Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Ekonomická krize

Ekonomická krize

diskutujte o všem a o ničem

Příspěvek 30.11.2009 22:59:46
Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

V současný situaci na žádný prémie atd. nejsou prachy... :lol:
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
Tak se mi zdá, že do tý tvojí definice češství sám zapádáš víc, než bys chtěl :lol:

I kdybych krizi přijal jako důvod k utlumení průmyslu (jakože z historie vyplývá opak: cestou k zažehnání krize je jeho posílení), tohle by mělo bejt smluvně oetřený a měly by na to dohlížet odbory (jinak nevim, k čemu by už měli bejt).
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Major
Major

Odpovědět s citací

No za komoušů byli v odborech všichni... teď je to prý kolem 30%, ale to jsme :offtopic:

Já teprv studuji VŠ... :lol:

No, jak vidíš, žádný posílení není... u nás na okrese např. firmy ruší různý večírky atd., protože na to nemaj prachy (jsem četl v novinách), nejsou prachy na prémie, propouští se, plno firem zavedlo práci jen na 4 dny, protože nebyla práce, protože spotřebitelé nechtěli kupovat tak moc, tak museli omezit výrobu... lidi nechtěj utrácet... k té minulé velké krizi vedlo to, že si lidi nepůjčovali, tím pádem nebyly žádný peníze (protože každým tvým úvěrem banka vytvoří nový peníze, nikdo jinej :wink: )
Obrázek

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Ale jak jsi napsal, utlumení výroby vede ke kratším pracovním dobám a pod., což vede k chudším lidem, který si toho koupěj ještě míň a výroba se musí ještě utlumit atd atd. Po spirále pěkně do středověku.
Imo je jen jedna cesta, jak z toho ven, a to nastartovat průmysl.
Že se tak ještě nestalo mě jen utvrzuje v názoru, že celá ta krize, pokud vůbec nebyla uměle vytvořená, je alespoň uměle prodloužená, aby si někdo namastil kapsu.
TV a noviny samozřejmě sloužej k propagandě :)

:!: Dost už ale odbočujem od titulkování ... kdyby kolem šel nějakej moder a posledních pár příspěvků dal do samostatnýho tématu, bylo by to moc prima :-)
(A třeba by to přilákalo i někoho, kdo o tom má lepší přehled, aby se vyjádřil :-) )
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

pako3 Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Podle některých studíí je 4 denní pracovní týden ideální, jak z hlediska pocitů lidí tak z hlediska ekonomiky.

Názor stejně už každý má.
Obrázek

Příspěvek 02.12.2009 09:53:33
RomanArts Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

No nevím, týden o čtyřech pracovních dnech to pro mě byla do nedávna rutina. Za první půl rok jsem doma strávil necelé tři měsíce na 60% z průměrného platu na hodinu a tak jsem zlenivěl, že pro mě byl problém pracovat i ty čtyři dny. Momentálně už se pracuje tak nějak celý týden (někdy i v sobotu či o svátcích) a to už skoro vůbec nezvládám. Zvykl jsem si nedělat a to je problém, podle mě nejen můj.
Obrázek

Příspěvek 04.12.2009 00:19:12
gravidus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak čtyřdenní pracovní týden je v některých zemích už běžný, tuším že v Belgii nebo v Holandsku, teď si nejsem jist... Většinou se dává volno krom víkendu ještě ve středu, což je optimální, lidem to ten pracovní týden idálně rozsekne na místo toho aby byly doma pá - ne, což už je neefektivní protože když odpracují pondělí a úterý, ve středu si odpočnou a čtvrtek a pátek pak jedou znovu naplno...

