[img][http://nd.blog.cz/a/anketyunas.blog.cz/obrazky/32943547.jpg]http://nd.blog.cz/a/anketyunas.blog.cz/obrazky/32943547.jpg[/img]
STARGATE - 24 hodin
1x04 Stav ohrožení (State of emergency)Následující události se odehrávají od 9:00 do 10:00 hodin ráno Greenwichského času (ZULU).
09:00 - Hyper prostor mezigalaktický prostor, Aurora, Jumper Situace už se víceméně uklidnila a Doktor Zelenka se mohl před majorem a kapitánem s doktorkou chopit vysvětlování plánu.
- "Jestli Vám to teď nikomu nevadí, tak bych začal s naším plánem. Nejdříve bych vám ho bod po bodu vysvětlil...?" Hodil tázavý pohled po ostatních.
- "Jistě doktore, můžete," ujistil ho Brooks. Ostatní pak zbystřili a dokonce i mariňáci v zadní části Jumperu přestali dělat hluk.
- "Takže," odkašlal si a pohlédl na tablet, "Zaprvé pod náš právě natažený štít napumpujeme atmosféru, abychom se venku mohli s klidem pohybovat... Doktorko..." Pokynul ji a ona pár stisky na klávesnici laptopu na svém klíně začala s celým procesem. Po chvíli zvedla hlavu, že může pokračovat.
- "Pak s vybavením můžeme sestoupit dolu do chodby a zhodnotíme tamní poškození. Napojíme se na systémy zámků a zkusíme zjistit všechna poškození a zabezpečení těchto dveří. Bezpečnostní zařízení by měla být stejná jako na dveřích v Atlantis, takže budeme nejspíš muset dveře rozřezat, aby jsme je takhle brzo hned nevarovali." Na tuhle větu ostatní moc kladné pohledy nevydávali.
- "Pokusíme se našimi počítači obejít nebo nabourat jejich systémy a tak dveře otevřít, přitom nezpůsobit spuštění bezpečnostního tlakového systému..." Brooks se na tuto větu zatvářil trochu nechápavě, s odpovídajícím vysvětlením se bleskově ohlásila doktorka:
- "Zařízení, které uzavře bezpečnostní přepážky při náhlé změně tlaku v poškozených sekcích." Major pokývnul, aby pokračovali.
- "Tato procedůra může být trochu delší, záleží to na složitosti následných počítačových úkonů k jeho nezachytitelnému vyřazení. Pak budeme moct pokračovat dál. Podle našich skenů jsou i další dveře stejně zajištěny a uzavřeny. Takže nás všechno čeká ještě jednou a potom, pokud budeme úspěšní, budeme moci vstoupit na palubu, kde s pomocí detektoru známek života zmateme jejich skenery a dostaneme se nepozorovaně až na můstek." Zelenka toto dokončil, jako by to byla naprostá "brnkačka", ale opak je pravdou.
- "Dobrá doktore, doktorko, bylo by dobré, kdyby jste začli hned."
- "Skvěle," začal doktor a podíval se na kolegyni vedle něj, "Jdeme?"
- "Jo," potvrdila, vzala do ruky laptop a zvedla se. Doktor Zelenka si taky vzal svoje věci a oba se pak vydali ke dveřím. Prodrali se kolem mariňáků, kteří zrovna vymýšleli scénáře milostné zápletky Houstonové a Zelenky. Doktor dal ruku k otvíracímu tlačítku a otočil se na ni.
- "Tlak?"
- "V pořádku, jen je tam trochu zima, zatím jsme nevyrovnali teplotu, je tam 11 stupňů..."
- "Snad to přežijem," odvětil Zelenka a stiskl tlačítko. Dveře se s trhnutím spustili dolu a oba doktoři vyšli ven. Zezadu se ještě ozval Brooksův hlas:
- "Kelermane, Hamski, jdete s námi." A vyšel ven za nimi. Zatím, co se čekalo na oba vojáky, pozornost všech si získalo to, co bylo vidět skrz šedivý štít. Byl to otevřený pohled na část trupu lodi v Hyper prostoru. Mariňáci vyšli ven a začali na to zírat také. Po chvíli si Zelenka uvědomil situaci a po mírnějším odkašlání pobídl ostatní, aby se vrátili k práci. Všichni se zastavili na okraji díry a dívali se dovnitř, přitom odfukovali páry horkého vzduchu.
- "Co teď?" Zeptal se major dívající se kamsi dolu na zjizvenou podlahu přímo pod trhlinou v plátování trupu.
- "No uvnitř by pravděpodobně neměla být gravitace..."
- "No, neřek bych, že lítám, ale možná jsem si něčeho nevšiml," poznamenal sarkasticky Brooks a podíval se na doktora s výrazem "tak vysvětluj".
- "To je magnetickým polem z Jumperu, které jsem tu rozšířil, než to prohlédneme. Nefunguje ale ve spodním patře, které nevypadá zas tak dobře, aby fungovalo to lodní..." Major udělal divnou grimasu ve výrazu přemýšlení a řekl:
- "Takže...?" V tom ale mladá nenápadná doktorka, stojící vedle doktora Zelenky na druhou stranu od Brookse, vytáhla z horní přední kapsy svých černých vojenských kalhot minci. Natáhla ruku a pustila ji dovnitř, aby rozpory vyřešila. Padala dolu jako v normální gravitaci a také úplně normálně cinkla při dopadu o podlahu pod nimi. Houstonová se otočila na velitele a spustila:
- "Takže máte nějaký žebřík či provaz nebo něco jiného pomocí čehož by jsme se dostali dolů?" Major se bez reakce rovnou otočil za sebe ke svým mužům.
- "Běžte přinést provazový žebřík a další výbavu pro sestup dolu."
- "Rozkaz, pane," odpověděli jednohlasně a odběhli dovnitř.
09:01 - AtlantisSam sledovala návrat týmu majora Lornea z bezpečí dobře umístěné řídící místnosti. Mariňáci spolu s týmem v tmavě šedém se postupně dostávali bránu dovnitř, kde ještě doznívali výstřely z jejich zbraní. Jednoho vojáka sice skrz bránu zasáhla rána ze Stuneru, ale všichni se dostali zpátky bez vážnějšího zranění a dokonce i Zelenkův Pozemní skener. Štít na bráně se spustil, párkrát ještě zazářil, než se brána v klidu vypnula.
Sam seběhla dolů za majorem, který se právě na něco ptal doktora vedle něj.
- "Jak jste na tom majore?"
- "Dobře plukovníku, zvládli jsme to sice tak-tak, už dokonce začal přilétat křižník, ale díky podpoře od Vás jsme se mohli rychle dostat pryč..."
- "OK, běžte na ošetřovnu a pak se mi hlašte tady, bude Vás ještě potřeba." Vedle ní zrovna procházel doktor, vyslaný s Lornem na tuto misi.
- "Doktore," oslovila ho, "dobrá práce..." On se s udiveným výrazem ohlédl a řekl:
- "Děkuji plukovníku..." Sam pokývla, podívala se na majora a potom se otočila a vrátila se zpátky do kontrolní místnosti.
- "Seržante, vytočte souřadnice planety, kam šli Podplukovník Sheppard a doktor McKay."
- "Ano, madam." Odvětil Chuck a rychle vyťukal souřadnice do DHD vedle sebe. Ševrony začali zapadat jeden po druhém a brána se vzápětí spustila. On pohlédl na velící, co bude dál. Ona poklepala na svou vysílačku a kontaktovala Johna.
- "Johne, Rodney, jak jste na tom?" Z druhé strany se ozvalo zapraskání a pak hlas pilota malého plavidla.
- "Plukovník, chystali jsme se k Vám, jakmile bude volno, ale teď před chvilkou Jumper zachytil nějaký slabý signál na orbitě sousední planety. A McKay si myslí, že je to nejspíš nějaká loď..."
- "Že je to určitě nějaká loď..." přerušil Johna Rodney, aby to upřesnil podle svého.
- "Dobrá, jestli to chcete ověřit, tak leťte, ale zamaskovaní a dávám Vám maximálně půl hodiny, než si Vás zavolám zpátky. Pak, když nic nezjistíte okamžitě přiletíte zpátky..."
- "Ano mami," odpověděl McKay sarkasticky.
- "Rozumíme," upřesňoval tentokrát zase Sheppard.
- "Dobrá, leťte," otočila se na Chucka, "Vypněte to..."
- "Rozkaz, madam."
- "A seržante," řekla, když se zastavila na cestě do své kanceláře.
- "Ano madam...?"
- "Připravte mi, co nejrychleji shrnutí všech nejdůležitějších technických informací za poslední dvě hodiny. Pak mi dejte vědět a kontaktujeme SGC." Chuck souhlasně pokývnul a ona mohla jít připravit svoje hlášení pro IOA.
08:59 - Vesmírný prostor orbita Černé díry v Galaxii Pegasus, Daedalus- "Pane, chce s Vámi mluvit šéf-inženýr kapitán Darsey," oznamoval major zakaboněnému Caldwellovi, který si typicky podpíral pěstí svoji bradu. Pohlédl na majora a napřímil hlavu.
- "Přepojte mi ho." Major ani neodpovídal a hned aktivoval reproduktory.
- "Kapitáne, co pro mě máte?" Začal Caldwell.
- "Plukovníku, podle posledních hlášení ze senzorů si myslím, že jsme schopni určit přesnou cílovou lokaci sledované lodi... Samozřejmě pokud po pár světelných letech nevyskočí a nezmění směr..."
- "Dobrá, proč jsme to ještě neudělali?"
- "V tom to je plukovníku, musíme znovu skočit do Hyper prostoru za nimi..."
- "Jaký je v tom problém..."
- "No plukovníku, jistě už Vám taktický důstojník hlásil, že mají neobvyklou rychlost?"
- "No, kdyby to nešlo, tak tu o tom asi nemluvíme...?"
- "No, díky ZPM všechny tři lodě musí cestovat jedním oknem, aby nemuseli mít tři ZPM. A my v případě dobrého skenu musíme taky, to že cestují takhle to dělá možným i když už jsou trochu před námi..."
- "A jak toho chcete dosáhnout bez ZPM?"
- "No myslím si, že na krátkou vzdálenost to bez něj možné je, jednou už Daedalus takovou situaci myslím zažil...?"
- "Jo na to si pamatuju, Hermiod upravil výkon našich Hyper motorů. Ale riskovali jsme vyhoření motorů..."
- "No popravdě pane, byli dost poničené, ale to je teď vedlejší. Pokud to my zkusíme, tak motory určitě vyhoří..."
- "Jestli se mě k tomuto plánu snažíte přimět, tak Vám to zatím moc nejde..."
- "No pane, já doufám, že se nám to podaří zjistit, než se to stane. Kdykoliv potom pro nás můžou poslat Apollo, až se vrátí z Mléčné Dráhy. Je ale jen na Vás, jestli chcete riskovat, že naše loď uvízne bez Hyper motorů daleko za hranicí Galaxie Pegasus." Caldwell těžce oddychl a po přemýšlení rozhodl.
- "Dobře kapitáne, udělejte, co je nezbytné. Jestli to opravdu něco přinese, stojí to za to..." Plukovník otočil hlavu doleva na kormidelníka.
- "Poručíku, až bude strojovna připravená, vemte nás do Hyper prostoru podle pokynů kapitána Darseyho."
- "Rozkaz pane."
- "Majore," řekl Caldwell zase na druhou stranu muži za pultem, "Ukažte mi kam až sahá náš dosah subprostorové komunikace s Atlantis." Major na obrazovce v průzoru před nimi zobrazil mapku s kruhy označující modře - hranici galaxie, zeleně - dosah komunikačních vysílačů a bílou tečkou malý Daedalus na kraji té modré. Zelená byla naštěstí ještě několik světelných let směrem ven z galaxie od Daedala.
09:09 - AtlantisCarterová dopisovala hlášení v notebooku, až ji udivilo kolik toho bylo, i když to šlo dost rychle. Od psaní ji vyrušil příchozí zvuk šouravé chůze. Pohlédla ke dveřím a zahlédla majora Lornea.
- "Plukovníku, můžu se nahlásit zpět do služby. Jinak doktorka Kellerová tvrdí, že ten mariňák z podpůrného týmu bude v pořádku."
- "To jsem ráda," na chvíli znovu sklopila pohled, ale všimla si, že tam Lorne stále stojí.
- "Je to všechno majore?"
- "Ne není, v řídící místnosti máte na drátě plukovníka Caldwella z Daedala. Měla by jste si s ním promluvit osobně."
- "Dobrá," řekla a zavřela svůj laptop, se kterým pak vyrazila rovnou za Lornem. Na místě už stál před hlavní obrazovkou Chuck. Uviděl plukovníka Carterovou a šel si sednout na své místo. Sam s majorem přišli na dohled k velkému LCD.
- "Plukovníku," oslovila Carterová Caldwella na displayi.
- "Plukovníku Carterová. Chtěl jsem Vás informovat, mimo jiné o úspěšném vyslání výsadku a o velké pravděpodobnosti, že i úspěšně přistál."
- "To ráda slyším..."
- "Jinak jsme zjistili, že sledované lodě míří velkou rychlostí do Mléčné Dráhy. Předběžné odhady ukazují, že tam budou asi za necelých pět hodin. My jsme se je vydali na krátko sledovat. Díky úpravám, provedených na Hyper motorech, jsme je mohli dohnat a vstupem do jejich okna zanedlouho určíme polohu jejich cílové destinace. Ovšem musíme se držet mimo jejich dosah, aby místo záměrně nezměnili. Proto nám měření ještě nějakou chvíli zaberou..."
- "Odvážný plán, ale nebojíte se, že by vaše Hyper prostorové generátory mohli vyhořet?"
- "Ne, můj šéf-inženýr mi to garantoval asi na 99,999%..."
- "To by odpovídalo..."
- "Doufáme jen, že to stačíme zaměřit, než se to stane..."
- "Rozumím plukovníku. Jak jste na tom s měřeními?" Caldwellův taktický důstojník reagoval bez pobídnutí a rychle do přenosu nahlásil:
- "Zatím 62%, plukovníku..."
- "Slyšela jste?" Ujistil se plukovník vedle něj.
- "Ano, dělejte, co můžete..." Velmi krátkou chvíli po této větě se znovu ohlásil major, tentokrát to ale slyšel jenom Caldwell, který se ještě pro jistotu ohnul doleva, aby se na to nejspíš podíval sám. Na okamžik mu hlava zmizela ze záběru, ale pak se vrátila se starostlivějším obličejem než předtím.
- "Plukovníku, obávám se, že od vyhoření motorů nás dělí pouze pár sekund, pro jistotu vyskočíme, aby jsme předešli nehodám." Caldwell vedle sebe na obrazovce pokývnul. Po malém trhnutí obrazu a jeho celém krátkém osvětlení, výskokem, se plukovníkův taktický znovu ozval. Plukovník si jeho hlášení vyslechl, něco mu polohlasně sdělil a otočil se znovu do obrazu.
- "Plukovníku, zaměřili jsme nejužší oblast, jakou jsme mohli. Dokončili jsme měření na 64%ech a odesíláme Vám získaná data." Carterová pohlédla na Chucka a ten obvyklým kývavým způsobem odvětil, že zaznamenal příchozí data.
- "Také jsem obdržel hlášení z paluby, že byl v místnosti s generátory Hyper prostoru zaznamenán malý požár, který však nijak více neohrožuje posádku ani loď. Až se vrátí Apollo zřejmě budeme potřebovat jeho pomoc." Sam si mezitím přešla za seržantovu konzoli a shlédla vytyčenou oblast. Po dokončení plukovníkova hlášení k němu zvedla hlavu a spustila:
- "Dělali jste, co jste mohli plukovníku. Ze získaných dat jsme zjistili, že se v oblasti nachází čtyři planety s bránou a také Super brána!" Na poslední sousloví dodala důraz a po vyřknutí se šibalsky usmála.
- "Vypadá to nadějně, plukovníku, přenechám Vám s radostí kontaktování SGC a IOA."
- "To věřím plukovníku... Carterová konec."
- "Caldwell konec." Jeho hlavu na obrazovce vystřídal znak atlantské expedice. Sam zaměřila svou pozornost na majora, stojící nemluvně vedle ní.
- "Majore, můžete zatím jít pomoct Rononovi s vyslýcháním, ohodnoťte to a když tak nasaďte tvrdší metody, dělejte co uznáte za vhodné, až to vyřídím se Zemí, přijdu za Vámi."
- "Rozkaz, plukovníku," řekl a vydal se do cel.
- "Seržante, máte pro mě to informační hlášení?"
- "Jistě, můžete si to ještě zkontrolovat..."
- "Jen se na to kouknu, musíme co nejrychleji kontaktovat Zemi."
- "Samozřejmě madam, tady jsou ty informace," ukázal na notebook nalevo od něj na jeho terminálu.
- "Skvěle, začněte s vytáčením SGC, kontaktujte je a zavolejte mi generála Landryho..."
- "Ano madam..." Začal cvakat tlačítka na DHD a Sam přešla k jeho laptopu, aby se ze stoje mohla kouknout na jeho hlášení. Zabrala se plně do své práce a okolní zvuky vnímala jen jako šum. Nezdálo se ji tam nic špatného a Chuck na ni již začal mluvit:
- "Madam, máte generála na příjmu..."
- "Na obrazovku," rozkázala a napřímila se. Vzápětí se tak stalo a ona uviděla známou tvář jejího bývalého velícího.
- "Generále Landry..."
- "Plukovníku Carterová," řekl s úsměvem generál. Pak ale zvážněl a přešel k věci.
- "Seržant mi říkal, že máte něco důležitého týkající se národní bezpečnosti...?"
- "Bohužel ano pane," oddechla si na kuráž a pokračovala, "Po příchodu pana Woolseyho, jsme s našimi "Antiky" vyjednali dohodu: Informace z databáze Atlantis za jejich ZPM. Došlo k předání při kterém jsem, ale tušila zradu, protože jsem poznala starý dobrý goa´uldský datový krystal.Otestovala jsem si je jednoduchým souslovím, které bylo zároveň Antické sousloví. Takže by to jako Antikové museli být schopni přeložit."
- "Ale nebyli..."
- "Ano. Hned potom, jsem zavolala ochranku, ale jejich reakce byla rychlejší a odněkud vytáhli malé za´targské zbraně. Těmi se jim beze ztrát podařilo postřílet 6 mužů z bezpečnostního týmu. Zajali pana Woolseyho, vzali si svoje ZPM a pod pohrůžkou zabití mých lidí a pana Woolseyho donutili mě vydat jim jejich datový krystal se staženými informacemi. Předtím, než je naše týmy stačili zneškodnit, použili Azgardský transportní paprsek k útěku na jejich loď. Zůstal pouze jeden, kterého se podařilo zasáhnout těsně před přenosem. Jejich Hatak na oběžné dráze se mezitím odmaskoval a napadl nechráněný Daedalus. Ten pak sice úspěšně napadl Hatak, ale zmizeli jim s antickým křižníkem, na který mířil transportní paprsek. Daedalus potom při sledování zachytil komunikační přenos, ze kterého jsme zjistili, že se chystají setkat se svými "lidmi" a pokračovat dál do Mléčné Dráhy. Kvůli stálému rušení našich senzorů jsme se museli spolehnout na senzory Daedala, při hledání cílové lokace, odkud nejspíše pokračují dál. Ze všech dostupných informací jsme došli k názoru, že chtějí nejspíše vytvořit genovou terapii a ovládnout nechráněné lodě v Galaxii Orijů. Rozhodla jsem se tedy vymyslet plán, jak je s našimi možnostmi zastavit. Jako nejlepší jsem viděla ten, vyslat výsadek v Jumperu na jejich antický křižník. Díky důvtipu našich vědců se nám potom podařilo detekovat zbylé lodě, se kterými komunikovali. Vyslali jsme tedy Jumper s potřebným vybavením, který jsme rychle nalodili na Daedalus. Ten pak po výskoku zaútočil na nepřátelské lodě - dva Hataky a nově příchozí Auroru. Úspěšně vyslali výsadek, který pak s velkou pravděpodobností přistál. Lodě potom, ještě před účinným zásahem přenesli několika paprsky něco z antického křižníku na Hataky a za pomoci jejich ZPM vstoupili do jednoho okna směr Mléčná Dráha. Daedalus za nimi potom ještě vstoupil, aby je sledoval na hranicích možností jejich Hyper motorů. Chtěli tak zjistit přibližnou cílovou lokaci jejich tunelu. Jejich hyper motory ale vyhořeli dříve než přesnější informace získali, takže máme pouze přibližnou oblast doletu. V ní je ale něco, co potvrdilo naše předchozí domněnky - v oblasti leží Orijská Super brána."
- "To co mi tu říkáte není vůbec potěšující a se všemi důkazy, co máte si myslím, že máte nejspíše pravdu. Jinak jak velká je pravděpodobnost, že to byli goa ´uldi?"
- "Bohužel takhle možnost se zatím nabízí nejvíc. V jejich Jumperu byl nalezeny zaty a nějaký goa´uldský granát. Pak i podle toho krystalu a všech informací, které mohli mít... Nevím jistější si budeme, až nechám našeho zajatce z jejich řad podrobit testům na goa´uldksého symbionta."
- "Bylo by to dobré udělat, co nejdřív. Já teď kontaktuji prezidenta a národní obranu. Není to ale nejlepší doba na invazi. Je neděle ráno a Odyssea kotví v Oblasti 51, kde na ni ještě vědci pracují kvůli vyjmutí Azgardského paměťového jádra. Prezident rozhodl, že je příliš nebezpečné nechávat všechny vědomosti a klíč k našemu pokroku v jedné lodi."
- "Jistě pane..."
- "Ohlaste se za..." zvedl ruku a podíval se na zápěstí, "V celou hodinu. Poskytnu Vám stanovisko prezidenta a IOA."
- "Rozkaz, pane..."
- "Zatím nashle, Sam..."
- "Na shledanou, pane..." Sam se otočila na Chucka a promluvila:
- "Můžete to zavřít..."
09:14 - Hyper prostor mezi dvěma galaxiemi, Aurora, Poškozená chodbaVšichni tři (Brooks, Zelenka, Houstonová) už byli dole v temné chodbě. Doktor Zelenka svítil baterkou na spuštěné vybavení a hledal v něm to svoje. Doktorka vedle něj taky něco hrabala v kupě. Brooks zatím přejížděl po zdech světlem ze své baterky umístěné na P90ce. Ohlédl se na doktory, kteří už vstávali a vypadali, že půjdou. Konečně už jim všem neustále nešla pára od pusy, protože se podařilo sem z Jumperu napumpovat i vyšší teplotu vzduchu. Zařadili se za majora a s ním v rojnici postupovali vpřed. Chodba před nimi společně osvícená třemi baterkami, byla v odstínech šedi a modře na podlaze. Po pár metrech došli k přepážce, která nevykazovala žádná velká vnější poškození. Ovšem ovládací panel k nim evidentně nešel. Brooks zůstal stát asi tři metry přede dveřmi a otočil se dozadu, kde se v tmavé chodbě vyjímal kužel bílého světla osvětlující podlahu skrz díru. Doktor Zelenka přešel k panelu, nechal ležet velkou svítilnu kousek od sebe, aby mu osvětlovala terminál. Při klekl u zdi a začal prsty objíždět panel, aby ho mohl vyjmout. Doktorka se postavila nalevo od něj a posvítila mu malou baterkou přímo na práci. Zelenka na ni krátce pohlédl a pak odpojil panel o rámu a položil ho na zem. Před očima se mu objevil jeho tablet, který položil, když si klekal. Přijal ho od doktorky a začal ho připojovat ke skleněným panelům. Poklepal párkrát na tablet a panel rozsvítil modrým jasným světlem.
- "Dobrá práce doktore," poblahopřála doktorka kolegovi a začala připojovat i svůj počítač.
- "Díky, doktorko..." Chtěl pokračovat Zelenka, ale přerušil ho velký stín, který na něho dopadl. Zvedl hlavu a zahlédl tmavou zezadu osvětlenou postavu.
- "Jak to vidíte doktore, pohnete s tím?" Zeptala se postava a odhalila majora z Daedala. Zelenka se zahleděl do panelu a pravil:
- "Po zapojení tabletů vypadají panely v pořádku, začnu s vytvářením vyřazovacího programu, který zabezpečí bezpečnostní systémy. Pak budu moci teprve otevřít dveře skrze ovládací panel..."
- "To si nemyslím doktore," oponovala náhle doktorka. Oba se na ni nevěřícně podívali, aby jim vysvětlila, proč.
