Původně jsem teď chtěl napsat cosi jako "to jsem netušil že já, literární ignorant, budu někdy psát do tohodle topicu", ale pak jsem šokovaně zjistil, že jsem dokonce jaksi ovlivnil i založení tohodle topicu a dokonce napsal hned druhý příspěvek...
Paměť je srandovní věc.
Každopádně, ze studijních důvodů jsem nucen číst týdne jednu knížku, větší asi dvacetkrát starší než jsem já, nicméně i tak můžu lehce doporučit něco málo přes sto stránkový pikareskní román
Poběhlice Kuráž ze 17. století. Je to vlastně o tom, jak byla mladá děvenka nucena stát se kur... prostitutkou a zároveň takovou killerkou uvnitř Třicetileté války. Někomu ti připomnělo Švejka, mě to připomělo, protože moc nečtu, Hvězdnou pěchotu, jenom s lehkou děvou v hlavní roli a bez brouků... Ve druhé půlce se ta knížka stává IMO horší (například to nemá moc vyvrcholení), ale první půlku vřele doporučuju, nejenom proto, že se tam objevují Češi a jsou roztomile označeni příslovím "Odkud si Čech odnese provaz, tam Němec nenajde ani koudel"

Cool je, že je to součást většího univerza (je to vlastně spin-off Simpliciánských povídek, bo tak nějak), kdy se objevují v jedné knížce (s jednou hlavní postavou a jiným stylem psaní) jiné postavy z knížek toho samého autora.