Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Úvaha o smyslu lidského bytí

Úvaha o smyslu lidského bytí

diskutujte o všem a o ničem

Známka (jako ve škole)

1
3
16%
2
8
42%
3
5
26%
4
3
16%

Celkem hlasů : 19

Příspěvek 24.1.2008 20:53:19
NojmaN Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Chtěl bych aby si někdo přečetl moji slohovou práci, než ji odevzdám a abyste ji kdyžtak ohodnotili a okomentovali. Většinu jsem vymyslel sám ale některé pasáže jsem se nechal inspirovat na netu. Buďte shovívavý je to moje první větší úvaha. Jinak nedokážu napsat ani pořádný dopis.

Smysl lidského bytí by mohla být nevyčerpatelná úvaha, pro kterou by nemusel stačit všechen papír světa a přesto mě bude činit problémy napsat tady pár stránek.
Jako první mě napadlo, že každý člověk může věřit něčemu jinému a tak každý člověk může mýt i vlastní smysl bytí.
Nábožensky založený člověk věří že půjde do nebe nebo pekla, takže smyslem jeho života je chovat se podle pravidel, aby po smrti došel věčného klidu.
Vědec věří že tu jsme, abychom zjistili právě to proč tu jsme.
Blázen do Sci-fi může věřit že tu jsme, protože jsme bláznivý experiment jakési rasy, která na nás zkoumá smysl života.
Chudý vidí smysl života v tom být bohatý a užívat si.Bohatý vidí smysl života v tom být ještě víc bohatý a slavný.
Smysl bytí dospívajícího je být úspěšný a aby byl považován za dospělého.
Smysl bytí starého člověka je starost o to jaký měl život a o to jaké to bude po smrti.
Každý si zvolil svůj smysl bytí, ať už úmyslně nebo mu ho dal osud, a přitom ho každý pořád hledá.
Já vidím smysl v našem hlavním pudu a to pudu sebezáchovy, pudu přežití. Proč skoro každý jedinec tak touží po tom aby měl dlouhý, pěkný život a aby měl potomka, který tu bude po něm. Vždyť v celé historii této planety, již od jeho vzniku až do teď, se mohla stát malá chyba a my tu nemuseli být a co by to bylo v porovnání s celým vesmírem, vždyť jsme jen zrnkem písku v moři, které ani nemuselo existovat, kdo by se potom staral o to proč tu vlastně jsme.
Tak mě napadlo že základním pravidlem všeho je že všichni umřem a tak je i smyslem bytí smrt. Každý jdeme svým životem se svými problémy a nakonec končíme se svou smrtí. Jde jen o to jaký život máme a částečně jaký si ho uděláme.
Dalším smyslem lidského bytí by mohlo být pochopení smyslu lidského bytí. Třeba se jednoho dne narodí dítě a to dítě bude vědět vše, řekne nám o všem, my budeme všechno vědět a to bude konec všeho.
Další teorie co mě napadla, co když tento svět je jen myšlenka, že žijeme všichni v mohutné představě jakési vyšší bytosti, tedy nic z toho tady teoreticky neexistuje a tak tedy nemá ani žádný smysl a nemáme ho ani my.
Pro další úvahu bych se chtěl inspirovat jedním filmem, kde všichni lidé byli připoutáni k obrovskému počítači a ten počítač z nich získával energii. Přitom lidé o ničem nevěděli, všichni žili v jakési hře, která simulovala obyčejný život. Takže jejich smyslem v tomto filmu bylo, být baterkami pro stroje.
Nebo jiný scénář, co když existuje všemohoucí bytost, jakási vyšší síla, která nás stvořila. Ovšem k čemu by něco, co je všemohoucí, vytvářelo tento svět ? Kdyby to mělo nějaký hlubší smysl, může tato síla, jelikož je všemohoucí, rovnou udělat to, co by mělo být účelem našeho bytí. Takže jestli nás někdo stvořil musí to mýt spíš důvod zábavný, něco jako živoucí televize. V tom případě je naším smyslem bytí být všichni herci.
Vyčerpávající úvahu, z poloviny tvořenou úvahami ze Sci-fi a nadpozemských oborů, bych chtěl ukončit radou a to brát za smysl života radost ze života.

Osobně myslím že plácám jedno přes druhý a neudržím myšlenku.
Jak dlouho se na mě dívala ? Snad deset, patnáct sekund, věčnost. Pro mě to byla chvíle, která zastavila čas, a já se osvobodil od reality. Osvobodil od otroctví. Kdyby po mně cokoli chtěla, udělal bych to.

Příspěvek 24.1.2008 21:05:17
Angmar.FZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Dle mého velmi slušný začátek, ale ten konec se mi zdá tak nějak přehuštěný.

Začal bych znovu od "Tak mě napadlo (chybějící čárka) že základním pravidlem..." a jel bych jinou cestou. Možná více rozvést pud sebezáchovy a pak jemně vklouznout jinam, ale těch témat je v závěru příliš.

Příspěvek 24.1.2008 21:19:42
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Díky za první nápady, za čárky se omlouvám ty nebyli nikdy moje parketa. Můj problém je že to musím odevzdat napsáno rukou na 2 a pul A4 a už takhle jsem musel hodně roztahovat, tak jsem na konci začal vymýšlet co mě zrovna napadlo abych to trochu natahl
Jak dlouho se na mě dívala ? Snad deset, patnáct sekund, věčnost. Pro mě to byla chvíle, která zastavila čas, a já se osvobodil od reality. Osvobodil od otroctví. Kdyby po mně cokoli chtěla, udělal bych to.

Příspěvek 24.1.2008 21:29:49
Angmar.FZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Budeš muset jít do hloubky... :wink:
Nastiňuj, veď paralely, to, co můžeš napsat jednou větou, napiš třemi.
A všechno bych na závěr nějak humorně glosoval... Ale je to těžké téma.

Příspěvek 24.1.2008 22:45:59
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak do toho přece musí existovat někdo kdo mě zprcá do kulata a pošle kopat záhony. Chci vidět trochu té kritiky :)

Příspěvek 25.1.2008 00:11:40
WiX Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

No, chyby tu jsou. Sám jsi chtěl kritické názory. Pokusím se ale o kritiku konstruktivní :fish:

Tak první věc je pravopis. Nespoléhej na Word, protože ti neopraví všechno. Například mít/mýt. Mít znamená "vlastnit", zatímco mýt je ekvivaltent "umývat". Protože jsou oba výrazy spisovné, (kontext se nekontroluje) nevidí Word problém.

Co se týče slohu. Připadá mi to trošku zmatené. Chybí ti odstavce a tudíš hádám, že jsi nepsal osnovu. Napiš si ji. Ona opravdu není pro nic za nic. A když už si ji jednou napíšeš, tak se jí drž. Já jsem třeba psal slohovky tak, že jsem si udělal čtyři body osnovy. V úvodu jsem stručně představil téma které jsem si zvolil. V druhém bodě jsem potom shrnul nejrozšířenější názory týkající se dané problematiky. Ve třetím bodě jsem se začal věnovat tomu názoru, který mi byl nejbližší. A ve čtvrtém jsem to shrnul a napsal co z toho vyplývá.

Piš souvislý text. Máš tendenci psát tímto stylem:
Ten si myslí to.
Ten si myslí tamto
Ta si myslí ono.
Oni si myslí, že ta má pravdu.
S tím úplně nesouhlasí ten druhý.
Ten druhý věří v toto.

Místo toho napiš:
Ten si myslí to. Ten s ním ale nesouhlasí, protože si myslí tamto. Oproti tomu vystupuje ta, která si myslí ono. S tím souhlasí oni, nicméně někteří ne zcela. Ten druhý totiž souhlasí s většinou, ale ne úplně se vším. Tedy, nevěří v ono, ale v toto.

Taky občas píšeš moc dlouhé věty. Ty se blbě čtou a unavují čtenáře. Proto je zkrať.
Vždyť v celé historii této planety, již od jeho vzniku až do teď, se mohla stát malá chyba a my tu nemuseli být a co by to bylo v porovnání s celým vesmírem, vždyť jsme jen zrnkem písku v moři, které ani nemuselo existovat, kdo by se potom staral o to proč tu vlastně jsme.

Taky si dávej pozor na čárky, ale to už ti tu někdo myslím vytýkal.

