:Tak jsem byla minulý týden taky na tom “novém Star Treku” (na volňásky). Na film jsem šla spíš, abych ho viděla. Už od počátku zjištění, že to bude založené na tom, kterak se přemazává půl století ST, mé naděje a očekávání klesly něco málo nad absolutní nulu. A na onu abs. nulu klesly ve chvíli, kdy nám na Fedconu pouštěli sestřihy scén v celkové délce 28 minut (imo dost blbě vybrané, vyznívalo to (tedy imo) dost blbě).
Nový “kabát” lodi a vůbec vizuálního zpracování mi nevadil. Tak ok, je nova doba, nemůže to být jako kdysi, to by vypadalo divně. To nové se mi líbilo. Podobně jako na jiné herce se dá dívat na nové vybavení. Nový efekt warpu se mi taky libil. Sice trochu divné, ale efektní.
Hudba – tak hlavně to hlavní téma, to se mi hodně líbí. Asi je to ještě částečně pozůstatek z jednoho traileru, který byl skvěle udělaný a hudba to skvěle podrývala. Ale tak nejen, je to pěkné téma.
Nero – mno, tak ten dost zklamal. Herec možná dobrý, ale zde postava nevýrazná a necharismatická, bez stylu.
Postavy – Na fotkách mi byl představitel “Kirka” dost nesympatický, naštěstí, když se hýbal a mluvil, bylo to docela dobré. “Spock” se mi líbil, dokonce jsem v něm ani neviděla Sylera (jen to vyhození “Kirka” na “skoroHoth”bylo takové divné). “Leonard” tam byl dost málo :/. Checkov takový milý, mladý, ale schopný. Scotty měl pěkné slovní výrazy, Uhura dostala dost prostoru
| Toto je spoiler!!!: |
| (a nevnímaje to jako ST, vztah se Spockem bylo docela zajímavé zpestření). |
Humor – nejprve jsem se ho dosti obávala (v tom 28 min. sestřihu byl dost nevhodně zvolený za sebou), ale ve filmu to docela šlo. Až na pár věcí, ale jen pár.
Nejvíce se mi líbily věci, co připomínaly ten pravý ST, popř. narážky a připomínky (fascination, na památku Roddenberryů (na konci, to bylo obvzláště pěkné)...).
Celkově – mno, tedy, nic světoborného (ovšem nyní pomíjím mou základní naštvanost ohledně výmazu “budoucnosti”). Jako dobrý akční film, hodně tam toho vybuchuje a létá. Příběh, pominu-li nas*anost kvůli cestování v čase, mi přijde tak k tomu akčnímu filmu. Záporák, co se chce pomstít a hrdina, co mu to znemožní. Nic nového, ale proč ne, funguje to dobře. Atmosféra...tak ta mě moc nedostala. Ovšem těžko budu okouzlena atmosférou toho, co se imo vydává za Star Trek. Ale přišlo mi, že zpracování by mohlo být trochu lepší...větší napětí, nějakou jiskru...*krčí rameny*.
Ten konec mi přišel taky takový divný
| Toto je spoiler!!!: |
| ...oni mají x kilo té červené hmoty, kde je jedna kapka schopna vytvořit černou díru, a tam na konci jsou naprosto v poho, ještě čekají, co že ti Romulani...u toho bych čekala, že to zničí pár sektorů kvadrantu...nevím, možná jsem někde něco přehlédla, ale... |
A ještě taková otázečka - to už znali Cardassiany? Nepotkali se s nimi prvně až o nějakých 100 let dále?
Takže celkově, film by byl takový normální, co stojí za podívání, kdyby si Abrams laskavě vymyslel něco svého a neřekl si “použiju ST svět, ST jména a rasy...ale chci to udělat jinak...tak já vymažu půl století a udělám to víc cool”. Je mi dost líto, že tam prostě musel tohle narvat. Myslím, že by mohl klidně vymyslet nějaký dobrý (nebo nějaký normální) příběh v normální linii.
A teď k tomu, proč mě ten film tak irituje. Takže jednak je to to, že cestou časem by se vlastně správně měla vymazat následující linie se vším všudy (a tohle nejsou žádné mini změny, které by měly jen malý vliv na budoucnost, tohle se neokecá). A pokud na mě někdo půjde s teoriemi...."ale v jedné teorii cestování časem se vytváří paralelní reality, časem se vlastně vůbec necestuje"...tak to je sice pěkné, ale ST mi takto koncipován nikdy nepřišel. A tohle už není jako pozměnit si nějaký interiér lodi...(tohle je základní princip, pravidlo fungování nějakého světa) ....a případně říkat "tak vlastně jakákoli cesta časem v ST byla přeskočení do jiného světa" ...ehm...někdo to tak bere, já ovšem ne, viz výše a taky bych tedy musela brát, že se x-krát za Trek proměnily světy a vlastně taktéž všechny postavy, i když jsou vlastně stejné, ale nejsou, že, protože to není “ta duše”. Někomu to sice nevadí, ale mě jo. Všechny opuštěné předchozí světy jdou v tom případě do *** (pokud jde o záchranu, či nápravu, nic takového vlastně není).
