Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie Rotace černé díry (hybnost×TR)

Rotace černé díry (hybnost×TR)

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Daedalos304 Uživatelský avatar
Major General
Major General

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Co to je ten princip neurčitosti??? sry za :offtopic:

Foo Fighter Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

To o čom som písal je to, o čom potom napísal radula.

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Daedalos304: máš dvě nějaký veličiny (např. hybnost a polohu) a čim přesněji určíš jednu, tím méně přesně určíš druhou, v důsledku to znamená, že například objem černý díry nikdy nemůžeš znát s absolutní přesností.
Obrázek

radula Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Dohledat to jde pod pojmem Heisenbergovi relace neurčitosti. Netýká se to jen kvantovky. Svou důležitou roli to hraje i v obyčejný mechanice.
Omezuje to třeba nejmenší vzdálenost (=prostorovou jednotku), kterou lze změřit - říká se jí Planckova délka.
Nachystejte květináče, na Vánoce jsem zpátky. Nebo tak nějak... :-)))))

unknownuru Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Air Force píše:
Tudíž když se hvězda hroutí do černý díry a její poloměr klesá k nule měla by se obvodová rychlost čím dál rychleji blížit nekonečnu...

je to logický a souhlasim s tim...

Air Force píše:
Obvodová rychlost ale nemůže růst do nekonečna, je limitovaná rychlostí světla ... a pokud bych zmenšoval poloměr při zachování obvodový rychlosti, ztrácel by se mi moment hybnosti, což taky nejde ...

jak rychle se pohybuje světlo v okolí černý díry? a pokud vim, tak rychlost závisí na vzdálenosti a času, a v okolí černý díry zakřivuje prostor i čas (údajně, osobě jsem si to ještě nebyl ověřit :) )...

Major General
Major General

Odpovědět s citací

THX Ralen už to chápu

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

unknownuru píše:
jak rychle se pohybuje světlo v okolí černý díry?

Rychlostí světla. :)
Obrázek

Airman
Airman

Odpovědět s citací

ale nebude to 300 000km/s

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

300000 km/s je rychlost světla. :wink: Proč by to podle tebe neměla bejt rychlost světla?
Obrázek

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Pro vnějšího pozorovatele by to mělo vypadat pomaleji, ale je to pořád stejná rychlost.

Jinak pokud vim, tak právě podle kvantový mechaniky maj veškerý zkoumaný částice nulovou velikost (což taky způsobuje ranec problémů a proto se to více-méně ignoruje :) ).

Poslední knížku jsem přečetl v létě, od tý doby na to nemám moc čas :x
Ale Hawkinga mám na seznamu plánovanejch :)
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ralen píše:
Proč by to podle tebe neměla bejt rychlost světla?

máš pravdu... zase jsem vymyslel nějakou teorii, ketrá nemá smysl... takže nic

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Air Force píše:
Pro vnějšího pozorovatele by to mělo vypadat pomaleji, ale je to pořád stejná rychlost.

Světlo se přeci pohybuje vůči všem pozorovatelům rychlostí světla, ne?

Air Force píše:
Jinak pokud vim, tak právě podle kvantový mechaniky maj veškerý zkoumaný částice nulovou velikost (což taky způsobuje ranec problémů a proto se to více-méně ignoruje :) ).

Nejsem fyzik a ruku do ohně bych za to nedal, ale podle kavantový mechaniky nic nemá nulovou hodnotu (viz onen princip neurčitosti) - proto tu jsou taky ony virtuální částice (nebo fluktuace vakua či jak se tomu ještě nadává), aby ani ve vakuu neměla pole nulovou hodnotu.
Obrázek

Major General
Major General

Odpovědět s citací

POhybuje se pořád stejně jen tam je dilatace času čico jak se to menuje kdy tam to běží rychlostí světla ale nám by to připadalo že pomalejš nepletu se???

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No jo - to je taky jedním ze stavebních kamenů TR... Ale v silnym gravitačnim poli je prostor hustší (lepší slovo mě nenapadá - znělo by asi divně říct, že v každym zdánlivym metru krychlovym je ve skutečnosti 100 metrů krychlovejch :)).
V klasický analogii se zakřivovánim pružný plachty:
Obrázek

Tim, že prostoru je tam víc, tak světlo má taky delší dráhu, kterou ale letí stále stejnou rychlostí c, tudíž se zdá, že letí pomaleji (cirka dva roky zpátky tohle testovala něká družice. Blikala laserem směrem k Zemi skrz gravitační pole Slunce).