- "Koukněte se na ten panel ještě jednou, jsem zrovna u otvíracích protokolů dveří a hlásí, že je zařízení otvírající dveře nefunkční."
- "Takže se jimi budeme muset prořezat?" Zeptal se Brooks.
- "To pravděpodobně ne," připojil se zase doktor s hlavou ponořenou do plochého displaye počítače.
- "Bude stačit jen vypnout blokovací mechanismus, který nejspíše vyřadíme společně s bezpečnostními protokoly. Pak bude stačit pomocí páčidel dveře odtáhnout..."
- "Pude to vůbec, ty dveře mi připadají dost mohutně..."
- "Lehčí bude je rozřezat," uvedla to na pravou míru Houstonová.
- "Dobrá, až budete dokončovat, nechám Vám sem přitáhnout autogen. Kolik odhadujete, že Vám to zabere času?"
- "Nejspíše," začal Zelenka a pro jistotu se ohlédl na tablet, "Kolem 40ti minut..."
- "Spíš 42," doplnila doktorka.
- "Dobře, tři čtvrtě hodiny." Rozhodl nakonec Brooks, otočil se na podpatku a vyrazil k provazům, aby vylezl nahoru k Jumperu.
09:20 - AtlantisTmavá široká místnost, uvnitř antická štítová klec. Otevřená, u dveří stojí dva vojáci se Stunery a P90kami na vestách. Uvnitř klece byl tmavý obdélníkový stůl postavený širší stranou k místnosti. U něj seděl rozvaleně muž s tmavými rozcuchanými vlasy, který na sobě měl světlou antickou uniformu. Od vězně nalevo stál Ronon s rukama složenýma na hrudi. Nechával teď volnou ruku humánnějším způsobům majora Lornea. Ten právě stál s pažemi v bok v černém krátkém tričku. Byl přímo naproti neznámému muži a zamračeně na něho koukal. Rozmýšlel se, jaký způsob mučení nebo-li nutného získávání informací má zvolit.
Za zády se mu najednou objevila Sam. Ronon zbystřil a sledoval jak se blíží k Lorneovy s jednou rukou za zády. Když byla u něj, major si ji všiml a otočil se k ní.
- "Madam...?"
- "Bude muset na ošetřovnu, dovolíte...?" Řekla a udělala krok vpřed, aby ji Lorne nevadil. To už si on všiml Stuneru za jejími zády. I Ronon už neměl tak suverénní postoj, teď už čekal, s rukou připravenou u zbraně, co se bude dít. Sam zvedla ruku a namířila Stuner na zadrženého muže. On se během toho jen letmo díval po okolí a až do této chvíle si ji nevšímal. Pak zvedl hlavu a jeho obličej znejistěl. Sam se usmála, aby jeho nejistotu ještě umocnila a pak ho střelila přímo do hlavy. Bílý výboj po něm proběhl a on se sesunul po kraji stolu na zem. Carterová se otočila za sebe, na Lornea, který to jen nevěřícně sledoval.
- "Odvezte ho na ošetřovnu, ať můžou provést tělní sken."
- "Jistě madam," odpověděli poslušně vojáci za majorem, obešli ho a chopili se muže.
- "Vyslýchání nemá velkou cenu, pokud má v těle symbionta. Pokud nemá, můžeme pokračovat jako u člověka. Pokud má, tak ho nejprve musíme vyjmout," vysvětlila oběma mužům do teď pověřeným vyslýcháním.
- "A proč jste to udělala zrovna takhle? Mohla jste nám to přece říct..." Divil se Lorne.
- "Pro případ, že v sobě symbionta nemá, tak ho to utvrdí v nejistotě..."
- "Chápu..."
- "Půjdeme?" Pobídla je a ukázala rukou k východu.
09:23 - Hyper prostor mezi dvěma galaxiemi, Aurora, Poškozená chodbaZelenka cvakal do tabletu, který měl usazený v klíně svého tureckého sedu. Byl opřený o zeď vedle přepážky a svítícího panelu. Doktorka Houstonová ležela kousek od něj hlavou ke dveřím a nohami do chodby. Počítač držela nad sebou a klepala na něj speciálním perem.
- "Takže... ehm," snažil se Radek znovu začít nějakou konverzaci.
- "Takže...?" ozvalo se od ní.
- "No... kde jste vlastně pracovala před Daedalem, nebo je to vaše první zaměstnání po škole?"
- "No tak různě, zkoušela jsem to nejdřív u Vás na Atlantis..."
- "Vážně, moc si vás nepamatuju a myslím si, že někoho jako vy bych jen tak nezapomněl..."
- "Ou, lichotíte mi... No popravdě já si Vás taky nepamatuju, ale je to možná tím, že mě doktor McKay, po pár dnech vyslání expedice na Atlantis, nechal převelet zpátky na zem..."
- "No to on dělá často, ale proč zrovna vy, jestli jste pravá ruka šéf-inženýra, tak asi nebudete nějaké nemehlo...?"
- "No po mém příchodu nikdo neměl moc velké zkušenosti s antickými technologiemi na Atlantis, byli to první týdny expedice v mezinárodním složení..."
- "Jo to si pamatuju, já sám jsem měl štěstí, že se McKayovi moc nechtělo zkoumat Jumpery a nepletl se mi, tedy ze začátku, do práce."
- "No to já ne, dělala jsem s ním na ovládacích panelech v laborce a usmažila jsem panel..."
- "Ou..."
- "Jo přesně, tak mě seřval a poslal s negativním ohodnocením domů při první příležitosti. Vzala jsem teda práci v oblasti 51 a potom, co jsme přišli o azgardské techniky na BC-304kách. Vzala jsem nabídku dělat vrchního technika tam."
- "Nakonec jste nedopadla tak špatně..."
- "Ne to zas ne. Hlavně že jsem nebyla ve stínu velkých hvězd jako vy nebo doktor McKay..."
- "Hvězd? Teď zas lichotíte vy mě," říkal s úsměvem Radek. Docela ho to povzbudilo v práci, tak si ani moc nevšiml, že dolu slézá někdo jiný. Až když se ozvala rána seskoku vojenských bot na zem z provazu, tak se teprve rychle odtrhl od práce. Zaostřil a rozeznal mladého pilota Jumperu, jak otvírá pusu.
