O pár minút neskôr, laborátórium, Atlantis
V miestnosti je rozprášený čierny popol. Na zemi ležia Meteorine zakrvavené šaty, jej meč, zbrane a Michaelove šaty. Nad Meteorinými šatami sa objavilo biele svetlo. V miestnosti sa začala zhmotňovať čierna energetická guľa. Svetlo ustúpilo a v Meteoriných šatách sa objavila postava. Bola to Meteora. Energetická guľa zmizla a v miestnosti sa objavil hologram systému.
„Čo sa stalo? Niečo ma vyradilo, zabilo všetkých ľudí na Atlantis vrátane Janusa. Zachytil som len tvoje slabé volanie o pomoc, no nebol som schopný pomôcť. Zalarmoval som Hammonda.“ povedal hologram systému. Meteora sa ťažko postavila. Pozrela sa na Michaelove šaty.
„Odstráň to.“ povedala Meteora a jeho šaty zmizli. Meteora chytila do ruky trochu popola.
„Je toto, je toto Janus?“ spýtala sa systému.
„Áno. Bol to Janus. Niečo ho po smrti spálilo a rozmetalo na kusy. I keď neviem, či to bolo po smrti.“
„Michael. Aby ho nebol systém schopný oživiť.“ povedala Meteora roztraseným hlasom. Celá sa triasla. Popol sa jej pomaly vysypal z ruky.
„Michael zaútočil na Atlantis a našiel pomocou Janusovej laboratórie spôsob, ako ma obrať o schopnosti. Urobil to. Jediný spôsob ako ho zastaviť, bolo sa povzniesť. Povzniesol sa tiež. Veľa si nepamätám, ale zastavila som ho. Chcel zničiť mňa aj všetkých Antikov. Spravila som všetko, aby som ho zastavila. Podarilo sa mi to. A Antici sa mi za to odvďačili tak, že ma zhodili, bez toho, aby som mala príležitosť oživiť Janusa. Povznesená by som to možno dokázala...“ nedohovorila Meteora.
„Lora štartuje.“
„Čo? Počkať... Michael sa na ňu premiestnil. Chcel ju ovládnuť.“
„Aj sa mu to podarilo. Lora opúšťa atmosféru.“
„Bude naprogramovaná aby zničila všetko niekoľko miliárd svetelných rokov ďaleko. Galaxie, ľudí...musíme ju zničiť. Kontaktuj všetky 304ky, nech sem prídu, vzlietni s Atlantis.“
„Nedokážem. Som príliš poškodený. Za niekoľko minút sa budem schopný uviesť do pôvodného stavu.“
„To nestačí.“
„Som schopný bezpečne ťa premiestniť do miestnosti s kreslom.“
„Urob to.“ Aktivuj štíty, zbrane, pohon, inerciálne. Ostatné je nepodstatné.“ povedala Meteora a objavila sa v miestnosti s kreslom. Sadla si do neho. Kreslo sa aktivovalo. Atlantis ľahko stúpala k oblakom. Za pár sekúnd bola na orbite. Pred Meteorou sa zobrazil hologram vesmíru okolo. Lora sa vznášala v prázdnote. Na oblohe sa objavilo niekoľko červených špirál, z ktorých vystúpili 304ky. Nad hologramom okolitého vesmíru sa naraz objavilo 5 hologramov s veliteľmi 304iek.
„Čo sa deje?“ povedali naraz všetci velitelia.
„Prepáčte. Systém vám to vysvetlí... Systémy na všetkých lodiach, zničte Loru.“ povedala Meteora. Pred 304kami sa začali zhmotnovať tisíce červených energetických gúľ a smerovali k Lore. Zároveň lode začali strielať neprerušený lúč plazmy z azgardských zbraní. Jej štít ich zastavoval.
„Systém, zbrane.“ povedala Meteora.
„Zbrane systému ešte nie sú v pohotovosti, ale drony sa dajú ovládať pomocou kresla.“ povedal systém.
„Ja som vedela, prečo chcem naplniť všetky sklady dronmi.“ povedala si Meteora a Atlantis začala strielať stovky dronov na Loru. Lora sa nehýbala.
„Loru ovládol Michael. Zabil všetkých ľudí na Atlantis. Zničila som ho. Lora zničí všetko, ak ju nezastavíme. Je na to naprogramovaná. Mám plán, nebude sa vám páčiť, no nemáte na výber. Odpálime hviezdu tejto sústavy. Loru by to malo zničiť, kedže ešte nie je dokončená.“ povedala Meteora
„Čo? Pripomínate mi McKaya. Tiež zničil slnečnú sústavu.“ povedal Ellis.
„5/6. A po druhé, lode to vydržia.“
„Čo? Vy tu chcete zostať? Ja sa toho nezúčastním. Otočte loď.“ povedal veliteľ Sun Tzu.
„To nepôjde. Systém, odopri ich prístup ku všetkým systémom.“ povedala Meteora. Na Sun Tzu sa vypli všetky počítače.
„Mám pokračovať aj s Apollom?“ spýtala sa Ellisa.
„Nie.“
„Fajn. Potrebujeme stratégiu. Systém na Odyssei, priblíž loď k slnku a odpáľ ho. Systém na Daeadalovi, v sklade je systém Meteora, ktorý mal byť nainštalovaný na Hammonda. Nainštaluj len konzoly štítov, zbraní a pohonu. Zapoj ZPM. Systém na Apolle sa bude snažiť znížiť silu štítov, je dôležité, aby Lora nezapla zrkadlové štíty. Systém na Sun Tzu bude len strieľať. Všetky lode sa musia hýbať, inak ich Store-y na Lore zamerajú a uložia do pamäte.“
„Prečo sa Lora nebráni?“ spýtala sa Carterová.
„Zbrane nie sú hotové. A to je naše šťastie.“ povedala Meteora.
„Lora dáva všetko do štítov, zistila, že Odyssea chce odpáliť slnko.“ povedal systém.
„Zamaskovať Odysseu, vytvoriť ilúziu odchodu.“ rozkázala Meteora.
„Ak chceme slnko odpáliť do niekoľkých minút, Odyssea nesmie byť maskovaná. Príliš to zaťažuje systém.“ povedal systém. V miestnosti s kreslom sa odrazu vypli všetky hologramy, pomocou ktorých komunikovala Meteora s veliteľmi lodí. Zhlboka sa nadýchla.
„Systém, úctivo popros Noxov, aby sem prišli pomôcť. Stačí, keď zamaskujú Odysseu, nežiadam od nich, aby bojovali.“
„Áno.“ povedal systém a zapli sa hologramy. Na Loru každú sekundu dopadali stovky tisícok červených energetických gúľ a dronov. Lúče plazmy azgardských zbraní neustále pálili na Loru. Na slnku sa zvýšila erupčná aktivita. Vtom sa na oblohe odbjavila červená špirála. Vyšla z nej loď Noxov. Bola impozantná. V miestnosti s kreslom sa opäť vypli všetky hologramy. Zapol sa len jeden. Zobrazoval Noxa. Trasúca Meteora sa postavila z kresla a hlboko sa poklonila. Nox sa uklonil o čosi menej.
