Tak jo, rozhodnul jsem se obětovat dvacet minut času a trochu s tím Vaškovi pomoct. Vzpomněl jsem si na své autorské začátky, které také nebyly nejzářivější a kdybych sem měl uveřejnit svůj první pokus o povídku, strhali byste mě hrozně
Takže! Řešením je psát, číst, psát, číst, pořád dokola nebo zároveň.
A teď pár konkrétních rad: Text je třeba rozdělit do odstavců, ale to už tu někdo psal. Další věcí je přímá řeč - povídka, kde se řeší různé bitvy apod. se bez ní prakticky neobejde. Pravopis jsme tu řešili doteď - dobře, že sis pořídli Word, ten tě ale pořád jen zbaví překlepů a základních chyb.
Zkus o textu přemýšlet, zkus si říct, co je ve větě podmět a co přísudek.. základní princip je přece takhle jednoduchej

Ženy si hrály s tvrdým, muži šli domů s měkkým.
O tom, kde je čárka ve větě... no když ji do začátku uděláš vždy před spojkou (ale, aby, které...), většinou se trefíš na správné místo. Důležité je ale odlišit, co je jedna věta a co už druhá.
Teď měl přijít ten obrovský náraz do lodě ale najdenou se otevřelo FTL okno a z něho vystoupila další neznámá loď která skustila palbu přímo na lano od háku a to bylo ihned zničeno protože nebylo nijak chráněno,hned po tom loděnice zapnula přídavné trysky a dostala se z kolikzního kurzu,to jí zachránilo život.
Tohle souvětí bez třech čárek působí hrozně překotně, člověk jakoby neměl šanci vydechnout...
Další věcí, kterou teď vidím; je pravidlem, že po čárce a tečce se píše mezera. To také usnadní čtení.
No a k samotnému stylu vyprávění... snaž se vždy o co největší rozvití a zkus dbát na návaznost vět, aby měly smysl v kontextu - třeba hned na začátku začneš mluvit o základně, a pak najednou vložíš větu, že brána byla objevena před x lety.
A další pravidlo: pokud to nebereš jako nějaký speciální prvek a žánr, vyvaruj se oslovování čtenáře.. takže raději bez průpovídek "abychom si to trochu přiblížili" a podobně.
Tady jsem zkusil tak trochu poupravit kus tvého textu, snažil jsem si nic nepřidávat a jen opravit pravopis a skladbu vět. Netvrdím, že to je dokonelé a že to takhle musí být, ale podívej se na to a řekni mi, jestli je to aspoň trochu lepší - a byl bych rád, kdybys zkusil zbytek dodělat sám.
Ikarus 21
Od doby, kdy byla na Zemi objevena Hvězdná brána, uplynulo už 152 let. Nyní se nové lodě Pozemské flotily rodí v daleké vesmírné loděnici jménem Ikarus 21.
Velikostí bychom loděnici mohli přibližně přirovnat ke čtyřem Atlantis spojeným k sobě. Velmi dobře ji brání stovky railgunů a také dvě doprovodné lodě X-307, které už ale v armádě slouží dlouho, a tak jsou poněkud zastaralé. Loděnici dále chrání obrovský štít napájený pěticí ZPM, a samozřejmě velice zkušená a vycvičená posádka.
Bylo kolem 11:45, když se posádka připravovala na oběd. V okolí loděnice panoval stejný stav jako obvykle – občas nějaké problémy s detekováním lodí prolétávajících vysokou rychlostí nebo v poslední době i potíže s piráty.
Piráti byli lidé ze všech koutů vesmíru, kteří létali v různých typech ukradených lodí a jejich hlavní základny kotvily obvykle v blízkosti asteroidových pásů, kde se těžily suroviny. Jejich společným znakem byly červené pásky, které okázale nosili přes oblečení.
Na Ikaru 21 pokračovala posádka v obědu. Dávali si většinou vajíčka s toasty, a někteří členové jen popíjeli kafe.
Asi hodinu po obědě se na senzorech dálkového dosahu objevila neznámá loď. Rychle se blížila k loděnici. Okamžitě byl spuštěn dálkový sken, který ale nezaznamenal větší nebezpečí; loď byla poškozená a neměla žádné zbraně.
Najednou se otevřelo hyperprostorové okno a loď vyskočila z FTL. Chvíli se nic nedělo, když se z rádia ozval chraplavý hlas průzkumného pilota.
„Posílám vám všechna data, co se mi podařilo sebrat,“ oznámil a na obrazovkách ve velícím centru loděnice se objevilo množství fotografií a dalších informací.
Pilot mluvil skoro pět minut a přinášel samé překvapující informace, když v tom se senzorech objevila obrovská loď veliká asi jako čtyři loděnice. Pomalu se blížila.