pretože od posledného vydania kapitoly prešlo už dosť času, tak pridávam tretiu kapitolu...
Kapitola 3. - Začiatky
V stanovený čas bola konferenčná miestnosť Atlantídy preplnená takmer štyrmi desiatkami ľudí a čakalo sa už iba na doktora Zelenku. Vzduchotechnika pracovala naplno a zvedavosť prítomných podobne. Všetkým sa neušlo miesto na sedenie a mnoho ľudí muselo stáť okolo stien. Zrazu bolo z miestnosti s bránou počuť šum hovoru. Z transportéru pri miestnosti s bránou vyšiel Radek v spoločnosti čatára Moravca oblečeného v bielej antickej uniforme s hodnostným označením, na ktorom bolo podozrivo veľa hviezdičiek. Obaja si to zamierili ku konferenčnej miestnosti a keď vošli a zavreli sa za nimi veľké otáčacie dvere miestnosti, všetky pohľady boli prikované na mladíkovi, o ktorom boli presvedčení, že sa asi zbláznil.
Dr. Zelenka sa predral pomedzi prítomných až k miestu pri generálovi Gerasimovi a za ním aj Forlin. Zelenka ponúkol miesto na sedenie, ktoré bolo vyhradené pre neho admirálovi a sám ostal stáť. Potom sa ozval: „Pravdepodobne vás všetkých zaujíma, prečo som dal zvolať túto mimoriadnu poradu, avšak máme tu Deja vu. Vysvetlím.“
Na chvíľu sa odmlčal a potom pokračoval: „Včera v popoludňajších hodinách sa seržantovi Martinovi Moravcovi, ktorý prišiel s poslednou várkou posíl zo Zeme, stala vážna nehoda. Pri tejto nehode dostal silný a pomerne dlhotrvajúci zásah elektrickým prúdom. Musím vás s ľútosťou informovať, že seržant Moravec je mŕtvy.“
Zdvihol ruku, aby umlčal dvíhajúci sa šum a pokračoval: „Prostredníctvom konzoly terminálu, o ktorú sa oprel seržant Moravec a ktorá ho elektrickým výbojom zabila, bol pred jedenásť tisíc rokmi zavraždený antický ríšsky admirál Forlinafalcus, skrátene Forlin. Admirál Forlin však pred smrťou dokázal preniesť svoje vedomie do databázy mesta, kde existoval ako program. Už som to overoval v databáze a je to pravda. Ako analógiu môžem uviesť dva prípady z expedície Destiny, kde doktor Franklin premiestnil svoje vedomie do databázy Destiny a neskôr podobne učinili aj doktorka Amanda Perryová a luciánka menom Ginn. Každopádne v okamihu smrti seržanta Moravca premiestnil admirál Forlin svoje vedomie z databázy Atlantídy do voľného tela, teda tela seržanta Moravca. Takže namiesto seržanta Martina Moravca tu máme teraz ríšskeho admirála flotily Antickej ríše Forlinafalca.“
Ukázal na postavu sediacu pri stole a potom pokračoval: „Mnohí si iste teraz vravíte, že je to výmysel pomätenej mysle, avšak faktom je, že nikto si nič nevšimol až do dnešného rána, keď som spolu s doktorom Gonzalesom pracoval na jednom terminále a prišiel k nám admirál Forlin. Spočiatku sme si mysleli, že je to seržant Moravec ale svoj názor som zmenil, keď prejavil mimoriadne veľké znalosti systémov mesta. Sám a bez pomoci vykonal kompletnú diagnostiku mesta za použitia len antických technológií a protokolov. Potom ma vzal do tajných chodieb a miestností, o ktorých som nemal ani tušenia ani ja a to napriek tomu, že tu som už od začiatku Expedície. Navštívili sme teda tajné sklady, kde sme našli nové a plne nabité moduly ZPM a tiež aj iné miestnosti. Tie nové moduly sme neskôr zapojili do rozvodnej siete mesta a každý z vás si ich môže neskôr ísť pozrieť. Moduly, ktoré sme vybrali sú nateraz uskladnené v mojej pracovni a neskôr vyriešime, čo s nimi.“
Napil sa trochu vody, ktorú mu ktosi podal a pokračoval: „Nateraz však musíme vyriešiť naliehavejší problém. A tým je, čo s admirálom Forlinom. Ako zástupca Antickej ríše vzniesol nárok na toto mesto, čo nás stavia do podobnej pozície ako v rokovaní s kapitánkou Heliou, veliteľkou lode Tria, ktorá ešte stále stojí kdesi medzi galaxiami Pegas a Mliečna cesta.“ Po tých slovách konečne skončil svoj príhovor a nechal prítomných, aby strávili jeho slová a fakty, ktoré predniesol.
