Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra FanArt Vaše povídky Mrtvé povídky Kniha počátku [Kapitoly I.,II.,III.]

Kniha počátku [Kapitoly I.,II.,III.]

stalker Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Tak pokud v Počátek opravdu věříš, nemám nic proti a chápu, že to píšeš s nějakým cílem.
Tým SG-37,5
kapitán Becher

[img][http://img181.imageshack.us/img181/6158/podpisnovywu3.jpg]http://img181.imageshack.us/img181/6158/podpisnovywu3.jpghttp://[/img]
Technická civilizace vzkvétala
Vánoční povídka

Mooony Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Je to zajímavé, ale přijde mi to, jako by ses snažil naverbovat ostatní na víru v Ori. Pokud tomu opravdu veříš, paráda :wink: . Možná jen, bojím se, že další kapitoli zkončí stejně "nečekaně" jako druhý díl. Zlo bylo potrestáno a dobro zvítězilo. Oriové to zařídili, ale chápu, že to tak musí být. Bohužel v tom nevidím nic perspektivního, když tuším, jak se to bude dál vyvíjet.
Nemysli si, nejsme zaujatá, tvoji přezdívku vidím poprvé a přistupuju k tobě, jako ke každému jinému.

Eleira Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Já tedy četla jen úvodní kapitolu, a pokud jsem to pochopila dobře, a má to být cosi jako svatá kniha Ori, tak mi tam spousta obratů působí (no jak již napsal Stalker) málo archaicky. Jako povídka by to bylo dobré, to ano, ale jako svatá kniha to nefunguje.
Například obrat "povýšili je na převory" - v povídce ok, ve svaté knize pěst na oko
dalo by se to napsat trochu...no, jak to vysvětlit..."fanatičtěji". Například: "Obdařili je silou, jaké se mezi smrtelníky nedostalo nikomu." Nebo prostě tak nějak. Dát tomu ten přídech náboženství.
To samé platí i pro ostatní příběhy. Přečtěte si pár mýtů (jakýchkoli, podle vkusu), abyste chytli ten styl.
Ale pokud to má fungovat jako povídky, v tom případě dobré :wink:
Jo a taky nejsem zaujatá, to jen pro pořádek :smile: :D

D.Dušek

Odpovědět s citací

Mooony: Ano, možná to končí trochu očekávaně, ale mám do dalších dílů připravených i pár dalších netradičních konců (například, nezvítězí ani zlo, ani dobro; bude stvořeno zlo a Oriové tomu nezabrání atd. :)).

Eleira: Ok, ještě se pokusím zlepšit... stále na tom pracuji a jsem si vědom, že to v mnoho částech ještě stále není správně "zarchaizováno", ale snad na tom ještě zamakám :). Tady se snažím právě dosáhnout určitého počtu přečtení a zpětné vazby, abych věděl, co poupravit - hotová knížka poputuje na můj web :).

Mimochodem, je pěkné, že přidáváte dost často na konec, že nejste zaujatí(é) :).

Sokar Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

No já taký nejsem ale už se nemůžu dočkat na další kapitolu :bounce: :bounce:
Obrázek

D.Dušek

Odpovědět s citací

Sokar: Další kapitola bude co nevidět (myslím, že to co nevidět je použito více než dvojsmyslně :)). Pracujeme na dvou dalších (a zároveň delších) kapitolách, do kterých chceme začlenit složitější a delší příběh. Snad bych mohl prozradit, že v tom mém příběhu plánuji zavést postavu, která se potom v dalších dílech objeví ještě párkrát a to tedy Orijského žoldáka.

Sokar Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Orajský Žoldák, no to může být dobrý, (naval prachy nebo tě orajové spálí) :D
(Nedáš prachy ! Boss jménem Doci tě zavrhne do plamenu pekelných) :D :D

Další kapitolu asi uvydím ž za deset dní protože já tou dobou budu v Chorvadsku. :)
Obrázek

D.Dušek

Odpovědět s citací

Takže nakonec jsem ještě před žoldáka vsunul kapitolu o rozšíření života do Vesmíru. Původně jsem je chtěl spojit, ale evidentně se to nehodí.

