Mno, já si u 12 rozhněvaných mužů napoprvé ani napodruhé Voskovce vůbec nevšiml...

btw. už jsem se chtěl zeptat, jestli sem ještě gmakov chodí

Po dechberoucím traileru na
Normal (check MovieZone) jsem se rozhodl zase trochu smočit kotníky v českých vodách. Rozhodně se nedá říct, že bych měl nějakou slabost pro české filmy, spíše naopak, nicméně
Sametoví vrazi mě velmi příjemně překvapili.
Pravděpodobně jste je už viděli, nebo o filmu alespoň slyšeli, nicméně - film popisuje jak to bylo s těmi tzv. Orlickými vraždami. Pokud si, stejně jako já, pamatujete ze svých dětských let na ty scary záběry lidí v sudech, tak tady uvidíme, jak se to všechno semlelo a koho semleli zločinči.
Prvním značným problémem filmu je jeho délka. Měl jsem verzi z ČT1, kde je film rozdělený na dvě hodinové půlky, což bylo nezpochybnitelné plus, protože jsem si uprostřed mohl dát pauzu. Film se neskutečně vleče aniž by to příliš ozábavňovaly dražší záběry, co je ale mnohem horší, na konci se poněkud vytrácí jeho uvěřitelnost a začíná debilnět. Ve zpočátku uvěřitelném dramatu se objevují monology o bohu, moralizuje se až na půdu a vyskytne se několik superkýčovitých scén, které bych asi přežil ve výbuchovém spektáklu Michaela Baye, ale v tomhle působí jako boxer na oko. Nemluvě o výskytu českého Bruce Willise...
I přes výhrady je to ale velmi dobře natočené (byť bez zajimavějších technických pochoutek), velmi kvalitně obsazené (depresivní Michal Dlouhý, překvapivě dobrá Alice Bendová, nejvíce mě ale dostal excelující psychouš Jan Dolanský, kterého jsem si po tomhle filmu zamiloval) a více méně podle reality, takže za zkouknutí to IMO rozhodně stojí i pokud máte jako já české filmy paušálně zastrčené kdesi vzadu.
Stejně tak jsem si po sto prvním sledování traileru na
Waltz With Bashir (check MovieZone) vzpomněl na to, že jsme ještě neviděl
A Scanner Darkly, experimentální CGI film z roku 2006 na motivy povídky Philipa K. Dicka, kterou jsem kupodivu i kdysi četl.
SD je hraný film, ale díky nějaké vychytané technologii vypadá jako pohybující se komiks. S tím jsem měl zpočátku dost problémy, protože animace je dost psychedelická (např. některé objekty jsou záměrně dvourozměrné, takže se s pohybem postav zplacatí...), na druhou stranu se díky tomu vlastně hodí k filmu o drogách. Keanu Reeves jako Fred je tajný polda vystupující pod jménem Bob Arctor (nebo tak nějak) ve Spojených státech za 7 let zmáhaných vlnou nové drogy substance D. Ta při dlouhodobnějším užívání způsobuje něco jako rozdvojení osobnosti a vůbec takové nějaké vyhoření organismu a podle prologu filmu jsou distributoři drogy teroristé bojující proti Americe. Pokud něco o Dickovi víte, pravděpodobně vám dojde, že u Reevese dojde v nějakém okamžiku k rozdvojení osobnosti a že drogu beztak distribuuje vláda, přičemž nebudete daleko od pravdy. Ještě bych měl zmínit, že Fred je tak tajný policajt, že o jeho skutečné totožnosti neví ani jeho nadřízení...
Značným problémem filmu je jeho dramaturgie. Ono to až do závěru skoro nikam neplyne, Reeves prostě na střídačku někde jezdí nebo sedí s kámošema (mmj. Winona Ryder nebo opět vynikající Robert Downey Jr., přehrávající Reevese tak o tři hlavy) a fetuje, popřípadě s nimi vtipně probírá naprosté triviality, popřípadě zmateně chodí, popřípadě vede dialog se svým policejním nadřízeným.
Jednotlivé scény jsou velmi dobré, ale nejsou nějak zajímavě poskladané. Je tu například scéna, ve které si Downey koupí kolo a pět minut se o tom baví s ostatníma. Stejná scéna byla v knize, nicméně tam ji nějak do děje zasadil vypravěč. Ve filmu kdyby se ta scéna vystřihla, na hlavní děj by to IMO nemělo žádný vliv, a tak je to s více věcmi.
Tak jako tak, depresivně-nadějný double twist ending mi trochu poopravil zbytek filmu, takže - doporučuju.
V pondělí jsem navíc ze školních důvodů usedl k
Vojtěch, řečený sirotek. Film je sice natočený snad v roce 1989, ale má být poctou Nové vlně, která frčela o dvacelet let dříve. Přesto jsem po vstupu na projekci (jako vždy jsem šel pozdě) v prvním okamžiku měl dojem, že jsem si spletl dveře a promítá se Stalker.
Je to hodně pomalé, velmi lyrické/zasněné a vůbec mě opět přepadaly záchvaty spánku. Z české nové vlny, kterou jsem viděl, to má nejblíže snad asi k Markétě Lazarové. Narozdíl od ní to ale nemá tak epický příběh/zvuk/zpracování, a v tom je IMO i hlavní problém. Hlavní postava je sice ztrávněna dobře, ale je tak nějak cizí a v podstatě mě nezajímalo, jestli si teda tu vdovu vezme nebo nevezme a jestli uteče s tou druhou holkou a jestli zůstane u práce atd. Jednotlivé obrazy zajimavé, ale já jako kulturní barbar bych je raději minul někde na plakátě...