Kapitola 2. -Dvakrát a dost Následující týden probíhal v duchu seznamování. Každý, koho Aisha potkala, byť třeba jen na chodbě, s tím se seznámila, takže ji za nedlouho znalo celé město. Od jednání s Woolseym už se vůbec nechovala tak vznešeně. Vlastně překypovala dobrou náladou, dobrosrdečností a otevřeností. Zatímco ona zjišťovala, že někteří lidi jí sedí méně a s jinými by mohla být pořád, tak lidi postupně zjistili, že Aisha nenávidí, když ji někdo říká slečno, madam, paní apod. nebo se k ní chová, jako ke královně (což samozřejmě zní dost zvláštně, vezmeme-li v úvahu její společenské postavení) anebo jí podlézá, čímž si někteří dost naběhli hned první den její přítomnosti. Stačil jí jediný den a všechny měla omotané kolem prstu. Každého znala do posledního detailu. Jménem křestním i přezdívkou, postavením na Atlantis a na Zemi, minulostí a dalších informací a na všechny se stále usmívala. Na všechny? Kdeže! Sheppard to štěstí neměl. Aisha si od něho udržovala velmi velký odstup a nikdo nevěděl, proč. Johnovi přišlo dost hloupé, aby na něho byla naštvaná kvůli lichotkám. Když druhého dne přišel na ošetřovnu pro nový zinkoklih, protože se mu při včerejším pádu pořádný kus urval, oznámila mu doktorka s překvapením, že noha se zahojila.
„To přece není možné.“ Namítl pplk. „Nemohla se zahojit přes noc. Podívala jste se na ten scan správně?“
„Třikrát.“ Odsekla Jennifer „A, ano, je to divné, ale zdá se, že jsem se na ten scan nedívala pořádně včera. Měl byste být jen rád. Aspoň s Vámi může jít Amanda na nějakou misi.“
„Aisha.“ Odfrkl si „Ona je tak…“
„Skvělá! Že ano?“ rozzářila se dr., patřila mezi ty, se kterými si Aisha tak rozuměla. John jenom nechápavě zakroutil hlavou a vyšel z ošetřovny. Když teď může v klidu chodit, rozhodl se jít si zatrénovat. V tělocvičně byl zrovna Ronon.
„Nechceš si zatrénovat?“ zeptal se sheppard.
„Zrovna jsem trénoval s Roo a… no… promiň, ale dala mi dost zabrat. Už dlouho jsem se takhle nezapotil..“ Rozplýval se Ronon.
„A co se mnou?“
„Ty jsi dobrý, ale ona je skvělá. Ty už chodíš?.“
„No jo… to teď neřeš. A kde vůbec je?“ houkl ještě za Dexem.
„Před chvíli odešla. Sháněl ji Mckay v jedné laboratoři. Znáš je, ty vědce. Uvidíme se pak.“ A s těmi slovy odešel.
Sheppard to nechápal. Co na ní všichni vidí? Vždyť není tak úžasná! No jo možná je hezká, ale že by se všichni chytli na to? Dost pochyboval. V tu chvíli si uvědomil, že si ještě nepřečetl spis z jejího jednání s Woolseym. Možná, že tam najde odpovědi na spousty otázek, které ho napadaly, když někdo řekl „Aisha“.
„Mohu dál?“ zaklepal John na dveře Woolseyho pracovny.
„Prosím.“ Nabídl mu vedoucí křeslo „ Co si přejete?“
„Rád bych si přečetl záznam Vašeho jednání s Aishou.“
„Ale ovšemže. Tady to je.“ Popadl modrou složku z jedné hromádky na pečlivě uklizeném stole a podal ji Sheppardovi.
