Ahoooj! Tak jsem zase tady s novou povídkou, doufám, že aspoň někdo z toho má taky takovou radost jako já
Trvalo to dlouho, uznávám, ale když já to psala ve škole a to víte, přednášky nejsou zas tak dlouhé, jak by se zdálo, když je musíte poslouchat
Sice to není ta vážná o Sheppovi a McKayovi, ale je to pokračování Star Trek Přemek
A pozor, je to nevhodné pro slabší povahy, protože to obsahuje slovo PŘÍZRAK!! A né jednou, takže bacha
STAR TREK PŘEMEK
Jak došla malinová šťáva
„Co tím chcete říct, že došla malinová šťáva?“
„Pane, omlouvám se, ale které části z toho nerozumíte? Jsem kuchař, nemám takovou slovní zásobu, abych vám ke každému ze slov „došla malinová šťáva“ řekl ještě tři synonyma!“
„To jakože ode dneška budeme krvácet doopravdy?!“ Jindy tak klidný a vyrovnaný Kleinman vypadal nyní, k překvapení přítomných, dost rozrušeně. Nikdo nechápal, proč ho zrovna tento bezvýznamný fakt, totiž že došla malinová šťáva, natolik dráždí. Jenže Kleinman nebyl jen tak nějaká samoúčelná povídková postava, aby hned začal všem vysvětlovat, proč dělá to, co dělá. Prostě jen zakroutil hlavou, jakoby smutný, že to nikomu jinému nedochází, a odkráčel z jídelny.
Na chodbě před jídelnou potkal prvního důstojníka Markse.
„Marksi, ani tam nechoď, došla malinová šťáva.“
„No a?“
„Copak ty to nechápeš? Dojde malinová šťáva a všechno jde do kopru!“
„Cože?“ Chudák Marks vůbec netušil, o čem to Kleinman blábolí, ještě nikdy ho neviděl tak rozrušeného, vlastně ještě nikdy neviděl, že by si Kleinman na cokoli stěžoval... a teď tohle...
„Nevíš, co je to kopr?“ odsekl podrážděně Kleinman a rozhlížel se zamračeně po ošuntělých nálepkách na elektrických skříních. Kdykoli jindy by si pomyslel, že by se měly už vyměnit, aby se nestalo neštěstí, dnes ho to ale ani nenapadlo.
„No... to je přece taková kytka, co se dává do sklenice, když zavařuješ okurky, jednou na srazu majorů mi o tom Lorne vyprávěl dost děsivou historku!“
„Notak vidíš, takže chápeš, jak je to vážné.“ Marksovi už začalo docházet, že s někým to tu doopravdy je vážné.
„No a co s tím chceš dělat?“ zeptal se tedy opatrně, protože bláznům se nemá odporovat. Kleinman se znovu rozhlédl, vytáhl zápisník a tužku, něco napsal a ukázal to nenápadně Marksovi. Marks si to přečetl, lekl se a utekl do své kajuty, bez večeře!
„Srabe...“ zavrčel Kleinman a zmačkal papírek, na kterém stálo: GENERÁLNÍ STÁVKA!
Na druhý den se na všech nástěnkách posádky objevily plakátky s nápisem: „Pro všechny, komu není lhostejný chod této lodi! Přijďte dnes v 15:00 do kajuty kapitána Davea Kleinmana.“ Marksovi to bylo trochu divné, proč se porada takové závažnosti koná v kajutě nějakého podřadného důstojníčka (když jste major, začnou vám všichni s nižší hodností připadat podřadní), ale samozřejmě se dostavil. Jaké bylo jeho překvapení, když u Kleinmana v kajutě byl kromě něj v 15:00 už jenom Kleinman. I ten vypadal trochu zklamaně.
„Měl jsem radši napsat „Kdo chce vidět Asgarda bojovat s morčetem“, na chod lodi zdá se nikdo neskočil... teda kromě tebe, Marksi, chmm... dokonce ani generál nepřišel, pro naši věc je to sice téměř esenciální, ovšem z globálního hlediska je to alarmující!“ Marksovi šla hlava kolem, tolik cizích slov v jedné větě a ještě navíc ani ten podmět a přísudek mu nedával moc velký smysl... Tak raději dělal, že si prohlíží výzdobu Kleinmanovy kajuty. Po stěnách visely v rámečcích různé výstřižky z novin a časopisů, Marks přečetl jen některé titulky: „Kleinman“, „Kleinman se vrací“, Kleinman a Robin“, Kleinman navždy“, „Spiderman. Superman. Kleinman.“...
„Dave Kleinman, muž, na jehož tváři se objeví náznak úsměvu jedině při sledování Happy Tree Friends. Muž, kterému nelze říci ne,“ začal číst Marks jeden z článků, „Teda to jsem o tobě nevěděl!“ Kleinman vypadal spokojeně a hrdě se rozhlédl po své sbírce.
„No co, každý má snad právo na své alterego!“
„Já žádné alterego teda nemám... ale mám fretku a to je snad taky dobrý, né?“ Kleinman jen zavrtěl hlavou a obrátil oči v sloup.
