Mirra píše:
Ad Ralen. Nevím, jestli jsme se pochopili. Já tvrdím, že to, že ta kocábka nedokázala svýma pofidérníma laserama škrábnout Enterprise neznamená, že pokročilé lasery z HH by byly stejně na nic. BTW zrcadlo by odvrátilo laser, ale jen do určité energie. Ona naleštěná kovová plocha sice většinu odrazí, ale část energie se přemění na teplo, což při vysokých hodnotách energie může být sakra hodně. Nakonec - nejspíš i skoro hned - by se vysokoenergetický laser přes zrcadlo stejně propálil.
Těžko porovnávat lasery oné kocábky s lasery z HH když o laserech z kocábky nic nevíš - jediný co víš je, že to byla loď s warpem a nebyla schopná ublížit Enterprise bez štítů ani kdyby do ní střílela co je den dlouhej.
Zrcadlo jsem uvedl jen jako příklad toho, že o tom nerozhoduje čistě jen množství energie, protože jej můžeš rozbít kamenem, kerýmu dodáš jen nepatrně kinetický energie ale abys dosáhl takového efektu s laserem potřeboval by jsi energie mnohem víc, protože samozřejmě nic nemá 100% účinnost, nicméně když jsme už v tom sci-fi, tak se můžem bavit třeba o účinnostech okolo hodnot 99,99% a víc. Štíty některých lodí v ST dokáží hravě odrazit i phaser a což teprv něco tak primitivního jako je laser.
Už tolikrát se tu v tý diskusi dospělo k tomu, že něco srovnávat nelze, ale přesto se to pořád srovnává. Pokud bych měl jó hledat nějaký způsob, jak porovnat, která loď by byla silnější, tak asi jedinou možná trochu schůdnou cestu vidím v porovnání podle toho, jak moc hi-tech autor kterého díla svůj svět zamýšlel. A jako nejvíc hi-tech mi vždy přišel star trek (ačkoliv se musím přiznat, že s HH zas až tak moc dobře obeznámen nejsem.)
spike kree: Tak například Voyager požil transportovaný torpédo, ke zničení borgský lodi.