Brzy... ale co, přímo teď. Omluvám se za zpoždění, ale jaksi jsem měl na povídku méně času než jsem čekal. Každopádně, povídka je tu a k tomu mám i jeden obrázek (pro lepší představu, jak vypadá jedna věc popisovaná v příběhu). Tento obrázek je úplně dole za povídkou (tedy je to odkaz).
Stargate: Anscension
1x10 - Deconstruction
Námět: Vahisht.cZ
Scénář: Black Arrow
Sepsal: Black Arrow
Děkuji za přečtení Stargate : Anscension
HYPERPROSTOR
ANSCENSION, VĚZENÍ
Berkerley: To můžu odpřísáhnout.
Peterson: Jelikož jestli zase budete zlobit, už tadydtud nevylezete.
Berkerley, vzpurná hvězda převratu který se konal při vstupu do Bariéry si povídal s Petersonem.
Berkerley: Tehdy to byla blbost. Věřil by jste že každou chvíli tady jsem myslel na: Velení má vždy pravdu.
Peterson: Ne.
Berkerley: Ale je to pravda.
Berkerley: Dobře, tak většinou.
Berkerley: Jednou jsem si na to vzpomněl…
Peterson: Tomu už věřím. Pusťte ho.
Přišel strážce a odemkl dveře od cely.
Peterson: Můžete se vrátit ke svým povinnostím.
Berkerley: Děkuji pane.
Berkerley odešel, Peterson se vydal opačným směrem, ke druhému východu. Cestou ho ale zastavil Khaa’ir.
Khaa’ir: Pssssst…..hej vy tam, vy jste plukovník tady tohoto!...pojďte sem
Peterson: Můžu vám pomoci?
Khaa’ir: Musím vám prozradit! Stráže se tu chovají přímo otřesně!
Peterson: Jak přesně se chovají?
Khaa’ir: Hrozně věci, nejenom že mi k pití dávají vodu, ale dokonce mi ji dávají jenom na příděly!
Peterson: Panebože! To je otřesné!
Khaa’ir: Ano! Ano! A nařídil jim to ten pilot!
Peterson: Ecols?
Khaa’ir: Jo! Ten!
Peterson: Nebojte, hned s tím něco udělám. Pánové!
Strážci přišli.
Strážce: Pane?
Peterson: Slyšel jsem, že tady vězni děláte hrozné věci.
Strážce: Ano, pane!
Peterson: Dobrá práce.
Peterson poplácal jednoho strážce po rameni a odešel.
HYPERPROSTOR
ANSCENSION, NÁKLADNÍ PROSTOR
Ecols s Wilsonem a spoustou dalších pilotů Jumperů a F-302 byli ve skladu. Přenášeli různé krabice z jednoho koutu do druhého. Prostě inventura.
Ecols: Nepochopim proč to musíme dělat zrovna my.
Wilson: To víš, když jsme byli jenom u převážení nákladu z jednoho konce galaxie na druhý tak to dělali příjemci.
Cliff: Hele lidi, koukejte co jsem našel!
Cliff stál u jedné otevřené krabice, hned k němu přišel Ecols, Wilson a několik dalších pilotů. Cliff vytáhl jakýsi dlouhý nůž.
Cliff: Mačeta?
Wilson: Počkej, o tom jsem slyšel!
Wilson si vzal ten nůž od Cliffa a vytasil ho.
Wilson: No jasně. Tohle jsou ty armádní kukri nože.
Byla to doopravdy strach nahánějící zbraň. 30 centimetrů dlouhé zahnuté ostří ostré jako Gillette Mach 3. Wilson s ním zkusil udělat trik, ale okamžitě se říznul do nohy. Zapištěl bolestí, neb ten nůž skrz jeho kůži projel jako nůž máslem.
Ecols: Páni!
Wilson ten nůž zase vrátil Cliffovi, ten jej dal do krabice.