„Ehm, no nic, budeme ignorovat, že na lodi je přísný zákaz přechovávání domácích mazlíčků (s výjimkou Hermioda) a přejdeme rovnou k věci... Generální stávka by se měla pořádně naplánovat!“
„Počkej...“ zděsil se Marks, „Ale já žádnou stávku dělat nechci!“
„Přišel jsi? Přišel, tak se nevymlouvej. Navíc, přece mě nenecháš stávkovat úplně samotného? Svého nejlepšího kamaráda Kleinmana!“
„Podle támhletoho článku jsi sám zachránil tři automobily a jeden autobus od havárie, během dvou minut jsi opravil semafory a ještě jsi převedl stařenku přes přechod, tak mi vysvětli, na co mě potřebuješ?“ ukazoval Marks na jeden výstřižek, kde byla fotka Kleinmana, kterak si podává ruku s ředitelem dopravní policie.
„Ale tohle je něco jiného,“ bránil se Kleinman a nenápadně shodil ze zdi několik dalších článků podobného ražení, „tady došla malinová šťáva!“ Zkusil na Markse udělat psí oči, ale ten i nadále zůstával skeptický, psí oči byla totiž jeho specializace a Kleinman mu v tomto oboru nesahal ani po kotníky. Tak se Kleinman rozhodl, že vsadí na jistotu. „Hele, prostě se nevykrucuj, jdeš do toho se mnou, nebo řeknu generálovi, jak jsi tenkrát s pomocí párátka a zubní niti zabránil protržení vnějšího pláště lodi, on tě s radostí povýší na plukovníka a pak bude pozdě brečet!“ Trocha zdravého vydírání nemůže být nikdy na škodu.
„Ale to byla nehoda!“ zakvílel Marks zoufale. „Jenom jsem si chtěl vyčistit zuby!“
„Na to ti tak skočím, mlč a už neodmlouvej.“ Kleinman z Marksova výrazu poznal, že má vyhráno. „Takže, nejdřív bychom si měli vymyslet nějaké heslo, něco jako slogan, každá pořádná revoluce má mít svůj slogan!“
„Cože? Ještě před chvílí to byla generální stávka!“ pípl opatrně Marks, který si prostě nemohl pomoct a musel neustále své okolí bombardovat otravnými trefnými poznámkami.
„Revoluce je jiný slovo pro generální stávku a nepřerušuj pořád. Chtělo by to něco krátkého, jasného a úderného, ale aby to zahrnovalo podstatu toho, čeho chceme dosáhnout, hmmm...“ Kleinman se podrbal na bradě a začal přecházet sem a tam po své ubikaci, přičemž různě rafinovaně kličkoval, jelikož na koberci byl bleděmodrý vzor a on měl modrou rád, takže ji nechtěl pošlapat pracovními botami. „Hm, co takhle Budeme bojovat do poslední kapky malinové šťávy?“
„Jenže my už žádnou malinovou šťávu nemáme, tak jak můžeme…“ namítl Marks, ale Kleinman mu hned skočil do řeči.
„Pravda, pravda, tak co třeba… Svoboda, rovnost, malinová šťáva!“
„No já nevím, co takhle… Odpor je marný?“ navrhl s nadějí v hlase Marks. Sice si už nepamatoval, kde to slyšel, ale znělo to dobře. Kleinman protočil panenky.
„A kde v tom máš malinovou šťávu, ty chytráku?“
„Víš, problém malinové šťávy je v tom, že není krátká, jasná, ani úderná!“
„A taky že došla, na to nezapomínej, takže si nestěžuj a vymýšlej. Hmm… S malinovou šťávou navěky a nikdy jinak!“ Marks nešťastně sledoval Kleinmana, který byl očividně ve svém živlu. Po chvíli už to nevydržel.
„Kleinmane, proboha, tak si dáme za heslo něco, co všichni pochopí, třeba Dejte nám malinovou šťávu, o to snad jde, ne?“
„Tys to vůbec nepochopil, člověče, když demonstruješ, tak jde o to, abys měl nějaký chytrý heslo, který donutí kolemjdoucí se zamyslet, a né nějaký suchý požadavky!“ Marks jen zakroutil zoufale hlavou.
„Demonstrace? Před chvílí to byla revoluce.“
„Demonstrace je jiný jméno pro revoluci a revoluce je jiný slovo pro generální stávku, jasné? Dobře, takže… co třeba Bez šťávy jsme namydlený?“ Marks složil hlavu do dlaní.
Nakonec se Kleinman usnesl, že heslo se ještě nechá k projednání a začal plánovat průběh celé revol… stávky… vlastně demons… no prostě akce.
„Takže, Marksi, zítra půjdem do práce jakoby nic a až nám generál dá nějaký rozkaz, budeme dělat že nic a až se zeptá, proč děláme že nic, ukážeme mu transparent s naším heslem… na kterém se do rána usnesu,“ líčil vše Marksovi.
