Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Atomové elektrárny

Atomové elektrárny

diskutujte o všem a o ničem

Co si o nich myslíte?

je to nutné zlo
6
12%
atomovou energii nesnáším
1
2%
jsem pro výstavbu dalších
43
86%

Celkem hlasů : 50

Příspěvek 20.8.2010 19:05:24
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

He? A kdyby to bylo na střeše, tak majitel bude každou hodinu lézt a taky to čistit?
Na zimu se to může zakrýt, na střeše stejně jako na zemi (na zemi vlastně jednodušeji). Dává smysl, že v zimních měsících to stejně nebude pracovat vůbec. A pokud ano, nesněží po celou dobu. Silnice se taky prohrnujou a cestaři si neštěžujou, že jsou chudáci a musejí to snášet den co den (když sněží).

Ano, solární baroni vzniknout neměli, ale pokud jim po konci dotací začnou společnosti prodělávat, tak panely zmizí. A pokud nebudou prodělávat, asi jsou dostatečně efektivní a mají tedy nějaké uplatnění. Vláda to podělala, ale to není nic nového. Aspoň vypadá Česko sofistikovaně.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 20.8.2010 19:07:22
DAVE! Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

jo, jako jsem nedávno slyšel o té mega solární elektrárně v Bílovci. Lidé to nechtějí, nikdo to nechce a firma se tam pomalu chová jakoby měla stavební povolení už v ruce. Což bohužel v dnešní společnosti je banalita.
Obrázek

Příspěvek 20.8.2010 19:08:06
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Lidé taky nechtějí uložiště jaderného odpadu. Co lidé chtějí a nechtějí není nutně vždy v souladu s tím, co je prospěšné.

Příspěvek 20.8.2010 19:10:23
DAVE! Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

tím chceš říct, že takové hovado bude něčemu prospěšné? Zajímalo by mě, jak tahle solární doba pomine, jestli to pak zase uklidí.

btw: jsme dost off topic
Obrázek

Příspěvek 20.8.2010 19:12:29
CZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Tak ty solární elektrárny jsou prej docela dobrá výrobna peněz. A osobně radši vidim solárka než tepelnou elektrárnu. Jsem docela zvědavej co budou dělat až jim za těch 50 let dojde hnědý uhlí do těch tepelnejch elektráren. To bude taky celkem sranda. To bodou to uhlí dovážet nebo zbouraj vesnice či dokonce části měst, který maj tu smůlu, že pod nima to uhlí je??

(A ještě takovej dodatek: Stejně jednou přejdem na antihmotu :twisted: )
Airsoft team: 1st Battalion 3rd Marines

Příspěvek 20.8.2010 19:15:15
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

CZ to máš ověřené, že zásoby vydrží padesát let, nebo palba od pasu? Se mi to zdá nějak moc :) A za těch padesát let budeme mít další jadernou baterku určo, takže nostress :wink:

Příspěvek 20.8.2010 19:22:40
CZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Přesně ověřené to nemám, je to prý přibližný odhad těch společností co to dolujou, ale není to čerstvá informace. Nějakej pátek už to bude.
Airsoft team: 1st Battalion 3rd Marines

Příspěvek 20.8.2010 19:25:17
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

tím chceš říct, že takové hovado bude něčemu prospěšné? Zajímalo by mě, jak tahle solární doba pomine, jestli to pak zase uklidí.

Tím chci říct, že argument "lidem se to nelíbí" můžu použít skoro u všeho a s oblibou zaznívá i od kritiků jaderné energetiky, přitom bez nějakého referenda to má nulovou výpovědní hodnotu. Takové to halekání tří babek na návsi a čtyř chlapů v hospodě mi ztěží příjde jako nějak validní kritika.
Jak jsem řekl - po zrušení dotací se za pár let ukáže, které solární elektrárny jsou rentabilní/prospěšné a které ne. Spíše než panely na poli, které budou fungovat, dokud bude na obloze slunce, mě sere cílené pěstování biomasy na úkor potravin. Tebe na koni možná řepkové pole dojme více než sada odrazivých panelů, příroda má ale kvůli chybějící biodiverzitě z řepky paradoxně větší průjem.
A opět. Nevidím rozdíl mezi (ilegálně) opuštěnou a tlející solární elektrárnou a (ilegálně) opuštěnou a tlející tepelnou elektrárnou. Tohle jsou věci, které jsou špatné vždy a ne v závislosti na nějaké konkrétné technologii. Těžké kovy, chemikálie a podobné srajdy se snad v energetice používají napříč obory.

Storm: I kdyby uhlí došlo, budeme ho dovážet z Měsíce ;-) Energetická krize by paradoxně mohla opět prospět dobývání vesmíru.

Příspěvek 20.8.2010 20:07:03
BigQ@123 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Z MĚSÍCE? Asi tak od první třídy neustále dokola slyšim uhlí vzniklo zuhelnatěním rostliných a živočišných pozůstatků za nepřístopu světla a kyslíku pěkně hluboko (nebo nehluboko) pod povrchem. Na měsíc sice dopadá světlo, ale zbytek jak si chybí.

Příspěvek 20.8.2010 22:04:05
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Na Měsíci jsou jiné užitečné legrace, ale to by nejdříve museli postavit něco, co dokáže přepravit více jak pár set kilo vesmírem :)

Příspěvek 21.8.2010 00:04:46
Puk Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

http://www.energomania.sk/2010/05/energia-na-mesiaci-helium-3.html

:hmmm: Ja beriem aj jadrovú energiu, ale sú aj iné možnosti. :wink:
Na druhej strane rovnice je to, aby sme nevyčerpali energiu na dobývanie, alebo skôr získanie energie pre získanie novej energie. :lol: 8) :(
Asi som to prekombinoval, ale je to pravda.
Toť môj názor.

Příspěvek 21.8.2010 00:32:20
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Měsícem jsem samozřejmě měl na mysli Hélium 3 nebo jak se tomu nadává.

ad. efektivní pohon: Urychlovače by to zvládly už dnes. A pořádné vybavení můžeme k Měsíci dostat Orionem nebo jinými typy atomového pohonu levně už asi 40 let.

Příspěvek 21.8.2010 07:24:43
Wornos Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Ked je to take jednoduche preco uz vsetci nechodime na dovolenku na mesiac s polpenziou za 100 eur ako do Chorvatska. :D
Obrázek

Příspěvek 21.8.2010 10:25:07
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Ray: O Orionu vím a proto říkám "postavit" a ne "vymyslet" :) Vzhledem k tomu, že takový projekt zakazuje dohoda o jaderných testech...

Příspěvek 24.8.2010 18:56:57
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Tak do uhelnejch elektráren se dá sypat (a sype se) zrní, takže ty poběžej NP :-)

Atom je nicméně jedinej zdroj energie, kterej má alespoň šanci udržet tempo s rozvojem civilizace (půmyslu).
Že je ekologocky nejčistší je jen Plus :-)

Btw doufám, že se dožiju termonukleárních elektráren.

Btw2: Fotovoltaický elektrárny dodávaj do sítě energi dosti neslušnym způsobem, vyžadujou velkou plochu, aby byly k něčemu a v našich podmínkách jsou všeobecně na hnědý a šišatý.
Jsou ale i jiný cesty, jak čerpat energii Slunce a který ve vhodnejch podmínkách můžou bejt použitelnej zdroj energie.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo