Radši to napíšu sem, než do topicu o filmech, protože to asi bude trochu delší (šok, já vím

) Nebyla jsem z těch, kdo by na tenhle film čekal dlouho před jeho vznikem a nenechala jsem se ukolébat recenzemi, protože já si ráda udělám vlastní názor, ale...Bylo to dokonalé a Bryan Singer se Samem Raimim se můžou jít zahrabat. Nevím ani pořádně, co na tom konkrétně bylo to skvělé, ani proč se mi to tak líbilo, ale asi to bude těmi přehlcenými smysly z celého toho filmu. Nikdy jsem nebyla jedna z těch, co uctívají Christophera Nolana a moc mi jeho filmy neřekly. Ani Memento, ani Insomnie nebyly kromě toho až pitvání v rozpoložení hlavních hrdinů pro mě až tak zajímavé. Ale viděla jsem je hodně dávno a možná po dnešním zážitku se na ně podívám znovu a svůj názor přehodnotím.
Zkusím to trochu rozebrat po částech, protože u tohohle to jinak nejde.
Předně, kdyby mi někdo neřekl, že je to film o Batmanovi, tak by mě to vlastně ani nenapadlo a už fakt, že tomu všichni říkají "Temný ryttíř", místo "Batman", o něčem svědčí. To, že má jiný oblek a v jedné chvíli bez té masky vypadá jako nějaký běžný maskovaný muž s nějakým speciálním oblekem, je působivé.
Nevím jak je to možné, ale všichni herci, kteří se objevili, byli skvělí. Christian Bale neměl kupodivu jako Batman moc co hrát, spíš mě zaujala jeho podoba Bruce Wayna a to, jak tu postavu (na oko) zhýralého miliardáře hraje.
Heath Ledger alias Joker je vesměs velmi, velmi, velmi děsivý a asi jeden z nejdokonalejších padouchů - hlavně proto, že nemá žádný motiv a dělá to všechno jen z touhy po chaosu.
Aaron Eckhart - toho jsem před tím kromě pár filmů moc neviděla, ale tady byl skvělý.
|
Toto je spoiler!!!:
|
| Jeho postava byla snad nejzajímavější a měla všechny odstíny šedi. Je až fascinující sledovat, jak se mění v tragického hrdinu, a ve finále je pro mě tou nejlepší a skoro nejkladnější postavou ze všech. |
Morgan Freeman a Michael Caine jsou takové pevné skály - pouze svou přítomností vydávají charisma a pocit bezpečí. A každý to dělá jinak, po svém, a oba to dělají skvěle.
Maggie Gyllenhaal - tuhle herečku osobně miluju. Je výborná v každém filmu, kde jsem ji viděla, a hlavně nezapadá do šablony letící a padající hvězdičky. Její herecká dráha je stabilní, je známá, ale ne tolik, aby si nemohla vybírat menší a zajímavější projekty. Jako Rachel je rozhodně zajímavější než to uječené trdlo Katie Holmes. A i když přece jen nemá tolik prostoru, s tím , co má, si hravě poradila a je opravdu sympatická.
Osobně se mi ale asi po Eckhartovi nejvíc líbil Gary Oldman, který se na "starší kolena" vrhá na role klaďasů a rozhodně mu to sedí. Jeho Gordon je takový...no, roztomilý je silné slovo, ale prostě klasický polda, obyčejný chlap, kterému bych ale bez váhání svěřila svůj život.
Nevím, jak je to s hereckými nominacemi na ceny a tak, ani jestli jde, aby v jedné kategorii bylo víc herců z jednoho filmu. Ale tady jsou určitě tak dva, tři kandidáti, rozhodně Eckhart s Ledgerem.
Jinak pokud jde o příběh samotný, tak je zamotaný, propojený a místy opravdu strhující.
Osobně mě dostaly dvě scény -
|
Toto je spoiler!!!:
|
jednak "sociální experiment" s loděmi, kdy jsem si říkala, že to opravdu jeden z nich zmáčkne. Za hříčku považuju Jokerovo kouzlo s tužkou, protože to bylo tak drsné, až to bylo opravdu k smíchu - a to se přesně mělo stát. A pak hlavně smrt Rachel a všechno, kolem ní. Jak si byla jistá, že si Bruce vybere jí, ale přesto Harveymu nelhala a řekla mu pravdu, že ho miluje a vezme si ho, i když věděla, že on má umřít. A jak pak Bruce vtrhl na místo a ležel tam Dent a ona jen řekla: "Aha, tak tedy já" a klidně mluvila dál a Harveyho utěšovala, dokud to nebouchlo...*tomuhle* říkám silná ženská postava (a dokonce jsem četla sociální studii, kde si ženy v takových situacích dokážou udržet chladnou hlavu a muži se naopak hroutí) a bylo to strašně smutné, dojemné a tragické. Párkrát jsem snad nahlas zašeptala: "Ne, Maggie ne." |
Uf, tak jsem se zasekla u postav

Ale myslím, že postavy celý příběh tvoří, mění a všechno se od nich odvíjí, tak jsem tím asi i tak řekla všechno. Rozhodně se to nedá pobrat napoprvé. Ale i když bych moc chtěla, asi na to znovu nepůjdu, protože je to místy opravdu trochu depresivní a toho stačí jedna dávka.
Ještě čtete? Došli jste až sem? Opravdu jste to přečetli? Tak co tu ještě sedíte?! Jděte se na ten film hned podívat!

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.