„Mohl bych si to půjčit na pokoj? Víte, abych Vás nerušil. Doktor si ho chvíli zkoumavě prohlížel a nakonec řekl: „Dobře, ale do 2 hodin to chci mít zpátky.“
Záznam průběhu jednání
Dr. Richard Woolsey X Aisha Elie Anja Annie Sandra Amanda Irma Fiona Jane April Roo Ginevra Paige Kathrina Rachel Mary Will Monika Moonová
21. 9. 2009
zasedací místnost
Atlantis city, Pegasus galaxy
RW: Víte, proč jsme tady?
AM: Jistěže.
RW: A? Jak si to představujete?
AM: To je dobrá otázka. Jak si to představujete vy?
RW: Mám dojem, že jsem se ptal první a je slušností odpovědět.
AM: Slušností… Ano, z toho, co už jsem viděla, předpokládám, že v dnešním světě si slušnosti musíte vážit. Asi už moc slušných lidí není, co?
RW: Záleží, z jakého úhlu pohledu se na to podíváte. Je slušnost a slušnost. Je slušné někomu otevřít dveře nebo neříhat na veřejnosti ale jinak už dnes lidé nejsou tak vstřícní jako dříve. Na každém kroku na Vás může čekat podvodník vydávající se za chudáka. Vy budete slušná a pomůžete mu a pak zjistíte, že Vám chybí peněženka.
AM: Myslím si, že nebýt podvodníků, nerozeznávali bychom slušné od těch neslušných. Všichni by byli stejní.
RW: Nemyslíte si, že takhle je to lepší? Jak byste jinak věděla komu věřit a komu ne?
AM: V takovém světě byste to nepotřeboval vědět. Každopádně já nevěřím nikomu.
RW: A nám?
AM: Ne.
RW: Tak co tu vůbec děláme?
AM: Jednáme. Pochopte mně, za celý svůj život, a nemůžu říct, že byl krátký, jsem poznala hodně lidí a denně jsem se s nimi potkávala na chodbách Atlantis, či jiných planetách. O spousty z nich jsem si myslela, že mi jsou věrní a vždycky budou mými přáteli a u většiny jsem se také mýlila. Některé nárazy byli příliš tvrdé. Až moc. To mně naučilo hodně. Spoléhám se jen na sebe, nesvěřuji nic, co zvládnu udělat sama druhým. Moje životní heslo je: Nikomu nevěřit a nikdy se nezamilovat.
RW: Jste k sobě dost tvrdá.
AM: V postavení, v jakém jsem já, musím být.
RW: Tím se dostáváme k našemu problému. Vaše postavení.
AM: Moje postavení je pro Vás problémem?
RW: Ne, ovšemže ne. Tak jsem to nemyslel. Poslouchejte. Vy jste Antička, dokonce královna Antiků a toto město patří po právu Vám. Dnes už však nejsou žádní Antikové, kterým byste mohla vládnout. My jsme na Atlantis už více než 5 let a pro mnohé se toto místo stalo druhým domovem. Několikrát už jsme se dostali do potíží a město jsme vždy ubránili. Přestěhovali jsme se z původní planety sem, potom na Zem a ze Země zpátky sem. Už jsme s městem něco zažili… A teď jsme tady všichni pohromadě. Vy i my. Co budeme dělat?
AM: Mýlíte se.
RW: Cože?
AM: Stále jsou Antici, kterým mohu vládnout.
RW: Věřte mi, všichni Antici, které jsme kdy potkali, už jsou mrtví.
AM: Kolik Antiků jste potkali?
RW: Posádky dvou lodí typu Aurora. První posádky byla v hibernaci a loď nakonec vybouchla, druhou zabili replikátoři. Další tady nejsou.
AM: Správně, tady ne. Říkal jste 2, to znamená, že je jich stále ještě 8.
RW: Osm čeho?
AM: Osm lodí typu Aurora s celou posádkou.
RW: Už jsem Vám, Moniko, přece řekl, že žádní další Antikové tady nejsou.
AM: A já už jsem Vám taky řekla, že, ano, máte pravdu, TADY žádní Antikové nejsou.
RW: Jak to myslíte.