Ecols: Nechceš si dojít na ošetřovnu?
Wilson: To je dobrý, stačí mi lékárnička, pomoc a týden volna.
Cliff: Lékárnička je tamhle.
Wilson: To pěkně děkuju.
HYPERPROSTOR
ANSCENSION, MŮSTEK
Raer: ta stanice je velmi dobře chráněna, jak bodovými zbraněmi tak i stíhači.
Peterson: A musíme ji zničit?
Raer: Když jí zničíme, Tyrhooni budou velmi oslabení.
Rosenfield: Dobře. Jaký máme plán?
Raer: Nepřipadá v úvahu tam letět. Musíte pěšky. Nejlepší bude najít jeskyni, bude určitě propojena a podzemním komplexem pod stanicí.
Peterson: Podzemním komplexem?
Raer: To co je na povrchu je jen malá část. Většina jejich lodí je skladována pod povrchem. Zbytek je na povrchu. Dali jsme vám jednu věc, je to analyzátor. Pan Wolford již vymyslel redukci jak spojit náš analyzátor s vašimi počítači.
Peterson: Nádhera.
Rosenfield: Koho pošlem?
Peterson: Jako velitele Godmana, lidi ať si vybere on sám. Akorát tam musí být Wolford a Ecols. Jo, a ať si Ecols taky někoho vezme s sebou jako kopilota.
Rosenfield: Jdu jim to vzkázat.
ORBIT POUŠTNÍ PLANETY
ANSCENSION, HANGÁR MEZI LODÍ A VELKÝM LEVÝM HANGÁREM.
Godman: Takže držte se toho a pamatujte si: žádná hrdinství. Nikoho nebudu posílat domu v bedně! Půjdeme tam, najdeme tu stanici, pošleme jí do pekla a konec. Rozuměli jste?
6 vojáků přímo jednohlasně řeklo: Ano pane. O kousek dál stál Ecols, Cliff a Wolford. Jakmile Godman skončil, všichni si vlezli do Jumperu. Ecols na levé sedadlo pilota, Cliff vedle něho, za ně Godman a Wolford a dozadu šestice vojáků.
Ecols: Uvidíme, jak to dopadne.
Godman: Dopadne to dobře.
Ecols zavřel dveře Jumperu a během chvíle se odlepil od země a odletěl k planetě.
POUŠTNÍ PLANETA
PUSTINA
Ecols: Je to velké a nesymetrické.
Godman: Duna.
Ecols: Páni Godmane, ty jsi mistr hry: Dívám se na …
Godman: No hele, ona to totiž byla duna od začátku.
Ecols: Ale to neznamená, že bych to nemohl změnit. Tak teď třeba: Je to zelené a vypadá to jako kláda co stojí…
Godman: Fata morgána.
Ecols: A jak jsi tohle uhodl?
Godman: Žádné stromy tu nejsou.
Wolford: A teď já: není to z písku, ale z kamene.
Cliff: Hele… skála.
Mezi dunami se tyčila nízká skála
Ecols: Je to normální?
Wolford: Jak kde.
Skupinka se vydala směrem ke skále. Nebyla moc strmá a tyčila se lehce do svahu a tak nebyl problém po ní vyšlapat. Po pár krocích se dostali na okraj propasti. Když se podívali rovně, zjistili, že je to obrovská kruhová proláklina s vysokými okraji. Uprostřed byla vysoká věž jako střed, okolo ní byla hnědá zeď. Prostor uvnitř byl rozdělen na třetiny vyššími zdmi, na které byli patrné věžičky. Na volných místech seděli Tyrhonské lodě. Ovšem to nebylo to nejzajímavější, ale naopak to, že z špičky věže vystupoval oslnivý fialový paprsek, které se pár metrů nad špičkou věže rozděloval a vytvářel kolem celé stanice kopuli, štít.
Godman: Bylo tohle v plánu?
Ecols: Panebože, tam by se Anscension vešla aspoň…
Byla to doopravdy ohromná stavba, Tyrhonské plenící lodě tam byli na jedné třetině v desítkách.
Cliff: To vážně čekají že to zničí taková skupina jako my?
Ecols: Wolforde, co ten analyzátor?
Wolford: Jo, hned.
Wolford si lehl a otevřel notebook. Vedle něho postavil malou anténu a tu napojil na notebook.
Wolford: Takže, probíhá analýza.
Ecols: Jak se dostaneme dovnitř?
Godman: Nádherná otázka. Hádám, že tamto bude vchod.
Godman ukázal na vrata ve vnější zdi.
Ecols: Vjezd pro pozemní vozidla?
Godman: Evidentně. Ale pokud půjdeme tamtudy, budou o nás vědět všichni.
Cliff: A jak se odtamtud dostávají lodě?
Ecols: No v tomhle případě asi vypínají štít.
Wolford: Když jsme u něho, už mám tu analýzu.
Ecols: Šikula.
Wolford: Je to energie sloučená s plazmou. Tamten paprsek jí vysílá nahoru a dává jí příkaz se rozlomit do kopule ve vzdáleností 20 metrů od špičky věže. Je to ale hodně chytrý, plazma rozprostírá energii rovnoměrně a tím jsou štíty všude stejně silné. Někde to je tak že jsou dole slabší.
Godman: No to nevypadá moc nadějně.
Ecols: Můžeš udělat geologickou analýzu?
Wolford: Jasně.
Godman: Co chceš najít?
Ecols: Raer říkal že máme hledat jeskyni. Tak jí najdeme a dostaneme se dolu nepozorovaně.
Godman: Typoval bych že už to zabezpečili.
Ecols: Ať tam bude cokoliv, strhneme méně pozornosti než když zaklepeme.
Wolford: Mám to. Je tu spousta tunelů a obrovský komplex pod stanicí.
Ecols: Kde je nejbližší vchod?
Wolford zavřel notebook, sklopil anténu a dal si to do batohu. Pak se vydal podél srázu.
Wolford: No hele, pokud analýza nelže, měl by být nejbližší vchod do jeskyně někde tadÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
Ecols: Wolforde!
Všichni přiběhli až k místu kde Wolford upadnul. Byla to díra které vedla do jakési písčité jeskyně. Na zem to bylo asi 5 metrů. Dole ležel rozvalený Wolford.
Godman: Jak jsi na tom?
Wolford: Žiju…
Wolford se pomalu zvednul a protáhnul se.
Wolford: Na zlomeninu to nevypadá, jsem připraven jít dál…. Jau!
Ecols: Co je?
Wolford: Mám něco se žebrem.
Godman: Nádhera… Cliffe, můžete tu s ním zůstat až ho vytáhneme.
Cliff: Určitě.
O CHVILKU POZDĚJI
Skupinka z Anscension, nyní bez Cliffa a bez zraněného Wolforda došla ke konci jeskyně. Byla to obrovská jeskynní místnost. Místnost osvětlovala červená světla ze žhavého kovu, který se tavil. Kousek dál se zformoval do různých dílů.
Godman: Tak oni tu ty lodě i vyrábějí.
Ecols: Tak tohle je pěkný.
Godman: Tak co teď?
Ecols: Hele, tamhleto vypadá jako vstup nahoru.
Uprostřed byla kruhová zeď. Pokud by vnitřek byl jako jedna místnost, bylo by to tam vcelku prostorné.
Ecols: Hele, tak možná by jsme mohli….
Ecolse prerušil jakýsi létající kovový brouk s kádinkou roztaveného kovu, který skupinku zpozoroval. Chvíli visel ve vzduchu, pak se ale všude začal ozývat poplach. Brouk hodil na skupinku kádinku s roztaveným kovem. Jako zázrakem to na nikoho neukáplo. Ecols jen zařval:“šmejde!“ a rozstřílel brouka svou P90.
Godman: Jdeme!
Godman skočil na posuvný pás kousek od výstupu z jeskyně. Tady se formoval kov. Důležité ale bylo, že posuvný pás směroval do středu haly. Za chvíli k němu naskákal zbytek skupiny.
Během chvíle se na ně sletěl velký roj jiných kovových brouků. Tentokrát ale s tyčemi, ze kterých svištěly blesky. Vypadalo to jako elektrické obušky. Ecols rychle přeskočil na vedlejší posuvný pás. Jeden brouk k němu přiletěl a roztáhnul se. Mávnul obuškem, ale Ecols se sehnul a brouk trefil jen jednu tvárnici. Ecols bleskurychle chytil konec obušku, který držel i brouk a zarazil mu ho do předního sklíčka. Brouk spadnul dolu.
Godman byl také v pěkném průšvihu. Tři brouci přistáli na pásu a už se po něm sápali. Ecols vytáhl pistoli a chtěl zničit Godmanovu společnost. Jakmile vytáhl pistoli, blesk mu projel rukou a pistoli upustil někam na dno. Vedle něj stál brouk s obuškem, který ho trefil do pistole. Ecols se naštval a silně ho kopl. Brouk se div nerozpadl na kousky, ale svalil se na zem. Ecols si levou nohou přidržel jeho tělo a pravou nohou mu ukopl hlavu. Všechny elektrické obvody se přetrhli a hlava letěla za Ecolsovou pistolí.
Godman měl ovšem ten samý problém jako před chvílí. 3 brouci se po něm sápali, vždy když nějaký mávnul obuškem, uskočil dozadu. Náhle se ozvala palba z P90 a 2 brouci se pod náporem kulek rozletěli na kousky. Ten třetí ale včas hodil svůj obušek na vojáka. Voják dostal šok, jelikož ho trefil do hlavy a začal padat dolu. Godman ho včas chytil a za pomoci dvou dalších vojáků ho vytáhli ven.
Ecols se zadíval na brouka, který omráčil vojáka. Ten je visel ve vzduchu, pak odletěl.
Godman držel omráčeného vojáka. Ten pomalu otevíral oči, by zmatený.
Godman: V tomhle stavu nemůže jít! Vy tři s ním zůstanete, vy dva půjdete se mnou a Ecolsem… nezapomeňte na….
Godmana přerušil kovový zvuk, který jakoby klapal po páse. Otočil se. Bylo tam v řadě za sebou 5 jakýchsi robotů. Měli na výšku asi metr, na šířku dva a na délku tři. Měli delší hlavu a na bradě něco, co se podobalo kulometu.
Godman: PADEJTE! My odvedeme pozornost!
Ecols chytl jakousi věc tělo brouka a hodil ho po robotovi.
Ecols: Hej blbečku! Plechovej! Tady sem! Že mě nechytíš! Nemáš na to! Co?
Brouk vepředu se jenom podíval na Ecolse a pak skočil. Udělal ohromný desetimetrový skok. Nebyli pochyby, že kdyby to bylo potřeba, skočil by ještě dál.
Ecols: A nebo jo.
Godman: Zdrhej!
Ecols začal rychle utíkat po směru pásu, Godman začal zdrhat také, ovšem na vedlejším pásu.
