A o "Dvojce", se pravděpodobně dozvíte příště, ale ještě si nejsem jistá...
„To nemůžete myslet vážně?!“ Křik z konferenční místnosti projel celou kontrolní věží a narušil tak dosud poklidné ráno. McKay, Sheppard a Woolsey sledovali Garlika, o němž Sheppard tvrdil, že dělá čest svému jménu, jak prudce vstal a zrudl vzteky.
„Nejen, že ukrýváte politické zločince, ale ještě po nás chcete, abychom pustili na svou planetu Wraithy?“
Woolsey se ve svém křesle napřímil a snažil se působit vyrovnaně. Šlo tu o hodně.
„Vaši lidé požádali o azyl a my, jakožto kolonie fungující na demokratických principech, jsme jim ho poskytli. Vaše politická situace je vaše věc, ale nemůžeme odmítnout pomoc lidem v nouzi. Pokud jde o tu druhou žádost…Wraithové už dávno nepředstavují takovou hrozbu. Bude přítomna jen jedna loď, a my je s pomocí jedné z našich lodí budeme hlídat. A navíc, na vaši planetu vůbec vkročit nemusí – stačí to předat z lodě do lodě.“
Dobře, to poslední si právě vymyslel, ale byl si jistý, že to dokáže usmlouvat. Tedy jistý, tak na 80%...možná 70%...Sheppard se vedle něj pohnul, protože ten si toho byl také vědom.
„To se máme spoléhat na vaše záruky? Pokud vím, Atlantis šlo vždy jen o vlastní bezpečí a o ochranu vaší planety někde v jiné galaxii. Uděláte cokoliv, abyste z toho měli výhody, i smlouvu s ďáblem.“
Tentokrát se postavil Sheppard.
„Při vší úctě, pane prezidente, o vlastní bezpečí jde snad nám všem, ne? Jaký byl důvod toho, že jste nikdy nevyletěli na pomoc při válce s Wraithy a Replikátory s vaší lodí? Neříkejte mi, že máte jen jednu a netvrďte mi, že jsou slabé. Když jsme byli v největší nouzi, pouze Cestovatelé přiletěli na pomoc. Naši lidé umírali pro tuhle galaxii, protože my ji považujeme za svůj domov. Zůstali jsme a bojovali s následky a vy nám tu teď budete předhazovat nějakou svou pokřivenou verzi?“ McKay, který seděl vedle něj, ho stáhl zpátky na židli.
„Johne, tímhle nám nepomůžeš.“ Zašeptal Rodney svému příteli a John se tedy znovu usadil. Garlik se na oba muže chvíli díval a pak se otočil zpět k Woolseymu.
„Váš podíl nikdo nepopírá. Ale vy byste Wraithy také nepustili blízko své planety.“
„Nechápete výhody. Nemají sílu ani prostředky, jak vám ublížit. Jejich síly jsou roztříštěné, nemají navíc důvod vám ublížit. Vaše planeta je jediná, kde ta rostlina je, a kdyby ji zničili, zničí sami sebe. A kvůli krmení vás nenapadnou. Věřte mi, chápu vás, ale můžeme uzavřít dohodu tak, že Wraithy na svou planetu nepustíte vůbec, ale budete je zásobovat. Pokud se budou chtít vyhnout těm abstinenčním příznakům, budou souhlasit. U předání bude vždy asistovat naše loď, nezaútočí, a pokud se o něco pokusí, zasáhneme my. Pokud jde o vaše uprchlíky, to sem teď nepatří, to je už jiná dohoda.“
Garlik se díval stále popuzeně, ale už přístupněji.
„Rád bych se s tím Wraithem sešel. Chci slyšet přímo od něj, co po nás chtějí. Nebudu se schovávat za nějakého diplomata, který udělá vše proto, aby ta dohoda byla prospěšná pro něj. Bez urážky.“
„Neurazil jste mě. Máte pravdu. Přednesu vaše podmínky a domluvím schůzku. Pokud budete ale vyžadovat asistenci našich lodí, budeme muset být součástí jednání a konečné dohody.“
Garlik přikývl, a vyřítil se z místnosti, až za ním jeho dlouhý zelený plášť zavlál. Ochranka, kterou měl venku, ho následovala.
