Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra FanArt Vaše povídky Mrtvé povídky StarGate:Exodus: 45. Díl - Pomoc shůry

StarGate:Exodus: 45. Díl - Pomoc shůry

Jednoduché :) Má cenu pokračovat?

Ano
34
100%
Ne
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů : 34

deadalos Uživatelský avatar
Captain
Captain

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

aha já se o zbraně zajímam ale moc sniperek neznam já mam rači útočné pušky samopali těžké i lehké kulomety a pistole jinak brokovnice a sniperky a revolvery už tak rád nemam

/// a pravopis rád máš? D.

Brendy Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Myslím, že Dragon to zabil :D (snad to byl on :roll: ). Jinak díl byl hodně dobrý, díky za něj
"Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist." Albert Einstein

SPeeDy Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ano, povídkovou sekci má na starosti Dragon a ano souhlasím, vystihl to perfektně :-D :rflmao:

Jack O. Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Další perfektní díl, už se těším na pokračování :bravo:

krulik Airman
Airman

Odpovědět s citací

Opravdu skvělý díl :D
Život máš jen jednou...
Povídky

Krulikovy povídky

Krulik.tode.cz

Puk Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Táto časť bola zaujímavejšia a lepšie prepracovaná. :)
Trochu mi vadilo skloňovanie:
Jejich senzory udávaly na oběžné dráze čtyři Ha’taky, osm Al’Kesh
Lepšie je Alkešú (u s krúžkom nemám na klávesnici :sorry: ).
:hmmm: A maličká drobnosť:
aby mohl Chcuk postupně všechny transportovat do komplexu. Celá místnost s bránou se rozzářila bílým světlem a naráz byli všichni fuč. Zhmotnili se za pár setin v řídící místnosti antického komplexu a všichni se hned dali do práce.

Slovo všichni je viackrát hneď po sebe. Lepšie je nahradiť ho iným, alebo vynechať.
Aj tak je to zatiaľ dobrá poviedka a ja Ti :thumbsup: .
:write: :arrow:
:bye:

atlantis235 Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Kvalitní díl, čím dál tím lepší. Těším se na pokračování.

Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Zdravím,

Opět přínáším další díl, tentokrát jsou tam nějaké méně zajímavé informace, ale chtěl jsem, abych v mimozemských stanovištích byl prozatím pořádek ;-) Doufám, že se díl bude líbit.

15. Díl - Objev

Pegas, antická základna

Rodney se Zelenkou stále pracovali na programu nanitů. Rodney již patnáct minut tvrdil, že bude hotov, ale stále se nedostávalo uspokojivého výsledku. Sheppard se svým týmem byl již hotov s průzkumem základny. Byla to standardní základna vybudovaná Antiky, až na ten rozdíl, že zde bylo něco navíc. Tímto bonusem byla napájecí a výrobní stanice pro ZPM. Byla to veliká místnost, která se nacházela v centrální části základny, dominantou této místnosti byla samotná výrobní a nabíjecí linka. Ovládací panely v místnosti s výrobnou byly zkratované a naprosto nefunkční. Většina obrazovek nefungovala, a tak nebylo možné se podívat do systému. Vše záleželo jen na Rodneym a Zelenkovi, kteří pracovali na programu, který by zaručil bezpečné využívání nanitů pro opravu základny. Po čtyřiceti minutách úmorného čekání se zdálo, že již bude hotovo. Programování a kódování bylo extrémně složité, a proto to Rodneymu i se Zelenkovou pomocí, trvalo tak dlouho. Sheppard již nedočkavě přešlapoval v řídící místnosti, a tak ho Rodneyho prohlášení,“Asi už to bude,“ velice potěšilo. McKay ještě pár minut odolával Sheppardovým dotěrným otázkám, ale nakonec svou práci dokončil.
Rodney: “Tak, a je to. Jsem hotový. Teď se přesuneme do místnosti, kde by se měl nacházet takový ten výrobní stůl.“
Sheppard: “Cože Rodney? Jaký stůl?“
McKay: “No to zařízení, kterým jsem vytvořil PRAN.“
Sheppard: “Aha, tak pojďme.“
Sheppard, Rodney, Zelenka a další část vědeckého týmu se vydali do výrobní místnosti. Rodney měl již hotové plány, které měl nahrané na svém tabletu. Data zkopíroval do řídící jednotky, nanity vytvořené z neutronia se jakoby vylily na výrobní stůl a za okamžik se z nich zformoval první replikátor. Tento proces se zopakoval ještě dvakrát. Nakonec seděli na výrobním stole tři zbrusu noví replikátoři. Rodney zahájil první testy jeho naprogramování a vše fungovalo, jak mělo. Replikátoři se po pěti minutách opravdu rozložili a ze zbylých nanitů se vytvořili další. Rodneyho práce nepřišla vniveč, vše fungovalo perfektně, a tak zadal do tabletu primární příkaz a to vyhledání poškozených oblastí a jejich oprava. Všichni tři replikátoři se vydali chodbou, která vedla do místnosti s výrobní linkou.

