Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Filmy Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Dokonalý trik - Konečně jsem to viděla podruhé, a pořád můžu říkat, že to ne tak úplně chápu :D Poprvé jsem to viděla před pár lety na Festivalu fantazie, ale doma jsem na to měla větší klid a navíc jsem neseděla v přecpané místnosti bez kyslíku :D Pokud to chápu úplně správně, tak
Toto je spoiler!!!:
ten přístroj opravdu vytvářel kopie? Čili věda a žádná kouzla?
Nolana není jednoduché pochopit a ocenit. Osobně se řadím k těm, kteří jeho Temného rytíře taky nevynášejí do nebes - ale je pravda, že jsem to viděla jen jednou a u něj je asi potřeba to vidět víckrát. Hlavně tedy děj je šíleně zamotaný, a vlastně není definováno, kdo je tu ten "zlý". Oba dva muži jsou, jak to ve filmu vystihla Olivia, naprosto stejní. Ochotní obětovat cokoliv pro úspěch a dokonalý trik ("prestige"). Zatímco jeden svým jednáním způsobí vlastně smrt dvou žen (nejdřív Angierovy ženy a pak své), druhý je naopak zase pohlcen pomstou a částečně touhou ohromit diváky tak, jak to nikdo nedokázal. A svým způsobem obětuje svou duši. Těžko říct, co je horší.
Každopádně moje sympatie byly mírně na straně Angiera, jednoduše asi taky kvůli herci, protože Jackman to tu hraje opravdu výborně. Bale je skvělý herec, ale stejně jako třeba u Crowea s ním mám problém. On není moc vhodný do rolí vyloženě kladných hrdinů, a dost mě, stejně jako třeba u Crowea, strašně irituje jeho chraplavý hlas. I jeho herecký projev mi nesedí. Ale tahle role mu sedla, jen ho prostě zase až tak ráda nemám.
Samozřejmě Michael Caine, který tu byl svým způsobem hybatelem celého příběhu, a David Bowie, kterého bych v první chvíli vůbec nepoznala, jsou výborní.
Typický Nolan, asi můj nejoblíbenější. K Temnému rytíři jsem si cestu nenašla, a myslím, že Dokonalý trik je jeho nejlepší film, ne Temný rytíř. Tady to totiž stojí na hercích, podprahovém napětí, emocích, příběh je temný sám o sobě, aniž by se odehrával v temných uličkách, jen v temných zákoutích lidské duše.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

HAck Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Milionář z chatrče
Strašně klišovitá, předvídatelná pohádka, která ale zároveň působí mile a ve výsledku nemůže urazit. Bylo pěkné po dlouhé době shlédnout film, který vás sice ničím nepřekvapí, ale ke konci i přes veškeré jeho chyby vyvolá příjemný pocit. Takže za D je správně, It is written.

Ale zase si nemyslím, že je to film, který by měl mít tolik Oscarů. Na druhou stranu to ale chápu :smile:
Mr. Franz I think careers are a 20th century invention and I don't want one.

General
General

Odpovědět s citací

P.S, Miluju tě - Dostala jsem k svátku tohle DVD a zakroutila očima. Vždyť už ten název zní hrozně! Kdepak, je to nádherný film. Smála jsem se, od srdce, několikrát, a několikrát jsem během filmu naprosto spontánně brečela. Hilary Swank je skvělá herečka, a i když moc nemusím Gerarda Butlera, tak tady k němu ta role sedla. Ten film je sice romantický, ale ne o tom "žili spolu až do smrti", právě naopak - a hlavně je svým způsobem opravdu originální. Pokud máte špatný den, nebo prostě náladu na něco jiného, tohle opravdu vřele doporučuju. To je asi tak všechno, co k tomu říct :D Koukněte se a sami si ohodnoťte. :)
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Tak jsem i díky gmakovovu doporučení (ale spíše mě k tomu donutila škola) pustil konečně něco z Leoneho spagetti westerů, přesněji řečeno první Pro hrst dolarů, a asi nikoho nešokuju tvrzením, že je to proklatě dobrý film a poprvé jsem se na hodinky podíval až po půl hodině, což je u mě 200% nadprůměr. Clint Eastwood je neskutečným způsobem badass kovboj, který dorazí do náhodné vesničky řešící "studenou válku" dvou místních rodin. K hodnocení takhle - jestli tohle je teprve rozjezd Leoneho filmů, tak se nemůžu dočkat nášupu.
5/5