„No, to šlo dobře.“ špitl Sheppard.
„Kdybyste se do toho nepletl, mohli jsme se dohodnout bez toho, aby Garlikovi hrozil infarkt. Je to parchant, to nepopírám, ale pořád zástupce své planety a mluvčí svých lidí. Nemusím připomínat, co je tu v sázce.“
„Myslíte, že bude Todd souhlasit?“ vložil se do rozhovoru McKay, který byl překvapivě tichý a klidný, a jeho bílý obličej naznačoval, že se opět moc nevyspal.
„Musíme doufat, moc možností nemáme. Ani on.“
„Nepřijatelné.“ Todd nemusel hlas zvyšovat, aby se rozléhal.
„Nemáme moc možností. A Garlik na jinou dohodu nepřistoupí. Přece nečekáte, že potom, co se před vámi roky ukrývali v podzemí, vás jen tak nechají běhat po své planetě. My tam budeme jen pro uklidnění situace.“ Woolsey byl navenek klidný, ale uvnitř hořel. Jak rád by na oba dva zařval, a poslal je k čertu.
„Pane Woolsey, vám jde jen o lék pro Teylu, o nás ani o ně se nestaráte.“ Povýšeně zvedl hlavu a menšího muže si od hlavy k patě prohlédl.
„Ano, jde nám o Teylu. Ale kde vy máte jistotu, že z toho nevycouváme? To zařízení může a nemusí fungovat, nebo jich existuje víc a my zatím jen neměli štěstí ho najít. Tady jde především o vás, přiznejte si to.“ Todd nebyl diplomat. Byl jen ve správnou dobu na správném místě. A proti své vůli cítil respekt k ženě, která teď nemohla být s nimi, ale díky níž měl veškerou moc ve svých rukou. V duchu si vynadal. Strávil příliš mnoho času v lidské přítomnosti a mělo to na něj negativní vliv.
„Dobrá. Já souhlasím. A pokud vím, doktorka Kellerová je připravena jít se mnou na palubu to zařízení prozkoumat.“ Hodil pobaveně očkem po McKayovi, který jen cvakl zuby.
„Ona tam nepůjde sama, že Rodney?“ John se na McKaye otočil a ten přikývl. Samozřejmě, že ji doprovodí. Ani náhodou ji nesvěří do rukou nějakých mariňáků, kteří viděli Wraitha jen na obrázku. Todd se usmál, pokud se jeho úšklebku tak dalo říkat a opět pokývl hlavou, jak to uměl jen on. Dával tak najevo svou převahu, a hlavně pohrdání lidmi, které už ale proti své vůli nějak necítil.
„Přeneseme se k vám na palubu za hodinu, pokud to není problém.“ Zeptal se Sheppard, který už byl myšlenkami u toho, co si budou muset vzít sebou. Chápal, že Todd jim nechce to zařízení svěřit a dovolit prozkoumat u nich, ale nelíbila se mu představa výletu na jeho loď.
„Budu se těšit.“ Odpověděl Todd, a i v této krátké větě si Sheppard s McKayem dokázali najít několik podtextů. Wraith ještě naposledy kývl na pozdrav, a odešel z konferenční místnosti.
„Tohle bude hodně zajímavý…“ dodal Rodney a šel sebe a svou ženu psychicky připravit na návštěvu přátelského, zatuchlého a vlhkého prostředí Wraithské lodi.
„Carsone! Díky, že jste přišel tak rychle.“ Doktor Beckett prošel bránou právě ve chvíli, kdy se už všichni chystali k odchodu.