Mléčná dráha, stanoviště Alfa

Odpočet již doběhl ke konci a na obrazovce se objevil vše vysvětlující nápis:“Autodestrukce aktivována.“ Podplukovník Stevens neměl šanci jakkoli zareagovat. Během chvilky se na stanovištích po celé planetě aktivovaly jaderné hlavice, které hrály v autodestrukčním programu hlavní roli. Tlakové vlny se šířily naprosto všude. Nikdo neměl šanci uniknout. Výbuchy hlavic s sebou nesly ničivou zkázu. V okamžiku výbuchu se na planetě nacházela zhruba čtyřicítka pozemských vojáků. Prometheus a Odyssea samozřejmě výbuchy zaznamenali také. Nikdo nemohl věřit svým očím. Jako první se vzpamatoval plukovník Emerson, který položil očekávanou otázku:“Co to sakra bylo?“
Důstojník po jeho pravici okamžitě reagoval: “Nevím, pane. Podle toho několikanásobného výbuchu to vypadalo na autodestrukci.“ Emerson jen nechápavě dodával: “A kdo ji aktivoval? A proč?“ “Je možné, že Luciáni obešli zabezpečení, dostali se do systému a autodestrukci spustili až jako poslední, zoufalý čin,“ odpověděl sebevědomě Petersen.
Emerson: “Proskenujte planetu. Chci vědět, jestli to někdo přežil.“
Petersen: “Při vší úctě pane, tohle nikdo nemo….“
Emerson: “Prostě to udělejte! Nezajímá mě Váš názor.“
Petersen: “Ano, pane. Omlouvám se. Zahajuji skenování planety.“
Senzory za krátkou chvíli dokončily svou práci a podaly zdrcující, avšak očekávané odpovědi: “Na planetě nezaznamenávám žádné známky života, celý povrch tvoří jen superžhavá plazma,“ seznámil Petersen se situací plukovníka Emersona.
Emerson: “Rozumím, tady již nic nezmůžeme. Vraťte se na Zem.“

Mléčná dráha, Země, SGC

Major Glock spolu s majorem Ramseym si v klidu a pohodě užívali svých šálků kávy, které si právě připravili. Měli sice službu v jednom z nejdůležitějších míst v SGC-řídící místnosti, avšak dnes to měl
být klidný den a tak ho také hodlali prožít. Jenomže z ničeho nic přišla do SGC naléhavá zpráva ze stanoviště Alfa. Major Glock si nejprve myslel, že to bude hlášení o úspěšném osvobození stanoviště Alfa. Bohužel jeho myšlenka nebyla správná. Autodestrukční systémy na mimozemských základnách postavených lidmi byly nastavené tak, že před odpálením hlavic vyšle systém subprostorovou zprávu na Zem. Tato zpráva nyní dorazila do SGC. Major Glock tuto zprávu rychlostí blesku proletěl očima, ani se neobtěžoval sdělit její obsah svému kolegovi a okamžitě běžel do kanceláře generála Landryho. Celý udýchaný doběhl ke dveřím, na kterých visel štítek se jménem velitele SGC. Major Glock v rychlosti, ale se vší slušností zaklepal na dveře a dostalo se mu typické odpovědi:“Vstupte.“ Hned jak se major vyvalil ze dveří, vychrlil na generála neuvěřitelně rychle několik zkomolených slov.
Landry: “Majore, co se děje? Pomaleji a srozumitelněji, prosím“