Kromě toho jsem se dostal konečně i ke Clerks, černobílém filmu o jednom (ne)povedeném dni dvou underachiever flákačů a několika vedlejších postav. Ke Kevinu Smithovi jsem nikdy příliš neinklinoval a viděl jsem kdysi dávno jen jeho Dogma, a mám dojem, že jsem si Clerks pustil ve správném věku, protože to byla hodina a půl neskutečně zábavných a vypointovaných dialogů. Navíc, je fascinující jak amatérsky ten film působí (a kvůli tunám neherců bod dolů) ale přesto to je prostě scénářový nářež a prostě to parádně funguje.
4/5

A navíc jsem byl nucen se znovu podívat na V jako Vendetta, tedy film, který se mi před třemi lety poměrně dost nelíbil. Nevím, jestli jsem tehdy měl špatnou náladu nebo jsem byl hloupější nebo co, ale při nedávném shlédnutí se mi ten film líbil mnohem mnohem více. Ten film má IMO obrovský problém se scénářem a settingem (za což můžou asi taky Wachovští), ale neskonale se mi (i díky hudbě Daria Marianelli) líbila režie a střih (za což můžou také Wachovští). Je sice pravda, že děj je nelogický a docela prázdný a mnoho scén je dost dementních, ale několik jiných scén jsem si pouštěl dokola asi desetkrát. Z nějakého důvodu tedy opravuju svůj dojem (a za tři roky se mi třeba bude líbit i Katyň...).
4/5
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

gmakov Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Raynor: Tak jsem rád, že se Pro hrst dolarů líbilo, ale to je teprve začátek... :twisted:

Jo a docela by mě zajímalo jaké chyby ve scénáři TDK máš na mysli?

Dead End
Tak se mi asi poprvé v životě stalo, že jsem nepochopil film a ani po druhém shládnutí mi to prostě nedochází. Jako horor je to slušnej, docela jsem se bál, navíc není to čistokrevný horor, ale horor s prvky černého humoru. Ale nečekejte nějaké Evil Dead nebo Braindead :D
Docela by mě zajímalo, zda-li někdo tento film viděl a jaký má názor na konec, který je pro mě totální WTF!

A taky jsem si dokončil filmografii Dannyho Boyla, tak sem hodím kratičké shrnutí, jako u Coenů:

Mělký hrob - naprostá paráda, psycho totální, super herci 9/10
Trainspotting - asi jeho nejlepší film, kdo má rad filmy o drogách nebo o jejich následcích, tak se mu tohle bude líbit ještě víc 10/10
Extra život - super, kombinace Coenů a Dogmy jak už jsem psal 8/10
Pláž - Noooo, takový průměrný film, na Boyla určitě podprůměrný 5/10
28 dní poté -Já mám velkou slabost pro zombie filmy, takže... 8/10
Millions -debilní moralizující sračka, nezajímavý příběh, předvídatelný scénář, totální blbost 2/10
Sunshine -úchvátný a docela neprávem opomíjený film 9/10
Milionář z chatrče -větši obsah doplním později, zatím jen stručně 8/10

Nechci nějak lákat, ale po pátku ode mě čekejte velké shrnutí oscarových filmů - Buttona, Milk, Milionáře z chatrče, Duelu Frost/Nixon a Nouzového východu

Major General
Major General

Odpovědět s citací

My jsme se o tom už bavili jak DK vyšel. Přesněji jde o dramaturgickou stránku. Rozhodně si třeba nemyslím, že by děj byl nějak geniálně vygradovaný (jako na MZ) a dost mi dělalo problémy, že Nolan si toho evidentně chtěl natočit prostě moc najednou.