„To není problém, Richarde, rád pomůžu Teyle a ostatním. Rodney mi vysvětlil, o co jde, ale pořád nějak nevím, v čem přesně můžu pomoct.“
„Potřebujeme někoho, kdo umí číst plynule anticky a hlavně zná antická medicínská zařízení. Rodney by mě za to zabil, ale…Jennifer se to nenaučila za celou dobu tady. Říká, že má nějaký blok či co. Mně antičtina taky nejde a to jsem tu skoro stejně dlouho, jako ona. Takže se nám hodí další pár očí.“ Carson jen přikývl a pobaveně se usmál. Na Atlantis netrávil moc času, ale když měl možnost, tak ji navštěvoval a tohle všechno samozřejmě věděl.
„Tak já jsem vlastně připravený, kdy vyrážíme?“
„Teď hned!“ ozvalo se Richardovi za zády a Carsonovi přistála v náručí taška, kterou po něm Sheppard hodil. Vzadu za ním byl Rodney a Jennifer, s Rononem v patách.
„Vážně není nezbytné, abyste tam chodili všichni. S Carsonem to zvládneme.“ Jennifer se snažila všechny přesvědčit, ale byl to jen chabý pokus. Ani náhodou by ji nenechali jít jen ji s Carsonem a už vůbec se jí nechtělo tam samotné chodit. Jen to prostě musela říct.
„Tohle je osobní. Jestli na nás Todd šije nějakou boudu, chci to vědět a hlavně se to dozvědět osobně.“ řekl Ronon a přehodil si svou zbraň z jedné ruky do druhé. Jemné šediny, které se mi dělaly na teď už krátkých vlasech, se mu při tom pohybu zaleskly. Ale i tak pořád zněl jeho hlas stejně chraplavě jako vždy a stále by si ho nikdo nechtěl rozházet.
„Tak dobře, hodně štěstí.“ řekl Woolsey a ustoupil, když ostatní uchvátil přenosový paprsek.
„Chucku, sledujte jejich pohyb a při sebemenším problému je přeneste zpět.“ Richard ten rozkaz vydal ještě, než vyšel schody. Přenosový paprsek instalovali dlouho. Antikové kupodivu něco podobného neměli, a tak museli skloubit asgardský paprsek s antickou technologií, a ovládat to celé navíc pozemskými počítači. I tak se jim podařilo udělat jakousi „plošinu“ pouze před bránou. Byl to úmysl, aby mohli v případě pohotovosti přenášet lidi a hned je posílat bránou. Zelenka s McKayem kvůli tomu nespali kolik měsíců a Richard by býval přísahal, že kdyby to trvalo jen o pár dní déle, utrhali by si vzájemně hlavy.
Znovu vyšel na balkón a podíval se na nebe. Lodě samozřejmě neviděl, ale věděl, že tam jsou. Teď už stačilo jen doufat, že všechno půjde dobře. Pro jednou.
„Do pr…“ Rodney sbíral ze země své brýle, a snažil se z nich setřít slizkou hmotu, v níž přistály.
„Přesně tady z toho důvodu nesnáším Wraithské lodě. Všude je tu jenom tenhle lepivý sajrajt, smrad, tma, zatuchlo…ne moje ideální představa dovolené.“ Brýle si nasadil zrovna ve chvíli, kdy k nim mířil Todd.
„To bys musel nějakou dovolenou v posledních patnácti letech mít.“ sykl jeho směrem ještě John, než se nuceně usmál na příchozího Wraitha.
„Vítejte.“ Řekl Todd bez obalu a hned je zavedl tam, kam potřebovali.
Zařízení to nebylo velké, vypadalo jako standardní výbava antické ošetřovny. Rodney hned vytáhl skener, jestli je nečekají nějaká překvapení, ale potom, co se toho dotkl, to nejevilo známky čehokoliv podezřelého.
„Povedlo se nám ho částečně aktivovat i bez ATA genu. Pochopitelně to nemůžeme používat, pouze nám ukazuje, k čemu slouží.“ Odpověděl Todd na nevyslovenou otázku, kterou se mu zrovna část týmu snažila položit. Vedle Rodneyho se postavili oba doktoři a dali se do práce.