Tak jsem nedávno se ségrou opět sledovala na DVD Harryho Pottera 5. No, byla to ještě větší hrůza než si pamatuju. Vlastně všechny HP filmy byly dost děsné, kdyby nebyly točeny podle slavné knižní předlohy, byl by to propadák.
1. a 2. díl - dějově ještě celkem ušly, ovšem herecké výkony obzvláště představitelů hlavního tria, to bylo něco jiného, vadilo mi zkratkovité ukazování jednotlivých vyučujících. Tohle mohli trošku prodloužit, ukázat víc z normálního studentského života školy a vyřadit zbytečný famfrpál.
3. díl - dějově děsné, herecké výkony se taky nijak nezlepšily. Nejsem sice perfekcionista a chápu, že nejde zfilmovat knihu doslova, ale PROSÍM, to by bylo tak těžké zařídit, aby ten vklodlak vypadal jako vlk a ne kříženec čehosi s opicí? Jak potom vysvětlit Snapeovu otázku : "Jak poznáme vlkodlaka od vlka?" Ještě víc mi ovšem vadila chybějící scéna z Chroptící chýše. Ten, kdo viděl film, se tedy nedozví, kdo vlastně byli Tichošlápek, Náměsíčník, Dvantácterák, Červíček. Holt si to musí vydedukovat.
4. díl - ještě větší dějová hrůza. Scéna s drakem, proboha co to bylo? Sice mám draky ráda, ale trochu realismu přeci! Copak je možné, aby se na prestižním mezistátním turnaji, už takhle potenciálně nebezpečném, nedodržovala bezpečnostní opatření? Další věcí, co jsem nepochopila, byly uměle přidané rádobyvtipné scénky, jako třeba ta se Snapem, kdy tam všichni žáci psali... cosi. Podle tvůrců to měla být jedna z nejvtipnějších scén filmu. Ani mi to tak nepřišlo. Jednak jsem nepochopila, co tam vůbec dělají, nebo jak je možné, že žáci několika ročníků píší to cosi dohromady... nebo ta u jezera, jak "Neville říkal, že Parvati říkala, že Hermiona říkala..." Radši se v tom nešťourat. Bludiště taky nebylo zrovna výkvětem filmografie. Co ovšem ušlo, byla scéna pod vodou. Tenhle úkol zfilmovali dost dobře. Přišlo mi, že herecké výkony se taktéž dost zlepšily.
5. díl - tak tohle bych spíš nazvala sestřihem scén. Jasně, chápu, že tak velkou knížku prostě nejde směstnat do jedenapůlhodinového filmu, a že jelikož je to film prvoplánově pro děti, není ani možné, aby měl třeba pět hodin jako Návrat krále. Fajn, ale mohli to rozdělit na dva nebo na tři filmy, nebo ne? Tady se mi celkem nelíbilo představení, nebo spíš nepředstavení Krátury. Prostě Rowla řekla, že kvůli sedmýmu dílu by tam měl bejt, tak mu tam dali minutovou scénku. Paráda. A taky - co ta věštba? Není ta náhodou jednou z nejdůležitějších věcí v knize? O tom, že kouzelníci se přemisťují v každém díle jinak ani nemluvím, i když v tomhle díle to už fakt bylo přitažené za vlasy. Ale abych jen nehanila, tak Umbridgeová byla dokonalá

Herecké výkony ještě lepší, a celkově to mělo dost dobrou atmosféru. Bohužel, film opravdu působí jen jako sestřih scén - a to ještě ne vždy těch nejdůležitějších.
Já vážně nevím, proč když amíci zfilmují knihu, tak jim z toho obvykle vyjde balast (samozřejmě jsou i světlé výjimky, např. LOTR jako film je opravdu skvělý, ač ve srovnání s předlohou by neobstál, Jackson odvedl vynikající práci). Jako příklad může posloužit Eragon (o kterém radši nemluvit, leda snad jako o parodii na knihu), nebo Spiderman, u něhož jsem dvojku a trojku ani neviděla. Který chorý mozek napadlo udělat z puberťáckého hláškaře "přátelského Spideyho ze sousedství" tragického hrdinu??? A jak dopadl chudák Doc Ock? (Mluvím samozřejmě o starých dobrých padesátých letech, kdy Marvelersu šéfoval Stan Lee, vynálezce nejen Spideyho, ale X-manů, Iron Mana, Fantastic Four, Wolverina - jednoho z mých nejoblíbenějších komiksových hrdinů, Hulka a dalších) béčkové komiksy bylo něco, co dokonale splnilo význam slov oddechová četba.)
Heroes Latios a Latias - jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Příběh sice dost předvídatelný, ale jinak paráda. Latias patří k mým hrdinům. Jen škoda, že na
|
Toto je spoiler!!!:
|
| konci musel Latios umřít |
Scéna v Secret Garden a ta muzika u ní - už jen kvůli tomuhle stojí za to se na tenhle film podívat (alespoň pro mě).
Mewtwo Strikes Back - tak u tohohle filmu jsem dost rozpačitá. Má sice dost dobrou temnou atmosféru a Mewtwo se stal mou nejoblíbenější postavou. Konec byl taky dost dobrý. Jen mi bylo líto Mewtwo - a to, že v americké verzi, na kterou byl dělaný český dabing, vystřihli dobrých 15 minut filmu!
Mewtwo Returns - pokračování předchozího filmu, možná o trochu lepší než předchozí. Mewtwo tu alespoň není bad guy, ale zato celkem dobrý filozof

Oba filmy patří ke kategorii jednoduchých oddychovek, nad kterými se nepřemýšli.
Lucario and the mystery of Mew - jeden ze dvou filmů, které mě kdy rozbrečely. Úžasný opening a hlavně ending, který dokresluje atmosféru konce filmu, kdy
|
Toto je spoiler!!!:
|
| Lucario a Sir Aaron umírají |
Vytkla bych jedinou věc: Mew! Tohle snad nemyslí vážně! Já chci zpátky toho možná roztomilého, ale hlavně silného Mew z Mewtwo strikes back! Tohle ukníkaný stvoření byla jen nějaká jeho nepodařená napodobenina. Jinak příběh filmu byl dobrý, pro mě silný, emotivní. A písnička na konci "We will meet again" to byla prostě nádhera.