Glock: “Omlouvám se, pane. Přišla nám zpráva ze stanoviště Alfa. Je zničeno.“
Landry: “Co prosím?“

Glock: “Někdo spustil autodestrukci.“

Landry: “Kdo? A proč? Máte ještě nějaké bližší informace?“

Glock: “Ne, pane, ale Odyssea a Prometheus již měli být na místě. To oni to mohli zapříčinit.“

Landry: “Dobrá, půjdeme se podívat do řídící místnosti.“

Major Glock a generál seběhli do řídící místnosti a začali majoru Ramseymu pokládat mnoho otázek. Ten měl odpověď pouze na jednu: “Přijali jsme již zprávu z Odyssey. Jejich informace jsou totožné. Podle nich se jednotkám na povrchu povedlo osvobodit planetu, jenomže Luciáni se dostali do systému a spustili autodestrukci. Při výbuchu jsme měli na povrchu asi třicet lidí.“
Landry: “Panebože!“
Ramsey: “Odyssea a Prometheus tu budou za šest hodin.“
Landry: “Rozumím, dost času na to svolat generální schůzi. Tohle se již nebude opakovat. A málem bych zapomněl, kontaktuje Daedala a oznamte jim, že cesta na tu planetu se sopkou se ruší.“
Ramsey: “Rozkaz, pane.“

Pegas, antická základna

Replikátoři, které navrhl Rodney na opravu základny, už nejméně tři hodiny plnili svou práci. Naprogramování bylo bezchybné, vše šlo hladce. Nikdo včetně Rodneyho nechápal jak, ale replikátorům se opravdu dařilo opravovat systém po systému. V místnosti s výrobní linkou bylo již vše v naprostém pořádku. Konzole, obrazovky i samotná výrobní linka. Rodney sledoval činnost programu z řídící místnosti pomocí diagnostického programu a nestačil se divit. Získával přístup do dříve nepřístupných sekcí, které byly buď zničené, nebo odříznuté od systému. Celá základna byla pomalu, ale jistě opravována důmyslným programem. Když už byla výrobní linka v provozu, nechala se plukovník Carterová transportovat z Atlantidy přímo do místnosti s výrobní linkou, jelikož se chtěla podívat na to, jak to všechno funguje. Rodney měl plné ruce práce s kontrolováním replikátorů a celkovou opravou komplexu, takže neměl čas plést se Carterové do práce. Ta se v doprovodu Zelenky začala vrtat v ovládání a nastavení výrobní linky. Nakonec se propracovala k základnímu informačnímu jádru, které podrobně popisovalo to, jak samotný přístroj funguje.
Carterová:“Radku, v jednom z adresářů jsem našla podrobný popis toho, jak tento stroj funguje.“
Zelenka: :“Tak povídejte, jsem zvědavý.“
Carterová: :“Pro proces nabíjení je třeba alespoň jednoho dalšího ZPM, které dodá energii pro celý proces.“
Zelenka: :“No to je teda pěkně blbý. To budeme přečerpávat energii z jednoho do druhého ZPM? To mně připomíná období v Čechách, když jsme byli chudí. Chytali jsme dešťovou vodu a zalévali s ní zahradu.“
Carterová: :“Radku, prosím Vás, nepřerušujte mě. Díky“
Zelenka:“Ach promiňte, už se to nestane.“
Carterová: “Tak abych to dopověděla. ZPM dodá energii unikátnímu generátoru, který dokáže otevřít větší a několikanásobné trhliny do subprostoru, ze kterých načerpá energii do našeho vybitého ZPM.“
Zelenka: “Tak to je přímo úžasné! A kolik energie se spotřebuje z našeho nabitého ZPM?“
Carterová: “Z našeho ZPM tento proces odčerpá zanedbatelné množství energie. Teoreticky by jedno ZPM stačilo na nabití nejméně deseti dalších.“
Když už Rodney nevěnoval sto procent své pozornosti pro kontrolu replikátorů, zavětřily jeho bystré oči na jedné z obrazovek manipulaci se systémem v místnosti s výrobní linkou a hned spustil neurvale do vysílačky:“Kdo se mně zase hrabe v mé práci? To jsi ty, Zelenko?“
Carterová: “Rodney? Tady Carterová, to já se Ti hrabu v práci. Doufám, že to omluvíš.“
I když byl Rodney v řídící místnosti sám, dost se začervenal a rozechvěl se mu hlas, následně začal koktat do vysílačky: “Sa…a…Sam? To jsi ty? Aha, tak to já nevěděl. Já jsem myslel, že….“
Carterová: “V pořádku Rodney, nemusíš se omlouvat, ale né že bych to od tebe čekala. Právě jsme se s Radkem podívali na tu výrobní linku a vypadá to nadějně. Až replikátoři opraví celý komplex, budeme moci začít s nabíjením našich vybitých ZPM.“
Rodney: “A co výroba nových ZPM?“