„Víš, co potom generál udělá?“ zeptal se ho trpělivě Marks.
„Dá nám malinovou šťávu, co jiného!“ zazářil Kleinman.
„Ne. Zavolá stráže a dá nás zavřít do vězení. Na naše místa půjde někdo jiný a my půjdeme před soud,“ opravil ho Marks nešťastně. Kleinman se na chviličku zamyslel nad touto novou perspektivou. Potom rázně zavrtěl hlavou.
„Ne, Marksi. My tady bojujeme za správnou věc, za pravdu a spravedlnost, za malinovou šťávu! Tváří v tvář našim argumentům nám nikdo neřekne ne!“
Další den ráno se vše zdálo, jak se patří. Když generál Hammond dorazil o půl desáté na můstek, za oknem se míhalo modré něco, všechny mašinky s hučením běžely, Kleinman seděl s kamennou tváří u univerzální konzole, Marks se jako vždy při jeho příchodu zatvářil nervózně, vzadu dvě ženské schovávaly spěšně magnetky, kterými ještě před chvílí hrály na té divné umělohmotné počmárané desce piškvorky… Na co asi ta deska slouží, pomyslel si v duchu generál a hupsnul s radostí do velitelského křesla, až to zapraštělo. Ženské na ni hned chytře začaly něco čmárat fixkami a spěšně vytahovaly z krabičky magnetky ve tvaru Přemka, přízrakovské lodi a pásu asteroidů, které na ni začaly různě uchycovat. Generála to zaujalo. Znovu se zvedl a obkroužil pár ráznými kroky podivnou tabuli.
„Co je to za čmáranici?“ zeptal se jedné z ženských, která právě popadla pad a předstírala, že něco počítá, protože si myslela, že pak se jí generál na nic nebude ptát.
„To je znázornění naší polohy, pane, dílčí výpočty našeho kurzu a doby, za jakou ho budeme muset změnit,“ odpověděla ženská a nenápadně smazala zbytek křížku a kolečka, na které generál právě ukázal.
„A proč je to tak křivý?“ zeptal se zase se zájmem generál.
„To je proto, že vše znázorňujeme ve sférických souřadnicích, pro zjednodušení,“ přispěchala s odpovědí a houbou na mazání druhá ženská.
„É, aha. No… výborně, pokračujte,“ řekl generál trochu rozmrzele. Čekal, že to bude něco daleko zajímavějšího, když to vypadá tak futuristicky. Ženské si pohledem blahopřály, že se generála tak snadno zbavily, ale ve skutečnosti ho svými rádoby chytrými vysvětleními ještě utvrdily v přesvědčení, že je to deska na piškvorky, což hodlal později podrobně prošetřit. Chvíli ještě obcházel kolem.
„A co je tadyncto kulatý s popiskem FUJ?“
„To je přízrakovský křižník, pane.“
„Cože?!“
„Ano pane, ten co se k nám blíží, ráno jsme vám to volali a říkal jste, že tu hned budete.“
Generál si vzpomněl na incident, který se odehrál zhruba v sedm hodin ráno a který považoval za hodně nepovedený pokus dostat ho včas do služby.
„Aha,“ řekl jen a šel si sednout do křesla, „Kleinmane, jak jsme na tom se zbraněmi a štíty?“ zeptal se. Kleinman nic neřekl. „Kleinmane, haló, jsi hluchej? Na něco jsem se tě ptal!“ zakvičel generál podrážděně. Kleinman se k němu beze slova obrátil a zvedl kartón s nápisem „Malinová šťáva – základ státu!“
„Co to je za blbost?“ podivil se generál, který ještě nikdy v životě něco takového neviděl. Kleinman se vzpřímil a zatvářil se sveřepě.
„To, generále, je vzpoura!“ Generál se podíval na Markse. Ten vypadal dost zděšeně. Když spatřil, že se na něj generál dívá, začal prudce mávat rukama jakože on nic.
„Generále, o tomhle já nic nevím, ještě včera to byla demonstrace!“
„Vzpoura je jiný slovo pro demonstraci a demonstrace je jiný slovo pro revoluci a revoluce je jiný slovo pro generální stávku, jasné?“ vysvětlil Kleinman ochotně. Generál se zamračil a nepatrně pokynul rukou. Ze stínů vzdálenějších konzolí vystoupili dva drsně a nesmlouvavě vyhlížející sekjůriťáci a odtáhli zoufalého Markse a poměrně šokovaného Kleinmana do vězení. Sotva v chodbě dozněly Marksovy výkřiky „Ale generále, já přece nic neudělal!“ „Pusťte mě, já za nic nemůžu!“, zakroutil generál hlavou.
„Tak to bylo dost chabý,“ zhodnotil výstup, „Ta dnešní mládež už ani pořádnou vzpouru udělat neumí…“ Zatočil se na křesle a za konzole zasedly dvě výše zmiňované ženské, které už tou dobou začínaly bolet nohy.
