Tak jsem asi před týdnem dokoukal Enterprise. Za to ještě jednou děkuji Klenotce. Nejdřív jsem vůbec nechtěl psát na to svůj názor, protože tady spousta věcí padla už několikrát, ale nakonec svůj pohled „vyřvu do světa“.
Musím podotknout, že jsem byl velikým odpůrcem Enterprise. Viděl jsem na AXN asi dvacet dílů první série a vůbec mě to nezaujalo, přišlo mi to nudné, zdlouhavé a hlavní hrdinové nevýrazní. Takže když se ke mně dostala druhá, třetí a čtvrtá série, vůbec jsem neměl chuť se na to dívat. Nakonec jsem si pustil Shock Wave Part II a docela se mi to líbilo. Pak Carbon Creek a ejhle, říkám si fakt dobrý díl. Tak to šlo dále a s každým dílem můj zájem stoupal a s nevěřícným úšklebkem jsem si říkal: Možná ještě změním názor. Takže než rozeberu to nejdůležitější na Enterprise a to třetí a čtvrtou sérii, musím podotknout, že ve svém životě se mi u seriálu nestalo, že bych se tak šeredně zmýlil. Třetí a čtvtá série je snad to nejlepší, co jsem v životě viděl. Ano má i své mínusy, které se pokusím rozebrat, ale klady DALECE převyšují zápory.
Třetí série – Klady: Těch je opravdu spousta a všechny je jmenovat nebudu. Příběh na jednu sérii, každý díl nás trochu přibližuje k cíli. To je asi největší plus. Pak Archer. Začne dělat morální kompromisy. Viz díly Damage a Similitude. Similitude je jeden z mých nejoblíbenějších. I když třeba můj brácha řekl, že když díl dopadne blbě, tak nestojí za nic a Archer je dement.

No já s ním nesouhlasím. V prvních dvou sériích mi Archer připadal až moc optimistický a nevýrazný. Ale ve třetí si mě úplně získal. Bakula to zahrál na jedničku. Další plus, příchod mariňáků na palubu, konečně si někdo ve Star Treku uvědomil, že když člověk stojí celý den za konzolí, tak asi nebude ten nejlepší na vojenský výsadek. Nápad s Xindy taky výborný, pět druhů pocházejících z jedné planety, to mi připadá originální. Prostě trojka rulezz. Rick Berman a Brannon Braga si konečně uvědomili (nebo byli donuceni si uvědomit), že jim docházejí nápady a tak byla najmuta nová síla, což bylo moc dobře.
Třetí série – Mínusy: Moc jich není a ty, které vidím já, asi jiní vidět nebudou. Největší mínus je podle mě chování T’Pol. Jestli to ve třetí sérii byla Vulkánka, tak já jsem Klingon. Její chování se snažili vysvětlit závislostí na Trellium D a to byla ještě větší bota. Ona tvrdila, že pocítila emoce a líbilo se jí to. Tak pokud si dobře vzpomínám, tak největší nával emocí pocítila na Vulkánské lodi a hlavně to byly emoce jako strach, vztek, nenávist, paranoia atd. No silně pochybuji, že zrovna tyhle emoce by ji přesvědčily, aby se stala narkomankou. Byl jsem moc rád, když jsem četl rozhovor s Jolene Blalock a ta říkala, že snaha producentů nalákat diváky ve třetí sérii neznala mezí, a že se jí vůbec nelíbilo, že přestávala být pravou Vulkánkou. Tak jsem v tomhle názoru alespoň nezůstal sám. Ale jinak mám T’Pol moc rád a je to moje nejoblíbenější postava. A navíc je moc pěkná. Kupodivu se mi tady líbí víc, než jako Ishta v SG. Asi je to tím, že se mi víc líbí s krátkými vlasy. Ale v tomto názoru jsem poněkud osamocen.