- "Přišel jsem se na Vás podívat doktore, jestli Vás tady doktorka nějak nerozptyluje... A taky jsem chtěl mít klid, protože si Brooks udělal z moji kabiny lehárnu a teď tam řeže dříví. O těch hlučnejch mariňácích ani nemluvně..." Oba ho nevěřícně, dalo by se říct s otevřenou pusou, sledovali a moc nechápali o čem tu vlastně mluví.
- "Dobře, sednu si sem a budu z ticha... Možná," dodal polohlasně a sednul si kousek od nich naproti doktoru Zelenkovi. Vytáhl z kapsy nějaké sušenky a začal je "drtit" jednu za druhou. Doktor Zelenka se to snažil chvíli ignorovat, ale pak se na něj po "McKayovsku" utrhnul, zatím jenom pohledem. Kapitán to zaregistroval a prohlásil:
- "Chcete taky doktore?" otočil hlavu doleva, "Doktorko?"
- "Ne nechci, nemůžete jíst potišejc?" Caine zvedl jedno obočí a druhé přitáhl ve svém typickém pohledu "proč?".
- "Dobře, snim to jindy," řekl a začal mačkat poloprázdný obal.
- "Ne to nemusíte, stačí jíst míň nahlas..." Uvědomoval si Radek svoje předešlá slova. Pomyslel si, že začíná být jako Rodney. Naštvalo ho to, tak se znovu snažil více soustředit na práci.
- "V pořádku doktore," pokusil se o široký zavřený úsměv a strčil papírek zpátky do kapsy. Doktor ho začal po chvíli sledovat, jak tam tak kolem sebe zírá, pak se chtěl dát zase do práce, ale všechny náhle vyrušil "capkavý" zvuk odněkud shora. Všichni zvedli pohledy někam k velkému otvoru ve stropě a hledali, co to asi mohlo být.
- "Krysy?" Navrhl jako vysvětlení Caine.
- "To těžko, nebyla tu atmosféra, nic by tu nepřežilo, ani ve ventilačce ne, byla zablokovaná..." Vysvětloval Radek. Zvuk se teď ozval znovu, tentokrát blíže k nim. Na strop zasvítila baterka. Radek sklopil zrak a zahlédl, teď už sedící, kolegyni z Daedala, jak svojí malou baterkou zaměřuje místo, odkud vyšel zvuk.
- "Támhle to je," prohlásila jistě a začala vstávat. Doktor si stoupl taky a s ní zamířil pod ono podezřelé místo. Caine je pobaveně sledoval ze zdola. Teď byli už přímo před ním a jemu se naskytl pohled na zadní část černého úboru mladé doktorky. S ještě pobavenějším výrazem si ji v klidu prohlížel, zatímco oni zírali někam nahoru.
- "Vidíte někdo něco?" Ptal se Radek.
- "Nevím, asi je to pryč," konstatovala Houstonová stále zírajíc vzhůru. Právě se chtěl do diskuze připojit i Caine, chtěl říct něco jako, že už vidí pořádný kousek, nebo něco takového, ale byl vyrušen tím záhadným zvukem, který byl o mnoho silnější a byl přímo za jeho zády.
- "Fuj! FUJ!" Vyhrkl a rychle se snažil odvalit od zdi. Oba doktoři ho sledovali, jak tam pod nimi leží a kontroluje si rukou záda. Pak zvedl hlavu a povídá:
- "Přísahal bych, že sem cejtil, jak mi něco přeběhlo po zádech..." Nevěřícně se na něho podívali a zamířili svítilnami někde na místo, kde měl záda. Zvuky se začínali ozývat znovu, tentokrát ale o kousek dál ve stejné výšce ve zdi. Hned tam přejeli baterkou a jak se zvuky ozývali blíže přepážce, tak je sledovali bílým kuželem světla. Pak se náhle ozval silný mužský hlas, který je všechny v hodině největšího napětí dokonale vylekal.
- "Hej!" zasmál se, byl to Brooks a volal na ně shora skrz díru, "Kluci říkali, že tu viděli krysu, tak se nelekejte..."
- "Pozdě..." Odsekl Caine, aby narazil na způsob varování.
- "Cože?" Optal se Brooks, aby se ujistil o tónu, kterým s ním mluvil.
- "Nic pane, ta krysa tu někde běhá..."
- "Nejspíše skulinami v obvodech," objasnil Zelenka.
- "Chlapci," ozvala se Houstonová odněkud zezadu, otočili se a zahlédli ji, jak svítí na roh zdi a přepážky, "Poďte se na něco kouknout..." Oba přešli blíž k ní, ona otočila hlavu k nim a spustila:
- "Ta krysa právě dělá to, o co mi se snažíme už nějakou chvíli..." Oba vyslali nechápavé pohledy.
- "Právě překonává přepážku, slyším ji už dost málo, z toho to odvozuju..."
- "Co když třeba jenom odlezla někam dolu..." Chtěl ji znejistit Caine.
- "Nebo nahoru..." Navrhl Radek. Všechny ale přerušil následující nepříjemný zvuk. Doktorka se zašklebila, krátce pohlédla ke dveří. Pak konstatovala:
- "Štít..." Měla pohled, jako když najde krysu rozmáčknutou v pastičce.
- "Jo..." Řekl Radek stejným způsobem a výrazem jako ona.
- "Co kdyby jsme šli zase něco dělat," navrhla Ashley.
- "Dobrej nápad," ozvalo se od Zelenky, který už zvedal svůj tablet.
09:35 - Sluneční systém planety P2C-527, Jumper- "Jak dlouho ještě," ptal se Rodney, sedící s tabletem na klíně řídícího Johna. Ten si jen oddychl a zopakoval to, co předtím.
- "Ještě pět minut Rodney..."
- "Jo, jo, to jsi říkal před pěti minutama taky a před dalšíma deseti jak by smet. Začínám si myslet, že jsou motory Jumperu dost pomalý."
- "Jako by ti to najednou začalo vadit..."
- "Nebuď sarkastický, víš..." Rodneyho přerušilo nové hlášení na hlavní obrazovce. John se rychle chopil slova hlásiče, aby nemusel poslouchat, co chce McKay říct.
- "Právě jsme dorazili na oběžnou dráhu sousední planety P3W-???... no prostě její sousední planety..."
