Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie ZPM a jeho výroba

ZPM a jeho výroba

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Příspěvek 07.11.2011 12:27:34
petr__ Airman First Class
Airman First Class

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Mě se zdá trend docela jasný. Od aristokratického principu společnosti k tomu demokratickému. Internet je toho krásným příkladem.

Příspěvek 07.11.2011 13:02:19
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Heh? Jednak úplně nechápu souvislost s technologickou změnou, druhak historie se "opakuje", nemá "konec". Že máme dnes demokratickou společnost ještě neznamená, že tomu tak bude za 1000 let (starověké Řecko by to tom mohlo říct své). Historii nelze vnímat tak, jako že končí dnes, a na to stavět nějakou ideologickou argumantaci
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 07.11.2011 22:32:23
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ray píše:
...Pointa je, že SG (a mnoho, mnoho scifi) podobné otázky vůbec neřeší a prostě udělají futuristickou verzi naší dnešní společnosti, kde akorát fabriky mají uvnitř replikátory. Tohle by (nejenom podle mě) byla blbost...

Tak přeci třeba Star Trek (více méně) zrušil prachy (na tohle téma jsme tu už diskusi měli ne?) a v SG lidstvo ty technologie nezná tak dlouho (navíc je armáda před populací skrývá) aby jej to mohlo nějak ovlivnit. Ale vim kam tim míříš, i když nevim, jestli je opravdu od takovýchto seriálů možný očekávat řešení nějakých hlubších a kontroverznějších otázek...
petr__ píše:
"Stále se tu zapomíná na zákon zachování energie" s věcmi jako ZPE by asi ztratil smysl, dnes se předpokládá, že v globálu vesmíru zřejmě nepatí.
Nepamatuju se jakej pohled na to uplaťnuje SG, ale v reálu v tom takový jasno zas neni na to, aby se zrušil ZZE ne?
Obrázek

Příspěvek 08.11.2011 10:25:00
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak přeci třeba Star Trek (více méně) zrušil prachy (na tohle téma jsme tu už diskusi měli ne?) a v SG lidstvo ty technologie nezná tak dlouho (navíc je armáda před populací skrývá) aby jej to mohlo nějak ovlivnit. Ale vim kam tim míříš, i když nevim, jestli je opravdu od takovýchto seriálů možný očekávat řešení nějakých hlubších a kontroverznějších otázek...

Myslím, že měli. Nicméně i v ST existuje "gold-pressed latinum" nebo jak se to jmenovalo... v SG mi zase jde spíše o zneužití technologií mocí, které by tam kritičtější autor narval, jenže SG hold získalo ceny za propagaci od US Army, takže se o nějakou reflexi a kritiku ani nepokusilo.

Otázka je, co je míněno "takovýmito seriály". Televize dnes i v minulosti UMĚLA adresovat kontroverzní společenské otázky (Star Trek je spíše než pro teleport známý pro polibek Uhury a Kirka...), a to i televizní scifi (převážně standalone episodického series formátu, tj. dříve Twilight Zone, v naší generaci Krajní meze).

Aby to nevypadalo jen jako honění si ega, jde mi těmihle příspěvky o to, že pokud se na tomhle foru Technologie řeší nějaké technobláboly, je třeba mít na paměti, že SG se jimi primárně nezabývá (ačkoliv tak může vypadat, resp. jeho technobláboly nejsou koherentní, ani se o to nesnaží), že jeho síla je v něčem jiném. Takže o co mi tu jde celou dobu - nelze stavět fanouškovské teorie na téma technologií jenom na základě jednoho záměru, kde se teleportuje ZPM...

Příspěvek 08.11.2011 10:48:48
Jackson D. Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Ještě k tomu používaní peněz v ST. "gold-pressed latinum" používala federace jen k obchodu s okolními civilizacemi, převážně s Ferengy. Uvnitř federace se žádný peníze nepoužívali.
gen.Hammond: Plukovníku O'Neille co to děláte?!
O'Neill: Sakra generále, zrovna při nápřahu!

Moje první povídka - Portál 1x07 -Ztracení bratři (Part II.): viewtopic.php?f=27&t=7091&p=324715#p324715

Příspěvek 08.11.2011 13:16:18
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

No jo, jenže Fegengové presumably stejně jako Federace, Klingoni atd. taky mají replikátory. Kromě toho, v původním Kirkové ST: TOS peníze byly, Roddenberry je dodal až pro TNG, když chtěl ze seriálu mít větší utopii.