Jedním z dalších překvapení bylo, že roboti dokázali běhat rychlostí odhadem větší než 100 km/h. Rozdíl mezi robotem a Ecolsem byl každou sekundou menší a menší. Robot skoro dýchal Ecolsovi na paty, když v tom se Ecols chytl tyče, která přidržovala linku, udělal obrat a ocitl se za robotem. Robot se otáčel trochu pomaleji, Ecols měl u sebe jen nůž a jednu malou pistolku schovanou za pouzdrem nože. Rychle vytáhl nůž a skočil na robota. Seděl na jeho hlavě a pevně se držel. Robot začal zmateně střílet kolem sebe. Ecols ho nasměroval tak, aby trefil pás vedle. Splašená střelba trefila dva roboty kteří se drželi těsně za Godmanem. Jednomu to rozbilo přední sklo, ten spadl dolu. Do dalšího střílel neustále. Ten po pár sekundách explodoval. Výbuch zničil kus pásu. Godman byl na té dobré straně, jelikož ten kus pásu stále jel dopředu. Pás na druhé straně vypadával. Dva roboti ale bleskurychle skočili a dál pronásledovali Godmana. Ten chytil svou P90 a střílel na jednoho z robotů. Evidentně byli střely robotů efektivnější než kulky P90, jelikož střely robota klidně rozstříleli robotovo sklo, ale P90 ho ani nepoškrábala. Zasažený robot zjistil, že Godman je ozbrojená hrozba a začal po něm střílet. Godman se stačil shovat za tvárnicí, která putovala na stejném páse. Tvárnice byli dost pevné a nápor střel vydrželi… aspoň na chvíli.
Ecols, sedící na robotovy sundal kryt, který měl kousek za sklem. Pod ním byl modrý displej, který ukazoval co vidí. Pod tím bylo jen pár spínačů. Displej ukazoval Ecolse nad sklem a úkol zabít. Ecols zkusil otočit levým spínačem. Odklopilo se sklo. Pod tím bylo jakési zařízení. Ecols zkusil druhý. Robot přestal střílet a začal utíkat podél pásu. Ecols ho zkusil natočit doleva. Robot přeskočil na druhý pás, ale stále běžel od Godmana. Dotkl se levé části displeje. Robot se otočil ke Godmanovi a rozběhl se tamtím směrem.
Godman se kryl za tvárnicí. Dotkl se jí, ale hned toho nechal. Byla vařící, zřejmě v tom byl roztavený kov. Pak si Godman všiml, že na lince, kde byl předtím Ecols byli dva vojáci z Anscension. Ti začali střílet na roboty. Robot vzadu se otočil a začal střílet. Vojáci se ale neměli za co schovat. Podlehli střelám a oba spadli dolu. Godman se podíval před sebe. Zaregistroval, že proti němu běží robot. Zaostřil… sedí na něm Ecols a cosi gestikuluje. Ještě zaostřil… Ecols mává rukou na stranu. Godman rychle pochopí , kousek uběhne proti Ecolsovi a pak se pověsí za dolní část pásu.
Ecols zabodl nůž do displeje, ten přestal svítit. Pak z robota seskočil. Robot narazil do velké nádoby plné roztaveného kovu. Tekutý kov se vylil a polil jak poškozeného robota, tak i dva zbylé. Netrvalo dlouho a začali se rozpouštět. Ecols došel ke Godmanovi a vytáhl ho.
Godman: Kdo tohle vymyslel?
Ecols: Mě se neptej.
Pod pásem byla země, byli už ve středu. Sestoupili. Dveře do kruhové místnosti byli otevřené. Uvnitř nebyl nikdo. Ovšem uvnitř byl jakýsi obrovský přístroj. Byl uprostřed místnosti a vysílal fialový paprsek nahoru. Když se oba podívali směrem nahoru, vypadalo to, že nahoru je to nekonečně daleko. Nezdálo se že jsou tak hluboko. Ecols přistoupil k přístroji a vytáhl z batohu Wolfordův notebook.
Godman: Co říkal že teď máme udělat?
Ecols: Říkal že mám spustit tohle a pak že to zvládne udělat každý.
Ecols spustil jeden program. Bylo to šikovné, program ukazoval základní naprogramování přístroje.
Ecols: Co teď?
Godman: Chceme to tu zničit. Zkus nastavit výšku rozptylování na nulu.