Carterová: “K tomu jsem se zrovna dostávala, když mě vyrušil jeden sprosťák.“

Rodney: “Aha, chápu. Vtipné.“

Carterová: “McKayi, nemáš hlídat replikátory?“

Rodney: “Ano, ano. Už jdu na to.“
Když už Carterovou nezaměstnával Rodney svými řečmi, mohla se znovu dát do práce. Tentokrát se zaměřila na adresář, ve kterém se nacházely informace o výrobě ZPM. Prohledávání jí trvalo sotva patnáct minut a už našla, co hledala. Svůj nález téměř okamžitě oznámila Zelenkovi, který pracoval nebo spíše brouzdal databází opodál: “Radku, našla jsem další informace. Tentokrát o výrobě ZPM.“
Zelenka: “Aaa, tak to je skvělá zpráva. A jak to vypadá?“
Carterová: “V zásobnících je dostatečné množství surovin na výrobu desítek, možná i stovek ZPM. Antikové shromáždili opravdu velké množství materiálu, ale nejspíše ho nestihli využít.“
Zelenka: “To je dobrá zpráva a jak to vypadá s výrobou? Budeme jí schopni?“
Carterová: “Ano, řekla bych, že ano. Proces výroby je sice extrémně časově i technologicky náročný, ale máme vše, co potřebujeme. Teoreticky stačí stisknout tlačítko.“
Zelenka: “A co energie?“
Carterová: “Proces bude napájen ze ZPM, které použijeme zároveň na dobíjení vybitých ZPM.“

Mléčná dráha, Země, SGC, zasedací místnost

V konferenční místnosti v SGC se sešlo hlavní představenstvo IOA, generálové O’Neill a Landry, velitelé všech pozemských plavidel, které byly k dispozici a užší sbor náčelníků, který dohlížel na chod projektu StarGate a mimozemských základen v Mléčné dráze. Hlavním bodem na programu bylo jednání o bezpečnosti mimozemských základen. Nedávna aktivita Luciánů nenechala nikoho z IOA klidným. Stanoviště neměla proti útokům Luciánů žádnou fungující obranu, ale to se mělo po dnešním jednání změnit. Jako první se slova ujal pan Woolsey, ostatně jako obvykle:“Pánové, dnes jsme se zde sešli proto, abychom aspoň částečně navrhli řešení na eliminování luciánské hrozby, která každým dnem sílí. Naše mimozemská stanoviště jsou ve větším nebezpečí než kdy předtím. Musíme s tím něco udělat.“

Caldwell: “Pane Woolsey, chápu Vaše rozhořčení, ale nemáme dostatek lodí na ochranu našich stanovišť. Kdybychom každému stanovišti přidělili loď, nezbude nám již žádná na ochranu Země. A když k tomu přičtu to, že Apollo je spolu s Atlantis v Pegasu, jsme naprosto bezbranní. Křeslo bylo zničeno při posledním útoku Wraitů.“

Emerson:“Plukovníku, křeslo bylo sice zničeno, ale můžeme si sehnat další. Antarktická základna je zcela v pořádku a z antické základny, kterou jsme nalezli na P3X-158, máme ZPM i pár dronů.“

