Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Filmy Harry Potter a fénixův řád

Harry Potter a fénixův řád

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Příspěvek 20.7.2007 09:16:35
Fazulina Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Včera jsem shlédla pátý film o Harrym Potterovi. Po minulém 4. díle, který mi přišel zatím nejslabší, jsem byla spíše skeptická a nečekala od toho zázraky. Největší radost mi udělali už tím, že i v Brně mají letos jednu kopii titulkovanou, takže když už nic jiného, mohla jsem si vychutnat film v originálním znění. Jaké bylo moje (velmi příjemné) překvapení, když jsem po shlédnutí filmu musela konstatovat, že se jim tentokrát hodně povedl, ba co víc, že je prostě skvělý, úžasný a báječný. I když samozřejmě opět tvůrci museli vynechat mnoho z knižní předlohy, tentokrát to nepůsobí tak křečovitě a co se týče ztvárnění, to je opravdu vynikající. Nechci prozrazovat víc, ale jedno je jisté. Určitě Vám film doporučuji, jak fanouškům, tak nefanouškům. Je hodně temný, zaměřený na postavy (samozřejmě hlavně Harryho) a skvěle vystihuje ponurou atmosféru knížek JKR. Navíc závěrečných 20 minut

Toto je spoiler!!!:
bitva Smrtijedů a Brumbálovy armády a souboj Brumbála s Voldemortem a boj Harryho se svou temnou stránkou

je naprosto výborně natočených, úžasem nebudete moct dýchat a rozhodně si to užijete:-).

Toť můj subjektivní názor. Zajímaly by mě Vaše názory.

P.S. Já jsem velká fanynka HP a už se děsně těším na zítra, až konečně budu držet v ruce "pravou" sedmou knihu a přečtu si ji:-).
[img][images/thumbs/Fazulina_Johnov3.jpg]http://i176.photobucket.com/albums/w188/fazulina/Johnov3.jpg[/img]

Příspěvek 20.7.2007 11:06:00
Shial Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Já se na Harryho chystám do kina hned jak to u nás ve městě uvedou.Nejsem nějak velká fanynka,ale knížky mám přečtený a filmy taky okouknutý.Podle toho,co jsem zatím viděla,těch pár obrázků apod. mě to docela láká.Čtvrtej díl byl opravdu nejslabší,tak jsem hodně zvědavá na tento....a podle toho,jak píšeš,že je to úžasný,se začínám těšit :)

Příspěvek 20.7.2007 11:43:14
Sa Nata A Na Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Tak jsem na tom asi stejně jako Ty. Taky nejsem zrovna velká fanynka HP, ale knižky jsem přečetla a filmy viděla (teda až na ten poslední).

Ale narozdíl od tebe mě ukazky moc nezaujaly, je to muj názor, ale film jsem ještě neviděla, takže soudit moc nemužu, až se na něj podívám, tak pak. :wink:
Ale ukazka nic moc. :(
Lidé a národy se začnou chovat moudře teprve tehdy, když vyčerpají všechny ostatní možnosti.

Příspěvek 20.7.2007 12:39:15
Shial Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

V ukázce se mi líbí ta atmosféra,ale taky mohu soudit až potom,co film uvidím :wink:

Příspěvek 20.7.2007 13:03:44
dastr Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ukázka byla opravdu skvělá, já jsem přečetl všechny knížky,viděl jsem všechny filmy, ale v kině jsem byl jen na 4 a dneska večer jdu na 5. Už se strašně moc těším
" Líza: Tati, provedli jsme něco hrozného!
Homer: Rozbili jste auto?
Bart: Ne.
Homer: Probudili jste mrtvé?
Líza: Ano!
Homer: Ale auto je celý...
Bart a Líza: Hmm...
Homer: No tak sláva! "

Příspěvek 20.7.2007 13:29:14
Verones Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Tak já fanynka docela jsem, knížky mám přečtené pomálu aj pozpátku, filmy jsem taky bohužel viděla, ale nijak mě nenadchly. Nějak mi v nich chyběla ta atmosféra a navíc se mi zdáli vždycky takové chaotické. Prostě nic moc... oproti knížkám. Ale na toto filmové zpracování se docela těším, páč jsem slyšela vesměs příznivé zprávy a navíc mě taky zaujaly ukázky. Takže až to bude v nějaké ucházející kvalitě na netu tak to určitě taky skouknu 8)
Neodporuj pokušení! Všechno vyzkoušej a dělej to, co ti nejvíce vyhovuje.
Vidíte věci a říkáte, proč? Ale já sním o věcech a říkám, proč ne?
G.B. Shaw