Příspěvek 08.11.2011 13:49:04
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Řekl bych, že je to jedna z těch věcí, co prostě snižuje nároky na diváka. Kdyby všechno bylo jak má, asi by to málokdo shledal divácky atraktivním.
Ostatně ani SG ze začátku tak strašný nebylo, ale postupem času rozum ustoupil pozlátku... což je všeobecnej trend, když se tak koukám na filmy a hry co vycházej...

Kdo stojí o rozum víc než o pozlátko, vždycky si může přečíst knížku, tam se daj vybrat i fajnový věci vč. jinak fungující společnosti a konzistentních technoblábolů, příp. dokonce technoblábolů odvozenejch z opravdickejch fyzikálních blábolů :-)
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 08.11.2011 14:19:41
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Řekl bych, že je to jedna z těch věcí, co prostě snižuje nároky na diváka. Kdyby všechno bylo jak má, asi by to málokdo shledal divácky atraktivním.

To je výmluvná výmluva, ale jak jsem napsal, existují seriály, které technologie prezentovaly alespoň s dobrou snahou o jejich vliv na člověka. Krajní meze a spol. Možná jsou více zjednodušující než disertační práce na téma možných vlivů, ale film byl VŽDYCKY o škrtání motivů obsažených v knihách.

Ostatně ani SG ze začátku tak strašný nebylo, ale postupem času rozum ustoupil pozlátku... což je všeobecnej trend, když se tak koukám na filmy a hry co vycházej...

To je taky hodně zjednodušené. Existuje SPOUTA kvalitně vypadajích (Unity, Unreal Engine) her, které mají kvalitní a propracované scifi zasazení. Nedávno jsem rozehrál třebas nezávislou záležitost Kerbal Space Program, což je takový přístupnější Orbiter, a hrozně mě to baví. Je to dostatečně komplexní na to, aby si to nezahrál Tonda, co má rád CoDa, ale pořád dost na to, aby to chytilo milovníky kosmických letů. A i zjednodušování může mít kvalitní podání.

Zase tak špatně není :-) Jde jen o to neřídit se jen existencí SG nebo CoDu.

Příspěvek 08.11.2011 14:59:02
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Ray píše:
..., ale film byl VŽDYCKY o škrtání motivů obsažených v knihách.

Ale vždyť jo, já se nehádám :-)
Bejt všechno jak má, akční film měl 600 hodin nudy a 3 minuty akce :-)

Ostatně i pro ty hry platí totéž: jsou simulátory, jsou arkády, jsou dějovky.
Řešit nějak výrazněji technologie v čemkoliv než v simulátorech by bylo imo docela kontraproduktivní ... ze stejnejch důvodů, jako u těch filmů.

Fandové simulátorů jsou asi jediný, kdo zkousne, že 2 hodiny letí nad cíl a pak ji koupí, ani neví odkud a může začít znova :lol:
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 08.11.2011 22:50:43
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ray píše:
No jo, jenže Fegengové presumably stejně jako Federace, Klingoni atd. taky mají replikátory. Kromě toho, v původním Kirkové ST: TOS peníze byly, Roddenberry je dodal až pro TNG, když chtěl ze seriálu mít větší utopii.

Nějakej Star trek sem viděl naposled před asi třemi roky, ale mám takový dojem, že tam byly určitý věci, který bylo problematický replikovat...
Ray píše:
Otázka je, co je míněno "takovýmito seriály". Televize dnes i v minulosti UMĚLA adresovat kontroverzní společenské otázky (Star Trek je spíše než pro teleport známý pro polibek Uhury a Kirka...), a to i televizní scifi (převážně standalone episodického series formátu, tj. dříve Twilight Zone, v naší generaci Krajní meze).