Do debaty se náhle vložil i ruský plukovník Puškin:“To je dobrý nápad. Myslíte, že bychom mohli pomocí transportního paprsku vyzvednout křeslo ze základny a zapojit ho v Antarktidě.“

O’Neill:“Jsem o tom přesvědčen, plukovníci, také jsem nad tím přemýšlel. Na starost si to vezme plukovník Emerson s Odysseou.“

Debatu náhle obohatil i pan Coolidge, který až doteď seděl tiše jako pěna a pouze poslouchal: “Dobrá pánové, Zemi možná ubránit dokážeme, ale co naše základny? Jak již plukovník Caldwell řekl, nemáme dostatek lodí na jejich obranu, a proto potřebujeme alternativní řešení.“

O’Neill: “Pánové, možná byste se divili, ale i v tomhle mám celkem jasno. Pošleme Promethea na sopečnou planetu, kde co nejrychleji založí základnu a zahájí těžbu surovin potřebných na výrobu dronů. Mezitím Sun-Tzu a Korolev vyhledají pomocí antické databáze planety, na kterých měli Antikové základny podobné těm na Teonasu, z nichž sebereme křesla a použijeme je na obranu mimozemských základen.“

Woolsey:“Generále, to vypadá jako dobrý plán, ale je to projekt velkého rozsahu a tohle všechno se nestane přes noc. Naše základny budou i tak dost dlouho bez adekvátní obrany. Naše vztahy s Luciány jsou stále napjatější.“

O’Neill: “Jsem si toho vědom, pane Woolsey.“

Woolsey: “Doufám, generále, že i v tomhle máte jasno.“

O’Neill: “Chcete si tipnout?“

Woolsey: “Generále, prosím Vás. Na tohle nemáme čas.“

O’Neill: “No jo, tady si moc legrace neužijeme, škoda. Půjdu k věci. Než plukovník Carterová odletěla s Atlantidou do Pegasu, nechala tady rozdělanou práci. Podle jejich informací by to měl být průlom ve vesmírné obraně.“

Coolidge: “Generále, nenapínejte nás? O čem se tady bavíme?“

O’Neill: “Jsou to vesmírné miny.“

Woolsey:“Vesmírné miny? Myslíte ty vesmírné miny, které jsme použili při prvním Wraitském útoku na Atlantidu? Ty moc účinné nebyly.“

O’Neill:“To samozřejmě ne, pane Woolsey. Mám připravené plány, které plukovník Carterová dokonale zpracovala. Jde o nový typ min s generátorem fázového posunu, který je napájen z naquadahové jádra, které zároveň slouží jako zbraňový materiál. Miny mají vlastní pohon, který se dokáže zafixovat na jakoukoli loď a když je na místě, posune se do naší fáze a exploduje.“

Coolidge: “Generále O’Neille, Vy mě dnes opravdu uchvacujete. To, co jste nám navrhl, vypadá jako skvělý plán. Ještě před konferencí jsme ve spolupráci s panem Lee vytvořili malý souhrn našich mimozemských stanovišť a jejich funkcí.“

Pan Coolidge jen pokynul hlavou a jeho asistent použil dálkový ovladač, kterým aktivoval veliké promítací plátno, na kterém se ihned zobrazily plány IOA.

Seznam mimozemských základen a jejich funkcí:

Stanoviště Alfa (USAF):

Stav: Zničeno (Do budoucna se plánuje výstavba)
Lokace: Hledá se

Stanoviště Beta (USAF):

Stav: Plně aktivní
Lokace: P3R-979
Funkce: Těžební stanoviště neutronia - pravidelné dodávky neutronia
Infrastruktura: Masivní obytné a vojenské komplexy, desítky obranných stanovišť, těžební doly, hangáry pro F-302 a jumpery, řídící centrum s bránou
Posádka: Přes 200 členů námořní pěchoty, větší množství vědeckých týmů, mechaniků a dalšího personálu, 20 pilotů
Ostatní: Moduly transportního paprsku, senzorové systémy, naquadahové generátory, subprostorová komunikace, letouny F-302 a několik jumperů, autodestrukce

