Díl 1x07 White meat
U.S.S George Hammond, současnostTrojice pozemských lodí, plně vyzbrojených stála proti jedné lodi třídy Ha´tak.

„Chceme pouze ty lokátory. Jejich poslední signál pocházel z této planety,“ řekla Carterová.
„Nemám žádné informace o nějakém signálu, který by upoutal vaši pozornost.“
„Tak se zeptej tvých šéfů. Nebo vyřadíme vaši loď, a zatímco si budete poletovat vakuem, tak si lokátory najdeme sami,“ řekla Carterová, které začala docházet trpělivost.
Důstojník na nepřátelské lodi odhodlaně seděl ve velitelském křesle a zvažoval svoje možnosti.
„Tak jinak, je mi jasné, že právě zvažujete své možnosti. S Luciánskou aliancí máme již své zkušenosti a je mi jasné, že jste na svém místě zřejmě nový a nás nepoznáváte. Jinak byste se nepouštěl do křížku s trojicí pozemských lodí.“
„Pozemšťané?“ zeptal se velitel a pak dodal: „Vyčkejte!“
Mladý velitel se pak šifrovaně spojil se základnou na planetě.
Základna na planetě, současnost„Pane, přijímáme komuniké na utajeném kanále,“ řekl muž, který vstoupil do Kefflinových prostor.
„Dobrá, přepojte mi to.“
Na obrazovce se objevil onen muž, který před chvíli komunikoval s pozemskou lodí.
„Pane, jsou tu, jak jste předpovídal.“
„Dobrá, jsou moje Ha´taky pořád za hvězdou?“
„Ano, mám je kontaktovat?“
„Ne, vyšli nouzový signál. Již jsem kontaktoval zbytek flotily, jsou připraveny na znamení zasáhnout.“
Mezitím na palubě A.E.S. George Hammond„Nouzové majáky mají v sobě speciální těžký prvek. Zaměřte senzory, ať hledají Iridium 763,“ řekla Carterová.
„Ano madam,“ odpověděl Marks a provedl daný úkon. O tom, že nějaký supertěžký prvek ve schránkách je do teď nevěděl.
Chvíli trvalo, než senzory našli, co hledali ale nakonec přeci jenom.
„Máme je, jejich stopa vychází ze základny na povrchu.“
„Transport do izolační místn…“ začala Carterová, když ji major přerušil.
„Zachytáváme nouzový signál, vychází z onoho Ha´taku. Transport nemožný aktivovaly rušičky.“
„Bojová pohotovost, spojte mě s našimi!“ rozkázala Carterová a téměř okamžitě se na levé obrazovce zobrazil přenos z můstku zbylých lodí.
„Co se děje plukovníku?“ zeptal se čínský velitel.
„Je to past!“ řekla instinktivně zrovna ve chvíli, kdy z hyperprostoru vyskočilo sedmnáct lodí třídy Ha´tak, devět Al´kesh a jedna nákladní loď.
„Nabíjejí zbraně a zaměřují všechny tři lodě,“ podal hlášení Marks.
„Všechny tři lodě rychlé přiblížení, boj na krátkou vzdálenost!“ přikázala Carterová pozemské eskadře a relativně mrštné křižníky zažehnuly podsvětelný pohon.
Dvacet sedm lodí proti třem. Nákladní loď opustila formaci, ale zbytek se přibližoval ke křižníkům. Ono ticho před bouří trvalo sotva pár vteřin, než vesmírnou nicotu překonaly desítky zlatavých pulsů a několik páru modrých paprsků, které ihned zatížili štíty jednoho Ha´taku a poslaly do pekel dva nalétající Al´keshe. Další série modrých paprsků pak dva Ha´taky vyřadila z boje a třetí zničila tak, že se loď explozí rozdělila na dvě části. Touto novou mezerou proletěl pilot se Lvím Srdcem a po opuštění trosek bylo z předních sil vystřeleno šest raket. Na každou pyramidovou loď namířené dvě rakety. V té době ovšem zasáhly Luciánské glidery a čtyři rakety sestřelili před dopadem. Jedna Luciánská loď ovšem to štěstí neměla a dvě termonukleární reakce jí shodily štít a tlaková vlna následně rozdrtila trup.
Luciánská flotila byla zredukována téměř na polovinu a to bitva trvala sotva necelé dvě minuty. Pozemské lodě doslova cupovali nepřítele s nevylepšenými štíty, snad ještě z před Anubisovi vlády. Ovšem síla jejich zbraní měla na asgardské štíty také účinek a na všech třech lodí spadla již pod třicet procent. Nejhůř na tom byla britská loď, které štíty držely pouze silou vůle a již se připravovala otevřít hyperprostorové okno, když důstojníci na všech třech lodích hlásili nový kontakt.
Tím kontaktem byla další dvanáctka Ha´taků, které právě provedly hyperprostorový skok zpoza hvězdy, kde byly až do této chvíle skryti před senzorovým odhalením.
Můstek George Hammonda„Nepřítel ustal v palbě, navazují komunikaci,“zahlásil Marks.
„Už nemáte šanci, vzdejte se a odevzdejte nám vaše lodě!“ řekl lidem neznámý muž, o mnoho starší než první velitel.
„Hvězdice!“ řekla prvně pouze spojeneckým lodím, když si všimla, že je nepřátelské lodě obkličují a tak se veškeré tři sta čtverky stáhly do jednoho sektoru dosti daleko od sebe, přitom každá loď pokrývala jiný sektor.
„Nepřišli jsme bojovat. Původně jsme přišli pouze pro subprostorové lokátory z naší zmizelé lodi,“ snažila se získat čas Carterová, protože jí bylo jasné, že za každou minutu klidu se štíty lodi dobijí o půl procenta.
„Jak chytrý Keffline předpokládal, chytili jste se do naší pasti a nyní jste…“ začal starší muž, když se jeho můstek silně zatřásl a za pár vteřin byl skrz čelní průzor americké lodě vidět výbuch.
„Hlášení!“
„Nově příchozí lodě zahájily palbu na ty původní,“ hlásil Marks a ihned dostal rozkaz, stejně jako ostatní pozemské lodě, stáhnout pryč z toho osudného obklíčení.
„Co si o tom myslíte?“ zeptal se muž na monitoru, čínský plukovník a velitel Sun Tzu plukovník Kai Zhou.
„No jsem celkem ráda, že ty střely nejdou na nás. Podle našich skenerů jsou ty nové lodě už vylepšené. Už by to nešlo tak po másle.“
„Souhlasím, už bych se rád stáhl a provedl opravy. A to nemluvím o Lvím Srdci.“
„Máme tři paluby poškozené a několik sekcí bez atmosféry. Dveře od levého hangáru nereagují stejně jako bodová obrana. Také podpora života je mimo provoz a dýcháme rezervy,“ doplnil do porady britský důstojník, zatímco o kousek dále zuřila bitva ve prospěch nově příchozích.
„Dobrá oba dva se stáhněte. Opravte provizorně loď a vraťte se na Zemi. My tu počkáme na výsledek bitvy, a kdyby šli po nás, budeme vás následovat,“ zavelela Carterová a pak pozorovala na displeji, jak obě lodě mizí pryč.
Aventin, současnost„Ne, nefunguje to!“ rozčiloval Jan, který pomáhal zapojovat nově koupenou čističku rud.
„Ale mělo by. Udělali jsme vše podle instrukcí,“ uklidňoval ho Patrik, který právě kontroloval zapojení řídících krystalů.
„Existuje jediné řešení. Ten parchant nás podvedl. Měli bychom se vrátit a poptat se na detaily,“ rozhodl nakonec Jan a oba se pak společně vydali poradit se zbytkem.
O pár minut pozdějiPatrik, Jan a Micuki právě v plné polní nasedali do jumperu, aby navštívili Arlose Kadawama významného obchodníka, který jim za cenné informace prodal kus nefunkční technologie.
„Můžu jít s vámi?“ zeptala se Amata, jedna z představených kolonistů.
Trojice si vyměnila pohledy, až nakonec Micuki ukázala volnou rukou dovnitř.
„Máš nějaké zbraně?“ zeptal se Jan.
„Nůž.“
„Nebylo by špatné požádat Julii, ať všechny procvičí alespoň s omračovacími zbraněmi,“ řekl Jan a zavřel zadní dveře.
A.E.S. George Hammond, současnostPoslední Ha´tak zablikal na obrazovce a zmizel. V této soustavě zůstalo pouze jedenáct lodí a všechny se stáhli okolo planety.
„Přijímáme komunikaci,“ nahlásil poctivě major Marks.
„Na monitor,“ odpověděla Carterová a ukázala na levou stěnu.
Na obrazovce se nyní zobrazil muž s doutníkem v ruce a skleněnou stěnou za zády.
„Děkuji vám za vaši účast.“
„Jak děkujete? Co to mělo znamenat?“
„Do interních záležitostí Luciánské aliance vám nic být nemusí. Za vaši působivou účast vám dám, pro co jste přišli. Ale je to první a poslední milost, kterou vám učiním. Jestli se ještě někdy přiblížíte k mým planetám. Tak už neodletíte!“
„Madam, zaměřil jsem oba lokátory.“
„Transport na izolaci. Prověřte, zda v nich nejsou výbušniny či nějaké patogeny,“ řekla Carterová a přitom se dívala Kefflinovi do očí, který se mírně usmál a ukončil spojení.
Atlantský oceán, současnostAtlantský oceán byl nyní nejrušnější mořskou hladinou na Zemi. Atlantis již před nějakou dobou opustila americké pobřeží a pohupovala se na vlnách v mezinárodním prostoru. Okolo města byla největší flotila pozemských plavidel, včetně dvou letadlových lodí a pak desítek torpédoborců a dokonce ponorky například americké třídy Dallas, či jiných světových velmocí brázdily vodu v hlubinách. Tato vojenská linie byla propletena prakticky stovkami civilních lodí, které přiváželi turisty, další řadu vědců a učenců. Jejich prostor pro manévry byl vyhrazen v určitých částech, ale žádná loď se nemohla přiblížit blíže k městu na víc jak na pět kilometrů, bez řádného povolení.

Na jednom z mol stál plukovník Sheppard a díval se na přeplněný horizont.
„Už to není, jak to bývalo. Už prakticky nemáme soukromí,“ řekl a v ruce držel láhev vody.
„To ano. Ale mně to nyní vyhovuje více. Tady na Zemi je minimální šance, že se něco vymkne protokolům, když už nejsme ani výchozím stanovištěm s bránou,“ řekl Richard Woolsey.
„Mě ovšem chybí to vzrušení, jít do akce. Místo toho zde vítám různé vědce, bohaté turistíky a dokonce i bandu školních exkurzí.“
„Je to prakticky odměna za naši práci a snahu. Jste pro svět hrdina a stále je třeba chránit naše město před sabotéry.“
„Ještě, že mi zvedli plat. Jinak bych nastoupil na první volné místo v SG jednotkách.“
„Samotné týmy byly omezeny na akčních misích. Dnešní střety jsou spíše založeny na lodích,“ řekl Woolsey a na to se Sheppard zhoupl na špičkách.
„Tak o to tady jde. Slíbili vám velení nad lodí co?“
„Celá BC-304 pod mým velením. Zatím je ta loď ve výstavbě. Ale ještě osm měsíců. Ach jak já se těším!“ usmál se Sheppard a bedlivě pozoroval transportní loď, která právě kotvila u mola.
Loď byla ve srovnání s městem nicotná a tak dvojice na ní nahlížela téměř z výšky patnácti metrů. Pozorovali lidi, jak mizí ve spodních útrobách mola a jen čekali, kdy je jejich eskorta vyvede na vrch mola.
„Dneska to je co?“ zeptal se Woolsey.
„Studenti a několik vědců, kteří jsou v pořadníku na využití antických počítačových systémů.“
„Tak jdeme k nim,“ řekl Woolsey a oba dva se vydali k právě vylézajícím lidem.
P3X-777, současnostAmata byla z této planety unešená. V životě neviděla tak rozvinutou civilizaci, podobnou jako země ve dvacátém století, jenom s tím rozdílem, že zde byly k vidění mimozemské technologie.
„Váš svět vypadá taky tak?“
„Troufnu si říct, že ještě lépe,“ odpověděl Jan.
„Jak kde, ale většinou ano. A jednou tak snad bude vypadat také Aventin,“ zapojila se do hovoru Micuki.
„Teď musíme doprava a druhý vrata. Tam má sídlo ten prodejce,“ řekl Patrik a ukázal cestu.
Čtveřice úspěšně dorazila do daného obchodu a opět je tam uvítala stráž, jako při první návštěvě. Ona ochrana je zavedla k majitelovi jménem Arlos Kadawam.
„Zdravím, vítejte zpět! Přišli jste mi prodat další informace? Četl jsem si ve vašich datech a stavitelé bran byli skutečně ctižádostiví.“
„Ano, to ano a jejich vědomosti plány a technologie je úžasná. Za to ten stroj, co jste nám prodal tak úžasný není!“ řekl Patrik.
„Je, sním snad nějaký problém? Copak jej tak znalí lidé jako vy nedokážou vyřešit?“
„Postupovali jsme dle vašich instrukcí a stroj nejede. Jelikož s tímto druhem technologií nemáme žádné zkušenosti, rádi bychom si promluvili s technikem, co daný postup sepisoval,“ řekl Jan, který trochu klidněji ovládal svá slova.
„Já osobně jsem podle těch instrukcí stroj zapojoval. Je to zcela jasné a jednoduché, neměl by s tím být problém,“ hájil se Kadawam.
„Ty instrukce jste nepsal vy. Že ne?“ dotázala se Micuki, která až do teď byla za zády dvou Čechů, „na senzorech mám jednu odlišnou formu života. Dle odhadu to bude hostitel se symbiontem.“
„Jaký senzor? Co vy si to dovolujete můj dům skenovat!“ rozhořčil se obchodník.
„Detektor známek života. Jenom ze zajímavosti jsem jej spustila. Ale mám pravdu, že jo?“
„Možná, to jsou moje soukromé prostory. Tím, že jste ten skener aktivovala, jste si to u mě výrazně pohnojili!“ řekl Arlos a konec věty doplnil gestem ruky.
„Chceme s ním mluvit,“ řekl Jan.
„To není možné.“
„Ale je. My můžeme jít za jiným odborníkem a obchodníkem a obrátit se na něj. Jsem si jistý, že taktéž ocení nabídku podívat se do našich získaných dat,“ nadnesl Patrik a už se tvářil, že je na odchodu. Jeho strategie se ukázala jako účinná. Arlos Kadawam, byl možná bystrý vědec a badatel, ale narazil na jeden z nestarších triků.
„Počkejte!“
„Nechám vás, sní chvíli promluvit na téma ohledně toho zařízení. Pod odhledem mých lidí a za menší poplatek.“
„Jaký poplatek? Ještě jsme nerozchodili první věc zde u vás koupenou. A chcete další poplatky? Dneska tímto poplatkem bude naše loajalita, k našemu oblíbenému kupci,“ vychrlil ze sebe Patrik, který ztrácel trpělivost.
To, co následovalo, by nebylo příjemné nikomu. Arlos Kadawam zrudl, nafoukl se a tvářil se, jako by měl vybuchnout. Při bližším pohledu šlo vidět, jak mu na spáncích tepá žíla.
„Klid, nádech a výdech. Nádech a výdech a nyní nás vezměte dolů, ať můžeme co nejdříve zprovoznit náš přístroj, získat tak potřebnou rudu a sjednat s vámi spoustu výhodných obchodů,“ doslova tak balamutil obchodníka Jan.
Vytočený vědec onu Aventinskou skupinu vedl do suterénu, kde museli sestoupat po dalších schodech, až skončili v jakémsi krytu. Stěny tohoto nouzového příbytku byly bytelné, a jelikož byl hluboko pod zemí, bylo by zapotřebí několik silných bomb, aby byl podzemní komplex zničen.
Jedna z menších místností byla právě ta, odkud vycházela ona známka života. Arlos je pustil dovnitř a sám zaujal místo v protější místnosti u sledovacích zařízení.
Čtveřice zaujala místo před osobou spoutanou v křesle, která měla hlavu svěšenou, a její obličej zakrývaly rozpuštěné vlasy.
„Mučili ji,“ řekl Jan a podíval se po místnosti, kde spatřil mimozemskou verzi kamery.
„Jak se jmenuješ?“ zeptala se Amata, která si klekla a snažila se jí podívat do tváře.
„Anis. My jsme Anis,“ řekla slyšitelně zlomeným hlasem.
„Anis?“ řekla Micuki a bedlivě si osobu ve zlatavém kostýmku prohlídla.
„Říká ti to jméno něco?“ zeptal se Jan.
„To ano. Také vám by mělo říkat. Je to Tok´ra!“
Atlantský oceán, současnostJohn uvítal návštěvníky a předal je předem určenému personálu. Od té doby, co byl na Zemi, měl vojenský personál na Atlantis jednoduchou úlohu. Bedlivě střežit návštěvníky a zabránit jim v přístupu do vyhrazených prostor, jako byla centrální věž, či místo s křeslem. Z toho důvodu byla vytvořena atrapa křesla a energetického panelu v jiných částech města.
A to ze dvou důvodů. Aby se civilní vědci a návštěvníci mohli na tyto prostory podívat a v případě sabotáže by tyto dvě srdce města zůstaly utajeny před útočníky.
John prošel okolo skupiny studentů, kteří vyhráli ve školních loteriích a dostali možnost na celých sedm dní navštívit toto město. Takových návštěv tu bylo pět zároveň a každý týden se měnili. Jedna mladá dívka jej vyrušila z jeho cesty a zastavila jej.
„Pane, prosím vás, nemohl byste nám ukázat, jak se dostat do podvodního hangáru?“ zeptala se dívka na jediný hangár, který byl pro veřejnost otevřen.
„Ten tady nenajdete. Je ve spodních patrech na molu tři,“ řekl John a ukázal jim na blízký transportér. Celá skupinka studentů se tam nasoukala a John zadal příslušnou lokaci a při opuštění místnosti pronesl.
„Hezký pobyt,“ a jeho rozloučení bylo doprovázeno dívčím rozpačitým chichotáním.
Po tomto zdržení zamířil do centrální věže, kde jej už nikdo nevyrušoval, kromě druhé hodiny odpolední, kdy měli turisti přístup do místnosti s bránou pod bedlivou kontrolou průvodců a zvýšené ochrany.
Využil další transportér a zadal jako cílovou lokaci spodní patro centrální věže. Tento transport vyžadoval jeho přístupovou kartu, kterou musel podobně jako v komplexu SGC projet čtečkou.
Po pár chvílích došel do místnosti s energetickými panely. U těchto panelů našel Rodneyho, který právě prováděl údržbu jednotlivých ZPM slotů. Zapojeny byly pouze dva zdroje. Třetí byl uložen v bezpečnostním pouzdře a Rodney onu třetinu hlavního panelu odpojil. Právě vyměňoval vnitřní část, aby tak snížil ztráty energie o celého půl procenta.
„Jak se má náš průvodce?“ zeptal se hned kanadský vědec.
„Ale jde to. Je to pro mne taková dlouhodobá dovolená, když dohlížím pouze na turisty a pár výcviků,“ řekl a sedl si na jeden kufr s nářadím.
„Nudíš se a nevíš do čeho píchnout?“
„Já bych věděl do koho píchnout. Ale vztahy s podřízenými jsou zakázané,“ zašklebil se John, když se celé město zatřáslo a otřes doprovázel zvuk exploze.
Kefflinova domovská planeta, současnostZákladna na planetě nyní žila velkou aktivitou. Ještě před několika dny bylo toto místo klidné a zapadlé. Dneska se zde na povrchu vylodilo několik desítek lodí a shromáždili tuny různého materiálu.
Regent této provincie, Kefflin, důstojník Luciánské aliance, dostal právě pod svou vládu dalších dvacet sedm planet.
„Až se o tom dozví zbytek tvojí rady, nebudou nadšení, že útočíš na své spojence!“ řekla žena, která byla v Kefflinových komnatách a seděla ve stínu.
„A co by se měli dozvědět? Země na mě zaútočila a zničili veškeré spojenecké lodě, které mi přiletěli na pomoc,“ odpověděl Keffline, který stál a díval se z okna na rušné nádvoří u základny.
„Jenže pokud někdo zjistí, že tvoje lodě zničily zbytky spojeneckých.“
„Nikdo to nezjistí. Jenom pár mých vyšších důstojníků zná pravdu, nebo spíše znalo pravdu,“ řekl Keffline a opět pohlédl z okna.
„Co máš dále v plánu s novým teritoriem?
„Vydrancoval jsem veškerá skladiště a zásoby, co po tom zbabělci zbyly. Obydlené planety budou dále dodávat vytěženou rudu a sklizenou kasu do mých skladišť. Jsou tam ale tři planety, které pro mne nemají žádný význam.“
„Kolik je na těch světech lidí?“
„Dohromady přes sto tisíc. Nezapomeň na součást naší dohody, sestřičko!“ řekl Keffline a jak žena odcházela, tak dodal, „a díky za ten dárek,“ dodal a položil ruku na dřevěnou, vyřezávanou krabici, kde stál nápis: HAVANA.
A.E.S. George Hammond, současnostPlukovník Carterová opustila můstek a setrvávala v jedné z laboratoří na spodní palubě. Tato laboratoř byla její soukromé útočiště, kde mohla hodit za hlavu odpovědnost velení a ponořit se do záhad a zkoumání.
Dneska její pozornost upoutala dvojice černých a malých skříněk. Poté, co senzory nezachytily žádnou trhavinu či patogen, je mohla Carterová bezpečně připojit k nezávislému počítači.
„Madam, vaše káva. Přejete si pomoct?“ zeptal se major Marks, který o své pauze navštívil velitele lodi.
„Oh, díky Kevine přijdete v moment, kdy jste potřeba,“ ocenila donášku černého nápoje.
„Jak pokračuje stahování dat?“
„Luciáni smazali všechna data, včetně záznamu lokace.“
„A co vyrovnávací paměť?“
Carterová se na něj podívala a pak složila hlavu do rukou.
„Vyrovnávací paměť. Co to se mnou je, že mě taková základní věc nenapadla!“ řekla a vycukla hlavou, a hned se prsty opřela do klávesnice.
Její příkazy a vlastně sepsaný program ihned získala data, která se uchovala.
„Je to nějaký video soubor.“
„Ale černé skříňky zaznamenávají lokaci a stav lodi v ojedinělém formátu. Nikoliv video záznamy.“
„Tak, se podíváme, co pak nám tu za film nechali,“ řekla Carterová a spustila záznam z Minervy.