g.o.d. Zvláštní, většinou s tebou v tématech tady na fóru souhlasím...

Jasně že je děj předvídatelnej a mezi dobrem a zlem vede jasně vytyčená hranice. Ale beru tenhle film tak trochu jako pohádku, klasickej příběh boje dobra se zlem. Upřímně, v pohádce S čerty nejsou žerty taky od první chvíle člověk ví, že Dorota Máchalová, pan kaprál i správce ze zámku skončí v pekle, a pořád je to jedna z nejlepších pohádek, která se neomrzí ani po x-tém shlédnutí.
Proč tak nebrat i Avatara? Rád jsem se do toho světa ponořil, rád jsem fandil ústřední dvojici, dokonce jsem i rád poslouchal "ekologický žvásty" - protože to je pravda.
Nějak se stalo, že cokoli o ekologii je nemoderní, o deštných pralesech se najednou nemluví, i když si z dětství pamatuju, že se o nich mluvilo pořád.
A přitom pořád platí, že když se budeme chovat tak, jak se chováme, dostaneme to jednou zpátky i s úroky.
Teď mě nemějte za ekošílence, co by šel demonstrovat do Temelína. Jsem pro každej pokrok, pro každý hledání novýho řešení...prostě veskrze pragmatik. O tom bychom se ale mohli bavit jinde.
Co se nelogičností týče - uvádíš, jak Quaritch podcenil nepřítele - on jej nepodcenil. Nebýt toho, že Eywa řekla každýmu sudokopytníkovi, drakovi i ještěrce, aby se přidala na stranu domorodců, jistě by je totálně rozdrtil.
Bombardování z vesmíru - o tom bychom mohli polemizovat, ale podle mě je daleko snazší bombardovat z výšky tisíce metrů než tisíce kilometrů. Mně naopak tenhle svět roku 2154 přišel jako dost reálná vize budoucnosti.
Podle mě jen Cameron nastavil zrcadlo naší společnosti - vždyť vždycky šlo o nějakou surovinu nebo území. A vždycky šlo i o zničení původního prostředí. Vlastně se divím, proč se tohle všechno řeší u nás, když křičet a protestovat by měli Amíci. To na ně tohle zrcadlo o indiánech, válce, drancování a znečišťování životního prostředí sedí nejvíc.