Problém je že tohle je ideální způsob rozdělení práce v ekonomikách, které jsou na tom úplně jinak než třeba ČR... oni si krásně sníží nezaměstnanost, ale zároveň to ty zaměstnance nezruinuje, když přijdou o nějaký čtyři pracovní dny do měsíce...představa kolik vám zbyde z nějaký minimální mzdy, která je v čistém něco okolo 7000... I když na druhou stranu já bych to bral...hlavně i ve škole :)

Co se týče krize, některé regiony jsou fakt v pytly.. když jsem onehdá viděl ty sklárny...chudáci lidi...obzvlášť lidi od 40 nahoru... Ty si opravdu ani neškrtnou... celý život dělaji v oboru, kterej už je dneska nevyužitelnej... Jenomže jak víme krize ač bolí, je to dobrá věc a hlavně v tržní ekonomice potřebná... lidi tady byly za komanče zvyklý možná na jistotu, ale zdroje nebyly absolutně využitý...vyráběly se hovadiny jenom aby měl každej práci, a tyhle podniky bohužel zůstaly dodneška, viz ty sklárny... nedokázaly se adaptovat zůstal starý zkostnatělý způsob vedení "nějak bylo, nějak bude"..

Tak je jasný a možná i dobře, že jsou tyhle firmy pryč, uvolní se místo pro nový firmy, a cesta z krize je nejen taková, aby se uměle nastartoval průmysl , ale i najít řešení, aby na trh měly možnost přijít nové firmy. A těm musí stát vytvořit podmínky a ne to co dělaji ty vyjetý socani, v podobě minimální daně, registračních pokladen a podobnejch hoven... Protože drobný podnikatelé (kteří mimo jiné drží naší ekonomiku tam kde je) rozhodně nepůjdou s transparentama protestovat do ulic, nebudou vylejvat tisíce litrů mlíka do polí... a už vůbec nebudou tvořit věc tak zbytečnou jako jsou odbory...

Příspěvek 04.12.2009 08:55:26
stalker Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

O krizi až se mi to více rozleží, teď jen poznámka k těm sklárnám:

Překvapilo mě, když jsem se dozvěděl, že ony propouštějící a krachující sklárny byly ještě státní. Jejich vedení je tedy poslalo "zu Grund", aby je někdo mohl za levno koupit. Výroba teď prý jede dál s novými majiteli. Hezké co? Kolik peněz si asi rozdělilo ono státní vedení a úředníci, kteří se kolem toho motali, to se radši ani ptát nebudu.
Tým SG-37,5
kapitán Becher

[img][http://img181.imageshack.us/img181/6158/podpisnovywu3.jpg]http://img181.imageshack.us/img181/6158/podpisnovywu3.jpghttp://[/img]
Technická civilizace vzkvétala
Vánoční povídka

Příspěvek 04.12.2009 11:05:03
gravidus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tentokrát bych to viděl tak, že ouřadové v tomhle jsou čistý, případně že ty ruce nemaji moc zašpiněný... Třeba crystalex měl už jenom minimální podíl stát.. Samozřejmě ten takzvaný management si musel slušně přijít na svoje...

Příspěvek 04.12.2009 11:56:56
Major
Major

Odpovědět s citací

Management si dycky přijde na šlušný peníze :)

Tak díky té krizi přežijí jen nejsilnější... u nás, ale tvoří přes 90% menší a střední firmy :lol:

Taky si myslím, že kdyby se to tak nezmedializovalo a neudělal se kolem toho takovej bordel, tak by moc žádná krize nebyla... protože tím, že někdo řekl, jak je to špatný lidi přestali utrácet, začali šetřit (a né v bankách, tam to jde firmám atd. tam podporují investice atd.) hezky doma, v prasátku a šlo to do háje, v Ekonomice nejsou prachy, nikdo nechce nic dávat, tím pádem firmy nemůžou pořádně vyrábět, když o to nikdo nemá zájem a jde to všecko do háje, příjde propouštění, kratší pracovní týden atd. Ale až se ekonomika zase vyzdvihne a lidi začnou utrácet, tak se to zase dá do pořádku... Na druhou stranu jedna ekonomika země táhne ekonomiku další atd. takže jeden stát to nijak moc nezmění...
Obrázek

Zpět na Co se jinam nevešlo