Když oba revolucionáře odvedli z můstku, nastal opět klid. Ovšem něco takového nemohlo vydržet dlouho. Za chvíli si generál, spokojený sám se sebou, vzpomněl, v jaké situaci se nacházejí.
„Jo, takže ty... ženská... jak jsme na tom se zbraněmi a štíty?“
„Vše funkční a připraveno, pane,“ řekla ženská.
„Výborně, výborně...“ mumlal si generál, „Takže zatím poletíme dál a budeme dělat, že jsme mírumilovné plavidlo, které si nepřeje vyvolávat rozruch, checheche...“ zasmál se generál svému ďábelskému plánu. Na obrazovce se pomalu zvětšoval přízrakovský křižník. Náhle začala na Kleinmanově konzoli blikat kontrolka. Ženská, která u ní nyní seděla, se chvíli pokoušela přijít na to, co to znamená, ale nebylo to snadné, Kleinmanově konzoli nikdo na lodi plně nerozuměl (kromě samotného Kleinmana, samozřejmě), byla totiž univerzální a mohlo to znamenat téměř cokoli.
„Pane... myslím... řekla bych že... na palubě tři někdo ukradl držák na ručníky, pane,“ oznámila nakonec ženská, ale neříkala to vůbec s jistotou.
„Cože? No to snad ne!“ rozhořčil se generál, „Hned tam někoho pošlu!“ Za chvíli kontrolka zase zablikala.
„Pane, právě ukradli další!“
„Cože? No to je neslýchané, morálka na naší lodi je téměř tak nízká, jak bych čekal!“ zavrtěl generál nevěřícně hlavou. Za další chvíli kontrolka zablikala potřetí.
„Pane, už zase ho ukradli!“
„No to není možné, tolik jich na lodi ani nemáme! Jak může být někdo tak hloupý a krást pořád dokola ten samý držák na ručníky, no já tam snad zajdu sám!“ zařval generál už vysloveně naštvaně a zvedl se z křesla. Zarazil ho hlas jedné z ženských. Ukazovala na obrazovku směrem ke křižníku. Zdálo se, že se z něho vysouvá veliká cedule s nějakým nápisem. Generál si nasadil brýle a přistoupil těsně k obrazovce.
„Tak to... sakra... už zvedněte...“ četl s námahou, bylo to opravdu daleko a on si vzal brýle na čtení, takže to pro něj nebylo snadné, „Cože? Co máme sakra už zvednout?“ podivil se nad podivnou zprávou.
„Ahááá!“ zvolala ženská sedící u Kleinmanovy konzole, „Tak takhle to je! Hm, pane, volají nás.“
„Cože? Kdo nás volá?“
„No ti přízraci, pane.“
„Řekněte jim, že nemám čas, musím tu vyřešit krádeže držáků na ručníky a vsadím se, že když tam byli, vzali i ty ručníky! I přízraci přeci musí uznat, že za těchto okolností budou muset počkat.“
„Ne, pane, totiž, nikdo nic neukradl, víte?“
„Jakto, to je nesmysl, vy je krejete! Jedete v tom s nima! Kolik vám slíbili ručníků, hm? Hm?!“ vrhl se generál na ženskou a začal s ní třást. Nebohá ženská jen němě ukázala znovu na obrazovku. Z křižníku se vysunula další cedule s nápisem „Je to fakt důležitý!“
„No dobře,“ řekl nakonec generál a usadil se zpět do velitelského křesla, ovšem neodpustil si zavolání ostrahy, která odvedla kriminálnici do cely. Její místo zaujala vycpaná žirafa s vycpanou kytičkou v puse.
„Tak tedy odpovězte na jejich volání, když je to tak důležité!“ zavelel generál. Žirafa poslušně zmáčkla čudlík se zeleným telefonním tlačítkem. Na obrazovce se zjevila přízrakovská hlava, ošklivá jak jen taková přízrakovská hlava může být, která měla na sobě kudrnatou paruku a umělé řasy. Promluvila děsivě skřehotavým hlasem:
„Um, zdravím vás, lidská lodi, jsem doktorka Weirová, jak jistě vidíte,“ zamrkala řasami, „Unesli mě přízraci, ale podařilo se mi ovládnout jejich loď, žádám o povolení k vstupu k vám na palubu!“ Generál si přízraka zkoumavě prohlížel.
„Ale doktorko Weirová, proč máte tak velké oči?“ zeptal se podezřívavě.
„No přece protože... umm... ehhh... další otázka!“ znejistěl přízrak zamaskovaný za Weirovou.
„Tak tedy proč máte tak velké zuby?“ zeptal se zase generál.
„Tedy, abych tak řekl... teda řekla... hmm... nechcete se mě radši zeptat, proč mám tak velké ruce??“
„Ano, proč máte vlastně tak velké ruce?“
„Abych vás mohla lépe snííííííííst!“ zachechtala se takzvaná Weirová z plna hrdla. „No ale teď zpět,“ uklidnila se.
