The Expendables (2010)Předem upozorňuji, že tento příspěvek bude nasáklí nostalgiií, kterou ve mne tato parta akčních veteránů, pří své krvavé cestě k sesazení jednoho despotického diktátora vyvolala. Ač to bylo mnohokrát zmíněno, tak se musím zmínit o scéně v kostele. Po čtvrtém zhlédnutí mi nezbývá než konstatovat, že je naprosto boží. Rozepisovat hlubší nástin děje nemá smysl. V akčním žánru hraje příběh podřadnou úlohu a po hlubším zamyšlení se drtivá většína filmů, alespoň rámcově, podobá jako vejce vejci.
Arnolde, Slyi a Bruci máte můj nehynoucí respekt a věčnou úctu za přínos kinematografii a neustále plný zásobník s pusu plnou suchých a sarkastických hlášek.
Hodnocení: 7,5/10
Inception (2010)Na filmu očividně pracovali mistři svého řemesla. Hereckým výkonům, scénáři, kameře a režii není co vytknout. Tentokrát budu plným hodnocením šetřit, jedná se "jenom" o výborný film. Každopádně jsem si po projekci uvědomil dvě zásadní věci. Christopher Nolan neumí natočit špatný film, který by mohl zapadnout do průměru současné kinematografie a tím druhým, ještě důležitějším zjištěním, je fakt, že Leonardo DiCaprio je jedním z největších herců současnosti a to, že ještě nemá zlatou sošku padá na vrub akademie. Očividně mu spolupráce s Martinem Scorsesem svědčí (nemůžu si pomoci, ale reminiscenci a historickou paralelu na kooperaci De Nira se Scorsesem v 70. letech vidím jenom já

).
Děkuji karvinskému kinu Blesk za včasné uvedení snímku do kin.
Hodnocení: 8,5/10
Rise of Theodore Roosevelt, The (2011) DiCaprio + Scorsese = nejočekávanější film přístího roku (kromě Harry Pottera, samozřejmě)
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes