Já osobně myslím, že ve vesmíru jsou tisíce civilizací, jako je ta naše, nějaký matematik (jméno nevím) spočítal, že jenom v naší galaxii jich může být přes 50 000, tak co potom celý vesmír...
Hawking se také přiklání k tomu, že inteligentní život ve vesmíru existuje, ale je velmi velmi vzácný (stačí se podívat, jak dlouho nám trvalo, než jsme se vyvinuli do nynější podoby). Navíc pokud tam byly civilizace např. před 10 mil. lety, tak dnes už ani nemusí existovat (např. pokud je vyhubil virus a museli se povznést:D
Pokud se nemýlím tak naše sluneční soustava se nachází skoro na okraji naší galaxie, takže to je možná důvod, proč k nám nikdo nedoletěl nebo jsme nedostali signál. Také jsem slyšel, že pokud by naše civilizace získala světelný pohon, trvalo by nám doletět na druhý konec naší galaxie 100 000 let, takže pro setkání s jinými druhy je třeba mít min. světelný pohon (nejlépe warp pohon

+ vyřešit problémy, které tato technologie přináší.
Otázkou je, jestli se civilizace nezničí sama, než takový pohon vytvoří (to tvrdí Hawking).
EDIT: do r. 2015 myslím má ESA vypustit nový dalekohled, který bude pátrat po planetách vhodných pro život, takže možná se ještě za našeho života dočkáme nějaký senzace
Otázka mimo téma: co si myslíte o vyslání sond Voyager 1 a 2, které nesou poselství naší civilizace?
Můj názor je, že jsme to spíš neměli dělat, protože jestli tam jsou civlizace, tak tam také jsou hodní a zlí a hodní možná přežívají tak, že o sobě nedávají moc vědět...což by se nám mohlo vymstít
P.S.:nechtěl bych být hostitel symbionta