Příspěvek 20.7.2007 14:36:33

Odpovědět s citací

Verones, chápu, že vtě filmy HP moc nezaujaly, třeba ten 4. díl se moc nepovedl, ale pokud chceš opravdový zážitek, rozhodně si zajdi na HP5 do kina, sebelepší film na PC nebo televizi nevyzní tak dobře, jako na velkém filmovém plátně. Navíc zrovna tento je pro velké plátno jako stvořený. Rozhodně to bude přinejmenším o 50% větší zážitek.
[img][images/thumbs/Fazulina_Johnov3.jpg]http://i176.photobucket.com/albums/w188/fazulina/Johnov3.jpg[/img]

Příspěvek 20.7.2007 15:46:14
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

To věřím že v kině je to vždycky lepší zážitek než na té malé obrazovce doma, ale kdo za to má dávat ty peníze? Ikdyž do kina chodím ráda, tak radši něco ušetřím a podívu se na to doma. Ale pokud budu slyšet samé nadšené hlasy, jak to bylo v kině super, možná se nechám strhnout, ale kdo ví. :wink:
G.B. Shaw

Příspěvek 20.7.2007 16:13:23
Skrejm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Tak to vypadá, že budu první s negativním ohlasem.
Tohle filmové zpracování se mi vůbec nelíbilo. Považuju to za zatím nejhorší film o HP (pátý díl knížky se mi zase líbí nejvíc).
Celkově se mi zdá dost zmatené a hóóóódně uspěchané. Kvůli času vynechali plno věcí co se mi v knížce strašně líbilo. Možná kdybych knížku nečet, tak by se mi to líbilo, ale takhle.
Něco málo přes 2hodiny se mi zdá strašně málo, vzhledem k délce knížky a množství informací v ní. Nemyslím si, že by divákům zas tolik vadilo, kdyby to mělo tak o 1hodinu víc. Sice by se prodloužili titulky, které už tak byly strašně dlouhé, ale ruku na srdce. Kdo se na ně dívá?
"Science has made us gods even before we are worthy of being men." -- Jean Rostand - French biologist (1894 - 1977)

[img][http://img361.imageshack.us/img361/7331/ncis1copydk0.jpg]http://img361.imageshack.us/img361/7331/ncis1copydk0.jpg[/img]

Příspěvek 20.7.2007 16:52:53
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ále sceame přece nemůžeš čekat že tam bude prostě všechno. To prostě nejde (nebo možná i jde, ale pak tak kvalita jde do háje). A když režisér chce aby to nějak vypadalo tak něco prostě musí vypustit. A taky komu by se chtělou koukat na něco přes tři hodiny dlouhého (už u pána prstenů to bylo "namáhavé")
btw. začínám se na to čím dál víc těšit, at aspon můžu dávat zasvěcené komentáře a ne jen co si myslím a co čekám.
G.B. Shaw

Příspěvek 20.7.2007 18:09:47
Nameless Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Fanda HP moc nejsem, ale filmy jsem viděl všechny a přečetl jsem 4. díl. Páté pokračování považuji za naprosto nejlepší právě proto, že nebylo natahované a právě proto, že toho tolik z knížky vyházeli. Působí to mnohem ucelenějším dojmem a je to první díl HP který se mi opravdu líbil a co se týče knížek, říkám, přečetl jsem jen 4. díl, tak mi to přišlo strašně nudné a zbytečně natahované, popravdě nechápu jak na takové sérii mohla Rowlingová vydělat miliardy ...

Příspěvek 20.7.2007 18:54:38
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Když si přečteš jenom 4 díl ze 7, to je jako číst Pána Prstenů a začínat od Dvou věží :D (jak se svého času chlubil vážený pan režisér Troška). IMO je naprosto nejlepší třetí kniha, stejně jako film. Tedy zatím. Fénixův řád jsem ještě neviděla, řeknu vám svůj názor až v neděli.
Jinak první dva díly, jak filmu, tak knihy, jsou dost startovací. Šestá kniha podle mě byla dobrá hlavně proto, že jsme se tam dozvěděli plno věcí o Voldemortovi a vůbec, znamenala v celém příběhu velký posun. Pátá kniha byla taková dost...nevím, zbytečně natahovaná některými věcmi. Ale je pravda, že u JKR člověk nikdy neví. Věc nebo věta, zmíněná ve druhém díle, může znamenat průlomovou informaci v díle sedmém. Takže bych podle jedné knihy, vytržené z kontextu, nesoudila celou sérii. :wink:
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 20.7.2007 19:06:08
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Já nevim, ono kdyby to nebyla taková nuda tak bych si i ty ostatní knížky klidně i přečetl, a protože jde Potter absolutně mimo mě (vždycky se k němu dostanu náhodou :D ) tak číst nějakých 2000 stránek z nichž za něco stojí tak 1/3 opravdu nehodlám. Ke všemu on celý ten koncept je divnej. 5 filmů je za náma a až teprve ted lidi začínají věřit že se Voldemort vrátil ... zlatej Lost :D

