Spíš ve fantasy ne? Záleží teda na zobrazení, ale to v BSG nemělo se sci-fi, nebo i science fantasy imho nic společnýho. Pro mě to bude navždycky jenom chabá prvoplánovitá berlička.
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Dyť scifi je prakticky totéž co fantasy, viz. věčný spor o žánrové zařazení Star Wars. V dnešní době nějak nemá smysl ty žánry rozdělovat, význam "vědecká fantastika" neplatí desítky let (jestli teda vůbec někdy platil).
Nemůže se všechno líbit všem,někdo to musí vše mít vysvětleno po lopatě,někdo naopak to nevyřčené má rád.Na tom není nic špatného. BSG je navenek o boji lidí se Cylony,a přitom ti lidé bojují celou dobu mezi sebou a pak teprve se Cylony.Ten seriál má toho v sobě tolik,že to člověk nedokáže pobrat.Zrada,špatná rozhodnutí,boj o moc,vojenský převrat,popravy. Vždyť se málem ti lidé vyhladili mezi sebou dřív než to stihli Cyloni.
opraveno,nejdřív dabing a pak titulky
Naposledy upravil marahk dne 26.6.2010 13:27:16, celkově upraveno 4
marahk: Proč by to člověk nedokázal pobrat? Ty argumenty mi přijdou jako od někoho který ke komparaci viděl ještě tak to SG a nic víc, nemůžu si pomoct.
No jo, česká wikipedie... Science fiction je vědecká fikce, ale používá se obecně už dekády i pro ty nejdementnější space opery typu Buck Rogers nebo pohádky á la Star Wars. Základní definice fantasy jsou draci, elfové a trpaslíci, což znamená, že se SW svými kosmoloděmi vymyká. Ono většina televizních space oper je (stejně jako většina moderních seriálů) žánrovým křížencem, takže nějak nemá smysl je zařazovat tam či tam a mít nějaké žánrová očekávání. BSG je už od počátku mixnutý s mystery, které vychází z hororu - a právě v tom tvém famózním linku řadí horor do fantasy. Pointou je, že kvůli FTL, retro technice a mystery prvkům ani BSG nezapadá do té definice skutečné scifi, takže nadávat na přítomnost boha a obhajovat to zařazením do scifi jaksi nedává smysl.
Neříkám, že ten bůh v BSG není scénáristickou berličkou - na druhou stranu nadpřirozené mystery prvky v BSG byly od začátku a bůh je jen jedním z možných vysvětlení v intencích toho jejich fikčního světa. Není to tak, že by to tam drasticky nezapadalo.
Myslím, že prd rozumíš žánrům, když tvrdíš, že v mixu fantaskní mystery a naturalistické space opery nemůže být god-like emzák, ale budiž, odsoudit protistranu je hold snazší.
Chci vyjádřit souhlas s Rayem: 1. Hybridovo brblání v Razoru bylo divný (byl to blázen a měl to pomatený), já vždycky spojoval Harbinger of death se smrtelností Cylonů, je to rozumný vysvětlení a řekl bych, že se ho drží i seriál (viz projev jedný ze Six před kvórem prostříhanej Kařinejma vzpomínkama). 2. Lpění na škatulkách je projevem omezený mysli.
Jasně jasně, řazení BSG do systému podle definovaných znaků je projevem omezenosti. Jsem já to ale. Vždyť stojí úplně mimo čas i prostor, a člověk jí nedokáže celou pobrat
Já zapomněl, ještě snazší než odsuzování protistrany je vypisování rádoby nadsazených nic neříkajících hyperbol.
Nikdo o zasazení mimo prostor a čas nic neřekl; mluvil jsem o žánrovém mixu ve spojitosti s tím, že mystery linka vrcholící vysvětlením "Bůh to všechno udělal" byla v BSG více méně od začátku, ergo ten bůh není úplně vycucaný z prstu. Právě to opakování cosi o definovaných znacích jaksi naznačuje tobě unikající význam slov "žánrový mix".