AM: Tak, že Antici nejsou v galaxii Pegasus. My jsme vždycky mívali nějaký záložní plán, kdyby se všechno ostatní nepovedlo. Jestliže je pravda, co říkáte a my jsme skutečně prohráli, před odchodem na Zem mělo být do vesmíru vysláno 10 lodí. Přesněji do galaxie Orion. V pravidelných intervalech se měli vracet do Pegasu a kontrolovat zda by už byla možnost návratu.
RW: Jedna z těch posádek, o které jsem mluvil, nějakou dobu na Atlantis pobývala.
AM: Určitě se pokusili kontaktovat i ostatní lodě a k tomu je zapotřebí všechna tři plně nabitá ZPM.
RW: Jenže ty neměli.
AM: Ne?
RW: Ne.
AM: Pak je tedy nekontaktovali. Ale já stále mohu.
RW: No tak, Moniko, copak si vážně myslíte, že dnes, po 10 000 letech budou stále naživu?
AM: Nevím, ale máte pravdu. Po 10 000 letech už asi všichni živí nebudou. Přesto jich mohlo pár zůstat. A budovat se dá i s malým základem. Mám pro Vás řešení: Já povolám své lidi zpět. Vy odejdete s tím, že zůstaneme v kontaktu a stanou se z nás spojenci.
RW: A co takhle: Vy se přestanete honit za snem. Je minimální možnost, že ti další ještě žijí. Já Vám rozumím. Chcete něčemu věřit. Chcete aby Antikové, Vaši lidé, byli stále mezi námi. Jim rozumíte více stejně, jako oni Vám. Ale pochopte, oni už nejsou! My tady zůstaneme, vy tady zůstanete a budeme spolu žít šťastně až do smrti.
AM: Do smrti…
RW: To byl jen vtip.
AM: Tak proč se nesměji?
RW: Nesmíte mně stále chytat za každé slovo.
AM: Jsem Antik, je to má přirozenost. My zvažujeme každé slovo, které se chytáme říct, potrpíme si na tajemnost a jsme dobří na slovní hříčky.
RW: To Vám věřím. DO teď jsem nepochopil přísloví: „Jestliže bys věděl, že světlo svíčky je plamen, pak by jídlo bylo už dávno uvařené.“, nebo tak nějak to bylo. Co to znamená?
AM: K odpovědi musí dojít každý sám.
RW: Jak jinak… Zase jsme se ale odchýlili od tématu.
AM: Já stále věřím, že moji lidé někde jsou.
RW: Je to slepá víra.
AM: To je od Vás kruté.
RW: Život je krutý. Ale je to pravda.
AM: Kdybych se rozhodla pro Váš návrh, Antiky bych nevolala a zůstala bych zde s Vámi, co by to pro mě znamenalo?
RW: Jak to myslíte?
AM: Budu tady navíc. Bud jen překážet, vyčnívat z řady a taky… no, budu se nudit.
RW: O tohle Vám jde? Tak jděte, seznamte se se zdejšími lidmi a uvidíte, že oni Vás mezi sebe přijmou stejně jako Teylu a Ronona. Překážet a nudit se nebudete. Můžeme Vám tady dát práci. Šumíte? Zdravotnictví, botaniku, inženýrství?
AM: Na sezení v laboratořích moc nejsem. Ráda chodím ven. Tam se toho dá zažít víc než mezi čtyřmi zdmi.
RW: Tak to Vám nepovolím. Promiňte, ale na mimo planetární akce jste příliš mladá.
AM: Mladá? Jsem 100x starší než vy všichni tady dohromady a mám 1000x více zkušeností! Je mi 16 946 let.
RW: Páni! Já myslel, že Antici se dožívají průměrně 1000 let.