„Vytvoríme ilúziu o odchode lode zvanej Odyssea.“ povedal Nox a hologram sa vypol. Zapli sa ostatné.
„Čo to je za loď?..Čo to má znamenať?“ pýtali sa velitelia lodí.
„Je to mesto Noxov. Ich loď, že?“ spýtala sa Carterová.
„Áno.“ povedala Meteora a posadila sa. Naľavo od nej sa zobrazil ďalší hologram zobrazujúci bitku. Odyssea sa otočila a vstúpila do červej diery. Napravo sa zobrazil rovnaký hologram, len s tým rozdielom, že na ňom bola Odyssea.
„Ten pravý zobrazuje skutočnosť. Ten ľavý zobrazuje, ako to vidí Lora.“ povedal hologram systému. Slnečné erupcie prepukali na slnku každých pár sekúnd. Na Hammondovi zasvietili štíty.
„Štíty a pohon je zapojený. Pokračujem so zbraňami.“ povedal systém.
„Transportujte všetky atómové bomby na Sun Tzu. Jej systém ich upraví, aby boli ešte účinnejšie.“ povedala Meteora. Do desiatich sekúnd sa transportovali všetky bomby na Sun Tzu. Do pol minúty boli pripravené.
„Odpáľ ich.“ povedala Meteora. Nad Lorou sa objavilo niekoľko atómových bômb. Okamžite vybuchli. Mostíky 304iek ožiarilo jasné svetlo.
„Stmaviť štíty na všetkých lodiach!“ rozkázala Meteora. Svetlo z mostíkov ustúpilo.
„Nestačí to. Systém, vypusti všetky jumpery.“ rozkázala Meteora.
„Stále nie som schopný ich ovládať. Môžem ich naprogramovať tak, aby si ich mohla riadiť mysľou odtiaľto.“
„Urob to.“ povedala Meteora a zavrela oči. Z hangáru na Atlantis vyleteli desiatky jumperov. Začali obiehať okolo Lory a strieľať. Jeden zo Storov zasvietil a zmizli tri jumpery. Zasvietil ďalší a zmizlo ich päť.
„Nejde vám to.“ povedal pohŕdavo Davidson.
„SKÚSTE RIADIŤ A STRIEĽAŤ TISÍCE DRONOV Z ATLANTIS A ZÁROVEŇ PILOTOVAŤ 50 JUMPEROV TAK, ABY ICH STORE NEZACHYTIL!!! CHVÍĽU PO TOM, ČO SA OBJAVIL ČLOVEK, KTORÉHO STE ZABILI A ON PRIŠIEL A EŠTE VÁM ZOBRAL SCHOPNOSTI!!! DOKÁŽETE TO?! AK NIE, TAK BUĎŤE TICHO!!!“ vyletela Meteora na Davidsona bez toho, aby otvorila oči. Davidson stíchol a sadol si do svojho kresla. Pozrel sa na Slnko. Slnečná aktivita bola obrovská. Medzitým si Lora uložila do Storu všetky zvyšné jumpery.
„Hviezda onedlho vybuchne.“ povedal systém.
„Systémy na všetkých lodiach, zapnite zrkadlové štíty tak, aby odrážali plazmu po vybuchnutí slnka priamo na Loru. Pre posádku: Štíty sa stmavovovať nebudú, takže si všetci zakryte oči. Minor, môžete odísť s vašou loďou. Ďakujem vám za pomoc.“
„Odysseu budeme maskovať do poslednej chvíle. Zapneme si zrkadlové štíty.“ povedal Nox.
„Ďakujem.“ povedala Meteora.
„Lora začala zhmotňovať zbrane.“ povedal systém. Pred Lorou sa objavila miniatúrna energetická guľa.
„ČO!?“
„Štíty tú strelu zastavia, nie? Veď zbrane ešte nie sú dokončené.“ povedal Caldwell.
„Zbrane Lory nič, ale nič nedokáže zastaviť. Ani zrkadlové štíty ju nedokážu odraziť. O štít sa nezastavia, maximálne zoslabnú, ale prejdú a loď prinajmenšom vážne poškodia.“
„Ako je to možné?“
„Dokončená Lora by dokázala zničiť vesmír svetelné roky okolo nej za pár stotín sekundy. Bola by dokonalá... Nezničiteľná... Jediné, čo by ju dokázalo ovládať by som bola ja so svojimi schopnosťami. Dokázala by letieť rýchlosťou rýchlejšou než svetlo, ja viem, že si myslíte, že je to nemožné, ale Lora by to dokázala. Všetky vaše fyzikálne zákony o vesmíre by boli pre ňu nič. Máme obrovské šťastie, že z jej systémov nie je hotových ani 6%.“ povedala Meteora. Všetkým vyrazila dych. Caldwell sa nadýchol a chcel niečo povedať.
„Nie, nerobím si srandu.“ povedala Meteora.
„Systém, na ktorú loď chce Lora zaútočiť?“ pokračovala.
„Neviem.“ povedal systém. Odrazu sa veci začali diať nepostrehnuteľne vysokou rýchlosťou. Meteora stále sledovala hologram okolitého vesmíru. Energetická guľa, ktorú formovala Lora bola už takmer dokončená. Obrovskou rýchlosťou začala letieť k lodi Noxov. Meteora zavrela oči a oprela sa o kreslo. Atlantis letela pred loď Noxov, aby zachytila strelu o svoj štít. Energetická guľa sa však zdala byť rýchlejšia. Atlantis v poslednej chvíli doletela pred loď Noxov. Zachytila energetickú guľu, no zotrvačnosťou letela ďalej. Jej štít začal po zásahu horieť. Plamene zo štítu sa začali šíriť na hlavnú budovu. Plamene vybuchli a na hlavnej budove sa objavila obrovská prasklina. Atlantis sa zatriasla a zotrvačnosťou letela ďalej.
„Všetci choďte na chodby! Všetci, ktorí sú v miestnosti s oknom, chodťe na chodby! Okamžite! Chráňte si oči!“ rozkázal systém na všetkých lodiach. Všetci okamžite bežali na chodby, dokonca aj mostík evakuovali. Dvere sa uzatvorili. Lode prestali strielať. Slnko vybuchlo. Celý vesmír naokolo bol ožiarený nesmierne jasným svetlom. Lode sa zatriasli.
„Systém, chcem vidieť čo sa deje!“ povedal Ellis. Apollo sa zatriaslo tiež a všetci spadli na Zem. Ellis sa postavil a vstúpil do miestnosti, v ktorej nebolo okno. Pred ním sa objavil hologram okolitého vesmíru. Z miesta, kde bolo Slnko, sa vynárala plazma na všetky strany. Atlantis odrážala rovnako ako všetky lode plazmu na Loru, no stále letela niekam inam. Meteora sa prebrala na zemi. Chcela pootvoriť oči, no zacítila, že všade okolo je oslepujúce svetlo. Oči si zakryla rukou a chcela sa postaviť. Avšak pri zásahu Atlantis strelou z Lory Meteoru vymrštilo z kresla na stenu, kde si zlomila už zranenú nohu. Zakrývajúc si oči sa Meteora doplazila ku kreslu a sadla si doň. Nechávala za sebou krvavú stopu. Atlantis zmenila kurz a letela naspäť k Lore.