Očekávám zase kapánek té objektivní kritiky.

Kapitola III. – Expanze
Byla noc, temná jako ta nejvzdálenější zákoutí pustého vesmíru, daleko od Ver Egeru, daleko od nejbližší hvězdy. Bývala by to byla noc jako každá jiná, kdyby Ori Zonas nehloubal nad smyslem toho velkého, temného a pustého vesmíru.
Zonas, jeden z prvních Oriů, velkolepý myslitel, jako první podpořil Darinův návrh stvořit život. Tento všemocný Ori, zakladatel víry v počátek, jež vás vede správnou cestou, cestou počátku, k osvícení, hloubal této noci nad smyslem vesmíru. Nápad rozšířit život za hranice planety a hranice vesnice Ver Eger, to bylo to, co činilo tuto noc tak významnou. Zonas přednesl svůj návrh radě Oriů a vyslechl názory ostatních. Oriové víceméně všichni jednohlasně souhlasili a shodli se na tom, že je to bezesporu skvělý nápad.
Byl povolán přední Ver Egerský konstruktér, osvícený stavitelským duchem mocných Oriů. Meiles bylo jméno jeho.
„Blahoslaveni budiž Ori! Vítám tě, Meilesi!“ začal Doci.
„Blahoslaveni budiž Ori!“ pravil Meiles.
„Jak jistě víš, všemocní Oriové tě obdařili nevídanou mocí. Jsi nejlepší Ver Egerský sochař, Oriové pro tebe mají úkol. Vymysli a vytesej sochu, kterou by bylo možné cestovat po celém vesmíru. Oriové se ti bohatě odmění a konečně dojdeš do cíle, cesty počátku.“
„Díky převore, hned se do toho dám. Blahoslaveni budiž Ori!“
„Blahoslaveni budiž Ori.“
Meiles odešel a ihned se pustil do díla. Několik dní se Meiles neukázal mezi lidmi, byl zavřený ve své pracovně a usilovně se věnoval svému dílu. Když se neukázal po dva týdny na veřejnosti, lidé si začali šuškat, že Meiles zmizel. Avšak na sklonku třetího týdne se otevřely dveře Meilesovy pracovny a Meiles samotný vyšel vítězoslavně ven. Za ním se tyčilo jeho dílo.
Vytesal ohromnou sochu, kruhovitého tvaru, o průměru 5 až 6 metrů. Po celém obvodu byly umístěny nejrůznější symboly. Po důkladnějším pohledu se dalo napočítat 39 symbolů. Svoje dílo nazval ‚caelestis circulus‘, tedy božský kruh.
Oriové byli opravdu překvapeni dokonalostí díla. Bylo jasné, že Meiles svůj úkol splnil. Oriové tedy vdechli soše ohromnou sílu, díky níž bylo možné se spojit s jakoukoliv planetou ve vesmíru. Oriové svou božskou mocí umístili po celém vesmíru na každou planetu podobnou sochu, se kterou se mohla jakákoliv jiná socha spojit. A tak vzniklo spojení vesmíru a první krok k jeho zaplnění životem.
Meiles byl za své velkolepé dílo po zásluze odměněn. Oriové ho povznesli mezi sebe a na důkaz své vděčnosti a velkorysosti povznesli i jeho ženu a rodiče. Tak štědří byli Ori.
Ještě téhož dne si Doci zavolal předního Ver Egerského konstruktéra Livia.
„Buď zdráv Livie. Oriové tě obdařili obrovským darem – jsi opravdu nejschopnější Ver Egerský konstruktér a budeš mít tu čest, stát se rozšiřitelem života do vesmíru. Postavíš stroj, který roznese život do celého vesmíru.“
„Díky převore, hned se do toho dám!“ odpověděl Livius, stejně jako před ním Meiles.
„Blahoslaveni budiž Ori!“ zvolal Doci.
„Blahoslaveni budiž Ori!“ zopakoval po něm Livius a spěšně odcházel.
Stejně jako předtím Meiles, dlouho se Livius zabýval svým strojem a nevycházel ze své pracovny. Po týdnech usilovné práce přišel se strojem, který daleko přesahoval chápání obyčejných lidí, ale Oriové mu rozuměli dobře. Livius byl odměněn stejně jako Meiles, víra v Počátek mu ukázala cestu k osvícení.
Hlavní převor Doci využil stroj postavený Meilesem k rozšíření života do Galaxie a posléze i do celého vesmíru. Tak by plynul život, lidé by si užívali dary, které jim Oriové nadělili a vesmír by se stal jedním velkým harmonickým místem.
Staré Ver Egerské přísloví říká: „Veškeré zlo pramení z velkého dobra.“, a nejinak tomu bylo v tomto případě. Mocní Oriové Zonas a Meiles se rozhodli zradit víru Počátku a odtrhli se společně s několika dalšími Orii od Počátku a uchýlili se do vyhnanství do dalekého zákoutí vesmíru, kde chtěli budovat svou vlastní víru.
A tak se zrodilo první zlo. Oriové jsou tolerantní, avšak nesnesou rouhání. Všichni nevěřící budou navráceni na správnou cestu, nebo shoří v plamenech věčného utrpení.
Všechno zlé pochází z velkého dobra, Oriové si toho jsou vědomi, avšak nezmění svou lásku k lidem a budou je vést jedinou správnou cestou. Cestou Počátku.