Sice jsem se o tomto záporu rozepsal, ale nechápat špatně, pro mě ztratila díky tomu třetí série jen jedno procento, takže místo 100 jí dávám 99 procent. Další malé mínus je díl North Star. Nebyl sice úplně nejhorší, kdyby byl ve čtvrté sérii, asi by se mi hodně líbil, ale tady mi přišel dost rušivý. Najednu stranu Archer mučí, vytváří klony k zabijačce, ale najde planetu s hrdinnými Američany a v tu ranu Země počká. Dost divné.
Čtvrtá série – Klady: I když už nemá takový spád, jako třetí, tak pořád pro mě patří ke špičce Star Treku. Tuhle sérii vzal do ruky Manny Coto a vymyslel jí úžasně. Konečně mu, na rozdíl od pánů Bermana a Bragy došlo, že je to prequel TOSky a tak se jí musí začít blížit. Snaží se odkazovat na časově novější Star Treky. Soong, Khan, Klingoni s hladkými čely, dvoudíl z paralelní reality, sekce 31, to je super. Taky jim došlo, že se nemusí spoléhat na jednodíly, když se dá příběh nádhereně rozvést do více dílů a tak vznikla spousta perfektních trojdílů. Nejraději mám ten Vulkánský, protože v nich vysvětlili, proč se Vulkánci chovají v Ent tak divně a v budoucnu budou jiní. T’Pol se konečně začala chovat víc jako Vulkánec. Další velké plus je pro mě herec Combs, který ztvárnil jednu z mých nejoblíbenějších postav Andoriana Shrana. Tenhle herec ví jak zaujmout. Už jako Vorta Weyoun a Fereng Brunt byl skvělý, ale role Shrana mu snad sedla nejvíc.
Čtvrtá série – Mínusy: Tak největší asi je, že je poslední. Nikdy mě tak nemrzelo, že nějaký seriál zkončil. Mohly jsme toho ještě tolik vidět – blížící se vznik Federace, potyčky s Romulany, začínající válku s Klingony atd. Hned druhé největší mínus je samozřejmě až vyloženě trapný posledný díl. Bohužel zase Berman a Braga sedli za psací stůl a vypotili slušnou zrůdnost.
Toto je spoiler!!!:
|
Jak už psala Klenotka a možná i další, smrt Tripa byla doopravdy ubohá. Kdyby umřel jako hrdina, ale takhle by se neodbouchnul ani praporčík. Kdyby se měl takhle obětovat každý, kdo na lodi narazí na nepřátelský výsadek, tak by jim za chvíli nikdo nezůstal. |
Celá epizoda se věnuje obtloustlému Rikerovi, který opravdu nevypadá jako z doby Enterprise D. Další už menší mínus dávám dvouepizodě z paralelního vesmíru In A Mirror, Darkly. Sice nápad to není špatný a bylo fajn vidět loď z Kirkovi doby v akci, i když interiéry mohli přizpůsobit, ale budiž. Spíš mě vadí, že ve chvíli, kdy tvůrci dobře věděli, že se seriál blíži ke konci a měli by gradovat poslední epizody, tak se zaměřují na něco, co nemá se seriálem v podstatě nic společného. Brácha tomu říká Epizoda o ničem a má v podstatě pravdu. Jo a ještě Orionci. Vím, že v TOSce byli, ale mě připadají až moc nereální. Je sice paradoxní, že Andoriany mám moc rád a Orionce nesnáším, ale je to tak.
Shrnutí: První série až na pár vyjímek průměrná. Druhá slabě nadprůměrná a třetí se čtvrtou nářez. Ještě zmíním, že jak jsem na začátku psal, že mi všechny postavy připadali nevýrazné, tak se mi to naprosto obrátilo. Teď mi všichni, s vyjímkou Travise, místo kterého by mohl pilotovat loď Kačer Donald a ani bych to nespozoroval, připadají skvělí a jedineční. U každého Star Treku jsem měl oblíbené dvě, tři postavy a zbytek jsem jen tak toleroval. Ale tady se mi poprvé stalo, že jsem měl všechny rád. Nejvíc asi T’Pol a Reeda, hned za nimi Archera a Tripa a nakonec Doktora Phloxe s Hoshi a samozřejmě Porthose.

Pro mě až na první sérii nejoblíbenější Star Trek. DS9 taky zbožňuju, je delší a má větší možnosti manévrování, ale i tak u mě Enterprise vyhrála. Ještě před měsícem bych mluvil úplně jinak.
No, jestli jste to dočetli až sem tak gratuluju a neukamenujte mě za mínusy, každý máme svůj názor.

No napsal jsem toho už moc a ještě pořád bych měl co říct, ale už tohle je až až.