Mám dojem, že jsem toho viděl víc, ale možná ne. Na leccos jsem se taky díval poněkolikáty (poznatek: Věc lze sledovat třikrát během týdne a POKAŽDÉ je děsivá!).
2001: Vesmírná odyseaViděno v kině, je to opravdu dechberoucí zážitek. Něco mezi operou, něco mezi scifi, něco mezi epiphany. Po tomhle odmítám názor, že vychvalování 2001 je elitářství.
10/10
Alois NebelPěkný český pokus o cosi mezi Valčíkem s Bašírem a Habermannovým mlýnem. Je to hodně unikátní, velmi pomalé a také velmi antižánrové. Kdo čeká Sin City, ten zpláče nad výdělkem, ale právě proto je to vlastně cool film.
8-9/10
AmádeusUff, viděno poprvé (!), ale musím říct, že i naposledy. Idea, že každý jsme Salieri, je sice fajn, ale ten Beethoven se mi prostě poslouchá líp a Immortal Beloved má prostě lepší scénář.
Je třeba zabít SekalaTohle je až nečesky působící film, který jakoby neměl obdoby na naší scéně! Zapomenutá perla, a opět nechápu, jak to někdo mohl nazvat promarněnou šancí. Jasně, choreografie finále pokulhává, ale aby někdo natočil film, ve kterém jsou Češi svině (ale s motivací být!) a dovedl do příběhu malebné vesničky jako od Trošky narvat témata jako je Španělská občanská válka, to se skoro vůbec nevidí!
10/10 (škoda postsynchronů)
Amerika (1993 asi)
Tentýž režisér o pár let dříve ukazuje, že žádný učený z nebe nespadl. Amerika je průměrné dílko s odcizujícími kulisami, které vlastně vyšumí a má divný spád. Bonus za Beethovena.
5/10
JízdaBýt mi 20 a mít káru, tetelil bych se blahem. Jenže mi není 20 a řidičák furt nemám. Rozhodně by bylo fajn si vyjet a ujetou úletovou Geislerovou, a tohle bylo natočený poměrně lehce (taky, mám dojem, absolventský projekt?), ale závěr byl trochu horší (pokus o morální pointu).
8/10
Ghost WriterSvěží thriller s aktuálním tématem. Nejznáměší žijící pedofil po Sklepmistrovi natočil až hitchcockovskou věc, které podle mě ani nevadí, že nešokuje - Vrtěti psem taky neměl jako politická satira šokující odhalení ve stylu "president je mimozemšťan."
9/10, tleskám
NákazaFilm o smrtícím viru, ale natočený od Sodenberga, jehož dokonalý Traffic snad zmiňuju i na začátku tohodle celého topicu (a jestli ne, chyba!). Tentokrát je to narozdíl od Smrtící epidemii pojaté maximálně věrně a realisticky, takže to žádný Dustin Hoffman nezachrání.
9/10
Jsem líný psát popisy dějů, najděte si je na ČSFD.
Jako BONUS mi můžete udělit špatné číslo a zdrcující kritiku mému
studentskému amatérskému filmu
Incident, k nalezení zde -
http://www.youtube.com/watch?v=lAa2v_mz ... re=related (21 minut, 3 party na YT). Klidně to berte jako reklamu, ale jelikož je výsledný produkt plný chyb, spíše jde o kajícnou sebekritiku. Za odměnu sem někdy hodím filmy Olomoucké nové vlny, abyste viděli, že mladí (s)tvůrci umějí taky točit něco kvalitního.