Já si myslím, že ZPM není problém vyrobit. Ale nebude fungovat. V asgardském zhmotňovači vyrobíte pouze "obal", ale těžko do něj nacpete energii...a teď jsem zapoměl, odkud ji čerpá

(z vákua?) A navíc Weirová říkala v díle 1x19 cituji: "Jak si mám vybrat mezi
výzkumem ZPM a prácí na(d) povznesení(m) nebo zbraňovými systémy a vesmírným cestováním. Nehledě na to, co si vybereme, neocenitelné informace budou ztraceny a to mluvíme jen o informacích, které jsme byli schopni rozluštit/dešifrovat". Neříkala nic o výrobě či plánech na ZPM. Nehledě na to, že o antickém jazyce se ví velice málo. Zkuste si přeložit pomocí jednoduchého slovníku cizojazyčný návod na sestavení obyčejné skříňky. Možná budete koukat, co po vás chtějí
Takže já bych to moc nedramatizoval, návod být v databázi sice může, ale vzhledem k jazykové bariéře, absolutní neznalosti dalších antických technologií (i kdyby řekli, že ZPM čerpá energii z gumových medvídků, neznamená to, že tomu rozumí a že vědí, jak to okopírovat) a poněkud zaostalémů pozemskému výzkumu (v porovnání s Antiky) je téměř nemožné si funkční ZPM postavit.
Ani nové auto vám bez benzínu/nafty/vodíku nebo oleje z friťáku

nepojede.