Tak jsem přece jenom vyhrabal na Flash disku jeden polozapomenutý díl... Omlouvám se, že trochu nezapadá. Časově se odehrává, při první válce s Antickou říší...
Stargate Ancients: Relativity temporis
15. Kapitola
3 AA
Parlénská Flotila
„Takže jo nováčci, seřaďte se do formace a zkusíme si cvičný nálet!“
Komandér FARC zacvičoval skupinu nováčků na Plugnatorech. Nováčci letěli v šípové formaci, přímo do pásu asteroidů; tři instruktoři, ECO, FARC a RAY, letěli na křídlech a dávali jim instrukce.
Flotila, zde byla na rutinní misi; obrana orbity strategicky významné planety.
„Dobře. PAC, ORTA… Napadněte cíl. Standardní dvoučetný útok.“ Rozkázal FARC.
Byli vzdáleni několik světelných minut, když v tom zaznamenali Hyperprostorové okna. „Senzorový kontakt! 26 nepřátelských stíhačů tři světelné sekundy od bažantů!“ ohlásil navigátor, na můstku vlajkové lodi. „Admirál kývl. „Vypusťte pohotovostní stíhače!“ Z bočních magnetických praků vystartovala letka stíhačů a zamířila k nepříteli.
„Vidíme je! Bažanti, leťte k flotile!“ Rozkázal FARC. „Pane, mi to zvládneme!“ Protestoval jeden z bažantů. „Dnes ne! Jejich dvakrát tolik… Pohotovostní letka to převezme. Vypadněte!“ Letka nováčků se otočila a zamířila k flotile.
„Pane, letka je moc pomalá, nepřátelská formace je sestřelí, než se stačí dostat k pohotovostní letce!“ ohlásil svůj objev důstojník. Slyšel to nejen admirál, ale i FARC ve vysílačce.
„Otáčím! Bojový směr 1651616 na 1168164! Palebný kontakt s nepřítelem za 10 vteřin!“ Oznámil FARC a naráz s RAYem otočili své stroje vzad a letěli čelem k nepříteli. „ECO, pokračujte a chraňte bažanty za každou cenu!“
„Co to FARC dělá?!“ Podivil se Admirál. „Chce na ně zaútočit a získat čas bažantům.“ Konstatoval první důstojník.
„Až budeš na dostřel, vypal všechny drony co máš a vlétni přímo do formace! Jedině tak máme šanci!“ Rozkázal FARC.
Jakmile se dostali na dostřel, vypálili drony a vmísili se do formace. Plán vyšel, rozehnali formaci a dokonale je zmátli. Nepřátelé padali jako mouchy. Nicméně se po chvíli vzpamatovali a zavěsili se za oba Plugnatory. Najednou RAYe zasáhla naprosto náhodná střela, kterou nemohl předvídat. Plugnator okamžitě explodoval. „RAY!“ Zakřičel velitel.
Na holografické obrazovce na můstku, zablikal zelený diagram s RAYovým označením a zmizel.
„Pane, pilot dva byl sestřelen…“ Pronesl potichu navigátor.
Z návalu vzteku však FARCa vytrhla salva projektilů, která zasáhla jeho stíhačku. Rozeznělo se několik alarmů. „Sakra! Koupil jsem to, vysadily senzory na pravoboku, ale zvládnu to!“
Najednou se ozval nový alarm. Alarm zaměřené střely. „Do háje! Ty zmetci po mně pálí rakety! Zkusím jí vymanévrovat!“ FARC začal prudce točit doprava a stlačil plyn na podlahu.
Nepředstavitelné přetížení působilo na jeho tělo, nicméně statečně odolával a dále točil. Poškozená stíhačka to však nezvládla. Odešly boční Trustery a loď přestala točit. FARC pohotově stočil na druhou stranu, nicméně bylo pozdě. Jediné na co se zmohl, byl výkřik, než ho raketa zasáhla.
Statečná oběť dvou pilotů však nebyla dostatečná, nepřítel je stále dostihne dříve, než pohotovostní stíhači přiletí.