„Štít na Lore začína kolabovať. Funguje to.“ povedal systém.
„No tak, ešte kúsok.“ zakňučala Meteora. Niektorí ľudia, ktorí pozorovali hologram na 304kách sa začali modliť. Bodka, ktorá ju označovala začala blikať.
„No tak...“ povedala Carterová. Bodka zhasla, no vždy sa ešte rozsvietila.
„Atlantis je ťažko poškodená. Dlho to nezvládne.“ povedal systém.
„Čo ostatné lode?“ spýtala sa Meteora.
„Držia sa.“ Bodka ktorá označovala Loru zhasla. Všetci sa modlili, aby sa už nerozsvietila.
„Lora to už nevydrží. Jej systém kolabuje.“ povedal systém a červená bodka zhasla. Natrvalo.
„Lora je zničená.“ povedal systém. Na všetkých 304kách sa ozval radostný výkrik.
„Nech sa všetky lode dostavia na miesto, kde ...“ nedohovorila Meteora, lebo zacítila krv, ako jej steká po nohe. Mala škaredo poranenú nohu. Odpadla. Systém však vedel, čo chcela povedať a tak všetky lode zapli wormhole drive a zmizli. Objavili sa nad malou planétou.
„Meteora.“ povedal systém. Meteora sa prebrala.
„Nech systémy na všetkch lodiach začnú oživovať mŕtvych na Atlantis. Poďakuj Noxom za pomoc v mojom mene.“ povedala Meteora so slzami v očiach. Práve stratila Janusa a Loru.
„Uzdrav mi nohu, ale len aby som dokázala chodiť, nemusí to byť dokonalé. Ostatní sú dôležitejší.“ povedala Meteora a zhlboka sa nadýchla. Systém jej začal uzdravovať nohu. Veľmi to bolelo. Postavila sa. Z nohavíc mokrých od krvi začali stekať kvapky krvi. Vyšla na chodbu. Všetci boli mŕtvi. Nad jedným z vedcov sa objavilo zelené svetlo. Systém ho začal oživovať. Nadýchol sa a zakašľal. Meteora mu pomohla postaviť sa. Chcel sa jej na niečo opýtať, no keď uvidel jej oblečenie zašpinené od krvi a výraz v jej tvári, rozmyslel si to.
O pár hodín neskôr
Atlantis pristála na malej planéte, avšak nepristála na oceáne, ale na obrovskom jazere vo vnútrozemí. Systémy oživili všetkých ľudí. Meteora sa pomocou systému vznáša popri hlavnej budove Atlantis. Pozoruje prasklinu spôsobenú výstrelom z Lory. Prasklina sa začínala na jej najnižšom poschodí a postupne sa rozvetvovala ako strom do vyšších poschodí.
„Systém, začneme tu.“ povedala Meteora a prasklina pred ktorou stála začínala miznúť. Steny Atlantis sa zacelovali od najvyšších poschodí po tie najnižšie. Zrazu sa otvorili dvere na balkón a von vyšiel Sheppard. Pozoroval výhľad na neďaleký les.
„V poriadku, zanes ma na balkón.“ povedala Meteora. Sheppard to začul a naklonil sa. Meteora sa zniesla na balkón.
„Ahoj.“ povedal John.
„Dobrý deň.“ pozdravila Meteora a chcela odísť. John odvrátil zrak a pozeral sa na les.
„Ako je možné, že je Atlantis pri brehu? Predsa má obrovský ponor, nie?“ spýtal sa. Meteora sa otočila.
„Pred pár tisíckami rokov na túto planétu dopadol meteorit. Vyhĺbil obrovský kráter, ktorý neskôr zaplavila voda. Preto tu prakticky nie sú žiadne plytčiny, je to kráter.“
„Je dobré, že sme vo vnútrozemí. Aspoň nebude stále pršať.“
„Áno, preto som tu pristála.“ povedala Meteora a chcela odísť. Nemala dobrú náladu.
„Ďakujem. Ďakujem, že si ma oživila.“ povedal John.
„To som nebola ja... Ja už nemám žiadne schopnosti... Bol to systém.“
„Aha, prepáč. Ďakujem systém.“ povedal John.
„Nemáš za čo.“ ozvalo sa z jeho vysielačky.
„Meteora, vieš koho mi pripomínaš?“ spýtal sa John.
„Netuším.“ povedala podráždene Meteora.
„Hancocka.“
„Koho?“
„Hancocka, je to niečo ako superhrdina z rovnomenného filmu. Zachraňuje ľudské životy, chytá banditov a vždy pri tom zlikviduje polovicu mesta, ale nikomu sa nikdy nič nestane.“
„Čo tým chcete povedať?“
„Nič, len že mi ho pripomínaš.“
„Tým, že som si musela zničiť vlastnú loď!? No, asi tým, ale Lora bola moja. Ale to, čo nepatrí USA, na tom vám nezáleží. Vyhodila som do vzduchu loď, ktorá mohla byť to najúžasnejšie, čo táto galaxia zažila, ale to vôbec nevadí, lebo nepatrila USA. Tiež dnes zomrel jeden človek. Teda, dnes zomreli všetci ľudia na Atlantis, ale jeden sa nedal oživiť. Janus. Ale čo by to vás malo zaujímať? Nejaký mladý chlapec, ktorý tvrdí, že je Antik a patrí mu Atlantis vás vôbec nezaujíma. Prečo by mal, že?“ povedala Meteora a krívajúc odišla.
O pár minút neskôr
Meteora sedí na dverách vznášajúceho sa jumperu nad Atlantis. Má na sebe stále oblečené zakrvavené oblečenie, no očividne ju to netrápi. V rukách drží fľašu vody. Je dobre priviazaná lanom o sedadlo pilota, aby nespadla. Mlčky pozoruje Atlantis.
„Carterová sa chce pozrieť na mesto z výšky, mám ju dať do iného jumperu?“ ozval sa systém z Meteorinej vysielačky.
„Nie, máme málo jumperov, kľudne si môže prisadnúť.“ povedala Meteora. V prednej časti jumperu sa objavila Carterová.
„Ahoj. Prepáč, nevedela som, že si tu, systém nič nepovedal.“
„Ahoj. Nie, to je dobré, prisadni si.“ povedala Meteora a Carterová sa priviazala k lanu.
„Čo robíš?“ spýtala sa s pozitívnym tónom v hlase Carterová.
„Nič, len pijem...“ povedala Meteora.
„Vodu...“ dodala. Carterová priviazala druhý koniec lana o sedadlo pilota a prisadla si k Meteore.
„Som hrdá. Môj nápad sa ujal.“
„Hm?“ spýtala sa Meteora s plnými ústami.
„Zavesiť jumper do vzduchu, aby sme sa mohli kochať výhľadom na Atlantis.“
„Aha, áno, takzvaná vyhliadková terasa je obľúbená.“
„Plukovník Davidson, Caldwell, Ellis, Chan-Ti a ja sme sa dohodli, že tu zostaneme s 304kami, dokým systémy nezhmotnia jumpery, drony, kým sa mesto neuvedie do pôvodného stavu.“
„Ďakujem.“ povedala Meteora.
„Páni, ten výhľad je úžasný.“ povedala Carterová.
Podvečer, ten istý deň, Atlantis
V miestnosti s bránou sú desiatky ľudí. Stoja na schodoch, niektorí sú opretí o zábradlie a sledujú kovovú urnu posiatu antickými nápismi, ktorá stojí na zemi pred bránou. Koná sa Janusov pohreb. Medzi ľudí sa začne predierať Meteora. Postaví sa medzi urnu a bránu. Pozrie sa na všetkých ľudí. Jej pohľad potom skĺzne na urnu. Zhlboka sa nadýchne a začne hovoriť.
„Janus. Janus bol úžasný človek. Chcel, aby bola galaxia lepšie miesto na život pre všetkých. A ona sa aj stala. Vďaka nemu môžu ľudia v galaxii spať pokojnejšie a nemusia sa obávať zajtrajška. Snažil sa vymyslieť veci, ktoré by ľuďom uľahčili život. Veci, ktoré by ich uchránili pred Wraithami. Nie vždy však boli jeho vynázely úspešné a bezchybné. Aj cez veľké úsilie Rady zastaviť ho, dokázal to, čo si zaumienil. Zničil Wraithov. Premenil ich na ľudí. A aj napriek tomu zostal nesmierne skromný. Zrejme aj preto, pretože jeho vynálezy nikdy nikto neocenil. Ale aj snaha sa cení...
Bol... obetavý. Zomrel niekoľko krát, no ten posledný krát zomrel pre nás. Aby ma ochránil. Aby som vás mohla neskôr oživiť. Aby zadržal Michaela, aby som mala viac času na povznesenie. Ležal tam na zemi, taký bezvládny, umieral. Chcela som ho vyliečiť, no on prišiel, ako vždy, s úžasným plánom. Mala som sa povzniesť. Bolo to jediné riešenie. Avšak bol tu jeden malý detail, ktorý sa mi vôbec nepáčil. Mala som ho tam nechať umrieť. Jemu to nevadilo. Vedel, že ho vyliečim, keď sa vrátim. No mýlil sa. Zomrel... Naposledy... Michael ho možno aj mučil, to neviem, ale... Bol to veľký človek a pozrite sa, čo z neho zostalo.
Keď sa naposledy povzniesol, povzniesol sa s jasným úmyslom: zničiť Wraithov. Vedel, že ak sa mu to podarí, dlho povznesený nezostane. Antici sa naozaj nahnevali a poslali ho na jednu studenú a nehostinnú planétu. Pred tým, ako sa povzniesol, musel vedieť, že či sa mu to podarí, alebo nie, zrejme na planéte, kam ho pošlú Antikovia, zomrie. Nie, že by si Janus nevážil svojho života, to nie, on si len cenil životy iných, pretože vedel, že každý môže zmeniť svet tak, ako ho zmenil on, dokonca aj viac.
Bol... milý. Neviem ako to robil, ale nikdy som ho nevidela neusmiateho. Vždy mal úsmev od ucha k uchu, bol milý na všetkých bez rozdielu. Bol slnkom Atlantis. Slnkom, ktoré nikdy nezájde za oblaky. Ale všetko má svoj má svoj koniec...
A jeho zmysel pre humor... Rád si uťahoval... Zo všetkého, hlavne zo seba a mňa. Všetci sa smiali jeho vtipom, aj keď im nikto nerozumel, pretože vždy, vždy keď povedal nejaký vtip, chytil záchvat smiechu a ním potom nakazil všetko v okruhu niekoľkých metrov.
Tiež som nikdy nepochopila jeho trpezlivosť. S úsmevom na tvári odpovedal na vaše nekončiace otázky ohľadom vesmíru, Antikov, technológií, Atlantis. Mnoho ľudí by takú trpezlivosť nemalo...
Bol pracovitý, inteligentný... V neposlednom rade to bol posledný žijúci nepovznesený Antik, ktorý sprístupnil celé mesto a vám tak uľahčil jeho objavovanie... Pomáhal mi s Lorou, vlastne ju skoro celú navrhol on sám. Tiež mi pomáhal žiť normálny život, ehm, no, teda normálnejší.
Bol nesmierne... ukecaný. Keď ste začali hovoriť o niečom, čo mal rád, keď ste otvorili jeho obľúbenú tému, riskovali ste, že sa už nikdy nezastaví. Raz som niekoho počula, ako ho prirovnal k pokazenému rádiu, myslím.“ povedala Meteora. Jeden z vojakov sa pousmial. Bol to on, kto to povedal. Janus bol jeho dobrý priateľ a bola s ním sranda. Meteora zacítila, že sa jej do očí hrnú slzy. Nevadilo jej to. Nič jej v tejto chvíli nevadilo. Na ničom jej nezáležalo. Z očí jej začali tiecť prvé slzy a rýchlo sa pridávali ďalšie a ďalšie. Zhlboka sa nadýchla a s trasúcim sa hlasom pokračovala.
„Chcela som ho naučiť základy boja a sebaobrany. Nikdy neviete, kedy sa vám to zíde. Pristal na to... Neudržal v ruke ani palicu. No dobre, na to tu máme zbrane, povedala som si. Nedokázal sa trafiť. Ničím a nikam. Po dlhých hodinách trénovania sa nakoniec aj dokázal trafiť so stunnerom do terča. Bol to viac než úspech, no zbraň pri sebe nosiť nechcel, lebo sa bál, že nakoniec zraní seba, alebo niekoho iného. Ale mal nadanie na iné...“ nedohovorila Meteora, pretože uvidela ako sa biele svetlo dostalo cez sklenenú vitráž do miestnosti. Vytiahla svoj meč. Ľudia sa otočili a s hrôzou pozorovali svetlo.
„Systém?“ spýtala sa Meteora. Svetlo sa začalo formovať do postavy.
„To som ja, Melia.“ povedalo. Meteora si schovala zbraň a krívajúc sa dostala k Melie.
„Čo tu robíš?“ spýtala sa Meteora drzo a utrela si slzy .
„Je od teba pekné, že si zariadila pohreb tak, ako sme ich vykonávali my.“ povedala Melia.
„Otázka znela, čo tu robíš? A žiadny pohreb by nebol, kedy ste vtedy zdvihli svoje povznesené zadky a pomohli mi. Janus mohol žiť.“
„Prišla som sa pozrieť na jeho pohreb a vyjadriť zármutok v mene celej Rady. Je nám to veľmi ľúto. Janus bol jedným z nás.“
„Ale nesprávali ste sa tak. Prečo ste mi nepomohli zastaviť Michaela?“
„Nechcela by som o tom hovoriť...“ nedohovorila Melia.
„VYKLOP TO!“ zrevala Meteora cez slzy.
„Ja som nemohla. Nikto z nás nemohol. Michael mal všetky tvoje schopnosti a to ho učinilo nezraniteľným.“
„Počkaj, chceš povedať, že ja som mala natoľko úžasné schopnosti, že by som dokázala poraziť aj povznesenú bytosť?“
„Áno.“ povedala Melia.
„A-a ako je potom možné, že keď som sa povzniesla, zničila som ho?“ Melia sa nadýchla. Pozrela sa na všetých okolostojacich. Mierne sa uklonila.
„Je nám to ľúto.“ povedala.
„Hovor...“ povedala Meteora.
„Muž, ktorý dokázal najviac zo všetkých.“ prečítala Melia jeden z nápisov na urne a úprimne sa usmiala.
„Vypadni.“ povedala Meteora, keď zistila, že Melia jej na jej otázku neodpovie.
„Chcela som len...“
„VYPADNI!“ zvrieskla Meteora na Meliu. Melia sa pozrela na okolostojacich.
„Ako som už raz povedala, je nám to ľúto.“ povedala Melia a zmizla. Meteora si utrela ďalšie slzy. Otočila sa a zaradila sa do davu.
„Systém.“ povedala. Urna s Janusovým popolom sa vzniesla do vzduchu a aktivovala sa brána. Nestabilný vír po vytvorení červej diery ju dematerializoval. Brána sa vypla. Meteora sa rozhliadla okolo seba. Nebola jediná, ktorá sa neubránila slzám. Otočila sa a krívajúc odišla. Z druhého konca miestnosti sa ozval známy hlas.
„Meteora počkaj.“ povedala Jennifer. Meteora sa tvárila, že ju nepočuje a šla ďalej. Zabočila doľava, do inej chodby. Jennifer si pohla, no už ju videla zabáčať do ďalšej chodby.
„Meteora počkaj!“ povedala a začala za ňou bežať. Meteora stihla zmiznúť. Jennifer sa rozhliadla okolo seba a vydala sa smerom k Meteorinej izbe. Meteora však bola schovaná za rohom o pár chodieb ďalej.
„Systém, potrebujem zmiznúť.“ zašepkala a takmer okamžite zmizla. Objavila sa v Janusovej izbe. Patrila k najväčším izbám na Atlantis. Dotkla sa steny. V strede izby sa objavil jumper. Na jeho plášti zasvietil Store a dvere, ktoré viedli na balkón zmizli. Meteora nastúpila do jumperu. Jumper sa zamaskoval a vzlietol. Keď vyšiel von, dvere boli opäť na svojom mieste.
„Meteora.“ ozvalo sa z jej vysielačky.
„Systém?“ spýtala sa Meteora. Na okne jumperu sa zobrazil hologram okolia. Jedno miesto začalo blikať načerveno.
„Prší tam.“ povedal systém.
„Ďakujem.“ povedala Meteora a jumper zmenil kurz.
O niekoľko kilometrov ďalej
Jumper pristáva na malej čistinke uprostred lesa. Čistinka je zarastená takmer metrovou trávou, ktorá sa pohybuje v rytme silného vetra sprevádzajúceho silnú búrku. Kvapky vody dopadajúce z oblohy majú nesmiernu silu a veľkosť. Doslova bičujú mohutný porast trávy. Dvere jumperu sa otvoria a z nich vystúpi Meteora. Okamžite ju zasiahnu tisíce kvapiek. Jej vlasy ich vsiaknu, no zachvíľu sú jej vlasy tak premočené, že kvapky vody stekajú dole po jej oblečení. Zmývajú zaschnutú krv z jej nohavíc. Meteora sa obzrie vôkol seba. Okolo nej nie je nič, len zvuk kvapiek dopadajúcich na zem a príroda. Po dlhom čase cíti vietor a dážď. Otočí sa a pozrie sa na jumper. Podíde k nemu zboku a vylezie na jeho strechu. Opatrne sa postaví. Fúka silný vietor, leje ako z krhly, blesky pravidelne udierajú do stromov naokolo, zvečerieva sa. Meteora miluje búrky a dážď.
Ráno
Meteora sa ráno prebudí. Nadýchne sa. Otvorí oči. Vidí pred sebou sedadlo pilota v jumperi. Leží na zemi. Chce sa postaviť, no len čo sa pohne, začne ju všetko bolieť, hlavne však hlava.
„Sys-systém, čo so mnou je? Prečo sa takto cítim?“
„Stratila si všetky svoje schopnosti a tvoja myseľ a telo sa s tým nedokážu vyrovnať.“
„Ako?“
„Tvoje telo umiera. Už pracujem na niečom, čo ti pomôže.“ Meteora sa trochu pohla a pozrela sa von predným sklom. Bolo ráno.
„Počkať, je ráno. Naposledy sa pamätám, že som sedela na jumperi a všade okolo bola tma a búrka. Táto planéta má presne 48 hodinový cyklus, takže som musela spať asi... DEŇ!?“
„Zomieraš. Zobudil som ťa len, aby som ti dal niečo na spamätanie. Hotovo.“ povedal systém a pred Meteorou sa zhmotnila injekčná striekačka v ktorej bola striebristá tekutina.
„Pichni si to do krku.“ Meteora sa natiahla k striekačke. Pichla si ju do krku. Zacítila, ako ju oblial studený pot. Krv v jej tele začala vrieť. Hlava jej začala dunieť. Zrazu väčšina bolesti ustúpila. Meteora cítila len slabú bolesť hlavy.
„Dobrá práca systém... Dnes nezomriem.“ povedala a odpadla.
O niekoľko minút neskôr
Meteora sa prebrala. Zaprela sa rukami o zem a s ťažkosťami sa postavila. Zatočila sa jej hlava. Avšak Meteora to ustála a sadla si do kresla pilota. Chcela vzlietnuť, no jumper nereagoval. Meteora si vydýchla, zavrela oči a oprela sa do sedadla. Postavila sa a spod DHDčka sa vynorili dva kryštály. Tretí chýbal.
„Sakra, Janusov jumper. Dostaneš sa kam potrebuješ, ale na to, aby si sa dostala späť, potrebuješ jeho kryštál... Systém, premiestni ma do Janusovej izby.“ povedala. V tom momente sa spolu s jumperom objavila v Janusovej izbe. Vyšla z jumperu a ten zmizol. Chcela Janusovi upratať izbu, aby sa tam mohol nasťahovať niekto iný. Pozrela sa do prvého šuflíka v stole. Bol prázdny, rovnako ako aj druhý a tretí. Vo štvrtom sa nachádzal jeden kryštál – janusov počítač. Vystrelil biele svetlo na stenu. Na nej sa objavil hologram s antickými symbolmi a číslami. Meteora ho vytiahla a prezerala si, čo tam mal. Rôzne výpočty a plány všetkých možných prístrojov. Mal v tom strašný chaos, ako vo všetkom. Meteora sa rozplakala. Ten chaos jej bude chýbať.
„Meteora, Ronon je pred dverami, chce s tebou hovoriť.“ ozval sa systém z jej vysielačky.
„Povedz mu, že tu nie som.“
„Už som tak urobil, vie, že si tu.“
„Ako?“
„Tuší to... A nedá sa odhovoriť. Hovorí, že to bude iba chvíľa.“
„Povedz mu, že plačem.“ povedala Meteora a utrela si slzy.
„Hovorí, že mu to nevadí.“ Meteora schovala kryštál do zásuvky a sadla si na posteľ.
„Môže vstúpiť.“ povedala Meteora a dvere do miestnosti sa otvorili. Vošiel Ronon. Dvere sa zavreli.
„Ahoj.“ povedal.
„Ahoj.“ Povedala Meteora a posunula sa, aby si k nej Ronon mohol prisadnúť.
