Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Obecné SG a mytologie

SG a mytologie

Diskuze nezapadající ani do jedné z výše uvedených kategorií.

Líbí se vám využívání mytologie?

Ano
87
94%
Ne
6
6%

Celkem hlasů : 93

Příspěvek 07.8.2008 20:27:09
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Však taky pochází se Star Treku :alien:
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 07.8.2008 20:57:30
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Tak teda nesouhlasím s tím, že Atlantis je zobrazena dostatečně jménem a potopením. To je jako říct, že hokej je totéž co fotbal, protože druhé písmeno názvu je o a obojí se hraje zhruba ve stoje. Jádro příběhu o Atlantis je především to, že to byla nějaká übervyspělá kultura, která ale byla agresivní a svou pýchou, arogancí a degradací se zahubila/byla zahubena bohy. Tomuhle bych vážně neříkal jenom zbytečné nesrovnalosti...
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 07.8.2008 21:13:01
Tar-ara Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

S nevyužitým potenciálem Atlantis bohužel musim souhlasit. O Atlantidě vím dost a inspiraci si SG vzala vlastně pouze "vyspělá civilizace, záhadný ostrov/město, nejasná poloha, zkáza". A přesto, že tenhle mýtus není nikterak obsáhlý, rozhodně je toho spoustu, kde by se dalo těžit. Třeba by mohli objevit bájné Héráklovy sloupy, z Poseidóna by byl asi nějaký Antik (tak to moc originální není, ale i tak), Atlas by mohl být nějaký dávný předchůdce pokolení lidí...mno, prostě jsou možnosti.
Ona SGA je na mytologie vůbec taková chudá. Třeba by Athosiané mohli mít nějaké mýty a to ve větším měřítku než "byli tu předci". V SG-1 je toho hodně (taky to dosti souvisí s tím, jak si hadi stěhovali otroky). Někdy to možná s pestrostí kapku přehánějí, ale mě se líbí, když narazím na něco, co je třeba méně známé a přesto se toho tam dotýkají :). SG-1 má z mytologie část základů ;-).
"Now you're cookin'!" - Milton C. Hardcastle

[img][http://tar-ara.sg1.cz/Ikona/HaMbanner1.jpg]http://tar-ara.sg1.cz//Ikona/HaMbanner1.jpg[/img]

Příspěvek 07.8.2008 21:26:27
Oo Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

SG-1 je spíš na mytologie, SGA na technologie (snad nebude SGU na ideologie :lol: )

Mytologie na SG-1 miluju, především v prvních řadach. K SGA, sice Atlantis je jakáž takáž mytologie, ale poslední pořádnej mytologickej odvaz byl v 1x01 Rising :scratchanym:

Příspěvek 07.8.2008 22:19:40
Eleira Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

No s tou Atlantis je to přesně to, co říkám. Kdo zná mýtus dobře, najde nevyužité věci, ale to je naprosto u všeho. SG není o mytologii, jen si půjčili jména a takové to základní umístění, možná hierarchii. Když víme, nakolik je v SG odfláknutý vývoj postav, jejich potenciál, vztahy a vůbec většina všeho, nemůžeme čekat, že tam budou mytologii rozebírat do detialu. Já myslím, že s tou Atlantis to prostě využili tak, jak to SG umožňuje.

Například Artušovský mýtus taky není o tom, jak jeden kouzelník posbíral bandu svých věrných, kteří pak s šéfem v čele vyjeli hledat Svatý grál a už je nikdo neviděl. Taky je to hlubší. Avalon taky není jeskyně pod Glastonbury. Podle mytologie to má být ostrov uprostřed jezera zahalený neproniknutelnou mlhou. A kdybych šla víc do detailu, tak Avalon je vlastně keltský onen svět. Proto to posmrtné stěhování Artuše na Avalon. Na to, že Morgana měla být Artušova sestra, se taky jaksi pozapomnělo, že spolu měli mít krvesmilné dítě taky nikdo neřešil. Je hezké, že zmínili, že se Artuš možná povznesl, ale kdyby se víc řídili mýtem, spíš by sedělo, kdyby to byl taky Antik. Proč to rozebírám? Abych ukázala, že artušovský mýtus taky mohl být využitý když ne víc, tak líp. I když musím připustit, že ony dohady o podstatě Sangrealu tam vyjádřeny byly