Příspěvek 20.7.2007 19:17:58

Odpovědět s citací

No jo, holt pro někoho to nuda není, ba naopak. Celý svět HP se mi zdá úžasný a každou maličkost v knize hltám. A délka knih? Ještě je mi to málo, čím tlustší, tím lepší:-) Co se týče filmu, délka přes 3 hodiny mi nevadí, u Pána prstenů mi to bylo málo, tak jsem si pořídila rozšířené verze, které mají téměř 4 hodiny. Bohužel filmaři se tomu vyhýbají, což někdy může, ale někdy nemusí být na škodu. V případě HP5 by nějaká ta půlhodinka navíc nebyla marná, ale i tak se mi film zatím líbil nejvíc, už proto, že filmy postupně temní jako knihy, a tak to má být.
Co se týče mého hodncení knih, nejraději mám 4 a 6, proto mě 4. film dost zklamal. I tam to bylo osekané, ale tak křečovitě, že člověk získal dojem, že celý děj se odhrává v průběhu 14 dní (nebýt sněhu:-)).

Příspěvek 20.7.2007 19:35:17
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

mě délka knih taky vůbec nevadí, ale musí tam být něco zajímavého (já vím soudím podle jedné knihy) co by tu délku ospravedlnilo a to jsem tam nenašel, ale tak jako tak, se na zbývající 2 filmy kouknu, když už jsem je všechny viděl, ale určitě to ve mě nezanechá nic podstatného, pro mě to je jen další seriál s celkem propracovanou mytologií, ale na druhou stranu nemůžu říct, že bych HP neměl rád a zároven nemůžu říct, že bych ho měl rád. Sám bych se označil za nezaujatého pozorovatele :) . Jen mi vrtá hlavou, jak na tom Rowlingová mohla vydělat takový prachy

Příspěvek 20.7.2007 19:45:16
Shial Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Souhlasím s Klenotkou,pro mě je taky nejlepší třetí kniha.Co se tloušťky knížek týče,tak když mě ta kniha baví,tak jsem ráda,že má toliko stránek. :) Ten svět té Rowlingové je opravdu fascinující,jak vše promyslela...ale i tak se jí podařilo své knihy proslavit dost rychle,protože spousta slavným spisovatelům se to povedlo až po smrti :wink:

Příspěvek 21.7.2007 09:54:53
dastr Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak jsem to včera už konečně viděl, a musím říct, že se mi to velice líbilo, splnilo to moje očekávání. Nikdy jsem nebyl v kině 2x na stejném filmu, ale říkal jsem si, že na toto bych možná zašel ješte jednou :)
" Líza: Tati, provedli jsme něco hrozného!
Homer: Rozbili jste auto?
Bart: Ne.
Homer: Probudili jste mrtvé?
Líza: Ano!
Homer: Ale auto je celý...
Bart a Líza: Hmm...
Homer: No tak sláva! "