- "Můžeš si ušetřit slova. Vím, co se tam píše... ‚Bacha je tam cizí loď, která je dost poškozená a vypouští vzduch, takže mějte maximální respekt‘." Dořekl sarkasticky Rodney. Po chvíli nemluvné cesty vyběhlo další hlášení, že někdo aktivoval bránu na sousední planetě. Hned na to se ozvala Carterová:
- "Rodney, Johne, jak jste na tom, hodina uplynula..."
- "Vlastně uplynula už před 5 minutami..."
- "McKayi... Co? Máte něco?"
- "Jo zachytili jsme tu loď a až se tam Sheppardovým 'oblíbeným' Jumperem dostaneme, poskytnu ti taky nějaké informativnější hlášení."
- "Dobře, ozvěte se, co nejdřív... "
09:37Jumper konečně dorazil na místo určení a oběma cestujícím v kokpitu malého plavidla se naskytl pohled na velkou šedou poničenou loď plující vesmírem obklopenou malými troskami.
- "To je loď Cestovatelů, ne?" Zeptal se nevěřícně Rodney a s otevřenou pusou si prohlížel kusy oceli kolem nich.
- "Jo nejspíš měli neplánovanou návštěvu. Otázkou je, proč se s námi ještě nespojili..."
- "Třeba tam není ta tvoje 'sexy' mimozemšťanka a proto s námi nemluví."
- "To ne... Kdyby tvoje loď měla v trupu díry a unikal by z ní vzduch, tak by jsi taky nezkusil volat o pomoc každého, kdo není Wraith?"
- "No já bych si z toho pomoh sám..." Rozevřel od ucha k uchu svůj úsměv Rodney.
- "No jo, tak kdyby jsi tam nebyl ty...?"
- "Tak by mě to bylo jedno..."
- "A kdyby ne...?"
- "No dobře, tak chtěj ale nemůžou, co teď?"
- "No začnem tím, že se nějak dostanem dovnitř, od toho jsi tu ty...?"
- "To je jednoduchý, prostě vystřel díru v trupu a zaleť dovnitř," řekl samolibě Rodney, ale přitom ve skutečnosti už přemýšlel, jak na to. John se na něj otočil a jedním pohledem si vyžádal lepší odpověď.
- "Dobře, tak nás vem k jejich vratům uvidíme, co budem moct... Když jim nejde komunikace, tak snad dokážou otevřít vrata."
09:40Dveře se po jejich přiblížení ke spodku lodě začali pomalu otevírat posuvným pohybem do stran. John klidně zaletěl s Jumperem až dovnitř, kde se hned po překonání neviditelné bariéry, představující normálně posuvná vrata, spustil štít. Loď na něj dosedla a ze dveří se vyšla Larin s dvěma svými osobními strážci. Sheppard ji s McKayem za zády rychle vylezl vstříc. Obě gorily na ně okamžitě začali mířit zbraněmi.
- "Ahoj Larin," začal John s falešným úsměvem na oba odporné svalovce.
- "Shepparde, nerada to říkám, ale okolnosti zapříčinily, že tě ráda vidím."
- "To mě těší..."
- "A kdo je to tam za tebou?" Sheppard se krátce ohlédl a chtěl Rodneyho představit, ale McKay to dříve provedl sám.
- "Rodney McKay, doktor Rodney McKay," hned natáhl Larin ruku vedle Shepparda. Strážci na to ale reagovali tak, že Rodneyho popadli za ruku a stočili mu jí do krajní polohy za zády. Rodney zaskučel, když mu gorily ruku vzápětí pustili.
- "Vidíš Rodney, to je ta tvoje vtíravost..." Vysmál se mu do obličeje a pak se s kamennou tváří vrátil pohledem k Larin.
- "Takže, co se stalo s vaší lodí?"
- "Tady ne. Řeknu ti to cestou, pojďte s námi na můstek." Oba strážci jim zbraněmi naznačili aby ji následovali. Celá skupinka se dala do pohybu.
Postupovali šedou chodbou, John šel vpředu kousek za Larin následován Rodneym, kterého doprovázely gorily.
- "Bylo to dnes brzy ráno. S naším antickým křižníkem jsme kotvili na orbitě jedné planety bez hvězdné brány. Naši lidé dole sbírali nějaké ovoce a některé lodě byly na povrchu také opravovány. Prostě, po skoncování s... s replikátory. Tak jim říkáte, ne? No řekněme, že jsme na chvíli omezili naši opatrnost a chtěli dát našim lidem nějakou odměnu po té velké bitvě. Už jsme potřebovali zakotvit. A po jednom dni a noci na orbitě nás náhle napadli neznámé lodě. Ani nevím, jak je popsat, byli černo zlaté a stříleli kanóny ze spodku trupu, tedy aspoň myslím, že ze spodku. Zničili naše lodě na povrchu z orbity a jednu loď na orbitě - tuhle - vážně poškodili. Zaútočili také na náš antický křižník, kterým jsme jim chtěli vzdorovat. Ale připravili nás o naše slabé štíty dříve, než jsme stačili vystřelit jedinou obrannou střelu, vyslali na naši loď výsadky vojáků ve zvláštní kovové zbroji a se zvláštními podlouhlými zbraněmi. Když už bylo jasné, že loď neubráníme, nechala jsem posádku evakuovat a než jsem loď opustila deaktivovala jsem štítová pole chránící paluby před radiací z Hyper motorů. Pak s ní odletěli a já shromáždila naše lidi na planetě. Opravili jsme částečně i když ne moc těsně tuto loď a chtěli doletět pro pomoc. Ovšem zachytili jsme pár hodin cesty od nás pár Wraithských lodí, které měli očividně namířeno k nám. Všichni jsme se na jednu loď nevešli. Rozhodla jsem se tedy letět nejkratší cestou na Atlantis a cestou jsme zachytili vaši loď u jedné z blízkých planet. Zbytek už znáš..."
09:44 - AtlantisSam pozorně poslouchala, co ji John ve vysílačce říká. Čím dál Víc se jim odhalovali děsivé plány neznámých padouchů.