Btw Raynore: Než tady začneš plácat nesmysly o písmenech ve fotbale a hokeji, tak se zkus zamyslet. Byli Antici supervyspělá civilizace? Byli. Byli arogantní a pyšní? Až na půdu (už jen ta namyšlenost na svojí technologii, přehnaná sebedůvěra, která je pak mimochodem stála Atlantis). Zahubili se sami? Vlastně ano. (Kdo že to vytvořil Wraithy?) Zahubili je bohové? Pro primitivní kultury, které rozeseli po Pegasu a která byla i na Zemi, by se tak Wraithové mohli jevit, ne? Když ne jako bohové samotní, tak alespoň jako boží trest. Jediné co, tak možná ta agresivita do toho nějak nesedí, když připustíme, že se Antici jen bránili. Chápu, že podle mýtu civilizace na Atlantidě měla prožívat totální morální úpadek (Čistě náhodou o tom mýtu taky něco vím) a že tak zle na tom Antici nebyli, ale na druhou stranu, mýty (zejména ty řecké) často poněkud přehánějí.
Ale proč se s tebou vlastně dohaduju? Ty si stejně najdeš jedno slovíčko, kterého se chytíš a začneš na něj útočit. :roll:

Příspěvek 07.8.2008 22:44:55
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Jak nějak nechápu pointu té dlouhé odpovědi. Fakt prostě je, že v SGA se všichni k Antikům mohlí a považují je za supermachry (nehledíc na občasou aroganci když se to hodí do scénáře), což prostě jádro story o Atlantis nebylo. Co vím, tak oficiální vznik Wraithů je zastřen tajemstvím. Právě tím, že z ní vynecháš tu agresivitu Atlandiďanů se úplně změní její vyznění z "bastardi nakonec dostanou co proto + vyspělý není nutně hodný" na "no holt měli nějací sympaťáci velkou smůlu."

Ano, nepíšeš nic jiného, než že SG využívá mytologii jen lehce, s čímž souhlasím a pročež jsem na otázku "Líbí se vám využívání mytologie?" hlasoval Ne a napsal proč... Pokud to někomu stačí tak fajn, neberu mu to, ale nepišme proboha, že jméno a potopení je dostatečně využívání nějakého delšího příběhu a je mi jedno, jestli nějaká mytologie přehání nebo ne. Na tom se shodnu dokonce i s Tar-arou. :-)
Obrázek

Příspěvek 08.8.2008 11:31:47
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Nějak nevím, kde jsem se zmiňovala o tom, že stačí přenést jméno, aby bylo využití mýtu kompletní. Psala jsem o přenesení obydlení Atlantis vyspělou kulturou a následným potopení. Tak samozřejmě tam mohla být ta poloha řešená líp a mohla tam být zmínka o Héraklových sloupech. Osobně jsem toho názoru, že to, že Daniel přiběhne a zařve "Vím, kde je Atlantis. Několik let jsme jí hledali jak tupci a ani ťuk a já to teď za půl hodiny vyřešil" prostě nestačí. Ano mýtus je osekaný a je z něj vytaženo jen to opravdu nejzákladnější a nejznámější. Zeptejte se někoho, kdo o Atlantidě slyšel jen "z rychlíku", asi vám nic jiného, než že to byla nějaká země, která se potopila, neřekne. Samozřejmě to mohlo být trochu víc rozvinuté a taky by se mi to víc líbilo, v tom s vámi souhlasím, jen prostě z hlediska Stargate mi to tak stačí.
Tohle neměl být argument, ale prostě jen shrnutí a ujasnění. I když nevím, nakolik to něco ujasňuje. :smile:

Příspěvek 10.8.2008 01:29:20
Tar-ara Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Jasně, chápu tě, ale i v SG-1 se vyskytují občas nějaké hlubší odkazy na mytologii. Ono taky, kdyby ten Pegasus nebyl obecně na mytologie tak chudý, tak by to člověku tak nepřišlo. V SG-1 našli něco na nějaké planetě a mohli to třeba přiřadit nějakému mýtu. V Atlantis mají tak tu Atlantidu, kterou však nepoužívají (něco najdou, je to Antický a šmitec), ale není tam ani žádná jiná mytologie vytvořená těmi rasami, co v Pegasu žijí. A to už mě třeba nestačí. A, jak jinak, názor je samozřejmě IMO ;-).
"Now you're cookin'!" - Milton C. Hardcastle

