Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Seriály Battlestar Galactica a Caprica BSG celkové hodnocení

BSG celkové hodnocení

Cyloni byli vytvořeni člověkem, stroje které měli pomoci lidem se vzbouřili...

Jak hodnotíte BSG?

10/10
84
64%
9/10
24
18%
8/10
4
3%
7/10
7
5%
6/10
4
3%
5/10
2
2%
4/10
1
1%
3/10
3
2%
2/10
0
Žádná hlasování
1/10
0
Žádná hlasování
0/10
3
2%

Celkem hlasů : 132

Příspěvek 22.8.2009 17:14:53
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

No, a to je myslím hlavní problém tvojí kritiky - tobě prostě vadí, že Moore zvolil nějaký svůj žánrový mix a ne tvůj geniální koncept realistické scifi bez andělů a ohromných náhod. Fakt, že jeho žánrový mix duchovna a reality je v BSG od 1. řady a že jsou obě části toho mixu zpracovány velmi kvalitně, to už prostě přehlížíš. Ano, při důraznějším psaní děje dopředu mohla být BSG lepší a leccos nemuselo vypadat jako líné psaní - ale ty vytýkáš BSG už její základní koncept. Fakt, že všechny seriály se píšou za pochodu, to ti je taky jedno. To není o tom, že ti nesedly nějaké dějové zvraty, to je o tom, že ty dějové zvraty neudělal podle tvojí vize. (připouštím, mám s SG podobný problém)
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 22.8.2009 17:50:19
pako3 Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Jj, přesně.

Každý by měl mít právo na show podle představ, ne? :smile:

akorát:

je v BSG od 1. řady a že jsou obě části toho mixu zpracovány velmi kvalitně, to už prostě přehlížíš

Jak už jsem uvedl, bylo to tam tak dobře zapracované, že to člověku nic nevnucovalo a že to nevypadalo jako agitka do kostela, každý si mohl myslet své

avšak po záhrobních viperech se situace trochu změnila
Obrázek

Příspěvek 22.8.2009 18:13:59
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Tak Crossroads byl prostě "jump the shark", bylo to logické vyústění toho, co tři řady naznačovali. Kdyby tam tři řady nemluvili o plánu (nehledě na to, že to bylo (resp. nebylo) něco jiného) a o Cylonech všude, tak by to bylo příliš. Kdyby tam headsix nezmiňovala Boha někdy od pilotu, tak by to taky bylo příliš. Ale události Crossroads prostě v BSG visely od začátku.

Jinak realistické scifi, mno, hold si pako budeš muset sepsat svůj fanfic nebo doufat, že někdo někdy natočí Zpěvy vzdálené Země. :-) Chceš od BSG něco, co nikdy neměla v úmyslu být.
Obrázek

Příspěvek 22.8.2009 18:19:13
pako3 Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

HeadSix nadhazovala boha, protože v něj věřli Cyloni a ona ho chtěla "ochránit".

Člověk nesmí zapomínat na první řadu a miniserii.

Six taky pořád mlela o tom, že nakonec udělají chybu a oni je setřelí....(že by se tam objevila boží bojová loď (BBL :lol: )s nápisem "join the church" ?
Obrázek

Příspěvek 22.8.2009 18:21:26
Major General
Major General

Odpovědět s citací

A to je odpověď na co z mých příspěvků? Já jsem několikrát napsal, že Moore retconuje a vymýšlí děj za běhu.

Spíš to začíná vypadat, že se s tebou nedá normálně bavit, protože meleš páté před deváté.
Obrázek

Příspěvek 22.8.2009 18:28:13
pako3 Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Já nevím, ale "gritty realism je gritty realism".

Prostě je to otázka životní filozofie a tak to budeme muset nechat.
Obrázek

Příspěvek 22.8.2009 20:10:20
Vanguard Major
Major

Odpovědět s citací

Pokud vím, tak nikdo z tvůrcu nikdy neřekl, že BSG má být do puntíku realistická sci-fi. Nebo ano?

Příspěvek 22.8.2009 20:57:14
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

pako3 píše:
Když ponecháme zvrácenou představu Moorea o mitochondriální..evě..... :palka:

No aspoň jedno z toho všeho, co máš proti Evě?

edit: ještě jedna věc:
pako3 píše:
Jco se ale nedá přežít je viper od boha, což se už řadí do fanthasy, a já se na fanthasy nedívám...takže mě naštve, když někdo záměrně přepíše žánr........

Je podle tebe Star Trek fantasy nebo sci-fi
Obrázek

Příspěvek 23.8.2009 10:48:16
pako3 Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Tak moore ten celý příběh nakonec upravil tak, aby to vypadalo, že hera je mitochondriální eva, jenomže moore si v záblesku geniality neuvědomil rozídl mezi mitochondriální evou a MCA (našim společným prapředkem).

Mezi těmito věcma není rovnítko.....(wikipedie)

Startrek je SCI-FI, které je utopickou alegorii na naši společnost a s tím jsem spokojený.

Má prvky fanthasy, ale ty jsou šikovně překryty zaměřením seriálu.

Zatímco v BSG byla technika ignorována vždy a najednou tam vstoupil GoG (god of galactica....), takže se to v pozdější fázi spíš podobá fanthasy.

Proti tomu bych až tak nic neměl, v Galactice se opravdu nikdy netvrdilo že to bude čistá naturalistický sci-fi.