Prvý sa ozval doktor McKay: „Takže ten náhly nárast nabitosti ZPM, na ktorý som sa ťa pýtal bol z toho, že ste vymenili moduly za plne nabité?“ Radek prikývol: „Áno.“ Hneď na to sa ozval Carson Beckett: „Je vôbec možné takto zmeniť vedomie? Myslím tým, že preniesť vedomie do databázy a potom do iného tela?“ Odpovedal mu podplukovník Lorne: „Áno, vieme to z oboch prípadov na Destiny a aj z toho prípadu, ktorý zaznamenala SG1 v súvislosti s mimozemským vedcom Machellom. Ten zostrojil prístroj, ktorý prehodil vedomia dvoch ľudí, aspoň pokiaľ si pamätám.“ Potom hneď sám položil otázku smerovanú priamo na ríšskeho admirála: „Takže seržant Moravec je mŕtvy? Niet možnosť ako ho oživiť?“
Forlin pokýval hlavou a po prvýkrát na porade prehovoril: „Áno podplukovník, seržant Moravec je mŕtvy. Ja som už len zaujal jeho mŕtve telo a oživil ho.“ Generál Gerasimov sa opýtal: „Dobre teda, akceptujeme smrť seržanta Moravca a vašu prítomnosť tu, admirál. Aké sú teda vaše požiadavky? Máme opustiť mesto podobne ako to žiadala kapitánka Helia?“ Forlin pokrútil hlavou: „Nie generálporučík Gerasimov, to nežiadam. Isté požiadavky však predsa len mám.“
Na chvíľu sa odmlčal a potom pokračoval: „Za prvé. Okamžite ukončite nepriateľstvo s asgardmi v tejto galaxii.“ Generál prikývol: „S tým môžeme súhlasiť. Od toho incidentu so zariadením Attero sme o nich totiž nepočuli.“ Antický admirál smutne pokýval hlavou: „Viem, veľmi dobre viem.“ Potom chvíľu mlčal a znova pokračoval: „Za druhé. Umožníte mi prehliadku jednotlivých dielov a súčiastok, ktoré ste odmontovali z Dolinarthu. Tiež mi umožníte odvoz niektorých súčiastok, na ktoré v žiadnom prípade nesmiete od tej doby siahnuť!“ Gerasimov pozrel na niekoľkých vyšších dôstojníkov a potom pokýval hlavou: „Dobre, akceptujeme aj túto požiadavku.“
Forlin hneď pridal ďalšiu vec: „Za tretie. Atlantída sa opäť stane súčasťou Antickej ríše. Som ochotný akceptovať vašu prítomnosť v tomto meste, ale len do tej doby, než sa vrátia lode, ktorých posádky sú stále nažive. Nie som posledný z Antikov, ako ste si možno mysleli. Keď sa vrátia ostatní, potom budeme riešiť, čo s vami ďalej.“ Jeden z dôstojníkov patriacich k Veliteľstvu sa ozval: „A čo keby sme vás jednoducho zastrelili a mali by sme pokoj od všetkých problémov?“ Admirál sa len usmial a neodpovedal. Namiesto neho poskytol odpoveď dr. Zelenka: „To by som vám neradil. Má na sebe antický osobný štít.“
Rodney len ticho zasykol a už sa chcel ozvať, keď ho umlčalo rázne generálovo gesto. Ticho trvalo skoro minútu. Nakoniec sa ozval znova generál Gerasimov: „Dobre, prijímame.“ Rokovanie pokračovalo ešte dobrú hodinu a na drvivú väčšinu požiadavok museli pozemskí zastupitelia chtiac či nechtiac pristúpiť. Nakoniec však ako gesto dobrej vôle pozval antik v ľudskom tele Gerasimova a Lornea na prehliadku veliteľských miestností Atlantídy, čo obaja prijali. To sa dotklo dr. McKaya, ktorý si myslel, že aj on by mal byť v skupine. Keď sa však pokúsil protestovať, spražil ho Lorne tvrdým pohľadom a nenápadne mu naznačil pohybom prstov, nech sa pokúsi nájsť o admirálovi nejaké informácie v databáze. Rodney pochopil a len čo sa dvere konferenčnej miestnosti otvorili, odišiel demonštratívne do kontrolnej miestnosti a začal sa hrabať v databáze.