[img][http://tar-ara.sg1.cz/Ikona/HaMbanner1.jpg]http://tar-ara.sg1.cz//Ikona/HaMbanner1.jpg[/img]

Příspěvek 10.8.2008 09:57:21
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

No jasně, tak absence mytologie v Pegasu mě taky zpočátku zarazila. Je tam plná galaxie národů a žádná mytologie. Jo jasně, nějaké žvásty o Kruhu Předků a o Předcích a něco málo o náletech Wraithů ale to je asi tak všechno. To je naprosto nepřirozené. Ruku v ruce s rozvojem kultury jde i rozvoj mytologie. Vždycky, všude, bez výjimky. Je nesmysl, aby v Pegasu žádná kultura neměla žádné legendy, žádné báje, žádná božstva, nic. A neomluví to ani tím, že je co dvě tři generace sklidili wraithové, takže to nestíhali...jak vidno, vždycky ty nálety někdo přežil, jinak by byl Pegasus už dávno vylidněný, takže by se to stíhalo krásně.

Příspěvek 14.8.2008 19:34:08
lord diablo Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Ta mytologia na 100 v sg1 je dobre ze ju tam vyuzivaju /seversku,grecku,egyptsku,a podobne/ :D
Peace is beautiful and nox forever

Obrázek

Re:

Příspěvek 15.8.2008 19:44:31
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Já myslim že by mohly s mytologií jít ještě hloubš a víc do detailu (bohužel zvolili opačný směr... :( )

jedy.y píše:
je to velice dobry napad človek tomu pak skoro uvěří akorat ty pyramydy nedořesily my mame 4 strane oni použivaji 3 strane :?:

V SG jsou nějaký trojboký pyramidy?
Obrázek

Příspěvek 15.8.2008 20:22:08
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Já nepamatuju žádnou trojbokou pyramidu přímo, ale byla tam zmínka Daniela Jacksona o polohách Castiany, Sahalu, Vagon Brey a Camelotu, který říkal, že se jedná o pravidelný čtyřstěn - perfektní pyramidu... což by byla právě trojstranná, ale takové neznám.
Naposledy upravil Nohajc dne 18.8.2008 08:35:20, celkově upraveno 1
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 15.8.2008 20:36:29
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Ha'taky jsou trojhraný pyramidy. S čímž se pravda docela blbě přistává na Cheopsově pyramidě :lol:
Obrázek

Příspěvek 15.8.2008 20:56:26
Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Mno, nejsou Hataky poměrně nové lodě? Měl sem dojem, že celý tisíciletí Goauldi používali jenom ty pyramidy, Když byli poprvé na Hataku na konci první řady tak to tealc nepoznal a tvrdil, že to je nová technologie, takže tady problém nevidím. Navíc, Hataky nepoužívaly pro přistání pyramidy, třeba na Sokarově planetě jich tálo hned několik a byly posazený na takových plochých podstavcích a ne na pyramidách...

V SGA mi mytologie opravdu chybí. Vážně si myslím, že mytologie s předky se dala využít během konfliktu s Asurány, kdyby si lidé v Pegasu mysleli že předkové se vrátili a ničí všechny proto že lidé podlehli Wraithům nebo tak něco, vymyslet by se toho dalo víc. Krom toho že Asuráni sou nerozeznatelní od Antiků, vždyť ani naše expedice si to neuvědomila, dokud jim nestrčili ruku do hlavy.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 15.8.2008 20:57:33
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Raynor: Chceš mi říc že za celou tu dobu, co sleduju SG bych si nikdy nevšim, že Ha'taky jsou trojboký? :lol: ...no možný to je, du pohledat nějaký vobrázky, každopádně všechny pyramidy co jsou na zemi jsou čtyřboký.

edit: tak jsou skutečně trojboký, nicméně přistávaj na čtyřbokejch pyramidách :lol:
Naposledy upravil Ralen dne 16.8.2008 14:22:21, celkově upraveno 1
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Obecné