„Je mi to ľúto.“ povedal. Meteora sa na neho pozrela a hneď odvrátila zrak.
„To, čo prišlo cez obrad, to bol Antik?“
„Áno. Konkrétne Melia. Členka Veľkej Rady.“ povedala Meteora a z očí jej vyhŕkli ďalšie slzy. Ronon sa pozrel na Meteoru.
„Poď sem.“ povedal a objal ju.
„Nemôžem tomu uveriť... Už tu nie je...“ povedala Meteora.
„Mimochodom, systém, ďakujem za oživenie.“ povedal Ronon.
„Nemáš za čo.“ ozvalo sa odniekiaľ. Meteora sa pousmiala. Ronon slušne poďakoval systému bez toho, aby ju prirovnal k nejakej stupídnej postave z filmu, narozdiel od Shepparda.
„Si inak v poriadku? Nechceš niečo doniesť? Jedlo? Nechceš si zatrénovať?“ spýtal sa Ronon.
„Áno, je mi dobre, nič nepotrebujem. Ďakujem.“ povedala Meteora a pustila Ronona. Utrela si slzy.
„Tak ahoj.“ povedal Ronon a chcel odísť.
„Počkaj.“ povedala Meteora. Ronon sa zastavil.
„Hm?“ otočil sa.
„Vždy si bol na mňa taký milý, k ostatným luďom si sa správal horšie než ku mne a nedá mi to nespýtať sa, prečo si bol vždy na mňa taký milý? Pretože som žena, alebo preto, že som mladá, alebo oboje?“ Ronon sa nadýchol. Sadol si na posteľ.
„Na Satede som mal brata. Volal sa Wyter. Mal dcéru, Claynu. Bola asi tak stará ako si ty. Veľmi mi ju pripomínaš. Tiež nosila meč na pravom boku aj keď bola praváčka a zle sa jej odtiaľ vyťahoval, no jej to nevadilo. Vedela úžasne strieľať zo všetkého, čo sa jej dostalo do rúk. Učil som ju bojovať. Bojovala ako ty, robila tie isté chyby, čo ty. Mala tiež hnedé dlhé vlasy a modré oči ako ty... Avšak, keď Wraithi napadli Satedu, bola medzi prvými, ktorí umreli.“
„To je mi ľúto.“ povedala Meteora.
„Už je to dobrých pár rokov.“ povedal Ronon a postavil sa.
„Ehm, mimochodom, keď som išiel okolo tvojej izby, bolo tam pár ľudí, takže, ak sa im chceš vyhnúť, radšej tam nechoď.“
„Elizabeth, Sam, Jennifer a Carson?“
„Presne, systém ti hovoril?“ Meteora si utrela slzy.
„Nie, len som si tipla. Ďakujem.“ Ronon odišiel. Dvere sa zatvorili. Pred Janusovou izbou horeli stovky sviečok všetkých farieb, tvarov a veľkostí.
O chvíľu neskôr, jedáleň
Na Atlantis sa všetko vracia do starých koľají. Misie sa obnovili, biológovia nadšene skúmajú nové rastlinné druhy na planéte. Našťastie, na živočíšne ešte nenarazili. V jedálni práve jedna skupinka preberá nový druh stromu, ktorý sa nápadne podobá na javor. Pri ďalšom stole zasa raňajkuje Ronon a Sheppard. V tom vojde do miestnosti Meteora. V miestnosti nastane ticho a všetci sa pozerajú na Meteoru. Ona si ich nevšíma a berie si na tácku raňajky. Sadne si k malému stolu v rohu miestnosti. V miestnosti je stále hrobové ticho. Meteora sa naje. Len čo odíde z miestnosti, ľudia sa opäť začnú rozprávať. Meteora ide po chodbe späť do Janusovej izby. Chodby sú poloprázdne.
„Meteora.“ ozve sa za ňou. Otočí sa.
„Chcel som sa s vami porozprávať.“ povedal Davidson a vytiahol si spoza opasku zat. Otvoril ho a namieril ho na ňu.
„Prekazili ste môj plán. Chcel som s Odysseou priletieť k jednej z najdôležitejších planét Luciánskej aliancie a tam im ju odovzdať.“
„Systém by to nedovolil.“ povedala Meteora chladno.
„Za toto ma nechajú zabiť. Kvôli vašej sprostej supersilnej lodi ma zabijú!“ povedal Davidson odhodlaný vystreliť na Meteoru. Meteora zavrela oči. Ocitla sa vo veľmi jasnej miestnosti.
„Potrebujem jeho zbraň.“ povedala.
„Dobre.“ povedal systém a Meteora otvorila oči. Nachádzala sa späť na Atlantis. Ostatným ľuďom by sa zdalo, že Meteora len žmurkla. Natiahla ruku k Davidsonovi. Z ruky mu zmizol zat a odbjavil sa v Meteorinej ruke.
„Ak vás nezabijem skôr ja.“ povedala Meteora. Za Meteorou sa objavil dôstojník z Odyssey a vytiahol na ňu zbraň, tentokrát pozemského pôvodu. Dvakrát ju strelil do chrbta. Meteora bezvládne spadla na zem. Len čo sa zvuk streľby dostal do jedálne, Ronon a Sheppard sa okamžite postavili a vytiahli si svoje zbrane. Dobehli na chodbu. Len čo vyšli spoza rohu, Davidson na nich vystrelil zo zatu, ktorý už medzitým stihol zobrať bezvládnej Meteore. Ronon strhol Shepparda späť. Nestihol. Johna zasiahol modrý blesk zatu, no odrazil sa od jeho štítu späť na Davidsona. Davidson spadol na zem.
„Chránim ťa.“ povedal z jeho vysielačky systém. Sheppard strelil do nohy dôstojníka z Odyssey, ktorý spadol na zem. Sheppard dobehol k Meteore. Ležala na bruchu.
„Meteora?“ spýtal sa Sheppard. Všimol si, že zo žiadnej z rán jej netečie krv. Pod tričkom mala niečo tvrdé a čierne. Nepriestrelnú vestu. Boli v nej zachytené dve guľky. Meteora sa pohla.
„Ty máš nepriestrelnú vestu?“ spýtal sa jej.
„Dve...“ zamrnčala. Spolu s Rononom ju prevrátil na chrbát.
„Au, sakra, tam ma strelili, to bolí... ležať na chrbáte, zdvihnite ma.“ povedala Meteora. Zdvihli ju.
„Menšia výmena názorov?“ spýtal sa Sheppard.
„Zdá sa, že Davidson je špión.“ povedala Meteora a odpadla. Ronon ju stihol zachytiť.
„Radšej ju zavedieme na ošetrovňu.“ povedal John a Ronon zobral Meteoru na ruky.
Na ošetrovni
Na ošetrovni je pokoj, Jennifer má len jediného pacienta.
„Je to len malé prechladnutie.“ povedala Jennifer.
„To som rada.“ povedala Elizabeth.
„Uhnite, no tak.“ ozýval sa Rononov hlas zvonka. Pár sekúnd nato vošiel do miestnosti Ronon a Sheppard. Ronon položil Meteoru na lôžko. Systém prebral Meteoru.