Zaprvý, řada scén je zcela zbytečná. Děj v Hong Kongu nebo přepadení, při kterém zatkne Scarecrow. Jasně, je to akční eyecandy a začíná tam hlavní linie (s tím čínanem), ale ten film má na odvyprávění hrozně moc a přitom ztrácí čas zbytečnou desetiminutovou pasáží někde v Číně, kterou by šlo vyřešit jedním dialogem nebo kratším přepadením na letišti v Gothamu nebo nějak inovativně ala MI3.

Zadruhý, ačkoliv je Nolan režisér mistr flashbacků a flashforwardů, scénář je zbytečně přímý. To, co by ho mohlo zachránit, by bylo nechronologické vyprávění, které tu ale evidentně není, ale o tom viz. začtvrté.

Zatřetí, uvěřitelnost. DK se tváří, jako superrealistický film podle komiksu. Jednička měla tak trochu podobný problém a dvojka v něm pokračuje. Padouši mají bizarně komplikovaný a nerealizovatelný plán, zatímco všichni ostatní se tváří hrozně vážně. Joker má superkomplexní síť agentů a informátorů, přestože jak naprosto běžně zabíjí svoje vlastní lidi, tak jim ani nenabídne prachy (které spálí). Nikdo by pro něho v reálném světě nepracoval. Film příjde s tím, že do města přiletěla Národní garda a evakuuje se populace, což je něco už dost vážnýho a mělo by být za hranicemi Batmanových schopností - a pak se jen řekne "Ježišmarja, Joker nějak propašoval do prohlídnutý a zajištěný lodi desítky sudů s benzínem!", popřípadě vybuchuje nemocnice místnost po místnosti (takže v každé byla nálož, kterou tam někdo musel položit, a přitom si toho nikdo z personálu ani při Jokerově deadlune nevšiml), což prostě ostře koliduje s tou snahou o realitu. Minimálně u mě.

A začtvrté, gradace. IMO největší problém. Film mohl skončit už v hodině a půl nějakou megalitickou akční sekvencí při převozu Denta, ale ono né. Působí vyloženě nepříjemně, když po desetiminutové scéně, kdy se Batman pachtí za Dentem a dokonce i zajme Jokera, najednou příjde hláška "Ježišmarjá, tak Denta nám někdo zase unesl!" a tím je posunutí děje vyřešeno. Načež Joker zase utíká a Batman ho zase chytá a popravdě by film takhle mohl pokračovat donekonečna a právě proto jsem na konci čekal, že Jokera zabije (a odcházel z kina ven neuspokojen, protože jsem čekal, že film poběží stále a Joker opravdu uteče). V závěru jsou scény už točeny tak, že jsem co chvíli čekal, že už jen naběhnou titulky, a on se Batman zase teleportoval na druhou stranu města a zase tam deset minut řešil něco jiného, zase to vypadalo epicky a už jsem zase čekal konec - a on zase utekl někam jinam a zase tam deset řešil něco dalšího. Ten film mohl mít asi tři nebo čtyři konce, pokaždé k nim gradoval, a pak pokaždé zvolnil, aby stihl všechno, co chtěl stihnout - ale tím byl pro mě zbytečně dlouhý a dějově špatně zkonstruovaný. Kdyby to Nolan vyprávěl nějak napřeskáčku, tak by to mohlo působit lépe, ale problém byl IMO už v tom, kolik toho chtěl vyprávět. Akční velkofilm se třemi hlavními postavami je IMO trochu nesmyslný koncept.

Pak jsou tu ty věci s přeobsazením Maggie, Batmanova neprůstřelnost (v rozporu s předchozím filmem) nebo ten jeho směšný hlas...
Nechci tím říct, že je to špatný film, ale pro mě to rozhodně není ani akční film roku, ani drama roku. A bavit se o tom, že je to nejlepší film historie, to určitě ne.