Ovšem všechny review ji pro naturalističnost opěvovaly (a proto jsem se na ni koukl) - OVŠEM moore sepsal před započetím galacticy esej o tom - jak by měla naturalistická sci-fi vypadat.

A zní vycházel, tedy člověk mohl mít jistotu, jenomže on ty teze z te eseje nakonec pošlapal.

nebudu to tady úplně rozebírat kousek po kousku, vše je vynikajícím způsobem zpracováno v battlestar analysis blogu :) :

http://ideas.4brad.com/battlestar
Obrázek

Příspěvek 23.8.2009 12:09:51
g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

90% lidí stejně nepochopí rozdíl mezi ME a MRCA, nebo je jim to jedno. A to, že tam řekli, že je Hera je náš nejstarší společnej předek, a ne, že je společnej nejstarší ženskej předek nepovažuju za tak obrovskou chybu. O to tam stejně zase tak nejde.
Podpis byl odstraněn z důvodu porušování pravidel.

Příspěvek 23.8.2009 12:20:43
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Já jsem tu esej teda samozřejmě četl několikrát a opravdu mi nepříjde, že by od ní pozdní BSG nějak výrazně uhýbala. Jako jasně, v eseji není myslím ani zmínka o mystičnosti, ale IMO ji BSG vhodně zakomponovala. Scéna z Daybreaku s běháním po chodbě může být dějově trochu zklamáním (nakonec, i já říkám, že to mohli uzavřít líp), ale je prostě fantasticky zpracovaná a ozvučená. A to je jádro k tomu mému hodnocení BSG - není rozhodně dokonalá, není bez chyb a mohla být ještě - ale je prostě O TOLIK vyjímečnější, líp natočená a zahraná, s lepším pojetím děje a triků, O TOLIK na vyšší úrovni ve srovnání s jakoukoliv space operou za posledních 20 let, že nemůžu na Moora plivat špínu kvůli nějakému popletenému konceptu Evy a Viperu Starbuck. Souhlasit s kvalitou nemusíte, ale mám takový dojem, že je prostě už prokázaný, že styl BSG výrazně ovlivňuje současné přicházející space opery.
Obrázek

Příspěvek 23.8.2009 12:44:47
pako3 Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

To se musí uznat, Cavil chodící bo chodbách Galacticy byl sakra luxusní. :)

Snad se někdy v budoucnu dočkáme nějakého opravdu realistického Sci-Fi dramatu, snad.

BSG se rozhodně nedá upřít že vydláždila cestu pro budoucí kvalitu, která by teprve měla přijít....

Kdo ví jak se BSG promítne do SGU....
Obrázek

Příspěvek 23.8.2009 17:52:12
Lt.C. John Sheppard Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

No ono SGA bylo ze začátku taky celkem realistický ale pak to nějak vsadilo na komedii. W zajmou Johna a spol. a ten se úplně bez problémů dostane z hivky. Kdežto třeba v BSG Relevation 4x10 vymejšlí způsob jak se nepozorovaně dostat na tu rebelskou baseshipku a prostě nic nevymyslí jelikož to nejde. Kdežto v SGA jsou W blbí a nic nevidí. Nejlepší bylo jak se ta flotila lodí v 4x11 vydala na domovskou planetu replikátorů kteří je ani neviděli na senzorech přilétat. No prostě BSG je ten nejrealističtější scifi seriál. Snad se někdo vydá v jejích šlépějích.
Nebe má barvu krve a temnota přichází.
Povídka o SGA asgardech:Destiny of the Asgards-pokračování Pád Asgardů
Experimentální povídka:SG:OB-aktualizováno díl Little Suprise for Tok´ra

Příspěvek 23.8.2009 18:10:22
Dragon Uživatelský avatar
Brigadier General
Brigadier General

Pohlaví: Muž

Odpovědět s citací

Lt.C. John Sheppard píše:
No prostě BSG je ten nejrealističtější scifi seriál. Snad se někdo vydá v jejích šlépějích.

a viděl jsi B5? (ano Gesere a spol viděl jsem vše co jsi mi k B5 poskytnul :D) tam to taky není alá SGC/A ale již v rámci reality seriálu realistické. nepřítel myslí a jeho taktika odpovídá konečnému cíli a podobně. prostě nepřítel s IQ odpovídajícímu klaďasům, ne-li s vyšším. jen člověk musí spolknout ten začátek seriálu co se grafiky týče (můj názor) ale děj to vynahradí...pokud někdo vydrží celou první sérii a kousíček druhé, tak se předem může prohlásit za člověka, který viděl B5 :D...i když zápory se tam též najdou, ale to snad v každým TV díle....no to je asi vše...nebudu se tu příliš rozepisovat na téma B5 ;)
končím s :offtopic:
Povídky
Vše potřebné naleznete-ZDE
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
„Myšlenka, i když nebyla převedena do podoby obrazu, je sama uměleckým dílem. Myšlenkový proces umělce bývá často zajímavější než výsledná realizace.“
          Sol LeWitt

Příspěvek 23.8.2009 18:19:21
Vanguard Major
Major

Odpovědět s citací

Přesně, pokud je nějáký reálný sci-fi seriál, pak je to B5.

PředchozíDalší

Zpět na Battlestar Galactica a Caprica