AM: Ano. Já to ale měla jinak než ostatní. To, že nemám žádné schopnosti, si vynahrazuju na délce svého života. I když bych to chtěla raději naopak…
RW: Copak Vám se dlouhý život nelíbí? Můžete toho tolik udělat. Co já bych za to dal…
AM: Typická chyba lidí. Myslíte si, kdovíjak to není úžasné, žít tak dlouho, ale neuvědomíte si, jak je to těžké, když všichni kolem Vás umírají a vy můžete jenom přihlížet. Nemůžete mít rodinu, protože byste všechny její členy přežil. Kdo by chtěl takový život?
RW: Už rozumím vašemu pravidlu: Nezamilovat se.
AM: Ano…
RW: My lidi se většinou bojíme smrti, ale u Vás to je spíš naopak.
AM: Smrt je jen začátkem cesty. A já už se těším, až se projdu…
RW: Stále si ale nejsem jist, zda bych Vás mohl přiřadit do nějakého týmu.
AM: Zkuste mi věřit. Ukážu Vám, že to zvládnu, jen mi dejte šanci!
RW: Dobře. Vyberu Vám tým-
AM: Ne! Totiž, ráda bych, třeba během příštího týdne, šla s každým týmem na nějakou misi zvlášť a potom si vyberu, se kterým z nich se mi nejlépe pracovalo.
RW: Dohodnuto. Jen bych na Vás měl ještě pár otázek.
AM: Ano?
RW: tak třeba. Nikdy jsem neslyšel ani nečetl o tom, že Antikům vládli králové. V žádných záznamech, hologramech ani nástěnných nápisech o tom není jediná zmínka.
AM: pokud jste si všiml, na všech těchto prostředcích bylo o nás mluveno pouze jako o Anticích, jako o celku. V záznamech není ani slovo o Nejvyšší radě, mém otci ani o jiných panovnících. Přestože jsem byla královna a moje slovo mělo největší váhu, vždycky jsme si životů vážili stejně. Proto nikdy: „Náš král rozhodl.“ ale „Antický lid rozhodl.“ Výjimkou je záznam, který jsem Vám před chvíli ukazovala.
RW: Kéž by to tak fungovalo i v dnešním světě.
AM: Kdo by si to nepřál…
RW: Jak je vlastně možné, že nemáte žádné schopnosti.
AM: Každý Antik, který se kdy narodil, získal jednu schopnost. Jednu jedinou. Jakou to hodně záleželo na jeho AGO, AGO jeho rodičů a na schopnostech jeho rodičů. Jestliže měli oba stejnou schopnost, bylo nanejvýš možné, že ji jejich potomek zdědí. Když měli různé, bylo pravděpodobné, že získá jednu z nich, ale u obou variant byla vždy šance, že získá úplně jinou. U Antika se schopnosti projevují už od mala. Jenže je rozdíl schopnosti mít a schopnosti ovládnout. Někteří Antici své schopnosti neovládli do konce života, ale takových bylo málo. Ovládnutí schopností vyžaduje velkou psychickou sílu. Můj otec byl empat. Věděl, co lidé v danou chvíli cítí. To se mu hodilo, když potkal mou matku. Tu jsem nikdy nepoznala a otec o ní nikdy nemluvil. Nevím, jaké měla schopnosti, ale vím, že nějaké měla. Abych odpověděla na Vaši otázku. Nevím, proč nemám žádné schopnosti. Moji rodiče je oba měli. Za celých 16 946 let se u mě ani náznakem neobjevili. Někteří u mě za schopnost považovali tu dlouholetost, ale u nikoho se nikdy nic podobného nestalo a tak většina tvrdila, že jsem prostě vadná.
RW: Vyčerpávající vysvětlení. Ještě jedna otázka: Jak je to vlastně s tou Vaší dlouholetostí? To jste jako byla 1000 let mimino nebo jak?
AM: Ne, to ne. Další věc, kterou má na svědomí AGO. Když jsme ještě děti, rosteme rychlostí jako lidi. A pak přijde den, který je pro každého Antika největší událostí života. U každého je to jindy. V tu chvíli Antik přestane růst normální rychlostí a jeho vývoj se zpomalí. U mě to bylo tak, že každých 1000 let pro mě bylo jako 1 rok pro člověka, ale pouze fyzickým růstem.