IMO měl Nolan ubrat stopáž a nechat si Two-Face do trojky. Nebo to měl vydat jako první díl ze dvou. Nebo měl vyprávět flashbacky a stihnout tak jiné "popisné" scény jenom dialogem mezi Batmanem a komorní(ke)m. Nebo cokoliv jiného, ale prostě rozhodně bych nedával DK jakoukoliv cenu za scénář. Pro mě osobně byl daleko lépe konstruovaný scénář Wanted.
Obrázek

General
General

Odpovědět s citací

Víte o tom, že na DK je tu zvláštní téma, že jo? :D Já osobně v tomhle víceméně souhlasím s Raynorem. Po počátečním nadšení se mi ten film v hlavě dost rozležel a už mi nepřišel tak skvělý. Hlavně právě kvůli několika bodům, které tu uvedl Raynor - přepálená stopáž, neustálé přebíhání z místa na místo atd. Jedině Maggie Gyllenhall mi nevadila, protože tu mám opravdu ráda a přišla mi 100krát lepší, než ubrečená Katie Holmes.

Když jsme u těch komiksů - po velmi dlouhé době jsem si pustila X-Men 3. První dva X-Men filmy mám hodně ráda, zvlášť dvojku a napoprvé na mě třetí film působil jak rána palicí. Ale teď už to nebylo tak hrozné. Možná taky proto, že jsem si ho pustila samotný, bez návaznosti na předchozí filmy. Když pominu některé věci, jako změna postoje postav (Wolverine jede pořád sólo a na konci má najednou proslov o týmu, z Magneta udělali jen obyčejného padoucha atd.) nebo to, že půlku hlavních postav odrovnali v první půlhodině, tak největší problém vidím v tom, že se nějak dopředu procpala Halle Berry a taky že tam najednou pobíhalo moc mutantů. Vím, že svět X-men je veliký (je to jediný komiks vedle Sandmana a Batmana, který jsem četla), ale Ratner chtěl očividně všechno nacpat do jednoho filmu a trochu to neuhlídal. Halle Berry opravdu není herečka, která utáhne celý film (Oscar, ne-Oscar, a debata o jeho zaslouženosti může být nadlouho) a tak celá tíha víceméně spočívá na Hugh Jackmanovi, který to celkem s přehledem zvládá a tlupě mladších herců. Z těch trochu vyniká Ellen Page (budoucí Juno), která působí nebývale křehce, ale zároveň má v omezeném množství scén dost prostoru a její honička skrz zdi byla super. Anna Paquin, která mi od seriálu True Blood dost leze na nervy, tu byla tím pádem dost vzadu, ale to mi opravdu nevadí. Nevím, jak to dělá Famke Jenssen, ale i když tu víceméně statovala, tak i jen její přítomnost ukazovala, jak velké charisma má. Škoda jen, že stála pořád někde v pozadí.
Představení "chlupáče" byl skvělý tah, postava i herec sympatičtí, takže za to bod nahoru. Ten kluk s andělskými křídly měl být možná nějaký vedlejší příběh, ale nakonec to působilo dost divně, protože si k němu člověk vlastně žádný vztah nevybudoval a nějak jsem nepochopila, proč je na plakátech a obalu DVD v obleku X-Men, když ve filmu ho na sobě nemá a není ani součástí týmu.
Ale to byla zase jen kritika, takže to řeknu takhle - samostatně ten film působí jako nadprůměrná komiksová zábava a rozhodně vyčnívá nad spoustou vrstevníků (prokletí třetích dílů tu sice částečně platí, ale rozhodně to není taková katastrofa jako třeba u Spidermana), a myslím, že Ratner je za to dost zbytečně bit, protože se odvážil to pojmout po svém - když ví, že je jiný druh režiséra než Singer, tak proč se ho snažit napodobit?
Navíc, jak jsem trochu šťourala ve Wikipedii (a četla v komiksech), se X-Men světu přiblížil mnohem víc, než to zvládl Singer. To ale nic nemění na tom, že při pohledu na trilogii celkově je tenhle díl opravdu nejslabší.