Ecols změnil 100 na 0. Náhle fialový paprsek zmizel a místností prošla tlaková vlna. Notebook byl zničený, Ecolse s Godmanem to odhodilo na stěnu. Oba rychle vstali a vydali se ven. Všimli si, že po straně je jakýsi hrbolek. Když k tomu přišli, zaregistrovali, že to je výtah. Vešli dovnitř, výtah automaticky vyrazil.
Godman: Sakra… moje záda.
Ecols: Za jak dlouho to asi bouchne?
Godman: Za chvíli. Za tím… jak vypadneme?
Ecols: Počkej… Cliffe, tady Ecols, vypadněte odtud, brzo to vybuchne!
Vysílačka: A co vy pane?
Ecols: Ehm… zkusíme si najít nějakou Tyrhoonskou stíhačku. Řekněte Anscension ať nestřílí na lodě které jí neohoržují.
Vysílačka: Rozumím, pane.
Godman: Ty víš jak se říděj jejich věcičky?
Ecols: Jsem samouk, jsem si jistý že na to brzo přijdu.
POUŠTNÍ PLANETA
STANICE, POVRCH
Výtah se otevřel a Ecols s Godmanem vylezli. Okolo běhala spousta vojáků, ale nikdo si jich ani nevšímal. Bylo tu silné zemětřesení. Ecols s Godmanem rychle přiběhli k jedné menší lodi. Vypadalo to jako nákladní loď. Godman vytáhl pistoli a postřílel tříčlennou posádku.
Godman: Tímhle se to asi zavírá.
Godman otočil páčkou a dveře do lodi se zavřeli.
Godman: Co teď?
Ecols: Průšvih.
Godman: Co je?
Loď měla dvě místnosti, ta větší prázdná byl nákladový prostor. To menší byl zřejmě můstek. Jediná zajímavá věc byla oranžově svítící koule na podstavci uprostřed. Byla to nepochybně věc, kterou se loď ovládala. Ecols k ní přišel a chytil jí. Po můstku se rozsvítili kontrolky.
Ecols: Jak se s tim sakra stoupá?
Ecols vytáhl kouli nahoru, loď začala stoupat. Potom dal kouli rychle dopředu. Loď s sebou trhla a vyrazila prudce dopředu.
Bylo zřejmé, že Ecols už ovládání lodi pochopil, ale loď reagovala docela prudce. Během chvíle už byli nad stanicí. Ozval se mohutný výbuch. Běž u stanice a rozlomila a spadla na lodě, které ještě nestačili odstartovat. Popravdě žádná neodstartovala, zřejmě se snažili lodě ještě naložit vším potřebným. K nákladní lodi se přidal Jumper a společně vystoupali z modrého ozonu až do černého vesmíru. Před nimi se blyštila Anscension.
Godman: Dobře Ecolsi, pomalu a pěkně.
ORBIT POUŠTNÍ PLANETY
ANSCENSION, OŠETŘOVNA
Ecols: Ty to přežiješ.
Wolford: Ale bolí to.
Peterson: Doktor říkal, že zlomená žebra nejsou tak hrozná, žádný orgán vám to neprotrhlo. Za pár týdnů tu budete běhat jako rybička.
Godman: nenecháme ho aspoň vyspat?
Peterson: Pravda, prošel jste si spoustou věcí… kromě toho bych chtěl slyšet, co se tam dole stalo.
Peterson, Godman. Ecols a Rosenfield opustili ošetřovnu. Wolford si vzdychl.
Ovšem vedle Wolforda ležel Wilson a měl obvázanou nohu.
Wilson: Věřil bys tomu že podle hlášení to mam lepší než ty?
Wolford: Jakto?
Wilson: Já byl zraněný ve výkonu služby, ty si prošel nehodou.
Těším se na vás v příští epizodě 1x11 - Aboard
(je to jedne z robotů. Myslím, že podle vybavení poznáte, že to nejsou ty brouci na začátku