- "Je mi líto Johne, ale s Daedalem jsem mluvila a uvízli nejméně na den na okraji galaxie, takže Vám teď pomoci nemůžou. Apollo je teď na cestě k nám, ale zatím je někde u Midway... Do nejbližších několika hodin Vám nemám jakou loď poskytnout..." Chvíli bylo na druhé straně ticho a pak se John znovu ozval:
- "McKay opraví jejich loď, aby byla schopná letu. Pak vezmeme do jejich hangáru Hvězdnou bránu, aby jsme je na místě mohli vzít k nám..."
- "To by šlo, zvládnete to?"
- "No Rodney..." Chvíli se odmlčel, v pozadí bylo slyšet jak McKay něco říká.
- "Jo, prej Vám připraví seznam vybavení, které nám máte poslat bránou k nám..."
- "OK, můžete. Za jak dlouho se ohlásíte?"
- "Asi za deset minut s tou kocábkou doletíme k bráně."
09:47 - Hyper prostor mezi dvěma galaxiemi, Aurora, Poškozená chodbaDole v chodbě už bylo spuštěné osvětlení, malý pokrok si připsal na konto pracovitý Radek, který za pomoci kolegyně Houstonové, právě prolomil bezpečnostní opatření.
- "Momént... moment... Ano! Systémy prolomeny," hlásil od tabletu Zelenka s výrazem horlivého prvňáčka. Dal tak zelenou Brooksovi a jeho muži s autogenem, aby mohli překonat dveře. Přistavili dvě dlouhé kovové bomby ke dveřím a zažehli plamen. Brooksův muž načal obrýsování první hrany otvoru. Pomalu se vytvářela žhavá stopa vzniklé spáry.
09:43 - AtlantisMuž na židli s hlavou opřenou o hruď se pomalu probouzel vlivem ostrých světel namířených rovnou na něj. Byli to dvě silné lampy postavené každé v rohu jednoho stolu. Cítil se tak podivně malátný, něco jako při nedostatku cukru v krvi. Chtěl se chytit za hlavu ale ruce měl přivázané, trhl sebou, aby se pokusil se uvolnit. Avšak nešlo to, zaslechl kroky a ve světle předním se objevil ten "kromaňonec" v kůži, co ho předtím hlídal a vyslýchal. Vedle něho se objevil ještě ten druhý voják, který se tu objevil, než přišla ta blondýna, která ho omráčila. Snažil se uspořádat si myšlenky, ale nějak mu to nešlo, nemohl dobře přemýšlet a cítil, jak se mu po těle rozlévá studený pot. Byl hodně vystresovaný, ale nechtěl, aby to poznali. Avšak neovládal své tělo tak jako normálně, viditelný byl na něm každý aspekt jeho myšlení. Chlap předním na něho náhle vykřikl:
- "Pamatuješ si, kde jsi?!" Rozbušilo se mu srdce a v hlavě se zobrazili všechny myšlenky a vzpomínky na události předtím.
- "Zavřeli jste mě sem, drželi mě tu hodinu a pak mě omráčili, víc si nepamatuju..." Ačkoliv to nechtěl, říkal přesně to, co chtěli. Snažil se to nějak blokovat, ale nešlo to, ne zatím.
- "Jak se jmenuješ?!" Nechtěl mluvit, snažil se a chvíli se mu to dařilo. V tom se k němu ohnul druhý muž a začal mu šeptat do ucha.
- "Být tebou, tak mu to řeknu, zatím vypadá trpělivě, ale viděl jsem ho, jak se na tebe chystal. Věř, že poslední, co bys chtěl, je být tu s ním sám..." Stres se dále zvyšoval a on se, ač nechtěl, přinutil k odpovědi.
- "Isaac, ba..." Vší silou se snažil, zavřít si ústa. Nechtěl to říct, hlavně ne tohle slovo. Trénovali ho, na takové situace, musel si jen uspořádat myšlenky, ale šlo to tak těžko. Muž předním ale rychle ztratil trpělivost. Bouchl do stolu před ním a zařval:
- "Dopověz to!!!"
- "Já ne-e, nemůžu!" Pohlédl na muže vedle, něj který se znovu rozhodl, šeptat mu do ouška.
- "Když mu to řekneš, necháme tě být a přineseme ti nějaký jídlo a budeš mít klid, aspoň chvíli. Jestli mu to ale neřekneš, nebude to on, koho se budeš muset bát!" Teď už přitvrdil i Lorne a shodil ho i s židlí na zem. On se nemohl nějak vyprostit, protože byl stále rukama přikovaný k opěradlům. Muž, který byl předtím před ním, odstrčil stůl a vzal do ruky jednu z lamp, načež mu ji dal přímo k obličeji. Neviděl skoro nic a z očí mu začali téct slzy proudem.
- "Řekni to!!!"
- "Jedno slovo, a máš klid. Dělej!" Naléhali pořád.
Nakonec to nevydržel a pod tíhou všech faktorů odpověděl, ale proklínal se za to. Neodpustí mu to...
- "Jsem Isaac, věrný služebník lorda Ba´ala! Stačí?!" Křičel, už nemohl dál, ztratil vědomí.
09:53Major Lorne zastihl plukovníka Carterovou zrovna v řídící místnosti. Upoutal ji svou přítomností a hned jí ohlásil všechny novinky:
- "Pokročili jsme s výslechem, madam. Nadrogovali jsme ho a po probuzení na něj zatlačili, až nám prozradil, že dělá pro Ba´ala. Teď už není pochyb o tom, že jsou to goa ´uldi."
- "Nevím jestli mě to má těšit nebo naopak," odpověděla zamyšleně Sam. Chvíli polemizovala na toto téma, až se začala vytáčet brána. Počkala na vyšlehnutí nestabilního energetického výru a, po přijmutí řádného ověřovacího kódu, vyšla vstříc příchozím z druhé strany. Jako první se objevil McKay. A vypadalo to, že je zároveň i poslední, protože se brána hned po něm zavřela. Sam se zamračila a spustila:
- "A kde je John?"
- "No řekněme, že po tom ranním útoku jsou naši přátelé už trochu paranoidní, takže si tam Shepparda nechali, abych se určitě vrátil. Jestli dovolíš, rád bych zašel pro to vybavení, jestli chceš můžeš jít semnou?"
- "Dobrá," konstatovala jen a zamířila spolu s ním do pravé chodby.
- "Ale musíš mi s něčím pomoct..."
- "Co to má být?"
- "Jak zastavit šířící se radiaci z generátorů Hyper motorů na antickém křižníku třídy Aurora...?"