„Čo sa deje?“ spýtala sa Jennifer.
„Sakra, nie, na chrbát NIE! To bolí!“ vysúkala zo seba ťažko Meteora.
„Davison ju postrelil. Našťastie má vestu.“ povedal Sheppard.
„Dve! A nepostrelil ma Davidson, ale ten jeho malý poskok.“ Meteora sa zdvihla.
„Ten plukovník Davidson z Odyssey?“ spýtala sa Elizabeth.
„Ja sa už o ňu postarám.“ povedal systém.
„Čo?“ spýtala sa Jennifer.
„Ja sa o ňu postarám, ukľudním ju.“
„Musím jej dať niečo proti bolesti.“ povedala Jennifer.
„Morfium nie.“ povedal systém.
„Pár krát som jej už morfium dala, nič jej nebolo.“
„Morfium jej nedáte...“ povedal systém a Meteora zmizla.
„... a ja sa o ňu viem postarať najlepšie.“ dokončil vetu systém a zmizol.
O pár minút neskôr
Meteora leží na posteli v malej tmavej miestnosti. Okolo nej je úplne všetko. Antické ovládacie konzoly, Store-y, Wraithské stunnery všetkých tvarov a veľkostí, osobné štíty... Meteora otvorí oči. Pozrie sa okolo seba.
„Tajná miestnosť?“
„Áno. Je to jediné miesto, kde ťa nenájdu.“ povedal systém z jej vysielačky.
„Dobrá práca systém. Ehm, ja že zle znášam morfium? Že o tom neviem.“ povedala Meteora a otočila sa na bok. Avšak, nevyrátala si to dobre a z postele spadla na zem. Zamrmlala niečo anticky. Postavila sa.
„Tá látka, ktorú si si ráno vpichla do krku, je veľmi agresívna v kombinácii s morfiom. Zabilo by ťa to.“
„To vysvetľuje, prečo som odpadla... Vedia o tej látke?“
„Nie.“
„Tomuto hovorím dobrá práca systém... A teraz ma premiestni do Janusovej izby.“ povedala Meteora. Ocitla sa v jeho izbe.
„Plukovníkovi Davisonovi a dôstojníkovi zrejme vymyla mozog Luciánska aliancia.“ pokračoval systém.
„Dobre systém, daj ich do poriadku.“
„Už na tom pracujem.“
„Výborne.“ povedala Meteora a sadla si na Janusovu posteľ. Z posledného šuflíka vytiahla kryštál. Roztriasli sa jej ruky a začala plakať.
O dva dni neskôr
Elizabeth sedí vo svojej kancelárii a hrá na tablete sudoku.
„Doktorka Weirová, dúfam, že nevyrušujem.“ ozvalo sa pred ňou. Elizabeth zdvihla hlavu. Nikoho nevidela. Ten hlas nepochádzal ani z vysielačky, ani zo systému.
„Haló?“ povedala Elizabeth.
„To som ja, Meteora. Zabudla som, že som neviditeľná.“
„Neviditeľná? Kde, kde si?“
„Stojím pred vami. Nechcem, aby ma niekto takto videl. Chcela som s vami hovoriť.“
„Dobre.“ povedala Elizabeth.
„A prosím ťa, tykaj mi. Keď mi niekto hovorí doktorka Weirová, pripadám si strašne stará.“
„Dobre, Elizabeth. Systém, zviditeľni ma.“ Meteora sa zviditeľnila. Sedela na zemi medzi kreslami tak, aby ju nebolo vidieť cez sklo, ktorá obklopovalo kanceláriu. Elizabeth okamžite pochopila, prečo Meteora nechce, aby ju niekto videl. Bola bledá, unavená, jej pery boli bez farby, na lícach mala zaschnuté slzy a pôsobila veľmi sklesnutým dojmom.
„Upratala som izbu po Janusovi. Je prázdna, takže sa tam môže niekto presťahovať, keby chcel. Našla som aj jeho počítač, mal v ňom všetky svoje výpočty, ale bolo tam aj niečo, čo malo byť pre teba. Systém to upravil, aby to bolo kompatibilné s vašimi počítačmi. Tu je to. Nečítala som to.“ povedala Meteora a podala jej USB kľúč. Elizabeth si ho okamžite zastrčila do tabletu. Pár krát na obrazovke niečo stlačila.
„Je to anticky, veľmi tomu nerozumiem.“
„Vpravo, v strede, to zelené automaticky prekladá.“
„Aha.“ povedala Elizabeth a stlačila zelený znak. Text sa preložil.
„Myslím si, že je to niečo ohľadne riadenia Atlantis, inštrukcie, zrejme ti ju venoval.“ povedala Meteora.
„Nie. Sú tu síce inštrukcie, ale podľa toho, čo tu píše, Atlantis nepatrí mne.“ povedala Elizabeth a podala Meteore tablet. Meteora stlačila zelený znak a text sa spätne preložil.
„Je tvoja.“ povedala Elizabeth s úsmevom na tvári.
„Nie, to nie, to je problém.“
„Problém?“ spýtala sa prekvapene Elizabeth.
„Ja odchádzam.“
„Čože? Kam?“
„Preč, na inú planétu.“
„Teraz? Ja som si myslela, že pôjdeš na Destiny, zachrániť tých ľudí.“
„Po tom, čo IOA nariadila zaútočiť na Loru, bála som sa, že zničia aj ten jumper, aby sa presvedčili, či to dokážem postaviť znova, tak som ho premiestnila na Loru.“
„Ale tak si zoberieš iný jumper a prestaviaš ho, nie? Systém ti pomôže.“
„Nie. Na tom jumperi som pracovala dosť dlho. Robila som ho sama, pretože systém síce dokáže zhmotniť rôzne veci, ale ten jumper bol špeciálny. Rovnako systém nedokáže zhmotniť ani IZPMko, iný systém Meteora, tak nedokáže upraviť, alebo zhmotniť taký istý jumper. Mnoho systémov na Lore som robila ja sama. Systém zhmotňoval len vonkajšiu konštrukciu, tvoril dvere... Ľudia na Destiny si budú musieť poradiť sami.“
„Ach bože...a prečo odchádzaš?“
„Ja to už nevydržím Elizabeth. V zbytku galaxie nie je viac ľudí, čo by ma chceli zabiť, ako na Atlantis.“
„Viem, čo sa stalo s Davidsonom, ale systém ho už dal do poriadku, spolu s ďalšími.“
„Tu nejde len o špiónov. Posledný rok som ani nevystrčila nohy z Atlantis, pretože som pracovala na Lore. A Lora je fuč. Všetci sa tu na mňa pozerajú cez prsty. Som rozhodnutá odísť a myslela som si, že Atlantis dá tebe, lebo ju vieš viesť. Lenže je moja a mne nezostáva nič iné, len ísť preč aj s ňou. Bez vás, pozemšťanov. Nerada to robím, ale musím vás poslať domov... Aj keď... Elizabeth, mohla by si jej veliť ty, bezo mňa. Keby šlo o nejaké závažné rozhodnutia, spýtaš sa systému, ale neviem, či to chceš...“
„Žartuješ? O Atlantis sa postarám veľmi rada.“
„Naozaj?“
„Áno... Čo budeš robiť keď odídeš?“
„Žiť tak, ako som žila po vyhladení dediny Wraithmi. Budem loviť, cestovať bránou a zoberiem si jumper so systémom, vrátim sa na planéty, ktorých obyvatelia boli ku mne vtedy veľmi milí a možno niečo potrebujú, nástroje, jedlo... systém im to zhmotní a ja sa im tak odvďačím za ich ústretovosť. Zoberiem si len luk, šípy, meč a jumper.“
„Meteora, prosím ťa, dobre sa vystroj. Zober si zbrane, zdravotnícku pomoc, kľudne si zober všetko čo je v zbrojnici, nechcem, aby sa ti niečo stalo.“
„Ale budem mať jumper so systémom a moje zbrane, to mi stačí.