RW: takže když Vám je 16 000?
AM: 16 946 a ano. Je to v postatě, jako necelých 17let. Ale pořád nezapomínejte, že pouze fyzicky a já už jsem dospělá! Psychicky už jsem na tom lépe než mnozí odsud.
RW: Z mé strany už je to všechno. Co vy máte nějaké otázky?
AM: Atlantis je přece jenom moje město. Chtěla bych mít přístup ke všem záznamům a hlášením, jak minulých tak budoucích. A taky jistou účast na velení.
RW: Hlášení a všechno ostatní Vám bude samozřejmě pně k dispozici, ale myslím, že to tady vedu dobře a nemám pocit, že by do mého rozhodování musel někdo zasahovat.
AM: Hmm… Budu tedy jen sledovat Váš styl velení a k případnému zásahu se uchýlím jen v krajním případě. To je ode mě vše.
RW: takže si to ještě shrneme: Zůstaneme tu my i vy. Během příštího týdne si vyberte tým, do kterého budete zařazena. Budete mít přístup ke všem materiálům i možnost, řekněme, mluvit mi do velení. Všechno sedí.
AM: Stoprocentně.
RW: Takže já to teď oznámím mým lidem. Určitě už jsou zvědaví, jak jsme to vyřešili. A ještě se za mnou později stavte a sepíšeme smlouvu.
AM: Tak jdeme.
Použité zkratky: AM: Aisha Moonová, RW:Richard Woolsey
Začátek jednání 12:34
Konec jednání 14:28
John si po dočtení umanul, že si prostě musí něco zjistit. Zvedl se a odešel z pokoje.
Aisha seděla ve svém pokoji na posteli a pročítala si složky členů expedice na Atlantis. Odložila záznamy o Schan Ha My a popadla další z hromady trůnící na stole. Sheppard John přečetla si jméno na obálce a otevřela ji. Na úvodní straně ji uvítal milý úsměv vojáka, který jí od začátku vůbec nebyl po chuti. Pročítala si základní údaje, jako datum narození, když si uvědomila, že informace téměř nevnímá, jak pořád bloudí očima na fotografii, tak honem otočila na další stránku, kde už byl spis rozsáhlejší. Neuposlechnutí rozkazu, urážka nadřízeného, lehkomyslnost, jednání na vlastní pěst, další neuposlechnutí rozkazu a další urážka nadřízeného a to všechno jen v prvním odstavci. To bude pěkné kvítko, pomyslela si Aisha a četla dál. Během pár vteřin se její mínění změnilo, když došla k větě: „V rámci neuposlechnutí rozkazu bylo zachráněno 38 dětí a 15 žen.“ a pak tam byla další: „Ohrozil celou akci pro záchranu poručíka Susan Parkerové. Mise splněna, poručík Parkerová zabita.“ Aisha pročítala záznamy z jeho služby na Zemi, až konečně došla k službě na Atlantis. „ Na majorův rozkaz byl Athosanský národ po Wraithské sklizni evakuován na Atlantis.“, „ Zastřelil plk. Summera ve chvíli, kdy se na něm krmila Wraithská královna.“ Tato věta Aishe vyrazila dech. Věděla, že k takovému činu je zapotřebí silné psychicky, téměř, jako je potřeba k ovládnutí schopností. Zabít někoho, koho znáte, koho si vážíte je jedna z nejtěžších věci vůbec, přestože víte, že tak dotyčnému pomůžete. Aisha četla dál a každá další věta pro ni byla překvapením. Když už byla téměř u konce, rozlehl se jejím pokojem zvuk zvonku upozorňující na návštěvu. Aisha odhodila složku na postel, přešla ke dveřím, mávla rukou nad panelem a dveře se otevřely. Aisha zůstala zaraženě stát, protože tvář, do které teď hleděla, byla přesně ta, kterou před pár minutami viděla na fotografii.