„Dobrá, povoluji vám vstup na palubu, ovšem musíte být neozbrojená a nesmíte s sebou brát žádné další přízraky, jasné?“ Zamaskovaný přízrak se na chvíli zamyslel a pak neochotně přikývl.
„Tak tedy dobrá, člověče.“
Když generál večer uléhal na svá generálská lože, byl sám se sebou velmi spokojený. Za jediný den se mu podařilo šoupnout do vězení dva stávkující občany, zlodějku ručníků a přízraka vydávajícího se za dr. Weirovou, tak tomu už říkal úspěch.
„Kleinmane, Kleinmane, ať se na mě tak nedívá!“ kňoural zděšeně Marks a schovával se za Kleinmana.
„Pane, nedívejte se tak na něj,“ požádal Kleinman slušně přízraka, který s nimi okupoval celu. Byl celý neklidný, už z nervozity vysál nějakou ženskou, kterou tam sekjůriťáci přivedli chvíli po Kleinmanovi a Marksovi, a teď střídavě přecházel sem tam celou a díval se divně na Markse.
„Ale nojo, nojo,“ zamumlal smířlivě přízrak a dal se do přecházení sem a tam. „Já to nechápu,“ rozčiloval se při tom, „Proč mě zavřeli do vězení? Přece jsem splnil naši dohodu, přišel jsem sám a beze zbraně!“
„Předstíral jste, že jste doktorka Weirová,“ připomněl mu Kleinman.
„Pravda, to bylo trochu nefér, ale bylo to s dobrým úmyslem!“
„A s jakým?“ zeptal se zvědavě Marks.
„Přece všechny tu vysát a zmocnit se vaší lodi!“
„Aha.“
„A víte, že se vůbec nedivím?“ spustil Kleinman, „Na téhle lodi se každému slušnému člověku hrozně křivdí. Mě například taky zavřeli do vězení a to jsem stávkoval za správnou věc!“
„A za jakou, smím-li se zeptat?“ zeptal se přízrak.
„Za malinovou šťávu. Ona došla, víte?“ odpověděl Kleinman. „Mimochodem, já jsem kapitán Kleinman, tohle je Marks a vy jste...?“ Přízrak se zdál nesvůj, že by jim měl říct své jméno.
„No... když já nevím... ještě žádný přízrak nikomu neřekl své jméno... ale předpokládám, že je to lepší, než kdybyste mi říkali tak pitomě, jak je u vás zvykem... chudák Bublifuk, taky bych radši umřel, než aby mi říkali Steve... O Fríťovi nemluvě... Tak tedy... Kolimátor, k vašim službám.“
„Kolimátor? Co to je?“ zasáhl opět do rozhovoru Marks.
„To je moje jméno, mladý člověku,“ řekl přízrak trochu ukřivděně, přestal chodit sem tam a opět se divně zadíval na Markse. Ten si toho nevšiml a začal se chrochtavě smát.
„A vaše žena se jmenuje Kyveta, né?“ vychrochtal potom rozjařeně a obrátil se na přízraka, takže si všiml jeho divného pohledu a hned ztichl.
„Ano, jak to víte? No to jsou mi věci...“ podivil se přízrak a začal přecházet sem tam celou. Při tom si mumlal něco jako buc-buc-buc-buc-buc... Pak skočil k mřížím a zařval: „Všichni zemřete! Váš osud už je zpečetěn a ty,“ ukázal na takového malého a hubeného strážného, „Budeš první, na kom se budu krmit, až mě mí dobří známí vysvobodí, kapišto?!“ a hrozivě mu ukápla z pusy slina. Strážný vyjekl a schoval se pod peřinu. Kolimátor zle zavrčel na zbývající strážné a pak hrozivě zařval: „Mydli... fidli... BÁC!!!“ a pokusil se je přes mříže uškrtit.
Kleinman to vše chvíli sledoval, ale pak usoudil, že pro jeho věc to nemá pražádný význam. Obrátil se tedy k Marksovi, který na celý výstup zděšeně třeštil oči.
„Marksi, musíme se odtud dostat ven, takhle malinovou šťávu nezachráníme!“
Uplynulo několik hodin a situace ve vězení se pranic nezměnila. Kleinman za tu dobu vyzkoušel všechny možné únikové triky, ale nic neuspělo. Strážní byli totiž speciálně vycvičení, aby se nenechali přesvědčit, že to co dělají, je vlastně děsně špatné a ve skutečnosti je to proti jejich přesvědčení. Také už nedělali tu chybu, že by se nechali zmlátit vězněm schovaným vedle dveří cely, hlavně proto, že tam žádné dveře nebyly, pouze mříže. Asi by vás zajímalo, jak se tedy vězňové dostali dovnitř, co? Přece je tam transportovali speciálním asgardím paprskem uzpůsobeným pouze k přepravě do vězení a z vězení. Rafinované, co?? A už vůbec se nemohlo stát, že by se něco zvrtlo, když strážní dávají vězňům jídlo – žádné jim totiž nedávali. Když Kleinman začal uvažovat o tom, jak z Markse udělat svůdnou ženu, která by mohla mít se strážnými víc štěstí než on, uznal Kolimátor, že krize dosáhla vrcholu, a vytáhnul si pletení.