To je férová otázka, na kterou nevim jestli dokážu odpovědět, ale asi bych řekl: seriály určený pro Americký celostátní televize. Třeba takový HBO je schopný natočit seriál, který je velice zajmavý, ale zároveň se drží reality, je zabalenej v drsnym obalu a zabývá se kontroverzní problematikou - asi nejlepšim příkladem je The Wire.
Ray píše:
Aby to nevypadalo jen jako honění si ega, jde mi těmihle příspěvky o to, že pokud se na tomhle foru Technologie řeší nějaké technobláboly, je třeba mít na paměti, že SG se jimi primárně nezabývá (ačkoliv tak může vypadat, resp. jeho technobláboly nejsou koherentní, ani se o to nesnaží), že jeho síla je v něčem jiném. Takže o co mi tu jde celou dobu - nelze stavět fanouškovské teorie na téma technologií jenom na základě jednoho záměru, kde se teleportuje ZPM...

Sci-fi seriály rozhodně nejsou odbornou prací na téma kvantová fyzika o tom žádná, ale diskuse o tom, co bude jedno technicky možný k nim taky patří. Ačkoliv samozřejmě řada takovejch diskusí asi trochu postrádá smysl, protože vychází z nějakýho blábolu, co zrovna napadne scénáristu.
Obrázek

Příspěvek 08.11.2011 23:42:11
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Jste se tu rozjeli, co jsem naposledy kontroloval :D
Trošku se vrhnu na ty technobláboly...
Červí díra a teleport jsou dvě naprosto odlišné věci. Hvězdná brána "údajně" rozloží hmotu a pošle je červí dírou. Což víceméně znamená, že ohne prostor mezi bránou 1. a bránou 2. a přepošle informace, kde se na horizontu událostí opět složí.
Teleport existuje buďto kvantový (naprosto nepoužitelný pro sci-fi), nebo klasická sci-fi klasika. Ten pak načte celý transportovaný objekt, zničí ho a v cílené oblasti jej zase znovu stvoří. Což z teleportu dělá legraci na jejíž pohon by byla zapotřebí hvězda. Energetické nároky pro vytvoření hmoty z čisté energie by se daly obejít, pokud by nebyl teleportovaný objekt jen zničen, nýbrž anihilován, každá kapička energie zachycena a použita pro znovustvoření v místě určení.
:yahoo: :D

Příspěvek 09.11.2011 00:19:41
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Jo, používat asgardský replikátor pro přetváření surového materiálu (použije natěženou rudu pro výrobu kýženého objektu) by bylo něco jiného.

A je někde řečeno, že teleport nefunguje právě tak? Natěžit vodu, uhlík a pár dalších věcí a pak z nich podle plánku postavit člověka :-)

Příspěvek 22.11.2011 07:22:09
Ultramarinus Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Podle toho, jak byl zhmotňovač používán v díle "Unending", tak nepracuje. Byli sami na lodi a vyráběli si tím jídlo, kyslík a dokonce i dřevěné violončelo. Nemyslím, že by na 304ce bylo dost organických materiálů na "těžbu", takže to zhmotňovač buď řeší nějákou "transmutací", nebo přímo zhmotněním z energie.
Epitaf textové hry Universe Oddyssey

Špičkový video/military/sci-fi bonbónek všem zájemcům

Příspěvek 28.11.2011 19:10:59
deadalos Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

ten přístroj co vitváří věci na lodích on přeměnuje energiji v hmotu a s plánem a dostatkem energije poství cokoli ale muselo byc tam bejt vše i plán toho nejmenšího vše uplně ne záleží i na velikosti

Příspěvek 28.11.2011 20:07:20
Dragon Uživatelský avatar
Brigadier General
Brigadier General

Pohlaví: Muž

Odpovědět s citací

deadalos píše:
přeměnuje energiji v hmotu

zde je problém se zákonem o zachování energie či jak to je... jednoduše řečeno za použití energie jedné tužkové baterie nevyrobíš baterie tři... i když nějak to Antici stavět museli a celkem s tímhle názorem i tak nějak souhlasím, i když věřím že by se našel jiný výrobní proces...

deadalos píše:
cokoli ale muselo byc tam bejt vše i plán toho nejmenšího vše uplně ne záleží i na velikosti

ne záleží i na velikosti?
to jsi myslel jak? - prosím vysvětlit

a prosím když nic jiného, tak si to po sobě alespoň čti... když už neubudou chyby, tak alespoň bude jasnější myšlenka ;)
Povídky
Vše potřebné naleznete-ZDE
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
„Myšlenka, i když nebyla převedena do podoby obrazu, je sama uměleckým dílem. Myšlenkový proces umělce bývá často zajímavější než výsledná realizace.“
          Sol LeWitt

PředchozíDalší

Zpět na Technologie