„Co si přejete podplukovníku?“ zeptala se jako vždy trochu povýšeně.
„Chtěl bych se omluvit… no, jak jsem Vám tak podlézal…“ vykoktal rozpačitě Sheppard a Aisha ho beze slov pustila do pokoje.
„V pořádku. Neměla jsem na Vás tak vyjet. Nevím, co mně to popadlo. Obvykle se ovládám lépe a to že jste mi lichotil, nebyl vůbec důvod k tomu, abych na Vás tak zaútočila.“ Rukou mu pokynula k židli u nočního stolku a sama se v tureckém sedu se zády narovnanými jako podle pravítka posadila na postel. John sklonil hlavu a pohled mu padl na složku, která ležela vedle Aishy, „Četla jste moje záznamy?“
„Ano. Pročítám si záznamy všech lidí tady, ale nikdo z nich nemá tak bujný životopis jako vy, což mně přivádí na pár otázek.“
„Na jaké třeba?“
„Ta…“ prolistovala jeho složkou, až našla hledanou pasáž, „tady to je, Susan Parkerová-„
„Ano na poručíka si pamatuju…“
„To Vám věřím. Ohrozil jste celou akci pro její záchranu. Vy jste spolu něco měli?!
„Proč Vás vždycky napadne tohle…?“
„Nás?“
„Prostě všechny. Každý se na to ptá.“
„Neodpověděl jste mi na otázku.“
„Ne, nic jsem s ní neměl. Byla to jen má blízká přítelkyně. Dělali jsme spolu dva roky v Iráku. Ostatně tohle bych klidně udělal znovu pro každého v tomhle městě bez výjimky. Ti lidi tady jsou pro mě… no… asi, jako rodina…“
„Jste jiný, než jsem si myslela.“
„Hmm… chcete se zeptat ještě na něco?“
„Na všechny otázky jste už odpověděl.“ Řekla s úsměvem.
„A můžu se zeptat na něco já??“ Aisha si ho chvíli zkoumavě prohlížela, až musel John uhnout pohledem, protože se do těch jejích očí prostě nemohl dívat.
„Dobrá tedy. Pokud uznám za vhodné, odpovím.“
„Vážně Vám je 16 000let?“
„Ne, je mi 16 946let.“
„Jo, to jsem myslel, ale uznejte, že se tomu dá těžko věřit při vašem vzhledu.“
„Na vzhledu nezáleží. Vnější zjev nás často klame. Lidé by se měli dívat dovnitř. Kolika konfliktům bychom se s takovým přístupem vyhnuli…“ na chvíli oba zmlkli a pluli ve vlastních myšlenkách, až se Sheppard opět zeptal: „ Jak dlouho teda budete žít?“
„Doufám, že co nejméně, ale při mém pomalém tělesném vývinu to vypadá tak na 100 000let.“
„Když teda tolik a nemáte žádnou schopnost, není možné, že právě tohle je Vaše schopnost?“ Aisha se na něho znovu podívala tím svým rentgenovým pohledem, až Sheppard opět vyhlédl z okna.
„Ne. Všichni Antici trpěli dlouholetostí. U mě se to jenom trochu víc vyvinulo.“
„Proč pořád ‘trpěli‘? Mně to přijde úžasné“
„Já to považuji za prokletí…“
„Četl jsem záznam Vašeho sezení, znám Váš názor, raději byste žila, jako my. Ale Váš život má i své výhody. Hodně se toho naučíte, potkáváte nejrůznější lidi, vidíte, jak se mění styl, můžete navštívit spoustu míst a další.“
„Tohle všechno za cenu životního utrpení.“
Sheppard to dál nekomentoval, jeho názor nezměnila, tak se radši ptal dál.
„Když jste sem přišla a začala jste mluvit měl jsem takový zvláštní pocit a když jste potom zpívala, cítil jsem se tak unaveně… Co to bylo?“
„Nevím… Náhoda?“Aisha se postavila a přešla na balkón.