Blackthunder Uživatelský avatar
Major
Major

Bydliště: Pardubice - Česká Republika - Sol 3 - Sol System - Mutter's Spiral - N-Space

Odpovědět s citací

Právě jsem dokoukal BOLTa
Moc povedenej animák. Pěknej, akční, zábavnej, se skvělím příběhem. Doporučuju :D

Pak jsem všera koukal na YES MAN. Další povedenej filmek. Mám prostě Caryho rád snad ve všem v čem hrál (nebol alespon v tom co jsem viděl) a tohle není vyjímkou. Sice je to už trochu "klidnější" než divočiny typu Ace Ventura atd. ale pořád je to skvělí a možná i trochu s "ponaučením" :D

Pak jsem viděl ještě Bedtime Stories - u Sandlela si užívám stejně filmy jako u Caryho, neboli stále zábava. Bylo to méně šílené než třeba Zohan. Ale moc pěkné. Rodiné, příjemné, vtipné.

Zatím "letošní" filmy jsou velice vydařené. Jsem zvědavej jak dopadne nakonec Normal. Po dlooooooooooooouhé době český film na který se s chutí vydám do kina ještě v den premiéry (snad) :D
[img][http://img840.imageshack.us/img840/1193/sigrj.jpg][/img]

Odpovědět s citací

Na Bolta se chystám jít do kina zítra tak uvidíme. Pořád na to všichni lákají, dokonce se prý i dabing povedl, no uvidíme.

Proč ale píšu - doufám, že už jste všichni viděli nový trailer na Normal nebo na T4, oba jsou naprosto parádní a troufám si říct, že ten na Normal se mi líbil ještě víc! 26.3 určitě valím na premiéru do nějakého kina.

PS. Watchmeni - lidi - už ve čtvrtek - valte všichni do kina!
PS2. Odpověď na Raynora, plus rozbor oscarových snímků, plus rozbor všech Kubrickových filmů již v pátek :bounce:

Sakra abych nebyl úplně OT, co jsem tak v poslední době viděl? Hm... Jooo. Viděl jsem Rosemary má děťátko - to byla paráda, dnešní tvůrci hororů by se mohli od Polanskiho učit. V tom filmu valstně není ukázáno nic hnusného - něco ve stylu Vetřelce I - i když tam občas něco je, ale i taky málo. Ale ta atmosféra, ta atmosféra, myslím, že hlavně na ženy to musí působit hrozivě. Představte si, že se proti vám všichni spiknou, ale přitom se tváří jako největší kamarádi a ještě vám v těle roste satanovo dítě... No prostě paráda.

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Na Watchmeny chci taky jít, pokud mi po dnešku zbudou peníze!

Jinak gmakove, sakra, neměl bys taky studovat film? :-D
Obrázek

General
General

Odpovědět s citací

Watchmen mám v plánu v pondělí - ale jelikož půjdu z práce a film má 160 minut, tak nějak nevím, jestli to vyjde :D

Upozornění- dneska ve 20.30 na ČT2 jde Snídaně u Tiffanyho. Zase se jednou budu dívat na televizi.

Raynor: Ono se řekne "studovat film", ale co konkrétně? Na školu, kde jsi ty, jsem se snažila dostat taky, ale pán v komisi nějak nepřekousl, že jsem mu pohanila "Kdysi-významného-dnes-zapomenutého" režiséra. A psát recenze, na to nemusí "studovat film" :wink: Na to stačí být ve správnou chvíli na správném místě.
Takže pokud to chce gmakov zkusit, může, ale ne jen "studiem filmu", ale ještě něčeho k tomu. Pokud by se pak chtěl člověk věnovat nějakému druhu filmařiny, tak už je asi lepší FAMU. A tam je šance dostat se pro člověka "z ulice" skoro nemožná.