Forlin, nasledovaný Gerasimovom a Lorneom zatiaľ prešiel miestnosťou s hviezdnou bránou a vošiel do transportéru. Znova si vyvolal na obrazovku transportéru pokročilejšie rozhranie a po zadaní kódu a zvolení tajných destinácií ich obalilo biele svetlo teleportu. Keď sa znova otvorili dvere, oni s úžasom zbadali chodbu, do ktorej predtým admirál zaviedol dr. Zelenku. Forlin kývol obom dôstojníkom, aby ho nasledovali a smelo sa vydal k dverám Taktického operačného centra. Keď sa v miestnosti rozsvietili svetlá a keď admirál aktivoval terminály s obrazovkami a nakoniec aj veľký holografický projektor, Lorne zašepkal generálovi: „Netušil som, že Atlantída ma okrem kontrolnej miestnosti pri bráne aj plne vybavený vojnový štáb. Ale dáva to zmysel. Takéto mesto musí mať aj podobné operačné centrum.“
Zrazu sa obraz na jednej z obrazoviek zmenil a ozvalo sa jemné cinknutie. Antický admirál sa otočil k obrazovke a sústredene študoval údaje na nej. Potom sa otočil a do jedného z terminálov okolo veľkého pódia zadal niekoľko príkazov. Hologram sa následne zmenil. Už neukazoval planétu s pozemskou loďou na orbite, ale oblasť asi päťdesiatich svetelných rokov okolo sústavy, kde boli. Objavilo sa zopár hviezdnych sústav a žiara jednej z nich oscilovala. Niekoľko hmatov na kryštálových doštičkách priblížilo obraz a sústava zaplnila celý hologram. Niekoľko ďalších priblížení odhalilo, že na orbite jednej z planét sústavy stojí antická loď neznámej konfigurácie. Teda neznámej aspoň pre Lornea a Gerasimova. Forlin sa pri pohľade na model lode a údaje, ktoré vyskočili v holografickom okne, zatváril dosť kyslo.