„Z každého vězení je cesta ven a já tu cestu najdu!“ říkal Kleinman už asi po páté.
„Kleinmane, tak se s tím prostě smiř, nedostanem se odsud, dokud nás někdo nepustí!“ snažil se ho uklidnit Marks, který neměl ani náhodou v úmyslu svádět ochranku, „Odtud by se nedostali ani plukovník Sheppard a doktor McKay, natož my...“
„Vážně myslíš, že by se odsud nedostali?“ zarazil se Kleinman.
„Jasně, vím to jistě,“ usmál se na něj Marks a ulevilo se mu, že bude konečně klid, „Tohle vězení bylo speciálně navrženo na základě jejich hlášení o tom, jak utíkali ze všech možných vězení. Věř mi, kdyby tu byli s námi, budou namydlení!“ Kleinman si Markse změřil přivřenýma očima a pak zařval:
„CHÁ!“ čímž způsobil, že Marks leknutím spadl z pryčny na zem a Kolimátorovi uteklo oko, „Takže konečně můžu dokázat, že jsem lepší než ty dvě máčky!“ Kleinman si zamnul ruce a pustil se do snahy o útěk s novým zápalem.
Kleinman, Marks a Kolimátor se plížili potemnělou chodbou v blíže neurčené oblasti Přemka.
„Co se furt tak šklebíš?“ zašeptal Marks a šťouchl do zad Kleinmana, který šel před ním.
„Přece protože jsem konečně dokázal, kdo je největší borec v letectvu, a Sheppard to není.“
„Hele, nějak moc si fandíš, kdyby se tam neobjevil Hermiod s disruptorem a neomráčil ty stráže nervovým stiskem kolena, ještě trčíme v cele.“ To Kleinmanovi trochu zkazilo radost, ale nakonec nad tím jen pokrčil rameny. Nakonec, tady přece vůbec nešlo o nějakého Shepparda či Hermioda, nýbrž o malinovou šťávu, a její vidina se nyní zdála slibnější než kdy dřív. S touto myšlenkou otevřel Kleinman servisní potrubí a vlezl dovnitř.
„Musím říct,“ pokračoval Marks, „že mě docela překvapilo, když jsi mu slíbil polovinu zisku...“
„Říkal jsem si, že jinak nás tam nechá, nebo hůř... však víš, čeho všeho je Hermiod schopný!“
„Pravda,“ musel uznat Marks, „To by mě zajímalo, k čemu může Asgard jako Hermiod potřebovat malinovou šťávu...“
„No, to mě docela taky,“ řekl Kleinman, „Ale když se nad tím zamyslím, tak doufám, že se to nikdy nedozvím.“ Marks jen přikývl tomuto moudru a následoval Kleinmana do potrubí, přičemž před sebou strkal Kolimátora. Ne že by mu nevěřil, ale jistota je jistota.
Když dorazili k nejbližší servisní komoře, ve které se střetávalo několik potrubí a která obsahovala spoustu blikajících panelů a zamotaných drátů, rozhodl Kleinman, že je čas vymyslet nějaký plán.
„Tak já bych se třeba mohl vrátit na svou loď...“ navrhl Kolimátor.
„Né tak rychle!“ zarazil ho Kleinman, „Copak si myslíš, že si jen tak můžeš odejít?“
„Vysát všechny na palubě mi očividně nedovolíte... tak co bych tu ještě dělal?“
„Přece tě předáme generálu Hammondovi a on nám za to udělí milost a malinovou šťávu!“ usmál se zle a vypočítavě Kleinman.
„No to ne! Vždyť by mě poslal někam do laboratoře, kde by do mě šťouchali lidi vidličkou, to už vás radši oba na místě vysaju a uteču!“
„To snad nebude nutné,“ řekl rychle Kleinman, ale on i Marks si pro jistotu odsedli dál, „Jsem si jistý, že se nějak rozumně domluvíme...“
„Hmm...“ naklonil Kolimátor hlavu, vycenil zuby a natáhl ruku k Marksovi, který na nic nečekal a zdrhnul.
„Co tohle: Necháme tě jít, když nám seženeš malinovou šťávu?“ nevzdával se Kleinman.
„Hmm...“ obrátil se Kolimátor na něj. Natažený pařát se mu hladově chvěl, oči mu chtivě žhnuly a ze zubaté tlamy mu vytekl pramínek slin. Přitom ještě přerývaně dýchal a vražďácky se smál pod vousy. Kleinman seděl, ani nedutal, protože nebyl tak prozíravý jako Marks a nesedl si do ústí některé z chodeb. Rozhlížel se nenápadně kolem, jestli by se tu nenaskytl předmět vhodný k obraně před nenasytným přízrakem. Uviděl akorát šroubovák, který se tam bezprizorně povaloval po zemi, ale vypočítal si, že pokud k němu bude ruku šinout tak pomalu, aby si Kolimátor ničeho nevšiml, tak to nestihne, a pokud bude ruku šinout trochu rychlejc, tak si toho Kolimátor všimne a to ho určitě ještě víc rozběsní. Takže se oddal osudu a očekával nejhorší. Kolimátor se nad ním klenul jako stín smrti a potom řekl:
„Dobré, že??“ a vypadal velmi spokojený sám se sebou.
