Schválně jsem to sem hodil, protože sem si nebyl jistej jak to s tim zpomalovánim světla je a doufal sem, že mě někdo případně opraví-máš na tvoje tvrzení nějaký odkaz na odbornou literaturu nebo je to prostě logická úvaha?