A otázka pro mé spolu-filmové maniaky - všimla jsem si dneska v Bontonlandu za výlohou "Tim Burton collection", ale nebylo tam uvedeno, co tam je a prodavačka na mě dost zmateně koukala. Na netu jsem to nenašla vůbec. Tak by mě zajímalo, jestli to někdo náhodou nemá a neví, jaké filmy obsahuje.

rossi001 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

novy punisher war zone skvela rezbicka takove ja muuuzu 8/10 :D
" IMMORTALITY "

Odpovědět s citací

Watchmen
Tak na začátek bych měl asi napsat, že jsem tímto komiksem Alana Moorea úplně nedotčený a že budu trochu spoilerovat, takže kdo ještě neviděl, ať raději teď přestane číst.
O ději jsem absolutně nic nevěděl. Viděl jsem jen trailery, které mě hodně nalákaly. Přečetl jsem si ještě v Premiere nadpisy u všech Watchmenů, abych aspoň věděl, kdo se jak jmenuje.
Tak a od teď budu film vynášet do nebes. V kině jsem byl skoro celé tři hodiny předkloněný a s otevřenou pusou jsem koukal na ten dokonalý vesmír Watchmenů, na ten úžasný svět, na to úžasné, díky Watchmenů pozměněné 20. Století. Moc se mi líbil styl vyprávění – většina děje je ve flashbackách, které odhalují, co Watchmeni dělali, než je zakázali a jak se stali Watchemny a jak je následně zakázali. Zjišťujeme, jak se zrodil Dr. Manhattan - filozofující bytost, která by sfoukla supermana z povrchu zemského a které vůbec nezáleží na lidstvu. Následně jak si ho najme spolu s Komediantem (Watchmen, který se vyžívá ve střílení Vietnamců, hippíků a znásilňování) USA a díky ním vyhrají válku ve Vietnamu. Komediant také způsobí, že nikdy nevyjde na svět aféra Watergate (Nixon pošle své lidi těsně před volbami do sídla opozice, aby tam nainstalovali odposlech). Protože ve skutečnosti Nixon rezignoval - válku ve Vietnamu prohrál a aféra Watergate vyšla na povrch, tady Nixon vesele vládne už páté období a také díky tomu hrozí, že každou chvíli začne jaderná válka, která by znamenala konec všeho živého na Zemi. Komediant je ale na začátku filmu zabit - v úchvatně natočené bitce, která mi připoměla to nejlepší z Bourne trilogy. Rorschach (další Watchmen, chodí s takovým pytlem na hlavě alá Scarecrow, ale ten jeho je trochu vytuninogavenej) to zjistí a dostane strach, že někdo jde po Watchmenech. Zajde tedy za Sůvou (jeho bývalý parťák a taková postava alá Batman – akorát tenhle je tak trochu impotent) a varuje ho. Ten varuje Ozymandiase (nejchytřejší z Watchmenů, který spolu s Dr. Manhattanem pracuje na nekonečném zdroji energie, protože si myslí, že jen tohle může odvrátit neodvratitelnou jadernou válku. Úžasná hudba, neskutečný vizuál, jeden zpomalený záběr za druhým, sice málo akce, ale když už, tak kulervoucí Pointa mě naprosto odrovnala, i když to, kdo zabil Komedianta, mě napadlo hned, ale nevěděl jsem proč. Naštěstí konec dává rozum, všechno vysvětluje a je taky hodně správně temný, ostatně jako celý film. Já jen teď přeji Watchmenům co největší úspěch v USA kinech. Snad se to povede i přes Rkový rating. A teď si jdu sehnat komiks, který je mimochodem v TOP 100 nějakého žebříčku nejlepších románů 20. století.
Ps. Dlouho jsem neviděl lepší úvodní titulky
Ps2. Rorchach je největší borec :)
Ps3. Snyder - 3 filmy - 3 bomby... Už se mooc těším na jeho úchylnou adaptaci Alenky v říši divů.

Doufám, že rychle někdo napíše další příspěvěk, ať můžu napsat o těch oscarových filmech.

HAck Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Vicky Cristina Barcelona
Příjemný snímek z prosluněné Barcelony nabitý romantikou a vášní. Woody Allen umí. Aneb co všechno se může stát, když si dvě hodné holky vyjedou na léto do zahraničí. No chtě nechtě z toho nikdy nic dobrého nevyleze. Ženské trio motající se kolem Javiera Bardema rozhodně udrží pozornost po celou dobu a to zejména u mužské části populace. Právě Penélope Cruz předvedla před kamerou výborný výkon a nelze se divit, že si za to odnesla Oscara. Když se tak dívám ven, na tu hnusnou šeď, která by spíš odpovídala pozdnímu podzimu než prosluněnému jaru, nelze nic jiného než všem doporučit se do Španělska také podívat. Nebudete litovat.

