Výbornej díl, skvělej. Dostal mě (a dostával mě i po skončení, ndlouho jsem na to nemohla přestat myslet

). Tohle je díl na hluboké zamysšlení se.
Já se přikláním spíše k Lauře. Tedy, Hela chápu a jsem i ráda, že se takhle zachoval (i když bych ho asi za tohle do vesmíru fakt vystřelila), ale je tu promrhání šance na zbavení se cylonů. Ne, že by to bylo tak snadné. Tohle je opravdu genocida, nicméně, pokud se podívám na budoucnost lidské rasy - přeživších, i potencionální Země a jejích obyvatel, tak bych asi tak jednala v zájmu zachování lidí. A to ještě pomíjim možnost potrestat cylony za téměř totální vyhubení lidstva. Ono by to stejně všechny určitě nevyhubylo, ale zasadilo by jim to tak ohromnou ránu, že by si možná svoje choutky rozmysleli...anebo by se dostali pořádně do varu s tím, že už nemají co ztratit. Ale koneckonců, když se podíváme do minulosti, kdo přežil? Ty "svině"

. Takový ten zákon silnějšího. Rozhodně netvrdím, že by se mi to líbilo, ale... asi je to spíš "buď my nebo oni". Šance na změnu tu sice je, ale dosti nejistá a provázená ohromným rizikem existence lidí a oběťmi na cestě k dosažení. Z pohledu našeho jsou lidé ti důležitější.
Helo určitě není americký "správný" hrdina tak, jak jsou nám prezentováni ve filmech. Je to prostě někdo, kdo si položil takovouhle obrovskou otázku a shledal, že musí něco udělat - pro sebe i pro lidi, aby zachoval "lidskost".
Nicméně i tak mají lidé něco - virus, který zkoumali a o kterém ví, že zabírá na cylony. Baltar o tom sice ví, ale neví, co je to zač a nemá teď šanci se to ani dozvědět, takže i kdyby dělal protilátku, nemá momentálně z čeho vycházet. Což mohou lidi i teď použít jako zbraň, nebo i jako hrozbu.
A cyloni rozhodně nejsou jen stroje. Jsou to myslící žijící bytosti. Vždyť člověk je taky takovej stroj - dán geny, které ho ovlivňují. Vlastně by se to dalo porovnat jako dva bojující národy u nás.
Mmch., všimli jste si, jak se William pousmál těsně před skokem, když mizeli pryč? To bylo moc moc pěkné.
A myšlenka - někdo si kýchnul a málem z toho byla genocida...hmm, jak málo stačí...