Stanoviště Gama (USAF):

Stav: Plánuje se založení
Lokace: P2X-658 (Sopečná planeta)
Funkce: Těžba surovin nezbytných pro výrobu dronů

Stanoviště Delta (RUS):

Lokace: P4X-389
Funkce: Těžební stanoviště naquadahu - začíná pravidelně dodávat naquadah
Infrastruktura: Obytné komplexy, několik obranných stanovišť, menší vojenské komplexy, hangáry - rozestavěné, řídící centrum s bránou - nedokončené, těžební doly
Posádka: 150 členů ruských speciálních jednotek, 5 ruských SG Teamů, vědecké a technické týmy, 10 pilotů, ostatní personál
Ostatní: Moduly transportního paprsku, senzorové systémy, naquadahové generátory, subprostorová komunikace, letouny F-302 a několik jumperů, autodestrukce

Stanoviště Charlie (PRC):

Lokace: P1R-561
Funkce: Těžební stanoviště trinia - začíná pravidelně dodávat trinium
Infrastruktura: Obytné komplexy, několik obranných stanovišť, menší vojenské komplexy, hangáry - rozestavěné, řídící centrum s bránou - nedokončené, těžební doly
Posádka: 150 členů čínských speciálních jednotek, 5 čínských SG Teamů, vědecké a technické týmy, 10 pilotů, ostatní

Když utichl ruch z debaty, kterou způsobilo promítnutí informací od IOA, prohlásil pan Woolsey:“Pánové, děkuji Vám všem za Váš čas. Tímto bych chtěl naší konferenci ukončit.“

Generál O’Neill se jen s pocitem vítězství pousmál a všichni se začali přemisťovat pryč z konferenční místnosti.

Pokračování příště!

Díky za kritiku i případné pochvaly :) :D
Naposledy upravil SPeeDy dne 04.1.2012 17:25:16, celkově upraveno 1

Brendy Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Hmm, díl dobrý, hodně se mi líbilo to shrnutí na konci, protože jsem se trochu ztratil, ale jinak mám jednu poznámku: Emerson žije?? Myslel jsem, že ho zabili Luciáni. Ale pokud jsi ho oživil tak v pohodě :D já ho mám stejně nejradši :) (z kapitánů lodí)
"Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist." Albert Einstein

Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Jo tak to jsem zapomněl dopsat úplně do prvního příspěvku v tomhle tématu. Emersona jsem měl rád a ten velitel, co nastoupil po něm se mě ani trošku nelíbil, takže Emerson se nám kouzelně vrátil zpátky mezi živé ;-)

Captain
Captain

Odpovědět s citací

Davidson tak to souhlasim,ale dobře i když by bylo pozdě na sarkofág uznávám ale podle mě byl nejlepší Caldweld,no jako první dostal nejlepší loď taury ale jo Emerson byl hodně dobrej ale jinak skvělej díl.

Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

A ještě bych se Vás všech, co tohle čtete a přispíváte sem, chtěl zeptat, jestli byste měli zájem o to PDF? Mám ho vytvořené tuším po 14.Díl. Kdyby o to byl zájem, mohl bych každý díl vydávat v PDF a třeba po pěti to "házet" do jedné "kupy", aby z toho byla pěkná "knížka"(brak? :))

Captain
Captain

Odpovědět s citací

No já nevim ale klidně jo ale jestli už si to udělal jak píšeš tak bys to měl dát něco co nakonec nevyužiješ si dělet nemusel takže určitě to dej

Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Reagoval jsem na současný výsledek ankety a přidal jsem do prvního příspěvku odkaz na stažení povídky ve formátu PDF. Je to od prvního do čtrnáctého dílu.

Jack O. Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Výborný díl! Chválím za ten souhrn základen a PDF určitě vydávej.

Jen jedna taková poznámka: obrázky v tom pdfku bys mohl ukládat s menší kompresí, bude to sice o pár kilobajtů navíc, ale výsledný efekt bude o dost lepší.

PředchozíDalší

Zpět na Mrtvé povídky