„Je to krásné, že?“ řekl John, který ji následoval.
„Města jsou krásná. Atlantis není jen tak obyčejné město. V jeho blízkosti si každý připadá jako jediný ve vesmíru, téměř indisponován. Dokud si na jeho kouzlo nezvykne.“
„Vy píšete básně.“
„Ne, jsem jen Antik a navíc jsem se tady narodila.“
„A jaké to bylo? Tady vyrůstat?“
„Bylo to to nejúžasnější dětství, jaké jsem mohla mít. Lepší prostředí si ani nedovedu představit. Někdy si říkám, že jsem si to ani nezasloužila. Ať jsem šla kamkoliv, všude byli jen známí lidé. Stačilo jen pár měsíců cupitat po chodbách a už jsem to tu znala jako vlastní boty… A ze všeho nejvíc nás děti bavilo objevovat tajné chodby.“ A při té vzpomínce se usmála. „Doteď si nejsem jistá, jestli jsme našli všechny. Bylo to krásné, dokud jsme byly děti.“
„Kdy antik přestane být dítětem? U nás jsou jako dospělí všichni starší 18let. Jak se to bralo u Vás?“
„Ptáte se mně na podobné otázky, jako se ptal pan Woolsey. Jak jsem říkala, do určité chvíle děti rostou tak rychle, jako lidé. Od chvíle, kdy se růst zastaví nebo lépe řečeno, zpomalí už je antik dospělý, může mít děti, vybrat si své místo ve městě apod. U každého je to jinak, někdo se stane dospělým ve 14, někdo třeba až ve 20.“
„A kdy to bylo u Vás?“
„Bylo mi 16. Přesně 16let, 2 měsíce a 7 dní.“
Jak to víte,“ podivil se sheppard jejímu přesnému určení.
„Nikdo u antiků na to přišel. My to prostě poznáme. Bylo to, jako bych se celá od základů měnila, všechno jakoby se předělávalo. Nevím, jak je to možné, ale řekla bych, že za to může AGO.“
„Pořád to Vaše AGO nechápu...“
„Je to tak jednoduché a přitom nesmírně složité. Pochopíte to, ale chce to více času, taky je možné, že to nepochopíte nikdy. Tak mně napadá, že i vy ho máte. Máte antický gen a to je u vás v podstatě AGO.“
„Myslím, že už to začínám chápat.“
„To sotva. Chce to víc času! Mně to trvalo téměř 300let! Máte ještě nějaké otázky?“
„Ano totiž ty Vaše vlasy…“ začal a podíval se na ni. Cop tentokrát neměla smotaný kolem hlavy, ale volně jí splýval až pod kolena.
„Co je s nimi?“
„No ta délka je…PÁNI! Úžasná.“
„Děkuji.“
„Jak dlouhé je máte, a nebudou Vám překážet na misích? Nemyslíte si, že by bylo lepší je zkrátit?“
„Za prvé: Jak dlouhé jsou, se nedovíte, protože mám vždy nějaký účes, takže za druhé mi rozhodné překážet nabudou a za třetí: NE! Moje vlasy je jediná věc na mně, kterou si tak vydržuju. Nikdy je nezkrátím ani o centimetr. Ten, kdo by mi s nimi chtěl něco udělat, bude litovat, že se vůbec narodil!“
„Já se jen ptal! Nemusíte mně za to zbít.“ zasmál se.
„O tom už nemluvte!“ cedila skrze zuby.
„Jistě s nůžkami v ruce se Vám budu raději vyhýbat.“
Aisha se už však neusmívala a John na ni poznal, že je něco špatně.
„Omluvíte mně?“ zeptala se ho poněkud jedovatě.
„Jistě.“ a vyšel z pokoje, „Nashle-“ dveře se před ním zabouchly, „-danou“ dořekl a nechápavě na ně zůstal zírat.