„Uffffff!“ řekl Kleinman, když se přesvědčil, že Kolimátor už opravdu nejeví zájem ho vysát, „Tohle už mi nikdy nedělej!“ Kolimátor se nevinně usmál.
Po krátké chviličce bestiálně zařval a vysál Kleinmana na kost.
„COŽE???“ podivil se Kleinman, „To snad ne!“
Promiň, já to taky neplánovala, ale musíš uznat, že tahle scéna k tomu vysloveně spěla a taky dospěla.
„No ale... co malinová šťáva?“
Doufej, že Marks bude ve tvém jménu pokračovat v úsilí ji zachránit.
„Tak to se nebojím.“¨
Pravda, asi nebude.
„No ale co celá tahle povídka? Takhle to přece nemůže skončit! Mysli ve větším měřítku... o kom budeš psát, když né o mně?!“
Nojo... víš, já tě taky nechci zabít, ale prostě se to stalo, kdo jsem já, abych se protivila vůli osudu?
„Autorka, bohajeho.“
„Když vás tak slyším... já ho jako nemusím vysát, celkem ani nemám hlad. Uznávám, nebude to už ono, ale můžeme prostě zůstat u toho, že jsem se nevinně usmál...“ navrhl Kolimátor.
Ale jestli se to dozví ostatní přízraci, tak tě vyhostí a nebo se ti budou přinejmenším za zády smát!
„No, žádná novinka... pořád ještě mám svoje pletení pro případy nouze...“
Notak dobře. Nakonec – A ve prospěch zápletky, účel světí prostředky. Ale pro příště si dej Kleinmane laskavě pozor, kam a s kým lezeš, a teď pěkně poděkuj tady panu Kolimátorovi, že se tě tak zastal.
„Díky, kámo! Po povídce máš u mě panáka!“
„Rádo se stalo, kapitáne Kleinmane, už se těším.“
Notak to by stačilo, vy dva... Radši zpět k příběhu.
„Ano.“
„Ehm hm.“
Kolimátor se tedy jen nevinně usmál. Nemohl si prostě pomoct a nepředvést své mistrovské dovednosti! Potom se opět klidně posadil vedle Kleinmana.
„Víte, rád vám obstarám malinovou šťávu, ale váš plán má jednu malou chybu. Nejdřív se odsud musím dostat a pak teprve vám ji můžu dodat.“ Kleinman pokýval hlavou a zamyšleně si zamnul bradu. V tom přiharašil chodbou Marks.
„Ahoj hoši, tak už jste se dohodli? Právě jsem narazil na párek techniků, kteří nás tu hledají, asi už si všimli, že jsme utekli...“ K potvrzení jeho slov se za ním v potrubí ozvaly hlasy:
„Už tě máme, ty jeden Marksi, nám neutečeš!“ a vítězoslavný smích.
„No... asi bychom měli zmizet,“ navrhl Marks. Kleinman na nic nečekal a vrhl se do jednoho z potrubí.
„Tak jdeme!“ zavelel.
Technikům v potrubí unikli snadno. Nikdo se nevyznal na lodi tak jako Kleinman. Nikdo neví, jak je to možné, protože v tomto případě se neuplatní onen prostý důvod, že ji sám navrhoval či stavěl. Asi tak po dvaceti minutách se různými kličkami a zkratkami dostali k hangáru. Těsně před poklopem potrubí, které ústilo do chodby, se Kleinman zastavil.
„Takže, Kolimátore, ne že bych ti nevěřil, ale přece jen, mám nakázáno být podezřívavý...“
Pšt! Takhle se nemluví!
„Eh... takže... ne že bych ti nevěřil, ale jistota je jistota. Musíš nám tu nechat nějaké rukojmí, abychom si mohli být jistí, že si jen tak neodfrčíš pryč a na naši dohodu se vybodneš.“
„Na jakou dohodu?“ zeptal se Marks. Nikdo si ho nevšímal.
„Nojo, rukojmí, to se lehko řekne... Co byste si tak představoval?“
„Jaká je to dohoda?“ dožadoval se Marks, ale nikdo si ho stále nevšímal.
„Tvoje PLETENÍ!“ vybafl Kleinman tvrdě.
„Jakže??“ zděsil se Kolimátor, „ Vy chcete... abych... notak dobře... Abych řekl pravdu, chtěl jsem hned odletět a nikdy už s vámi nezkřížit cestu, hlavně tady s tímhle...“
„Co je to za dohodu, co je to za dohoduuu??“
„... ale zdá se, že budu muset. Tak tady máte...“ vytáhl Kolimátor neochotně svoje pletení. Byla to už téměř celá jedna ponožka s obrázkem zeleného, zubatého sluníčka.
