Jelikož se stále znovu a znovu v různých časopisech propírá tzv. Zákon 50.000, ráda bych věděla, jaký názor na něj máte vy.
O co jde: tento zákon se týká pejskařů a určuje maximální možnou výši pokuty, která může být udělena za volné pobíhání psa v prostorách, kde to není dovoleno.
Mně osobně přijde tenhle zákon stejně nesmyslný jako zákon o bojových plemenech (a nejen proto, že stafordi, piti a všechna ostatní "nebezpečná bull plemena" mají ve vztahu k lidem jednu z nejlepších povah). Tedy, nepálilo by mě to tolik, kdyby se zároveň uzákonilo, že každé město musí mít odpovídající plochu, kde může být pes bez vodítka puštěn. Pod odpovídající plochou si představuju např. nějakou velkou louku, popř. ve větších městech nějaký menší parčík. Ono sice uzákoněno je, že v obci musí být plocha pro venčení psů. Ovšem zákon neupravuje, jak velká musí být, takže u nás např. máme plochu tak 2x5m těsně vedle hlavní silnice atp. což mi tedy absolutně nestačí. Smyslem tohoto nového zákona, mimochodem je to součástí Zákona proti týrání zvířat, je zabránit tomu, aby psi byli bez vodítka, neboť když utečou, tak pak strádají. Jen mi nejde na rozum: nestrádají náhodou psi víc, když je jim odepřen potřebný pohyb? A že některá plemena potřebují opravdu hodně pohybu, o tom žádná. Vážně si nedovedu představit takového NO nebo temperamentního zlaťáka, labíka, boxera nebo třeba mého chrta celý život na vodítku. Nehledě na to, že volný pohyb bez vodítka už ve štěněcím věku a hraní si s ostatními psími kamarády je pro výchovu psa dost důležité. Dojdeme snad až tak daleko, že psi budou moci vlasnit pouze boháči s velkým pozemkem nebo staré panelákové babičky, kterým je jedno, že tak tepmeramentní plemeno jako jorkšír nebo jezevčík, což je lovecké plemeno, vysloveně trpí, když musí trávit celý život v bytě a ven se dostane pouze na kratičkou procházku kolem domu a to ještě na flexině? Co mají dělat slušní pejskaři, kteří chtějí psovi dopřát dostatek pohybu? Já to bohužel řeším tak, že vyhláška nevyhláška, u nás v parku ji prostě z vodítka pouštím. Jednak vím, že mě poslechne, přivolání má dobré, druhak má košík (ne z důvodu, aby někoho nepokousala, páč ten můj vůl neumí ani vrčet, ale aby něco nesežrala a neotrávila se, takhle už nám umřel jeden pes), lidí ani psů si nevšímá, nikoho neotravuje, tak si můžou trhnout s tím, že ji budu zbytečně vláčet na vodítku tam, kde nemusím. Košík jí sundavám až na louce, kde aportujeme (můj pes je aportovací cvok). Pokud na ní už někdo je, nejdřív se zeptám, jestli to nebude vadit, když tam s ní půjdu a teprve když řeknou, že ne, tak ji tam pustím. Jasně, schvaluju to třeba v centru města, v blízkosti frekventovaných silnic, u dětských hřišť apod., tam je vodítko i pro toho nejvychovanějšího psa nutností, jelikož se může kdykoliv stát, že se např. něčeho lekne, uskočí a už by byl pod autem.
Co se polí týče, tak tam zase vadí volné pobíhání psů myslivcům. Musím říct, že je chápu, přeci jen není potřeba decimovat stavy zajíců, koroptví a já nevím, čeho ještě. Bohužel, někteří myslivci mají podle mě dost nepřiměřené prostředky jak situaci řešit. Takhle zastřelených psů, kteří byli na volno třeba jen deset patnáct metrů od majitele a kteří ani žádného zajíce nehonili, už bylo dost.
Já sama už jsem kvůli venčícím plochám psala na město. Vymluvili se, že bylo pár případů napadení psem a že jiné místo zkrátka není. Louky za městem, které jsem navrhovala, nejsou vlastnictvím města. Fajn, nejsou. Ale proč tam tedy staví novou čtvrť rodinných domů? A nebo kde se tam vzal Aisan? Zřejmě to koupili od státu, městu z toho žádné peníze neplynou, žáno. Ale jak všichni víme, prachy jsou až na prvním místě.
Tak mi to tak přijde, že zákon nabízí slušným pejskařům, kteří mají svého psa rádi a chtějí se o něj postarat se vším všudy, zajímavé dilema: pokutu nebo kulku. Záleží na tom, jestli narazíte ve městě na blba policajta či v poli na blba myslivce. Já nechci zažít ani jedno.