Hmm, neni to tak složitý, jak by mohlo z mojeho popisu vyznít, jen moje schopnost vysvětlovat cokoliv je naprosto mizerná :oops:
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 17.2.2009 02:05:37
Darth Saros Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

2 veci...zakon o zachovani hybnosti, stejne jako hybnosti takove plati u izolovane soustavy...a co mi prijde mnohem vtipnejsi-ta hvezda tam prekvapive neprileti cela, ale rozcupovana na cim dal mensi kousky. A na bonus-dokonce i jako priklad-roztocte volne polozenej pingpongovej micek na kolik otacek za s chcete a dejte pobliz k nemu hubici silneho vysavace. Nez ho vcucne, tak jeho rotaci prekvapive ve vsech bodech zastavi, ne zrychli...
Stay firm, die hard!

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Zajímavý musím vyzkoušet :rflmao:

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Air Force: zakřivování prostory chápu, ale neodporuje si pak speciální teorie relativit s obecnou?

Darth Saros: Srovnávat hvězdu s pinpongovym míčkem mi přijde zavádějcí (tu rotaci asi nejspíš zastaví proudící vzduch, okolo hvězdy žádnej vzduch neproudí)
Obrázek

dehu Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

jen tak mě napadlo - černá díra nevyzařuje žádné záření(kromě jistých kvantově mechanických procesů, které způsobují vyzařování, například Hawkingovo záření).Tudíž co se stane se vší tou energii, co černá díra pohltí? ... moje neteoreticky podložená hypotéza je, že černá díra vytváří jakousy červí díru skrz prostor a někde jinde je její konec(hmm Bílá díra? :D )

a nebo jsem moc ovlibněnej Red Dwarfem :sorry:
Asgards 4ever! >> f*ck 10x20 Unending !

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Pohlcená hmota a energie se předpokládám projeví nárůstem entropie a hmotnosti černý díry.

Ralen: Jestli narážíš na to, že by nemělo bejt poznat, jestli stojíš v gravitačním poli, nebo se pohybuješ se zrychlením, tak snad ne.
Jestli můžu soudit (imo to vyplývá z logiky věci, ale nemám to nijak zvlášť potvrzrný), tak když ty sám jsi v tom gravitačním poli, ve kterym měříš rychlost světla, naměříš ji pořád stejnou. Jinou bys naměřil pokud bys byl mimo gravitační pole (resp. někde, kde neni tak intenzivní) a měřil čas, za kterej světlo polem proletí.

Jestli narážíš na něco jinýho, tak nevim :sorry:

Příspěvek 17.2.2009 14:06:05
Darth Saros Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Jen neprimo. S poroste u onoho vtahovanyho objektu. Hypoteticka nejvetsi cerna dira se bere jako nekonecnej zdroj entropie.

Ralene, rika se tomu analogie, najdi si to ve slovniku.

dehu - tos narazil na slavnou otazku Hawking vs. ostatni, aneb zachovani/pohlceni informace cernou dirou. Kdyz si o tom neco malo najdes, tak te Hawkingovy posledni slova na ono tema celkem potesi :-)
Stay firm, die hard!

dehu Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

to je trošku paradox ne? ... pokud počítám, že hmotnost černé díry se každou chvíli zvětšuje, tak se nemůže zvětšovat do nekonečna ale až dosáhne jisté hmotnosti(hustoty) tak se musí zákonitě zhroutit.

Ovšem vzhledem k tomu, že za horizontem událostí plyne čas kvůli gravitačnímu poli o mnohem pomaleji, než vně horizontu, tak vlastně černá díra má mnohem větší životnost.

Stejně to je divný.Hvězdy zaniknou, protože dojde palivo a vyhasnou(obnoví se pouze pokud jsou dost veliký a jejich smrštěním vznikne dost energie).Ale černá díra zanikne tak, že nasbírá dost energie.... je to tak? :) .. k tomu ještě černá díra vzniká z dostatečně velký hvězdy, která vyhasne.

No stejně to všechno spěje k teplotní smrti vesmíru ... tak jako tak jednou všechna slunce vyhasnou ..... což mě přivádí na teorii, že pokud všechna slunce vyhasnou, zbydou jen černé díry, tak nový vesmír vznikne zhroucením černý díry(tím že do sebe nasaje dost energie) a bouchne ... ale to si jen domýšlím ...

Darth Saros:dík , určitě až bude čas, seženu si jeho knížky ...
Asgards 4ever! >> f*ck 10x20 Unending !

Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Nechci ti to kazit, ale černá díra je výsledek toho zhroucení :)

Pokud je mi známo, může se toliko vypařit (což dosti potrvá).

Až vyhasnou hvězdy, černý díry vzniknou jen z těch, který měli dostatečnou hmotnost.

Darth Saros: Myslim že s analogií problém neměl...

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Air Force: myslim že už to chápu :)

Ralene, rika se tomu analogie, najdi si to ve slovniku.

imho pěkně hloupá
Obrázek

Předchozí

Zpět na Technologie