„Řekne mi už konečně někdo, jakou máte dohodu?“
„Ale kušuj. A teď...“ řekl Kleinman a vykopl víko od potrubí. Jak zařinčelo o podlahu, přivolalo to dva sekjůriťáky, které musel Kleinman chtě nechtě násilně omráčit. Potom poslal Markse (který přestal mluvit a usilovně se mračil, očividně se pokoušel si domyslet sám, co mají za dohodu) zabavit ženskou, která seděla na dispečingu. Když Marks neochotně odešel, naťukal Kleinman tajný kód do panelu a vrata hangáru se otevřela.
„Takže,“ pronesl směrem ke Kolimátorovi, „Než odletíš, ještě mi řekni jednu věc. Kde sakra vezmeš malinovou šťávu??“ Kolimátor se na něj vážně podíval. Chvíli neodpovídal.
„To je tak,“ řekl nakonec, „Kdysi dávno jsem navštívil jednu planetu...no, navštívil, prostě jsme tam vlítli a všechny vysáli, žejo... No prostě jsem byl na jedné planetě, kde se těžila malinová šťáva. Nikdy před tím jsem nic takového neochutnal, byla tak červená a sladká a... no... malinová... chápeš mě, ne? Prostě někdy jsou v životě věci, které přízrak musí mít, kterým nedokáže odolat! Problém nastane, když se to začne přehánět... To se stalo mně. Musel jsem malinovou šťávu mít, toužil jsem po ní čím dál víc, v jednom kuse jsem křižoval galaxii a hledal ji. Věnoval jsem tomu všechen svůj čas a nestaral jsem se o nic jiného. Moje žena mi po čase odešla i s naším malým synkem Koenzymem, ale já si toho ani nevšiml. Moje posádka se v jednom kuse bouřila, ale já je pokaždé všechny vysál a sehnal si novou. Rodiče mě vydědili, ztratil jsem svůj majetek a postavení, ale na ničem z toho mi nezáleželo, dokud jsem měl malinovou šťávu. Až po mnoha stoletích jsem si uvědomil, jakou jsem udělal chybu... ale teď už je pozdě, můj život je v troskách a jediné, co mi zbývá, je malinová šťáva. Mám jí plnou loď! A je stále tak děsivě červená a sladká a... no... malinová.“ Kolimátor pokýval smutně hlavou a vážně se zahleděl na Kleinmana. „Dávejte si na ni pozor, kapitáne Kleinmane, nebo se může stát, že dříve nebo později i vás dovede malinová šťáva do záhuby, dejte na má slova.“
Kleinman stál jako opařený touto řečí, která trvala trochu déle, než si představoval (takže ženská v dispečingu už si jich dávno všimla a chudák Marks teď musel úplně sám bojovat venku s tlupou vojáků, které tam nazuřený generál poslal) a němě hleděl za přízrakem, který se odebral do své stíhačky, nastartoval a proletěl silovým polem ven.
„Co tím myslíte, že si nedáte?“ vrčel nasupeně kuchař.
„Kterému slovu z věty „Nedám si“ nerozumíte?“ odpovídal vyrovnaně Kleinman. Opět to byl ten muž, kterého posádka znala od vidění – klidný a profesionální za všech okolností.
„Hele, chlape, tu pitomou malinovou šťávu nikdy nikdo kromě vás nechtěl. Co mám podle vás dělat s tím sudem, co nám poslali vysávači, když už si nedáte ani vy??“ soptil kuchař.
„Promiňte, prostě mě přešla chuť,“ pokrčil rameny Kleinman, „Ale pro půlku si určitě přijde Hermiod, to se nebojte,“ a vydal se z jídelny do své kajuty. Po cestě vytáhl z kapsy téměř dopletenou ponožku, kterou mu Kolimátor nakonec věnoval. Takže to vlastně dobře dopadlo, pomyslel si. Generál sice nebyl nadšený z toho všeho, co se stalo, ale co mohl dělat? Dal Marksovi a Kleinmanovi třídní důtku a napařil jim tři dny veřejně prospěšných prací na ošetřovně, ale to bylo vše. Jo a pak tady byl ten vojenský soud, který se odehraje, jakmile doletí na Zemi... no ale prosím vás, než se tam dostanou, beztak si to už nikdo nebude pamatovat a pokud ano, stejně se ukáže, že z lodních záznamů to jaksi záhadně zmizelo (hehe) a pak už jim to nikdo stejně nedokáže.
Kleinman tedy dosáhl svého, všichni kuchaři svorně nadávali na sud malinové šťávy, který zavázel ve spižírně, Marks začal chodit s ženskou z dispečingu a tak žili všichni šťastně a spokojeně až do dalšího dne, kdy naši dva hrdinové nastoupili službu na ošetřovně, kde byli svědky mnoha děsivých věcí, mimo jiné i toho, na co potřeboval Hermiod tu malinovou šťávu... ale to už je jiný příběh.