Dále mě vadí fakt, že já takovéto vzatí ST vidím jako drzé zneužití kolem půl století existujícího světa. Nedokážu pochopit, jak spoustě fanů prostě nevadí fakt, že si někdo vykradl něco ze Star Treku a kompletně ho překopal a využil k obrazu svému. Mě to přijde jako krádež, zneužití, absurdnost. Chápu, že film může někdo zhodnotit jako nej, chápu, že někdo žere příběh/hudbu/postavy..., ale prostě nedokážu pochopit, že tohle fanům nevadí.
A dostávám se k dalšímu – tak film, co vše popírá, ok, tak bych si ho ignorovala a doufala, že s tím nikdo nebude opruzovat v kánonu...jenže, jsou tu další efekty. První jsou věci okolo nového “ST”. Ok, proč ne, jenže...teď se to točí (a ještě bude, když se plánují další filmy) tohodle filmu. Většina věciček a knížek apod. Se “přizpůsobí”, takže sbohem pravý světe ST, budeš potlačen, nejsi dost cool.
A pak tu máme fanoušky. Docela pozoruji, jaký devastující vliv to má. Tak nějak celkově (konkrétněji např. u jisté novinky na trekkies.cz, kde jsem si říkala, že stačí málo a přes ten net se hádájící zakuchnou). Větší skupině se to líbí. Jenže koukám, že mnoho z nich dosti nevybíravě reaguje na ty, kterým ne. Takovéto flamewars jsem nezažila už dlouho. Čímž neříkám, že by to vše začínali jen ti, co se jim film líbí. Asi jak je jich víc
. Ale netolerantní jednání s “můj názor je ten jediný správný a vy ostatní jste debilové” mi zrovna pěkné nepřijde. Je tedy fakt, že já s lecjakým názorem nesouhlasím, ale snad nebudu nadávat do debilů a podobného (to tedy asi začnu až poté, co mě tak někdo označí a už to nebude proto, co se mi líbí, ale co si o tom člověku myslím). I když je fakt, že jisté názory mě prostě dokáží pořádně naštvat. Neříkám, že vždy zachovávám chladnou hlavu, ale snažím se. Tohle mi přijde docela dost.A ještě jedna věc k fanouškům. Moc mě neláká představa fanouška, pro kterého bude Abramsův svět Ten ST. A na ostatní se bude dívat jako “na ten starej necool svět, co ani ST není”. Jasně, ne všem se líbí všechny ST seriály a filmy. To je v poho. Ale berou je. Plus mínus
. Ale rozhodně nestojím o fanoušky, kteří se budou vyloženě “starému” ST vysmívat. V tomto případě jsem velmi netolerantní.Prostě se bojím o budoucnost normálního Star Treku a jeho fanoušků. ST potřebuje oživit, o to nic, ale tenhle způsob se mi prostě nelíbí. Oživení popřením původního světa? A občas mi komentáře zní jako "babička už byla stará, tak jsme ji raději zabili a pořídili si jinou, mladší a víc cool. Jedno vnouče sice reptalo, ale však ono si zvykne. Je prostě jiná doba..."
Já se pro klid své duše budu tvářit jako že je tohle nějaký další mirror universe, případně nic a budu doufat, že s tím nikdo nebude otravovat jako s tím “pravým Star Trekem”. Naštěstí, co tak také pozoruji, sice se mnohým film líbí, ale považují tuto alternativní linii za mirror, tedy žádné škody na tom původním světě. Tak to mě uklidňuje. Já si to holt moc beru, o tom vím
. Světy (ať už jakékoli) beru v jejich rámci reálně a nemám ráda, když jim někdo vrtá do základů.A už vás nebudu otravovat, beztak přečtení tohodle textu někdo vzdal už na začátku a ostatní v průběhu
. Chtěla jsem se trochu vypsat, jak to vidím já. Doufám ale, že z toho nebude nějaká hádka nebo tak nějak, to bych nerada.

. Ale máš pravdu, že přečtení nějakého rozhovoru by se hodilo (i když prostě k tomu člověku nic moc pěkného necítím, ať už to bere jakkoli).