neviem, čo ma to napadlo, ale rozhodol som sa pridať po dsť dlhom čase ďalší diel. Našiel som ho celkom náhodou zašitý na USB kľúči a keďže sa mi zdal pomerne dlhý na uverejnenie, tak som sa ním rozhodol potešiť svojich čitateľov...

Medzitým na Zemi:
V obrovskom komplexe pripomínajúcom vzhľadom ulitu pravekého trilobita sa v jednej z kancelárií v najspodnejšom poschodí ležérne rozvaľuje v koženom kresle postava v bielom vlnenom svetri hľadiaca na holografickú obrazovku, na ktorej sa premietajú zvláštne informácie. Na stole je ešte položená fľaša kvalitného koňaku a popolník s ohorkami cigár. V skle pohára je vidieť tvár muža v kresle. Je to Kolt Shanon, bývalý kapitán prieskumnej lode Sumar. Zrazu niekto zaklope na dvere a vstúpi do miestnosti. Kreslo sa otočí a vidíme, že do miestnosti vošiel Grodziecki.
-> Shanon: Takže?
-> Grodziecki: Všetko dopadlo podľa očakávania.
-> Shanon: Výsledky?
-> Grodziecki: Z vraku sme vyniesli všetko čo sa dalo. Veci doktora Jacksona sú uschované v hangári Delta-12-A pri Kyjeve. Ostatné veci šli na dražbu cez staré kanály. Vynos dražby je 18 a ¾ milióna kreditov. Dnes ráno dokončili zošrotovanie trupu vraku. Vynieslo to 2 a pol milióna kreditov. Všetky prostriedky sú uložené na účet spoločnosti Lloyd.
-> Shanon: Výborne. počkajte mesiac a potom to postupne začnite prevádzať cez sivé účty na Saiph – VII. Ako pokračuje operácia Ľad?
-> Grodziecki: Včera sme ju ukončili. Pod zámienkou geologického prieskumu sme sa prekopali k zvyškom základne a preskúmali ju. Bolo to tam v dosť biednom stave. Takmer nič nefungovalo, tak sme stiahli všetky dáta z tamojších počítačov a nasimulovali výbuch plynovej kapsule v podloží. Nezostala tam po tom ani stopa.
-> Shanon: Aaa?
-> Grodziecki: Data sa nedajú rozlúštiť. Sú zašifrované antickou šifrou, na ktorú naše počítače nestačia.
-> Shanon: Akého rozsahu?
-> Grodziecki: Niekoľko terabajtov dát. Šifra je minimálne exabitová, takže ak to rozlúskneme, tak to bude zlatá baňa.
-> Shanon: Nechajte to zatiaľ tak a troška motivujte technikov, aby sa tým viac nezaoberali. Viete, čo myslím.
-> Grodziecki: Áno, pane.
-> Shanon: Myslím, že nastal čas uskutočniť operáciu Belerofontes.
-> Grodziecki: Už teraz?
-> Shanon: Áno, ale najprv dostaneme Jacksonové veci na druhú stranu.
-> Grodziecki: Dobre.
-> Shanon: Odchod!
Grodziecki sa obrátil a vyšiel z dverí. Shanon sa znova obrátil a sledoval správy na holomonitore. Po chvíli sa zamyslel. Po tom fiasku so Stantonom a vzbúrenou flotilou ledva stačili utajiť pôsobenie OTD a jej agentov. Budú musieť presunúť centrum činnosti na nejakú vzdialenú planétu, aby sa dostali do bezpečia pred pazúrmi vládnych splnomocnencov, ktorí teraz skúšajú vyňuchať, čo sa v skutočnosti v OTD deje. Dodávajú síce vláde spustu informácií, ale človek nikdy nevie, čo môže tých byrokratov tam hore napadnúť. Minimálne sa musí presunúť on sám, ako šéf OTD a aj časť vedenia. Zámienkou bude plánovaná rekonštrukcia budovy.
(v galaxii Pegasus)
Daniel sedel na podlahe a hral so Sheppardom poker, aby zahnal nudu. Na palande na druhej strane miestnosti sedela Camilla a čosi si písala. Zelenka s McKayom riešili nejaký technicko-vedecký problém pri ústrednom terminále a o ostatných sa veľmi nezaujímali, teda hlavne McKay.
-> Daniel: Pass! Čo máš?
-> Sheppard: Dve deviatky a dve desiatky.
-> Daniel: hmmm... ešte jednu hru! teraz už vyhrajem!
-> Sheppard: No tak to by som chcel vidieť...
-> Camilla: Prepáčte, že vás ruším pri vašej zmysluplnej činnosti, ale čo keby sme odtiaľto vypadli aspoň na dva dni? Myslím tým niekam na inú planétu. Nakúpiť zásoby a tak.
-> Sheppard: Nepáči sa ti tu?
-> Camilla: Nie, o to nejde. Ale už si začíname liezť na nervy. Veď viete, uzavrené priestory, stále tá istá skupina ľudí, klaustrofóbia, ponorková choroba a tak.
-> Daniel: Chápem. Aj mne to už ide na nervy. A zásoby sa už tak zmenšili. treba ísť kúpiť nové.
-> Sheppard: Ale veď zásob máme ešte dosť? Čo riešite?
-> Daniel: Treba ísť kúpiť zásoby!
-> Sheppard: Dobre, chápem, chcete odtiaľto vypadnúť.
-> Daniel: Skvelé, vidím, že podporuješ našu snahu ísť kúpiť zásoby.
-> Sheppard: Hej! Ja som nepovedal, že vás podporujem, len že vás chápem!
-> Daniel: To je jedno, aj tak musíme ísť kúpiť zásoby.
-> Sheppard: Dobre, už som ticho, len už prestaňte s tými zásobami!
-> Daniel: Takže kedy pôjdeme kúpiť zásoby?
(Medzitým na vyššej orbite planéty)
Jumper obalený plazmou uzavrenou medzi dvoma silovými poľami okolo trupu a rozohriatou na niekoľko desiatok tisíc stupňov Celzia si to pomaličky šinul voľným priestorom. Zrazu sa neďaleko objavilo hyperpriestorové okno a vyleteli z neho dve materské lode a osem krížnikov. Keď zaregistrovali Jumper, zastavili a začali ho skúmať senzormi. Zákony gravitácie však zareagovali a Jumper sa začal približovať k veľkým lodiam, ktoré to očividne nečakali. Najbližší krížnik sa pokúsil uhnúť z dráhy Jumperu, ale nepodarilo sa mu dostatočne zrýchliť a tak sa obtrel o bok maličkej lode. Keď pominul záblesk a účinky ohromnej explózie, posádka najvzdialenejšieho, ťažko poškodeného krížnika, zbadala, že sú na orbite už len oni sami spolu s veľkou kopou trosiek. Podarilo sa im ako-tak opraviť loď a keď na nižšej orbite našli trosky satelitu, ktoré mylne považovali za ďalšie míny, zhodnotili, že táto sústava je dosť nebezpečná. Neboli zbabelci, ale takéto zbrane boli nad ich sily. Krížnik čoskoro vstúpil do hyperpriestoru a odletel, aby varoval ostatných o udalosti.