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

1. Je to strašně polopatě... První odstavec se ještě dá, ale věta "Hned se do toho dám" mi dala zabrat :rflmao:
2. Pokud chceš do svaté knihy dávat hvězdnou bránu, kterou dle SG série vymysleli Antici a Ori ji nikdy průkazně nepoužívali ( než museli do Mléčné Dráhy), budiž...
3. Strašně často se opakují stejná slova, hlavně jména.
4. Ti odtržení Ori mají byt Antici? Pokud ano, tak další faktická chyba...

D.Dušek

Odpovědět s citací

St0rm: Já vím. Ale faktické chyby neřeším. Jak jsem uvedl v prvním příspěvku, přece jenom jde o náboženskou knihu, kde nemůžu napsat "No a pak tu byla ještě jiná mocná rasa, která vytvořila hvězdnou bránu, no a my, mocní oriové jsme jí prostě štípli."

jirka16 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

taky nepodstatné chyby neřeším. mě se to líbí rozhodně pokračuj.
Evil is a word used by the ignorant and the weak. The dark side is about survival. It's about unleashing your inner power. It glorifies the strength of the individual." ―Darth Zannah

Sokar Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

To je pravda, já taky chyby neřeším hlavně aby se to dálo číst a nebyly vynechane písmena. :D To většinou dělám v sešitě že vynechám nějaké to písmeno, potom si všimnu co jsem to napsal. :lol:
Obrázek

D.Dušek

Odpovědět s citací

Jen tak pro pořádek - je to češtinářsky správně, předtím se řešilo, že tam jsou některé věci, které nesouhlasí s tím, jak to bylo doopravdy. Odůvodnění proto, proč to nesouvisí jsem zmínil hned v prvním a minulém příspěvku.

Vašek-Daygles Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Pěkné,jen tak dál :lol:
Obrázek
Vědět málo je nebezpečné,vědět hodně také.
Albert Einstein

APVBD Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tenhle nápad je úžasněj. Nevadí mi případné pravopisné chyby, ale spíš špatně použité citace. Např: v II. části je citace převora:
A v té chvíli, když Hanor Mir padal dolů z hory zrození, naučil se létat. Tehdy to byl zázrak.

ovšem věta "Tehdy to byl zázrak" je dodatek převora. Reps. něco na co chtěl upozornit, ale v Knize počátku by to asi nebylo.
Jinak je to ale povedená práce jen tak dál.

Předchozí

Zpět na Mrtvé povídky