Připomínám, že by to boží vysvětlení taky nepříjde ideální.
Geser: Žasnu, kde se v tobě bere tahle schopnost všechno tak "úžasně" překroutit. No, nemá cenu se v tom dál babrat, nemáš-li aspoň trochu snahu pochopit nepochopíš.
Dohadovali jsme se o žánru, Ray tu failnul a pak začal kamuflážně rozebírat definici sci-fa na český wiki, a pak si přišel ty s tím, že škatulkování je projevem omezený mysli. Copak si ze tvého příspěvku mám odnést jiného?
BSG není nezařaditelná. Ano má to v sobě mystery, nikdy jsem netvrdil opak, ani že se tam nějaký Bůh nehodí. Tvrdím že tam nepasuje jeho působení, včetně explicitních andělů. Zvlášť když na počátku jsme i na tohle slyšeli 'konvenční' možnosti typu čipů v hlavě atd. Pěkný podvod na diváky. Podobně, ne-li stejně to vidím u Lostů.
Edit: Ano tenhle Bůh je berlička. Nepsal jsem, že se tam žádný Bůh nehodí pokud vím.
Tenhle gaychat nemá smysl dále rozebírat. Jestli je podle tebe fantasy diametrálně odlišné od scifi (protože chápání žánrů se časem mění, víme) a dohadování se o tom je failování, plus pokud popíráš svoje "bůh je prvoplánová berlička" svým dalším "nikdy jsem netvrdil, že se tam nehodí", tak je diskuze o space operách bezpředmětná. Lépe ztrávený čas je dohadování se s kokem.
ad edit: ano, ty jsi totiž v podstatě vůbec nic nenapsal. Kromě prvního příspěvku "záleží na zobrazení, ale BSG to v odporuje scifi" byla diskuze vedena stylem "hele tady máš linky", pak "ty jsi ale demagog", následně "BSG je přece neuchopitelná</irony>" a nakonec "Ray failoval". Proti tomuhle se opravdu argumentuje velmi špatně.
Ostatně nějak ani nevím, v čem jsem teda failnul a proč bych to kamuflážoval. Že tvrdím, že dnešní "scifi" a "fantasy" jsou jsi velmi podobné, prakticky až totožné? Ano, to tvrdím. S Arthurem C. Clarkem se na tom ostatně po jeho "jakákoliv technologie je neodlišitelná od magie" vlastně shodneme. Rozdělování na scifi a fantasy (a tři prdele subžánrů) dneska nemá příliš smysl - máme univerzální megažánr space opera, který definují vesmírné lodě a dobrodružství. Je Star Wars fantasy (Tar-ara s tímhle například nesouhlasí) jenom na základě toho, že tam jsou princezny a dobro proti zlu? Potom můžu Stargate říkat military seriál, protože tam jsou vojáci - Darth Revan by s tímhle ale nesouhlasit s ostrostí krůžitka. Mimoto, připočti mainstreamové média, pro které je Star Wars scifi už jen kvůli zasazení do vesmíru, a máme kompletní guláš v terminologii. Je Firefly spíše scifi nebo spíše western? Obojí a ještě něco navíc; tak jak to teda zařazíme do kolonek podle citací z wikipedie? Zařazování do "jasně definovaných" žánrových znaků je v dnešním světě žánrových mixů vždy velmi subjektivní a to je to, co tady tvrdím celou dobu. Ne snad, že by to třeba pro akademické účely nešlo, ale většinou u současných předních děl dospěješ k mixu odlišných žánrů a ne k jednotlivému zařazení. Možná se s tímhle žánrovým gulášem kompletně mýlím, ale zatím jsem kromě pár linků na wikipedii neviděl nějakou snahu mi to vyvrátit nebo o tom polemizovat.
Naposledy upravil Ray dne 28.6.2010 18:54:41, celkově upraveno 5