Doufám, že jsem tě neodradil. Myslím, že když to trochu přepracuješ, tak to bude dobré. Jinak taky obdivuju volbu tématu. Není vůbec lehké. Držím palce :fish:
Existence jevů UFO nám nic neříká o mimozenské inteligenci, ale vypovídá o tom, jak vzácná je inteligence zde na Zemi.

sir Arthur C. Clarke

Příspěvek 25.1.2008 10:15:33
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Pěkná kritika přesně takhle to má být.
S tou osnovou máš pravdu aspoň podle pravidel, ale ja si vždycky radši napíšu text a pak k němu osnovu.
S tím wordem máš taky pravdu a to že by si každý člověk umýval místo nádobý svůj smysl je trošku blbost :roll: samozřejmě moje blbost.

Jinak už tu není nikdo kdo by měl co zkritizovat, nebo třeba pochválit ?

Příspěvek 25.1.2008 12:17:10

Odpovědět s citací

Kratičké zmínky o nekonečnu. Nic víc.
Ve většině případů to dopadne, tak jak už ses okomentoval, že pisatel plácá jedno přes druhé a neudrží myšlenku
Nechápu, proč nám tato témata, která pro svou nedostačující erudici nejsme schopni zpracovat, zadávají. Blbost češtinářů. Už vidím, jak vám paní učitelka vypráví o velkém příběhu literatury a pisatelské tradici, sní o tom, jak z vás vychová nového Kunderu, nebo, analogicky, Nietzscheho, ale přitom doma před spaním čte laciné kriminálky z trafiky a Zarathustru viděla akorát z vlaku.
Je vidět, že máš snahu. A to je dobře, každopádně máš tam spoustu nesmyslů (například v náboženství) Já osobně bych došel za paní učitelkou a řekl jí, že je to nesmysl a že to odmítám psát a poprosil bych o "normální téma". Nebo bych napsal úvahu nad tím, proč člověk potřebuje svému pobytu, Das Sein, dávat nějaký smysl. Ale i tak bude potřeba sáhnout do hlouběji do filosofie.
Omlouvám se.
ARS OBLIVIONALIS

Síla našeho přesvědčení není důkazem jeho správnosti.

In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in angulo cum libro.

Příspěvek 25.1.2008 15:32:54
Angmar.FZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

...aneb sám geniální Goethe na vyjádření smyslu života potřeboval 12111 veršů a asi 35 let... :D

Příspěvek 25.1.2008 15:40:46
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ok takže poprosím o odložení na asi takovych 50 let přece jen nejsem Goethe. :)

Příspěvek 25.1.2008 17:04:13
JuRas Uživatelský avatar
Natrvalo vypovězený uživatel
Natrvalo vypovězený uživatel

Odpovědět s citací

Jako dobrý... takhle dlouhý bych to asi ani já sám nenapsal :lol:

Ale myslím, že smyslel bytí není ani jedno z toho, co jsi tam psal... člověk se rodí, aby zemřel... cokoliv, co uděláš během života je ti k ničemu, protože jakmile zemřeš, všechno ztratíš... pokud ovšem po smrti nepostoupíš tzv. na vyšší level :lol: ale to sem moc nepatří...

Taky si myslím, že by sis to měl dyžtak přečíst a opravit pravopisný chyby... "umřem" to je takový hovorový spíš... :wink:
[img][./images/thumbs/]http://evi.ic.cz/foto/Aurora_13_Back_podpis.jpg[/img]

Příspěvek 26.2.2008 18:18:55
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak ja to tu uzavřu tím že řeknu známku co jsem dostal : 3 takže se to shoduje s hlasovánim.

Děkuju všem kdo si to přečetl, kdo hlasoval a hlavně těm co se ozvali a řekli svůj názor.

Příspěvek 26.2.2008 22:18:57
Jack O´Neill Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Nechci urážet, tvou profesorku, ale toto je opravdu blbost. Za tohle dát 3? Dobře, pár chybek tam bylo. Možná jsi se měl zmínít něco málo i o osudu, ale prostě na toto téma je opravdu blbost psát. Na tuto otázku Ti nikdo nedá 100% odpověď. Je to prostě blbost. I přes to rezpekt Tvé práce, napsal jsi to dle mého na výbornou. Nejsem příliš vělký kritik, ale dívám se spíše na snahu a potom hluuběji. Být tou Tvou profesorkou/profesorem máš za jedna.

Pěkný zbytek dne ;)
"Žádný úspěch není konečný, žádná porážka není fatální. Záleží jen na odvaze bojovat." Winston L.S. Churchill

Zpět na Co se jinam nevešlo