Příspěvek 22.7.2007 22:53:04
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Tak musím říct, že ačkoliv jsem momentálně zaseklá při četbě sedmičky, 5. film byl se mi líbil. Vlastně byl skvělý. Čtvrtý film mě trochu zklamal, zvlášť po výborném třetím filmu. Ale bála jsem se okleštění předlohy-a ono to pomohlo. JKR se věnuje tolika detailům a rozebírá emocionální rozpoložení hrdiny ve třech kapitolách. Tady se to vešlo do pár minut.
Už začátek, tak neuvěřitelně zařazený do mudlovského světa, scéna s Mozkomory v tom podchodu, to předurčilo směřování celého filmu.
Zkrácený souboj na Odboru záhad byl lepší než nějaký dlouhý boj, o to to bylo lepší a intenzivnější. Harryho vnitřní boj s Voldemortem ušetřil všechny dlouhého Brumbálova vysvětlování, které by mi tam akorát překáželo. Nemluvě o tom, že to bylo pěkně udělané. Zamíchání flashbacků byla i trochu symbolika toho, jak se postavy (a herci) změnily (vážně je to už tolik let?). Trochu mě mrzí, že některé postavy (Tonks, Moody) nedostaly víc prostoru, ale i tak se mi Tonks líbila, moc sympatická.
Vizuálně to bylo, imo, lepší než čtvrtý díl. Některé ty přelety nad hradem sice trochu místy vyznívaly uměle, ale někde to bylo velmi důvtipné a originální.
A poprvé od prvního dílu mě zaujala hudba. Byla totálně jiná, sice tam zpočátku zaznívaly původní Williamsovy tóny, ale trochu dunivých bubnů tomu rozhodně dodalo atmosféru a originalitu. A co víc, opravdu jsem si myslela "pěkná hudba", což se mi u předchozích dílů, kromě prvního, nestalo.
Myslím, že Yatesovi se povedlo i zachytit emoce, které byly v knize. Jistě, výměna názorů s Umbridgevou nebyla tak ohnivá, ale na konci to rozhodně bylo mnohem intenzivnější.
I na tak malém prostoru, který dostávají "velké hvězdy", se mi líbil hlavně Alan Rickman, ten snad nemůže nic zahrát špatně a role Snape jakoby na něj čekala. Nejlepší scéna byla s Umbridgovkou :lol:
Pravda, musela jsem si zvykat na usměvavého a kladného Garyho Oldmana, ale jinak byl taky super. A Imelda Staunton? Ta byla dokonalá. Její přátelské tvář, úsměvy a to všechno bylo prostě...děsivé :) A pak ústřední trojice...hle, ony se ty děti snad ještě naučí hrát :) Hlavně Radcliffe u mě dost stoupl, i když určitý pokrok je znát už od třetího filmu, tak myslím, že tady ukázal, že v něm přece jen ten herec někde je.
Na třetím filmu jsem byla dvakrát, u čtyřky mě to ani nenapadlo. Ale na tenhle film si zajdu ještě jednou. Hlavně proto, abych si ho, až dočtu sedmý díl, pořádně vychutnala a nemotaly se mi scény z filmu a knihy :D

P.S. Všimli jste si těch dvou scén, kde je záběr na Ginny? Jednou tam pěkně žárlivě kouká na Cho :wink:
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 23.7.2007 07:35:42

Odpovědět s citací

Klenotko, napsala jsi přesně moje dojmy:-), těch scén z žárlivým pohledem Ginny na Cho jsem si všimla (když cvičí BA a pak ještě, když Ron a Hermiona mluví s Harrym o Cho). Myslím, že ten, kdo nezná knihy, to přejde, ale já jsem to vyloženě čekala (usuzuju z toho, že kamarád, který na tom potom se mnou byl - nečetl ani jednu knihu -, si toho nevšiml, neboť netušil, že Ginny bude někdy mít s Harrym něco společného:-)).

Na mě nejvíc zapůsobila scéna Harryho vnitřního boje s Voldemortem. Vystihlo to přesně to, co v knize bylo popsáno.

Příspěvek 24.7.2007 16:59:57
Phebeus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Byl jsem tam dneska ,knihu jsem nečetl.
Bylo do dobrý.Uplně jinej než dříější Potter vtipný scénky byly vtipný a závěř na konci byl luxusni.Hudba jak už řekla Klenotka, fakt super.Hodně akce a plno zajímavosti jsem spokojenej.
[img][http://img232.imageshack.us/img232/1433/phebeus2nq7.gif]http://img232.imageshack.us/img232/1433/phebeus2nq7.gifhttp://[/img]

Příspěvek 24.7.2007 17:03:57
Blackthunder Uživatelský avatar
Major
Major

Bydliště: Pardubice - Česká Republika - Sol 3 - Sol System - Mutter's Spiral - N-Space

Odpovědět s citací

Tak jsem před chvílí přišel z kina. A bylo to skvělí. Po docela zkaženém 4 dílu přichází 5 a ta je suprová. Bylo tam v podstatě všechno co tam mělo být. Tenhle díl mi zatím příjde co se zpracování týče líbí skoro nejvíc. No možná i nejvíc. (v trojce mě naštvali tím že z Blacka udělali čistou pouliční směsku :x )
Ale v 5 mi docela chyběla jedna věc - Siriusovo zrcádko.
Ale jinak veeelice povedené.