„Prosím.“
„Tak dobre.“
„Kedy odchádzaš?“
„Za 18 hodín. Bude práve noc, takže nikto v hangári ani v miestnosti s bránou nebude.“
„Tak skoro?“
„Áno.“
„Vrátiš sa niekedy?“
„Neviem, možno. Za pár týždňov, mesiacov,...“
„Mesiacov?“
„Do roka určite prídem a poviem vám, či na Atlantis zostanem, alebo budem žiť v lesoch naďalej.“
„To je dlhá doba.“
„Možno. Ale už sa teším. No, idem sa zbaliť...“
„A nezabudni si zobrať zbrane, zdravotnícku pomoc...“
„Neboj sa.“ povedala Meteora a zneviditeľnila sa.
„A nikomu o tom nehovor, teda, aspoň kým neodídem.“
„Spoľahni sa.“ usmiala sa Elizabeth a zobrala si tablet.
„Ehm, systém ma preskenoval, aby zistil, ako sa moje telo vyrovnáva so stratou schopností a tak a zistil, že jediná schopnosť, ktorá mi zostala neporušená, je pyrokinéza.“
„A to je...?“
„Schopnosť zapáliť oheň silou vôle.“
„To je dobrá správa nie? Aspoň ti niečo zostalo.“
„Práveže nie. Michael zo mňa dostal väčšinu schopností pomocou prístroja ktorý poslal bránou. Utiekla som, potom ma našiel, ale išiel radšej preprogramovať Loru, aby mu mohla slúžiť. Aby som mohla nejakú schopnosť použiť, potrebujem energiu. Pôvodne som mala v sebe zdroj energie, no Michael mi ho zobral, takže mám schopnosť, ale nemám ju ako použiť a tým pádom je mi pyrokinéza nanič.“
„Ale inak si v poriadku, nie?“
„A-áno.“
O 18 hodín neskôr
Meteora tvrdo spí vo svojej izbe. Všade naokolo má preplnené tašky.
„Meteora.“ ozve sa z vysielačky, ktorá je na stole, systém. Meteora okamžite otvorí oči.
„Je čas.“ povie systém. Meteora sa postaví. Zývne si. Postaví sa a podíde k stolu. Má na ňom položené tmavé nohavice, tmavú bundu a čierne tričko. Prezlečie sa. Všímne si, že na rukáve bundy je pripevnená nášivka Atlantis. Strhne ju dole a položí na stôl. Svoje žlté oblečenie, ktoré je stále zakrvavené a na tričku sú diery od guliek, zbalí do jednej z tašiek. Oblečie si na seba vestu a na ňu si pripevní P90tku. Na chrbát si dá nošu so šípmi. Za opasok, na ktorom má meč, si pripevní luk. Dredmi si zviaže vlasy. Dve veľké tašky si dá na rameno, na každé jednu. Do rúk si zoberie dokopy ďalšie 4 tašky a pozrie sa na stôl, na nášivku s logom Atlantis.
„Systém, odchádzam.“ povie a zmizne. Objaví sa v hangári. Obzrie sa okolo seba, musí sa zorientovať. Vydá sa k jumperu, ktorý má v sebe nainštalovaný systém. Jumpery so systémom majú bledšiu farbu, ako normálne. Vstúpi do jedného z jumperov a všetky tašky položí na rampu. Z tej, čo položila na vrch, vytiahne Store. Vtom začuje chôdzu. Vyjde von. Vonku je Elizabeth v župane a má v rukách hrnček s teplým čajom.
„Ahoj.“
„Ahoj.“ povie Meteora.
„Nechceš si to ešte...“
„Nie, Elizabeth, odchádzam. Ako si si priala, zobrala som si všetko možné vybavenie.“ Elizabeth sa pozrie na všetkých šesť tašiek stojacich na sebe.
„Zostalo v zbrojnici a na ošetrovni ešte niečo?“ zažartuje.
„Ehm, no, moc nie, ale systém na tom už pracuje, do rána bude všetko, čo som si zobrala zhmotnené.“ Elizabeth sa pozrela na Meteoru. Meteora mala všetko čierne, vestu, bundu, nohavice... Čierna jej nepristala. Meteora pripevnila Store nad jedno zo sedadiel a ustúpila. Tašky zoskenoval prúd svetla a zmizli.
„Dávaj si na seba pozor.“ povedala Elizabeth a objala ju. Meteora bola prekvapená, no aj ona objala Elizabeth.
„V galaxii už nie sú Wraithi, teraz je život v galaxii omnoho ľahší.“
„Ale aj tak.“ povedala Elizabeth a pustila ju.
„A ty sa postaraj o Atlantis. Nech sem nevkročí ani noha člena IOA, jasné? Všetkých ľudí, ktorí sem prvý krát prijdu, musí overiť systém. Nikto na Atlantis bez jeho povolenia nevkročí.“
„Jasné... ideš bránou?“
„Hmm... hej, idem.“
„Ahoj.“ povedala Elizabeth a odišla.
„Ahoj.“ povedala Meteora a sadla si do jumperu.
„Chuck, asi za 10 sekúnd sa otvorí brána.“ povedala Elizabeth, ktorá už stihla prísť do miestnosti s bránou.
„Madam, teraz sa nemá nikto vracať.“
„Nie, ale niekto odchádza.“ Brána sa otvorila. Otvorili sa aj dvere do hangáru. Z neho vyšiel jumper. Otočil sa. Meteora zamávala Elizabeth. Elizabeth jej zamávala tiež. Jumper sa otočil a prešiel cez bránu. Brána sa zatvorila.
Na planéte
Jumper vyšiel z brány a pristál pred ňou. Otvorili sa dvere a na nich sa zhmotnila jedna taška. Meteora z nej vytiahla svoje žlté oblečenie a podišla k DHDčku. Zadala adresu. Oblečenie vyhodila do vzduchu a nestabilný vír červej diery ho dematerializoval. Brána sa vypla. Store si uložil tašku do pamäte a Meteora vstúpila do jumperu. Jumper vzlietol a letel na obežnú dráhu. Na oblohe sa otvorila červená špirála červej diery a jumper sa začal točiť okolo svojej osi. Vstúpil do špirály a objavil sa nad inou planétou.
jakop: PDF nerob, ja aj tak nebudem mať čas pridávať odkazy na stiahnutie sem.
All: Tú časť s pohrebom som prepisovala asi mesiac, človek by neveril, čo je to napísať smútočnú reč.
Očakávam kritiku.