A ECO si toho byl vědom. „Bažanti, pokračujte v letu k pohotovostním stíhačkám. Já je zdržím! PACu, máš velení!“ S tím otočil svojí stíhačku a zamířil proti nepříteli. „Sakra ECO! Co to děláš?! Už jsme přišli o dva piloty, nechceme přijít i o tebe!“ Zakřičel Admirál. „Stíhači je dostihnou dříve, než se dostanou do bezpečí a je jen jediná možnost jak je zpomalit.“
Po vzoru zesnulých spolubojovníků, zamířil čelně na nepřítele, a když byl na dostřel vypálil všechny drony a vmísil se do formace.
Na holoobrazovce bylo vidět jen, divoce poskakující, zelený diagram, který likvidoval jednu červenou tečku za druhou.
Podařilo se mu sestřelit už více jak sedm stíhaček. Nicméně manévry, které předváděl, aby se vyhnul střelám, byly nesmírně složité a psychicky i fyzicky náročné. Bylo jen otázkou času, kdy udělá chybu.
A chybu po dvou a půl minutě udělal. Příliš pozdě stočil stíhačku do podvratného výkrutu a dostal přímý zásah. Kumulativní střely zásahly trup od špičky až po ocas. Naneštěstí zasáhly i kokpit. Po skle se roztřískla krev, jak střela prošla do ECOva břicha. „Ahh!“ Vykřikl a Složil se na přední ovládací panel. Plugnator udělal několik výkrutů a z trysek se začal valit kouř a syčící palivo.
„ECO?! ECO?! Jsi v pořádku?!“ Snažila se kontaktovat MAG, z pohotovostní letky, ECa. „Koupil jsem to! Koupil jsem to do břicha!“ Zasténal. Měl co dělat, aby se udržel při vědomí. Letka mezitím minula bažanty a mířila proti nepříteli. Jakmile se dostala na dostřel, ihned se zapojila do boje.
Na počty, teď byly síly téměř vyrovnáni, ale Parlénští piloti byli mnohem zkušenější a začali nepřátelskou letku postupně likvidovat. Jediný cil MAGina zájmu, byl ECO. „ECO, jak je na tom tvůj naváděcí systém?“ ECO zamžoural očima a pohlédl na hlavní obrazovku. Byla nefunkční a uprostřed ní zela díra po projektilu. „…Mimo provoz…“ Zasténal.
„Dobře poletím vedle tvého křídla, srovnáš se podle mě, ano?“ „…Rozumím…“ MAG srovnala kurs s jeho dobitým Plugnatorem a naváděla ho k hangáru mateřské lodi. „…Jsem unavený… Na chvíli si odpočinu…“ Pronesl slabě.
„Ne… notak… neusínej!“ Zděsila se. „MAG, velení. Připravte hangár na nouzové přistání!“ Technici začali horečně vyklízet dráhu a připravovat záchytná lana a pole. „Ah…. Nedokážu…. Udržet úhel….“ Hlesl a marně se pral s kniplem, nalétával trochu našikmo.
„Pokus se to stabilizovat!“ Vyhrkla MAG. „Nejde to…“ MAG se zhluboka nadechla. Bylo to šílené, ale neměla jinou možnost. „Šprajcnu si tě o křídlo, nad dráhou tě uvolním, ok?“ „dobře…“ Vysunula na křídlu příchytné háky, které se používaly při dokování a pomalu se přiblížila ke křídlu ECOva Plugnatoru. Ozvalo se hlasité zaskřípání a oba ucítili silné trhnutí. Nicméně, háky se zachytili a ECO se vyrovnal. „Jestli tohle přežijeme, tak mi dlužíš drink…“ Prohlásila MAG, a když byly těsně nad dráhou, uvolnila ho.
První dosednutí dopadlo dobře, nicméně při odrazu od dráhy se jedna lyžina zpříčila o výstupek. Celý Plugnator se stočil na bok a začal válet sudy. Zastavil se až o zadní stěnu hangáru, kde okamžitě začal hořet. MAG mezitím dosedla. Když to uviděla, s křikem se rozeběhla k místu havárie. Jeden z vojáků ji zachytil. Marně se mu snažila vyprostit….
Feeling borded, call me Fredy idrc...