A ve čtvrtek na mě čekaj Simpsonovi :lol:
[img][http://img840.imageshack.us/img840/1193/sigrj.jpg][/img]

Příspěvek 24.7.2007 17:09:05
Phebeus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

:lol: :lol: Taky jsi zapoměl na svojí hlášku :Byl jsem na Harrym s Harrym. :)
[img][http://img232.imageshack.us/img232/1433/phebeus2nq7.gif]http://img232.imageshack.us/img232/1433/phebeus2nq7.gifhttp://[/img]

Příspěvek 26.7.2007 18:06:25
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Tak jsem téže viděl... a nelíbil se mi. Vynechalo se v něm spousta věci z běžného života v Bradavicích, nebyla tam ani zmínka o famfrpálu a nejhorší věc, že ta kamera byla furt otočená na toho člověka se zvláštní jizvou na čele. To bylo opravdu moc. Odpudilo mne i to, že Lupin za celý film skoro nepromluvil a Snape tam skoro nebyl. Vážně tam bylo málo dobrých momentů... Dobré momenty se konaly se StřeLenkou Láskorádovou a dokonce zabodoval i ten jeden Ronův vtípek (o mokrém polibku).

Suma sumárum 2/10... Po parádním třetím a dobrém čtvrtém zatracená slabota... Hlavě ta kamera tupě civící na Harryho byla o ničem...

Jsem zklamán...
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 26.7.2007 18:53:33
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Všiml sis v názvu "Harry Potter?" :) A určitě jsi četl tu knihu, kterou bys při dobré vůli i někoho zabil? :D Nešlo tam dát všechno. Famfrpál mi chyběl, ale myslím, že nebyl zase tak podstatnou částí příběhu. V knize je to sice použito jako jeden ze škodolibých kousků Umbridgové, ale ve filmu to podstatné není. A v knize je vlastně jenom jeden famfrpálový zápas, druhý už tam je jenom zprostředkovaně, protože Harry má zákázáno hrát. Takže si nemyslím, že by tím film utrpěl.
Nechci otrocký přepis knihy jako byly první dva filmy. A věřit, že ve filmu, kde se už předem hlásilo, že se bude hlavně točit kolem postavy Harryho, že Snape bude mít nějak plno scén (i když v knize to není o moc lepší, tyhle okamžiky tam v podstatě jsou taky), je velmi naivní. Myslím, že většina postav dostala hodně prostoru. A nechápu, co je divného na tom, že se film zaměří přímo na titulní postavu, navíc, když ostatní zase až tak stranou nebyli. Rozhodně mi přišlo, že ve čtyřce postavy okolo Harryho utrpěly mnohem víc ztrát než tady v pátém díle, kde každý dostal prostor se projevit a rozhodně to byly důležité momenty než ve čtyřce, kde tam byly jenom proto, aby se tam prostě ukázaly. A myslím, že ty dvě děti, co v řadě za mnou začaly po půl hodině vyděšeně křičet, že už se na to nechtějí dívat, protože se bojí, je pro mě dostatečná vizitka :) Nechápu, jak tomu někdo mohl dát přístupnost od devíti let.
Mně se to moc líbilo a uvažuju i o návštěvě IMAXu. Uvidím jak na tom budu finančně. :wink:

Příspěvek 26.7.2007 20:36:58

Odpovědět s citací

Huráá, zítra jedu do Imaxu, hodně se těším, jsem fakt na těch 3D 20 minut zvědavá. Viděla jsem ve 3D jen dokument pod mořem, ale tohle asi bude o něčem jiném.

Jinak, chápu, že každý má na film jiný názor. Mě přišla 4 (film) přesně tak špatná jako pětka Tillionovi. Tam to bylo tak nesmyslně usekané a nebylo nic vysvětleno a scéna z bludiště byla ubohá (ve srovnání s knihou), a na tu jsem se zrovna nějvíc těšila. Kdyby věnovali míň prostoru na scénu s drakem, která v knize navíc vlůbec nebyla (jak drak honí Harryho po střechách Bradavic) a věnovali to pořádnému ztvárnění Bludiště (sfinga, hádanky, třaskaví skvorejši:-), mozkomor atd.), tak by udělali líp:-).
Pátý film u mě rozhodně vyhrává na plné čáře. A že je zaměřen na Harryho? To je celá kniha. Pátý díl je v podstatě jen o Harrym. Naopak mám raději čtverku knížku než pětku... Teda teď mám zrovna nejraději sedmičku:-).

Nakonec, docela mi vadilo, že nebylo ve filmech nikdy vysvětleno, kdo jsou vlastně Tichošlápek, Náměsíčník, Červíček a Dvanácterák. Můj kamarád, který knížky nečetl, vůbec netušil, že Dvanácterák byl James Potter, náměsíčník Lupin... atd.
No, to jen na okraj:-)-

Další

Zpět na Filmy