Generál si to všimol: „Čo sa deje?“ Forlin niekoľkými hmatmi na klávesnici terminálu pred sebou zobrazil o lodi ďalšie údaje. Potom sklonil hlavu a zamyslel sa. Potom zahundral: „No čo už. Človek očividne nemôže dostať všetko, čo chce. Dobre, že sa zachovala aspoň táto.“ Potom pozrel na oboch svojich spoločníkov: „Hľadal som lode našej flotily, ktoré ostali v tejto galaxii po evakuácii Atlantídy. Našiel som len túto. Je to ...“ Odmlčal sa a chvíľku premýšľal. Potom pokračoval: „No, podľa vašej klasifikácie vojnových lodí by sa to dalo najskôr označiť ako ťažký hliadkový čln.“
Prešiel k inému terminálu a zadal niekoľko príkazov. Z obrovského vysielača diaľkovej komunikácie mesta vyšiel výboj, ktorý sa rozletel do všetkých kútov galaxie Pegasus. Forlin sa otočil na Gerasimova: „Generál, teraz vám môžem ukázať ostatné priestory vojnového štábu. Táto operácia trochu potrvá, takže máme podľa môjho odhadu asi polhodinu času, kým sa ohlásia lode, ktorým som poslal výzvu...“ Lorne sa opatrne opýtal: „Výzvu?“ Forlin sa sebavedome usmial: „Áno, každá naša loď ma zabudovaný automatický transpondér, ktorý na veľmi špeciálnej frekvencii vysiela polohu a stav lode. Bežne sa to nedá zachytiť. Teda pokiaľ neviete príslušný kód, ktorý aktivuje vysielač.“
Lorne mal za sebou už dosť misií v tejto galaxii, aby sa hneď neopýtal ďalšiu otázku: „Ale ak sa tie vysielače aktivujú, nenájdu tie lode wraithi ešte skôr ako k nim prídeme?“ Forlin sa len usmial: „Nie. Na to sme totiž mysleli. Vysielač je totiž pulzný. Ak je aktivovaný, tak vyšle len jeden impulz s dátami o polohe a stave lode, ako som už povedal. Nevysiela stále dookola, ako ste si mysleli. Veľmi krátky impulz a stop. Jediný problém je vzdialenosť. Atlantída má síce dobré senzory, ale ak je niektorá loď na opačnom konci tejto galaxie, tak to istý čas predsa len potrvá. A za ten čas vám môžem ukázať štáb.“
Nechal prístroje pracovať a viedol oboch na chodbu. Postupne im ukazoval a vysvetľoval miestnosti a oni len žasli. Špeciálne komunikačné a analytické miestnosti, sklady najpotrebnejšieho materiálu, šatne, zbrojnice... Bolo tu všetko, čo si hociktorý generál alebo admirál mohol priať ako vybavenie vojnového štábu.
Nakoniec sa vrátili do taktického operačného centra. Na obrazovke blikalo zopár nápisov a Forlin ich začal po jednom preverovať. Tvár mu stále viac a viac tvrdla. Lorne počul, ako si potichu po anticky šepká: „Aurora zničená, Hippaforalcus zničený, Brethilia zničená, Dolinarth poškodený a rozobraný, Stillus zničený, Gladis zničený, Ferhalus zničený, Pilus zničený...“ Prezrel ostatné lode a tvár mal kamennú. Nakoniec sa otočil a Lorne s Gerasimovom videli, že má v kútikoch očí slzy. Sadol si do jedného z kresiel v miestnosti a ťažko si vzdychol. Potom pozrel na Lornea bolestným pohľadom: „Celá flotila je zničená. Všetky lode. Mám k dispozícii len jednu hliadkovú loď. To na vojnu s wraithmi nestačí...“
Zničene sedel v kresle a obaja pozemskí dôstojníci ho pozorovali. Potom Lorne nadškrtol: „Je tu ešte Tria.“ Forlin sa naňho pozrel s otázkou v očiach a on pokračoval: „Ešte stále je medzi galaxiami. Dosť poškodená, pokiaľ viem...“ Admirál si vzdychol: „Viem. Ale s ňou je vážny problém. Nemáme ju ako pritiahnuť. Keby sme mali aspoň útočný krížnik, tak by som Triu osobne pritiahol. Každá väčšia loď bola vybavená ťažnými lanami a robotmi, ale hliadkové lode nie. A vaše krížniky na to nestačia...“
Dlho dumali, čo s týmto problémom a potom Forlin vstal so slovami: „Čo už. Poďme aspoň pre tú hliadkovú loď. Generál Gerasimov, dovolíte mi použiť niektorú z vašich lodí ako taxík?“ Mohutný ruský generál ticho prikývol.
a môžete písať, čo sa vám páči a nepáči...