Eastern Promises
Skvěle zpracovaný pohled do ruské mafie, který podtrhuje úchvatný výkon Vigga Mortensena. Ten čas strávený v Rusku jenom kvůli tomuto filmu se na něm velmi podepsal a jeho hlas je k nepoznání. Celkově jsou Východní přísliby pomalejšího rázu, který občas přetrhne nějaká výrazná scéna. Nelze nezmínit bitku v sauně, jejíž závěr je teda pěkně bleh :smile: Moc originality tu sice nenajdete a mnoho scén je už dopředu prohlédnutelných, ale to nic neubírá na intenzitě zážitku. Zapomenout nesmím ani na Naomi Watts, která působí svým charakterem v kontrastu se zbytkem postav až neuvěřitelně.
Mr. Franz I think careers are a 20th century invention and I don't want one.

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Ze studíjních důvodů jsem se díval na dva filmy s Alainem Delonem, mistrem jednoho výrazu a tedy předchůdcem Keanu Reveese. Zatímco první Borsalino (a spol.) je typická gangsterka zasazená do 30.let a moc se mi nelíbila - začátek leccos slibuje (je to sequel, takže úvodní posmrtná fotka Belmonda není sofistikovaný vtip na francouzskou kinematografii), ale v polovině ten film začíná zbytečné roztodivné dějové kotrmelce a neuvěřitelný vývoj supergangstera na bezdomovce a zpět - druhý film, Sicilský klan, de facto předchůdce Kmotra, je taková o něco odlehčenější variace na noir (nechybí femme fatale), na jehož konci ale IMO selhává dramaturg a famózní únos letadla je zbytečně nevyužit. Na druhou stranu, některým lidem se to líbilo přesně naopak. A rozhodně bych ani jeden film nedoporučil komukoliv, kdo nemá Alaina Delona v srdci.
3/5 a 3,1/5.

Naproti tomu se mi dost líbila Singerova Valkyrie. Nejen, že je to relativně dost věrné převyprávění poněkud opomíjené historické události, ale já mám zároveň úchylku na tyhle příběhy o vzpouře (proč se mi líbil storyarck o vzpouře na BSG nejvíc z S4...). Je sice pravda, že film poněkud opomíjí určité dějové posuny, lehce i vývoj postav, Cruise by mohl lépe hrát někdo jiný a že Hitler tu vůbec nevypadá jako Hitler. Na druhou stranu, je to stále brilantně zrežirované a vzhledem k věrnosti realitě bude většina diváků zvláště v poslední třetině kroutit hlavou nad tím, jak skoro dopadla Druhá světová jinak...
Není to dokonalá pětka, jen must-see pětka.
5/5

A jako poslední (před dalším filmem Alaina Delona) jsem si dal Tropickou bouři, tedy druhý film s Tomem Cruisem. Mám hodně rád filmu Frat packu a jako pro takového bylo trochu utrpení se na to dívat s lidma, kteří je naopak vůbec nemusejí. A možná jsem tím i trochu ovlivněný, protože se mi to zdaleka nelíbilo tolik, jako třeba Zoolander nebo Zprávař. Tropické bouři totiž IMO chybí ta perfektní dějovost, která se mi tolik líbila na předchozích filmech. Dějové kličky tam sice byly podobně bizarní, jako tady, ale když už nic jiného, tak byly prostě přítomny. A u Zoolandera jsem opravdu netušil kam to bude směřovat a jak to vlastně skončí. Tady je konec jasný hned od první zmínky o scénáři a všechny ty vtipy po cestě jsou sice asi dobrá satira na Hollywood, ale celkově se mi nezdály ve scénáři zamontovaný a propojený tak dobře, jako v předchozích dílech. Většinu filmu jen postavy chodí lesem a náhodně se nakonec sejdou. A žádný Owen Wilson nebo Steve Carell.
3/5
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Filmy